Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKarolinka za chwile i ty bedziesz miała 34+ wiec już bedziesz w bezpiecznym dla dzidzi czsie. Moje obawy co do przedwczesnego porodu wczoraj gin rozwiał. Dla niego moge nawt dzisiaj rodzić bo dziecko w tym tyg jest juz w pełni rozwinięte i od teraz przybiera tylko na wadze. Mówił że spokojniej juz sobie poradzi po porodzie, a inkubator to ewentualnie jakby trzeba bylo wspomagac oddech czy dogrzac ale to nawet zdarza się u dzieci urodzonych w pozniejszych tyg.
Ja juz teraz boje się porodu jako porodu a nie tyle o malego po porodzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 04:42
Kasiulka90, malutka_mycha, B_002, Fasolka77, estrella, martusiawp, AniaKJ lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDaffi wrote:Oo i ja sie obudzilam dzis później niz zwykle. Znow spalam na brzuchu o zgrozo. Na szczescie Fifi rozrabia na biezaco.
Zero zgagi nic mi nie jest cud.Daffi lubi tę wiadomość
-
Ja też nie śpię. Przebudziłam się, a potem nie mogłam zasnąć, bo mnie złapał taki głód, że już wiedziałam, że go nie uśpię. Właśnie wpierdzielam bułkę z serem i ketchupem
Myślałam, że jestem tak dobrze przygotowana, ale mi przypomniałyście, że miałam kupić klapki do szpitala!
Żadnych nakładek na brodawki też nie mam, bez sensu wydaje mi się takie dywagowanie. Ponoć na porodówkach są sklepy ze wszystkim co potrzebne i co może się przydać. Chociaż w sumie jesteśmy jeszcze przed SR, więc może jeszcze zdążą nam przegadać i nas przekonać do zakupu jakiegoś magicznego przedmiotuWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 05:29
-
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:Daffi jak napisałam powyżej.. można złożyć wniosek o świadczenie po terminie a ZUS musi ten wniosek rozpatrzyć
także dobre wieści!
kiedyś tez tutaj liczyłyśmy co się bardziej opłata 100% i 60% czy przez cały rok 80% i wyszło,ze korzystniejsza jest opcja 80% przez rok
Ta opcja80% jest lepsza tylko w przypadku jeśli 60% wyniesie więcej niż 1000zl. Jeśli to jest mniej niż tysiąc to lepiej opłaca się najpierw 100% a potem 60%. Bo nie mogą wypłacić mniej niż tysiąc i państwo wtedy dopłaca.
Moja sąsiadka właśnie tak ma.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 06:18
B_002, martusiawp lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKarmelka - witaj w klubie. U mnie pierwszy strzał poszedł jak złoto a teraz jest masakra, ale nie będę Cię straszyć, bo wiadomo - każda cukrzyca inna i może u Ciebie będzie odwrotnie niż u mnie
Aga2606 - mi choćby tysiąc osób mówiło, żeby napletka nie ruszać to ja będę ściągać. Mój brat miał nie ruszany i to jak on się potem darł i cierpiał to do tej pory słyszę. Lekarz wtedy moją mamę opierdolił, że jak można dziecku nie myć pod napletkiem, tam się zberają bakterie. I od tego czasu (kiedy na chama mu to zerwali, lało się krwi jak na świniobiciu) ściągali.
Karolina - idź do ZUSu, nie szukaj po necie. Może okaże się, że da się jeszcze jakoś to wszystko "obejść". Pracownicy ZUSu to są ludzie, wytłumacz sytuację i poproś o pomoc.
Ja do szpitala nie biorę smoczka ani butelek, nie kupiłam też mleka ani nakładek. Po pierwsze w razie czego mąż dowiezie a po drugie czytałam, że jak już jest to kusi. W sensie kusi, żeby podać smoka, żeby przestało płakać; kusi,żeby podać mleko, bo jakoś tak tego mleka w cycku mało itd.A po trzecie mam pod szitalem aptekę i sklep z rzeczami dla noworodków. -
nick nieaktualnyDługo Was nadrabiałam
.
W końcu pojechałam z mężem po tą pralkę. 80km w jedną stronę. Było spoko, w drodze powrotnej już trochę kręgosłup mnie bolał.
Ale zobaczyłam się z przyszłą chrzestną Ignasia i jej mężem (siostra męża) i z moją mamą i siostrą. Zjedliśmy pizze w najlepszej pizzerii na świecie - serio, zawsze próbujemy pizzę i burgery jak gdzieś jesteśmy; ta pizza bije na głowę wszystkie jakie kiedykolwiek jedliśmy i zawsze jak mamy okazję być w pobliżu to zachodzimy tam.
U mnie już plamienie wyczyściło się całkowicie.
Wstałam dzisiaj o 5:30 wściekle głodna. Zjadłam kromkę, zaraz zmierzę cukier i zjem chyba jeszcze jedną. Na czczo miałam 97/90 (ale wczoraj 18j- dotychczas 16j - i ta pizza, więc się nie dziwie plus zmierzyłam cukier 2 godziny szybciej niż zwykle)
Kupiliśmy sobie z mężem książkę "idealny rodzic nie istnieje" Kamila Nowaka. Pochłaniam ją. Z jednej strony jest zabawna, a z drugiej trafia tak bardzo w punkt, że to aż nie do uwierzenia. Porusza też trudne tematy i daje do myślenia. Bardzo polecamJestem już w połowie.
Fasolka77, estrella, martusiawp, mysla.nieskalana, Kasiulka90 lubią tę wiadomość
-
Ja nakładek też nie kupuje, położna powiedziała że ewentualnie dopiero po porodzie bo nie trafimy z rozmiarem.
Słabo spałam, został już mi tylko lewy bok i cała noc w jednej pozycji jest mało wygodna.
B_002 nie widzę na Twojej liście podkładów higienicznych. I pakuję też Papier toaletowyWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 07:08
B_002 lubi tę wiadomość
-
Lolka30 wrote:Misiabella mój Filip w 29+6 ważył 1352g (+/-197g) i to był 39,8 centyl także nie wiem jak u Ciebie mógł wyjść 2 w pomiarach.Cos oni mieszają.
U mnie 29+6 było 1309 g bie pamietam +/- ile ale to tez był 38 centyl chyba👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
malutka_mycha wrote:Aga ja poprosze! Może coś się uda zdziałać z moją cora
A o co chodzi z tym olejkiem migdałowy? Zamiast płynu do kapieli?
Tak Lilka kropki zamiast płynu do kąpieli.
Ćwiczenia
1. kładziesz się na plecach nogi do gory na krzesło a pod pupę poduszki ubrał leżeć 10min dziennie.
2. Klękasz na kolanach ręce opierasz na takiego pieska przed sobą na lokach i oddychasz tez 10mintak żeby brzuch sie robił duży.
Oba ćwiczenia na PEŁNYM PĘCHERZU - tłumaczyła ze pełny pęcherz wypycha z miednicy pupkę
malutka_mycha, Fasolka77, B_002, Kasiulka90 lubią tę wiadomość
-
Pierwszy raz od kilku miesięcy nie obudziłam się wraz z budzikiem męża ale to za sprawą nocnych maratonów na siusiu...
Boli mnie lewe biodro i tym samym jakby brzuch i pachwinaod ciężkości na pewno...
Czekam na pomiar i dziś już tak realnie będę próbować zasnąć bo naprawdę leje się potem przez ręce a jakoś w dzień nie mogę zasnąć...Fasolka77 lubi tę wiadomość
-
Anete wrote:To chodzi o to, że jak ktoś ma niskie zarobki i 60% wychodzi mniej niż 1000zł to dopłacają do tego 1000zł. Dlatego niektórym się opłaca wziąć najpierw 100% a potem 60%. Przy wyższych zarobkach jest bez różnicy
Daffi, Karmelllka90 lubią tę wiadomość
Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
Wrzesień
I procedura ICSI długi protokół
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
Grudzień
10.12. transfer nieinformatywnego
7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2
Styczeń 2025
II procedura, długi protokół, hbIMSI
Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
Maj 2025
13.05. Transfer 6BB -
nick nieaktualnyB_002 wrote:Nie zasnę dziś
Mała mnie tak kopie pod żebrami że co chwilę podskakuję, a do tego ta nieszczęsna zgaga. Nie lubię tych nocy ostatnio. Zamiast odpocząć to człowiek się męczy.
Słuchajcie, może jak też nie śpicie to powiedzcie mi co pakujecie do szpitala, bo jest mnóstwo różnych list i ja się zastanawiam co brać a co nie, może bym się zaczęła pakować.
Na stronie szpitala gdzie chcę rodzić jest taka lista. Nie wiem czy oprócz tego pakować coś jeszcze:
Wymagane dokumenty:
aktualny dowód osobisty,
aktualny dokument ubezpieczenia,
karta przebiegu ciąży,
wyniki badań: grupa krwi, HBS, OWA, GBS (oryginały); do planowego cięcia cesarskiego - dwukrotnie oznaczona grupa krwi (oryginały)
Rzeczy dla rodzącej:
dwie bawełniane koszule,
szlafrok,
pantofle,
klapki pod prysznic,
dwa ręczniki i ręczniki papierowe,
podpaski bawełniane,
majtki poporodowe, siatkowe,
biustonosz bez fiszbinów,
przybory toaletowe,
sztućce, kubek,
woda mineralna niegazowana.
Rzeczy dla dziecka:
kilka pampersów,
chusteczki nawilżone,
ubranka opcjonalne.B_002 lubi tę wiadomość
-
Daffi wrote:Fasolka z tego co ja liczylam to 80 % oplaca sie jak ktos zarabia blisko tej najnizszej krajowej. W przypadku duzo wyzszych zarobkow korzystniej jest 100 i 60.
ja mam sporo więcej niż najniższa krajowa i obliczyłam, że opłaca mi się brać 80% niż 100 i 60%....różnica kilku tysięcy.... na macierzyńskim masz 140 dni a na rodzicielskim 224 dni więc zakładając że ktoś ma 2100 brutto to dostanie
2100 brutto/ 28= stawka dzienna 75 zł brutto
st.dzienna st.dzien.80% st.dzien.100% dni macierz. 80% 100%
75 60 75 140 8400 10500
st.dzienna st.dzien.80% st.dzien.60% dni rodzic. 80% 60%
75 60 45 224 13440 10080
tj w opcji 80% macierzyński+ rodzicielski wychodzi 8400+ 13440= 21840 zł brutto
w opcji 100% macierzyński i 60% rodzicielsk wychodzi 10500+ 10080= 20580 zł brutto
więc opcja 80% jest korzystniejsza o 1260 zł brutto
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 07:43
Kiwona, mysla.nieskalana lubią tę wiadomość
Fasolka77
-
KarmeLoVe wrote:Karolka, współczuję, człowiek się nie zagłębia, potem się budzi, a tu zonk.
Nie wiem czy cie pociesze ale wszędzie są takie kwiatki. Ja dziś dostałam przelew, dostaje dwa, w połowie i pod koniec miesiąca. Dziś dostałam wypłatę na chleb72euro
za dwa dni. Do 5.02 miałam zwolnienie lekarskie, płatne 60%,od 5.02 przeszłam na urlop profilatyczny, na który w końcu mógł odesłać mnie lekarz medycyny pracy. Podobno nie dostali papierów i wypłacili mi tylko do 3.02, dlaczego? Sami nie wiedzą. Teraz wypłata i wyrównanie, do którego powinni się poczuć powinna przyjść z początkiem marca. Powinna, bo pewnie wyślą z dwutygodniowym przesunięciem, tak żebym niby nie zauważyła, że jednej płatności mi brak. Cudo.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/65e775f6c42e.jpg
Powiesilismy dziś zasłony, jeszcze mokre, ale jaram się!
świetna komoda! gdzie kupiłaś?Fasolka77
-
Lolka30 wrote:Dziewczyny ja Wam wtedy pisałam ale chyba nie zwrocilyscie uwagi, że ten podzial na 100 I 60 % nie jest taki że 20 tyg 100% I 32 tyg 60% tak jak jest macierzyński i rodzicielski, tylko jak decydujesz się na taki podział to przez pierwsze 6 tyg rodzicielskiego dostajesz jeszcze 100% I dopiero potem 60. Co daje podział 26 + 26, czyli suma wychodzi taka sama jakby brać od razu 80% przez cały okres.
oczywiście Lolka, że to nie jest podział 50/50 tylko 140 dni macierzyńskiego i 224 dni rodzicielskiego.. obliczyłam wyżej na przykładzieFasolka77
-
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:ja mam sporo więcej niż najniższa krajowa i obliczyłam, że opłaca mi się brać 80% niż 100 i 60%....różnica kilku tysięcy.... na macierzyńskim masz 140 dni a na rodzicielskim 224 dni więc zakładając że ktoś ma 2100 brutto to dostanie
2100 brutto/ 28= stawka dzienna 75 zł brutto
st.dzienna st.dzien.80% st.dzien.100% dni macierz. 80% 100%
75 60 75 140 8400 10500
st.dzienna st.dzien.80% st.dzien.60% dni rodzic. 80% 60%
75 60 45 224 13440 10080
tj w opcji 80% macierzyński+ rodzicielski wychodzi 8400+ 13440= 21840 zł brutto
w opcji 100% macierzyński i 60% rodzicielsk wychodzi 10500+ 10080= 20580 zł brutto
więc opcja 80% jest korzystniejsza o 1260 zł brutto
Źle to liczysz Kochana
Suma na końcu Ci wyjdzie taka sama. Możesz dostać tylko więcej w przypadku jeśli 60% Twojego zasiłku będzie mniejsze niż ten tysiąc. A tak to czy wezmiesz 80% czy 100/60 to suma na końcu jest identyczna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 07:49
-
Wiewiórka ja na pewno będę brała L4 dla męża na te 14 dni od rodzinnego bo oni nie robią problemu, w szpitalach podobno nie chcą za bardzo wypisywać.
Nakładki na sutki mam, bo dostałam od kuzynki, której zostały, używała ich na początku. Mam chyba z aventu i babyono. Sama nie wiem czy bym kupiła od razu, myślę że w aptece szpitalnej są.
Ja dzień zaczynam czkawka i kopniakami Filipa.
Paula ja też wczoraj byłam w trasie byliśmy w naszych rodzinnych stronach czyli DKL oglądać auta. A gdzie taką dobra pizzę jadłaś?martusiawp, mysla.nieskalana, Wiewióreczka lubią tę wiadomość
Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
Wrzesień