Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Karmelka jesli nie masz trudności zadnych zeby ten płaski sutek sie wysunal to sie nie martw. Dziecko sobie poradzi i go wyciągnie. To są bardzo sprytne ssaki. Mozesz je pod sam koniec sama prowokowac tak jak to czesto radzą zeby wywolywac porod itp ale z tym ssaniem przez meza uważaj zebys sobie laktacji nie rozkrecila.
AniaKJ lubi tę wiadomość
-
Paula 90 wrote:Długo Was nadrabiałam
.
W końcu pojechałam z mężem po tą pralkę. 80km w jedną stronę. Było spoko, w drodze powrotnej już trochę kręgosłup mnie bolał.
Ale zobaczyłam się z przyszłą chrzestną Ignasia i jej mężem (siostra męża) i z moją mamą i siostrą. Zjedliśmy pizze w najlepszej pizzerii na świecie - serio, zawsze próbujemy pizzę i burgery jak gdzieś jesteśmy; ta pizza bije na głowę wszystkie jakie kiedykolwiek jedliśmy i zawsze jak mamy okazję być w pobliżu to zachodzimy tam.
U mnie już plamienie wyczyściło się całkowicie.
Wstałam dzisiaj o 5:30 wściekle głodna. Zjadłam kromkę, zaraz zmierzę cukier i zjem chyba jeszcze jedną. Na czczo miałam 97/90 (ale wczoraj 18j- dotychczas 16j - i ta pizza, więc się nie dziwie plus zmierzyłam cukier 2 godziny szybciej niż zwykle)
Kupiliśmy sobie z mężem książkę "idealny rodzic nie istnieje" Kamila Nowaka. Pochłaniam ją. Z jednej strony jest zabawna, a z drugiej trafia tak bardzo w punkt, że to aż nie do uwierzenia. Porusza też trudne tematy i daje do myślenia. Bardzo polecamJestem już w połowie.
Właśnie... zastanawiam się nad takim poradnikiem o rozwoju dziecka od narodzin... jestem kompletnie zielona w temacie jakie "aplikacje" powinny się u dziecka uruchamiać w poszczególnym tygodniu/ miesiącu/ roku życia... możecie coś polecić? pls... jeśli chodzi o ciążę to czytałam "Ciężarówką przez 9 miesięcy" i jestem rozczarowana .... nie podoba mi się taka formuła...Fasolka77
-
Paula 90 wrote:To jest L4 na osobę pozostającą pod opieką. Dostaje się 80% wyplaty, jak mąż ma premię frekwencyjną i warunkiem jej otrzymania jest brak L4 to tej premii nie dostanie.
To jest "dodatkowo" do tacierzyńskiego. Płaci pracodawca (L4 przez 30 dni płaci pracodawca).
U mojego męża o tacierzyński składasz papiery i idziesz. -
Paula 90 wrote:Dziewczyny - czy planujecie brać znieczulenie przy porodzie SN? (zakładam że do CC każda bierze
)
To wszystko ujelam w planie porodu a wiem jak woda kojaco wplywala na skurcze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 08:12
-
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:Właśnie... zastanawiam się nad takim poradnikiem o rozwoju dziecka od narodzin... jestem kompletnie zielona w temacie jakie "aplikacje" powinny się u dziecka uruchamiać w poszczególnym tygodniu/ miesiącu/ roku życia... możecie coś polecić? pls... jeśli chodzi o ciążę to czytałam "Ciężarówką przez 9 miesięcy" i jestem rozczarowana .... nie podoba mi się taka formuła...
Takie pełne "instrukcje obsługi" nie istniejąKażde dziecko inne, jedne siadają jak mają 5 miesięcy a drugie jak mają 9. I oba są w normie. Jednemu dasz bigos jak ma 5 miesięcy i będzie spoko (moja siostra
) a drugie będzie miało sensacje żołądkowe po tartej marchewce po 10 miesiącach.
Fasolka77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyOooo Fuck yeeeAaaaaaaa kończę dzisiaj 33 tygodnie !! Fuck jeaaa za tydzień będę spokojniejsza o 45 % za dwa tygodnie poziom spokoju to 55% ooołłłł jeeeaaaa taniec oposów odprawiam.
A tak serio mam ochotę dmuchnąć troszkę czas już na 10 marzec.Daffi, Lolka30, martusiawp, mysla.nieskalana, Tunia76, Lili90, Wiewióreczka, Kasiulka90 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDaffi wrote:My z tego nie korzystamy bo M stracilby i premie uznaniowa i premie motywacyjna.. Za duzo strat. Wystarczy 2 dni okolicznosciowego, tacierzynski a potem urlop na wakacje.
U nas też podobnie. Dlatego nie planujemy korzystać. Mąż bierze tacierzyński plus z grafiku może mu wypadnie jeszcze parę dni. -
nick nieaktualnyDaffi wrote:Karmelka jesli nie masz trudności zadnych zeby ten płaski sutek sie wysunal to sie nie martw. Dziecko sobie poradzi i go wyciągnie. To są bardzo sprytne ssaki. Mozesz je pod sam koniec sama prowokowac tak jak to czesto radzą zeby wywolywac porod itp ale z tym ssaniem przez meza uważaj zebys sobie laktacji nie rozkrecila.
A sutek jak się pogila to stajeDaffi lubi tę wiadomość
-
Paula 90 wrote:Dziewczyny - czy planujecie brać znieczulenie przy porodzie SN? (zakładam że do CC każda bierze
)
Paula 90 lubi tę wiadomość
Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
Wrzesień
I procedura ICSI długi protokół
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
Grudzień
10.12. transfer nieinformatywnego
7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2
Styczeń 2025
II procedura, długi protokół, hbIMSI
Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
Maj 2025
13.05. Transfer 6BB -
Tak się wczoraj wzięłam za to prasowanie że dzisiaj tak mnie kark boli nie mogę w ogóle przekręcić głowy... i nici z lodów a dzisiaj środa
Karmelllka90 lubi tę wiadomość
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Paula 90 wrote:Ja do szpitala nie biorę smoczka ani butelek, nie kupiłam też mleka ani nakładek. Po pierwsze w razie czego mąż dowiezie a po drugie czytałam, że jak już jest to kusi. W sensie kusi, żeby podać smoka, żeby przestało płakać; kusi,żeby podać mleko, bo jakoś tak tego mleka w cycku mało itd.A po trzecie mam pod szitalem aptekę i sklep z rzeczami dla noworodków.
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
nick nieaktualnyDorotaAnna wrote:Tak się wczoraj wzięłam za to prasowanie że dzisiaj tak mnie kark boli nie mogę w ogóle przekręcić głowy... i nici z lodów a dzisiaj środa
DorotaAnna, Karmelllka90, B_002, martusiawp, KarmeLoVe, Wiewióreczka lubią tę wiadomość
-
Ja to nawet jakbym chciała znieczulenie to u nas w szpitalu słyszałam że z tym ciężko
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
nick nieaktualnyW Wałbrzychu znieczulenie jest 24 na dobę. Anestezjolog jest na oddziale.
W Świdnicy powiedziano nam, że teoretycznie jest, ale anestezjolog jest gdzie indziej i w praktyce nie podają znieczulenia wcale.
Ja chcę znieczulenie ( a przynajmniej mieć pewność, że jak zacznę się drzeć, żeby mi podali to będzie taka opcja od ręki), więc będę próbować dojechać do Wałbrzycha.
Zresztą Wałbrzych robi o wiele lepsze wrażenie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 08:27
-
Ja nie biorę znieczulenia.
Nam ostatnio położna opowiadała że u nich są różni anestozjolodzy. Jeden od razu powiedział że nie czuję się w tym dobry i nie będzie ryzykować (wtf!? 3 stopień referencyjnosci!) a drugi przyszedł a że stresu dostał biegunki i zanim wyszedł z łazienki to już było za późno. Nie miała zbyt dobrego zdania o tym oddzialeWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 08:28
Paula 90, Fasolka77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPaula co do insuliny ja wczoraj 2j dzisiaj rano cukier 85 więc muszę się pilnować czy za dużo nie spadnie. Ale jak mam mieć tak bez skoków to ja chetnie ja będę brała bo lubię coś podjesc :p
Boje się tylko że miejsca braknie na udach i będzie boleć bo ja się strasznie boje wbijać te igły. O ile w glukometrze nie widać igły tak tu ją widać brrrrr
Dzięki z informacje o tym l4, w takim wypadku my bierzemy tacierzynski u nas maz ma podstawę plus godziny i do tego premia. Więc bylibyśmy za dużo stratni na całym miesiącu. A nie oszukujemy się wezmę wtedy już 80% a on by wziął sama podstawę to byśmy szok przeżyliPaula 90 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKarmelllka90 wrote:Paula co do insuliny ja wczoraj 2j dzisiaj rano cukier 85 więc muszę się pilnować czy za dużo nie spadnie. Ale jak mam mieć tak bez skoków to ja chetnie ja będę brała bo lubię coś podjesc :p
Boje się tylko że miejsca braknie na udach i będzie boleć bo ja się strasznie boje wbijać te igły. O ile w glukometrze nie widać igły tak tu ją widać brrrrr
Dzięki z informacje o tym l4, w takim wypadku my bierzemy tacierzynski u nas maz ma podstawę plus godziny i do tego premia. Więc bylibyśmy za dużo stratni na całym miesiącu. A nie oszukujemy się wezmę wtedy już 80% a on by wziął sama podstawę to byśmy szok przeżyli
Ja juz zagryzam zęby i wbijam. Staram się nie widzieć igły.
U nas to samo - mielibyśmy niezły szok pewnie gdyby wziął to L4 -
Fasolka77 wrote:niestety Basiu, macierzyńskiego masz 20 tygodni tj 140 dni a rodzicielskiego 32 tygodnie tj 224 dni
Daffi, Fasolka77 lubią tę wiadomość
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
nick nieaktualnyJa się nie nastawiam na znieczulenie ale chojraka zgrywać nie będę bo nie wiem co mnie czeka.
Wiem,że biorę gaz to na pewno pomaga mi prysznic więc jak będę musiała będę tam klęczeć a mąż będzie mnie polewał, piłka do masażu termofor to jeszcze na pierwszy lżejszy bol. Chociaż ja się boje krzyżowych boli bo wiem że z brzusznym bym sobie poradziła bez znieczulenia a jak mnie złamie krzyzowy to wezmę.