X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Was dokładnie czytam i zapamiętuje..żeby mnie w chu..nie zrobili! :D Dzięki!

Daffi lubi tę wiadomość

ibm2j48a6easc2hs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Karmelka i dziewczyny odnośnie 2 tyg urlopu tacierzynskiego/ojcowskiego

§ 2. Urlop ojcowski jest udzielany na pisemny wniosek pracownika-ojca wychowującego dziecko, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu.

A i wyglada na to że nie umiem pogrubiać hihi. Help!!!
    7 dni? A skąd ja mam wiedzieć że z 7 dni urodzę dziecko i że nie będzie to akurat sobota więc mąż chce od poniedziałku tacierzynski... Ale oni wymyślają

• Daffi Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Hmm, to jak to wygląda w przypadku jakbyśmy chcieli żeby urlop 2-tygodniowy tacierzyński rozpoczął się jak wrócimy ze szpitala, czyli około 3 dni po porodzie?
    Skoro wniosek trzeba złożyć z 7 dniowym wyprzedzeniem a dokładnej daty porodu się nie przewidzi.
    U mojego M byla taka sytuacja ostatnio kolega z pracy jego bral. Ogolnie ma byc zlozony z wyprzedzeniem.. wiadomo nikt w firmie nie chce pozostac nieoczekiwanie bez pracownika na 2 tyg. i zalezy tez jaka firma. moj zglosil juz w kadrach jak wyglada sytuacja ze ja w ciazy i ze bedzie chcial z tego skorzystac po moim porodzie a nie ukrywam bardzo mi sie to przyda bo chaos wstaia nocnego plus wyszykowanie corki do szkoly.. i oni juz wiedza o tym i nie beda robic problemow.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    7 dni? A skąd ja mam wiedzieć że z 7 dni urodzę dziecko i że nie będzie to akurat sobota więc mąż chce od poniedziałku tacierzynski... Ale oni wymyślają
    nie zapominaj ze najpierw moze 2 dni okolicznosciowego z tytulu narodzin dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 09:09

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj zapowiedział że go dwa tyg nie ma jak urodze, ale On ma firmę. Zostawia pracowników samych po prostu, chyba że coś z autami się będzie działo no to wiem że będzie musiał się ruszyć z domu. Ale ma twarde postanowienie dwóch tyg.. Chodź ja w to nie wierzę. To pracoholik.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa to jak się da dogadać z pracodawcą to luz. Myślałam, że to ZUS np robi problemy. To szef męża wie że jak rodzę to on w pracy się nie pokazuje ;)

• Daffi Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    koleżanka, która wczoraj rodziła napisała mi tak

"Początek spoko. Na oddział weszłam miałam rozwarcie 5cm. Jak odeszły wody też 5cm i po 20min zaczęły się skurcze. Do 8cm było no w miarę. I ok 4 jak się rozkrecilo, to prosiłam o znieczulenie. Proś od razu, bo szybko dziala i skurcze są ale ich nie czujesz i masz czas żeby odpoczac. Potem parte trochę ciężkie, ale do przeżycia. Mnie nacinali bo mała nie mogła się przecisnac. A jak wyszła to czujesz ulgę. Rdzenie łożyska pestka. Na SR mówili, że przy 8cm rozwarcia już nie dają znieczulenia ale położna powiedziała że jak nie idzie akcja to dają i na koncu. Mi dali a potem jeszcze oksytocyna poszła bo parte były za słabe"

także ja biorę :)
    u nas djaaa przy 4cm rozwarcia pozniej juz wg nich nie oplaca sie.

b2ujp2.png

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie mi sie wydaje że pracodawca może dać wcześniej ten urlop, ale ten przepis daje mu zabezpieczenie że nie musi w razie gdyby bylby problem z zastępstwem.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Ja nie biorę znieczulenia.

Nam ostatnio położna opowiadała że u nich są różni anestozjolodzy. Jeden od razu powiedział że nie czuję się w tym dobry i nie będzie ryzykować (wtf!? 3 stopień referencyjnosci!) a drugi przyszedł a że stresu dostał biegunki i zanim wyszedł z łazienki to już było za późno. Nie miała zbyt dobrego zdania o tym oddziale :)
    O rany. Mam nadzieję, że w Koperniku mają lepszych anestezjologow. I tak przy clexane są jaja ze znieczuleniem, ale może na żywca mi cesarki nie zrobią. A wolałabym nie mieć pełnej narkozy.

zem3df9hh3tl9qot.png

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moje dziecko chyba urosło..Dopiero teraz wiem o czym pisałyście. Do tej pory to czułam jak mnie po prostu kopie mocno a od wczoraj czuję jakbym miała w brzuchu węża...wije się,wypycha.Śmieszne uczucie :D

Lolka30, malutka_mycha, martusiawp, Daffi, estrella, Fasolka77, DorotaAnna, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

ibm2j48a6easc2hs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam nie wiem kiedy urodzę :p jak z szyjka będzie wszystko dobrze to myślę że przenoszę termin chyba że mała będzie duża to będą mi wywoływać przed 40 tc

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż też uprzedził już kierownika i kierownik powiedział, że nie będzie robił problemów.
    Mąż zapowiedział, że planuje wziąć 2 tygodnie ojcowskiego plus ze dwa tygodnie urlopu i uprzedził, żeby szef wziął to pod uwagę przy planowaniu pracy na kwiecień.
    Mamy już w domu wnioski bo tam tona papierologii, wypiszemy i będzie czekać. Dopiszemy tylko daty :)

mysla.nieskalana, Lolka30, Fasolka77 lubią tę wiadomość

• Tunia76 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Bez spacji wpisuj przed tekstem do pogrubienia [ b ] i na zakończenie pogrubiania danego tekstu [ /b]
    O to ja nie taki nawias wstawiałam. A zastanawiałam się czemu nie działa.

Daffi lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysla.nieskalana wrote:
    A moje dziecko chyba urosło..Dopiero teraz wiem o czym pisałyście. Do tej pory to czułam jak mnie po prostu kopie mocno a od wczoraj czuję jakbym miała w brzuchu węża...wije się,wypycha.Śmieszne uczucie :D
    No to urosło haha. Z kazdym kolejnym wzrostem będziesz to odczuwała bo za kazDym razem ma coraz mniej miejsca i się bardziej rozpycha

mysla.nieskalana lubi tę wiadomość

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    O rany. Mam nadzieję, że w Koperniku mają lepszych anestezjologow. I tak przy clexane są jaja ze znieczuleniem, ale może na żywca mi cesarki nie zrobią. A wolałabym nie mieć pełnej narkozy.
    Ale Ty masz planowana? To raczej kogoś kto nie potrafi Ci nie dadzą.
    Ale właśnie nie wiem czy wierzyć tej poloznej, przecież 3 stopień to nie byle sobi szpitalik, przecież nie mogą tam trzymać takich beznadziejnych lekarzy. Jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić.

f1d9680377.png

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    No to urosło haha. Z kazdym kolejnym wzrostem będziesz to odczuwała bo za kazDym razem ma coraz mniej miejsca i się bardziej rozpycha
    Pierwsze odczucia były lekko przerażające.. :D

ibm2j48a6easc2hs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny z cukrzyca ciążowa pytalyscie już swoich lekarzy jak planują was poprowadzić przed samym porodem? Bo mnie się o to zapytali na Koperniku. Powiedziałam im że ja mam kolejna wizytę w 36 tc i nie wiem. A chodziło im o to, że cukrzycowe dzieciaczki trzeba kontrolować częściej bo pod koniec maja największe wzrosty wagi. I jeśli występuje makrosomia to 99% porodów jest przez CC ponieważ jest dysproporcja między brzuszkiem a główka i nie ma opcji na poród SN nawet mówili że to się mierzy że do 4 cm

Albo właśnie ze jak uznają że dziecko już ma za duża wagę to wywołują porod

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 09:21

• Tunia76 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Ale Ty masz planowana? To raczej kogoś kto nie potrafi Ci nie dadzą.
    Ale właśnie nie wiem czy wierzyć tej poloznej, przecież 3 stopień to nie byle sobi szpitalik, przecież nie mogą tam trzymać takich beznadziejnych lekarzy. Jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić.
    Też się tak pocieszam, że na planowaną to mój gin weźmie kogoś konkretnego. Tymbardziej, że nie zmniejszono mi dawki clexane.
    Obawiam się, że teraz są takie problemy z brakiem anestezjologow, że biorą co jest i za granice nie ucieka.

malutka_mycha lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Ja nie mialam przy pierwszym i teraz też mieć nie bede.. Ale za to skorzystam z gazu. I mysle nad porodem w wodzie teraz.
    To wszystko ujelam w planie porodu a wiem jak woda kojaco wplywala na skurcze.

w "moim" szpitalu ani gazu ani wody niet :(

cały poranek spędziłam na wyliczeniach a okazało się, że znajoma kadrowa wprowadziła mnie w błąd... no jestem w szoku... ja pierdole... napisałam do pracodawcy.. żeby się nie okazało, że też się pomylą... szok! dzięki laski za oświecenie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 09:55

Paula 90, mysla.nieskalana, Lolka30 lubią tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    A dziewczyny z cukrzyca ciążowa pytalyscie już swoich lekarzy jak planują was poprowadzić przed samym porodem? Bo mnie się o to zapytali na Koperniku. Powiedziałam im że ja mam kolejna wizytę w 36 tc i nie wiem. A chodziło im o to, że cukrzycowe dzieciaczki trzeba kontrolować częściej bo pod koniec maja największe wzrosty wagi. I jeśli występuje makrosomia to 99% porodów jest przez CC ponieważ jest dysproporcja między brzuszkiem a główka i nie ma opcji na poród SN nawet mówili że to się mierzy że do 4 cm

Albo właśnie ze jak uznają że dziecko już ma za duża wagę to wywołują porod

Ja rozmawiałam. Moja mi powiedziała, że sprawdzimy w 36 tygodniu i jesli będzie za duży to się będziemy zastanawiać. Ale mówiła, że moja ciąża i cukrzyca jest na tyle wyregulowana i pilnowana, że traktujemy ciążę tak jak każdą ciążę fizjologiczną. Dotychczas nie mamy ŻADNYCH nieprawidłowości, które mogłyby wynikać z cukrzycy :)

‹‹ 1837 1838 1839 1840 1841 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ