Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Lolka30 wrote:Art. 31. Wysokość miesięcznego zasiłku macierzyńskiego
1. Miesięczny zasiłek macierzyński za okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego , okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego oraz okres urlopu ojcowskiego wynosi 100% podstawy wymiaru zasiłku.
Czyli te nasze 20 tyg, co do których się zgadzamy. Oraz:
Art. 31
2. Miesięczny zasiłek macierzyński za okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu rodzicielskiego wynosi:
1) 100% podstawy wymiaru zasiłku – za okres do:
a) 6 tygodni urlopu rodzicielskiego
I mamy 20 + 6 płatne 100%
2) 60% podstawy wymiaru zasiłku – za okres urlopu rodzicielskiego przypadający po okresach, o których mowa w pkt 1.
Czyli pozostale 26 tyg.
tak LOLKA już wszystko się wyklarowało.. znajoma kadrowa się walnęła.. jestem negatywnie zaskoczona...Fasolka77
-
Rano dzwoniłam do ZUSu, babka mi wytłumaczyła co i jak. Także jutro jadę do siebie do placówki, wezmę dokumenty, jutro jestem umówiona z szefową na wypełnienie tego i jutro(bo dziś nie pracuje) będę umawiać się do swojej ginekolog, żeby mi wypełniła też ten druczek i będę to składać. A wypłatę do 9.02 dostanę w poniedziałek:
Czy ginekolog za wypełnienie takiego świstka może wziąć jak za normalną wizytę ??
A, czy ja u szefowej już teraz mogę złożyć wniosek o urlop macierzyński + rodzicielski ? Czy jeszcze za wcześnie ?mysla.nieskalana, malutka_mycha, Lolka30 lubią tę wiadomość
-
Fasolka77 wrote:świetna komoda! gdzie kupiłaś?
Urodzony 3.05.2019 ❤️
hcg 31.08.2018 - 53403.09.2018 - 2218
11.09.2018 - 22870Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko
17.10.2018.Maleństwo mierzy 4,33 cm
Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku
-
Paula 90 wrote:Dziewczyny - czy planujecie brać znieczulenie przy porodzie SN? (zakładam że do CC każda bierze
)
Ja zdecydowalam sie na porod w wodzie wiec sila rzeczy jedyne znieczulenie jakie moge wtedy dostac bedac w wodzie to gaz.
Dopuszczam jednak tez inne opcje bo w szpitalu, gdzie rodze sa 3 baseny i jezeli bede miala takiego pecha, ze wszystkie beda akurat zajete to z porodu w wodzie nici. Wtedy biore na poczatku gaz a potem morfine - zastrzyk w udo.
Mam nadzieje, ze to mi wystarczy bo boje sie epiduralu, ale tego tez nie wykluczam. Zastrzyk w kregoslup + wizja braku czucia od pasa w dol co moze spowolnic porod bo nie nie wiadomo kiedy przec troche mnie przeraza. Na SR mowili nam, ze potem moze to trwac ok 6 godzin zanim wroci nam czucie w nogach wiec jesli mamy np. pelny pecherz to dostaniemy cewnik zeby 'odciagnac' mocz. Jako, ze wszystko sie spowalnia to czesciej uzywa sie wtedy vacuum co rowniez mnie przeraza.
-
Fasolka77 wrote:a pozwalają jeść? bo w razie w? jeśli konieczne będzie znieczulenie ogólne etc to chyba nie jest wskazane?
Urodzony 3.05.2019 ❤️
-
Daffi wrote:Dokładnie Fasolka ty zalozylas 140dni po 100% i 224dni po 60%. Ale pierwsze 6tyg rodzicielskiego wciaz wynosi 100% bo to jeat ten dodatkowy macierzynski tylko zostal przeniesiony do rodzicielskiego. I wychodzi w tym momencie 182 dni 100% i 182 dni 60%.
no właśnie.. taki mały niuansik a wkurwa mam cały poranek... glukometr mnie dziś pozytywnie zaskoczył to zaś ten pieprzony macierzyński.. ale wiecie.. najbardziej wkurwiające jest to, że wypada w sumie każdego sprawdzać... bo inaczej można się obudzić z ręką w nocniku....Daffi lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
Karollinax26 wrote:Rano dzwoniłam do ZUSu, babka mi wytłumaczyła co i jak. Także jutro jadę do siebie do placówki, wezmę dokumenty, jutro jestem umówiona z szefową na wypełnienie tego i jutro(bo dziś nie pracuje) będę umawiać się do swojej ginekolog, żeby mi wypełniła też ten druczek i będę to składać. A wypłatę do 9.02 dostanę w poniedziałek:
Czy ginekolog za wypełnienie takiego świstka może wziąć jak za normalną wizytę ??
A, czy ja u szefowej już teraz mogę złożyć wniosek o urlop macierzyński + rodzicielski ? Czy jeszcze za wcześnie ? -
Lolka30 wrote:Zacznijcie od tych 2 dni okolicznościowego, tam nie ma zadnego terminu na złożenie wniosku wcześniej. I myśle że pracodawca moze udzielić tego urlopu szybciej niż po 7 dniach ale nie musi.
Każdy dodatkowy dzień się przyda.
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
Paula 90 wrote:Dziewczyny - czy planujecie brać znieczulenie przy porodzie SN? (zakładam że do CC każda bierze
)
być może ma chłop rację, ale póki nie mam znieczulenia, mogę rodzic w wodzie, na stojąco, w dogodnej dla mnie pozycji nawet na fotelu. Po znieczuleniu muszę zostać na łóżku i rodzic tak jak na fotelu ginekologicznym.
B_002 lubi tę wiadomość
Urodzony 3.05.2019 ❤️
-
Paula 90 wrote:Mój mąż wczoraj stwierdził patrząc na mnie badawczo:
"Ty to donosisz do końca, mówię Ci, będziesz rodzić na Wielkanoc, zobaczysz"
Nie wiem skąd on ma takie zdolności przewidywania. Kusi mnie jakiś zakład z Nim
ja bym chciała tak 17.04urodzić... w piątek by nas wypuścili i święta w domku
a im bliżej 18-19.04 to chyba ryzyko, że do wtorku się zostanie....
Fasolka77
-
Fasolka77 wrote:no właśnie.. taki mały niuansik a wkurwa mam cały poranek... glukometr mnie dziś pozytywnie zaskoczył to zaś ten pieprzony macierzyński.. ale wiecie.. najbardziej wkurwiające jest to, że wypada w sumie każdego sprawdzać... bo inaczej można się obudzić z ręką w nocniku....
ja sie nauczylam by w kadrach juz nikomu nie iwerzyc. moj ksiegowy tez twierdzil ze z3 trzeba tylko raz wystawic:P
dobrze ze to sprawdzilam i mu przekazalam.
Karolka super ze juz wiesz co i jak i ze wyplate bedziesz mialapomga ci to ogarnac ze nic nie stracisz poza nerwami i moze troszke czasu.
ginekolog za zaswiadczenie powinna wziac mniej.. choc moj lekarz nie wzialby nic. ale nie wiem jak jest u Ciebie. ja mieszkam w malej miescinie.Fasolka77 lubi tę wiadomość
-
Karmelllka90 wrote:7 dni? A skąd ja mam wiedzieć że z 7 dni urodzę dziecko i że nie będzie to akurat sobota więc mąż chce od poniedziałku tacierzynski... Ale oni wymyślają
oj tam, składasz wniosek z pustą datą a potem się uzupełni
ja wczoraj zapisałam Bruna do przedszkola i w polu data urodzenia Pani wpisała ołówkiem 18.04.2019potem się uzupełni
Fasolka77
-
KarmeLoVe wrote:Ja nie chcę, choć teraz pewnie jestem mocna. D mnie podsumował, że u dentysty chce znieczulenie do najmniejszej kropeczki na zebie, a urodzić chce bez i on tego nie widzi...
być może ma chłop rację, ale póki nie mam znieczulenia, mogę rodzic w wodzie, na stojąco, w dogodnej dla mnie pozycji nawet na fotelu. Po znieczuleniu muszę zostać na łóżku i rodzic tak jak na fotelu ginekologicznym.
on juz mnie tak zna ze sie smieje bo zawsze mowie ze wole rodzic dziecko niz leczyc zeby bez znieczuleniaKarmeLoVe lubi tę wiadomość
-
chce_byc_mama wrote:Ja zdecydowalam sie na porod w wodzie wiec sila rzeczy jedyne znieczulenie jakie moge wtedy dostac bedac w wodzie to gaz.
Dopuszczam jednak tez inne opcje bo w szpitalu, gdzie rodze sa 3 baseny i jezeli bede miala takiego pecha, ze wszystkie beda akurat zajete to z porodu w wodzie nici. Wtedy biore na poczatku gaz a potem morfine - zastrzyk w udo.
Mam nadzieje, ze to mi wystarczy bo boje sie epiduralu, ale tego tez nie wykluczam. Zastrzyk w kregoslup + wizja braku czucia od pasa w dol co moze spowolnic porod bo nie nie wiadomo kiedy przec troche mnie przeraza. Na SR mowili nam, ze potem moze to trwac ok 6 godzin zanim wroci nam czucie w nogach wiec jesli mamy np. pelny pecherz to dostaniemy cewnik zeby 'odciagnac' mocz. Jako, ze wszystko sie spowalnia to czesciej uzywa sie wtedy vacuum co rowniez mnie przeraza.
A co do tej morfiny to nie boisz się że przeniknie przez łożysko do dziecka, a potem do twojego mleka? Niby jest niskie ryzyko, ale jednak jakieś jest.
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
Fasolka77 wrote:ja bym chciała tak 17.04
urodzić... w piątek by nas wypuścili i święta w domku
a im bliżej 18-19.04 to chyba ryzyko, że do wtorku się zostanie....
jaki koncert zyczen
co do wody u mnie nie ma basenow sa specjalne wanny do porodu w wodzie. poprzednim razem bralam tylko kapiele ale tym razem zamierzam rodzic w niej no chyba ze nie zdaze bo tak szybko pojdzie???Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 09:52
Fasolka77 lubi tę wiadomość