X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tyle się naczytałam o tych lodach, ze nie wytrzymałam! Ja to nawet średnio lubię ten karmel, ale jak rano zobaczyłam zdjęcie lodzika to chodził za mną cały dzień

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 18:31

martusiawp lubi tę wiadomość

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem załamana, nie dość że brzuch mnie dziś trzyma cały dzień, to jeszcze to. Nie mam sił

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym ZUSem to jest ładnie pojebane..skąd zwykły człowiek ma takie rzeczy wiedzieć???

ibm2j48a6easc2hs.png
  • Anete Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Wtedy mówisz że mogą was przyjść odwiedzić. Możesz im pomóc w znalezieniu noclegu jeśli chca. Po co ci znajomi, którzy ewidentnie cię wykorzystują?

Albo wiesz co. Powiedz że sprawdzisz w kalendarzu jak z terminami bo masz czy sezon zawalony. I powiedz im że w tym terminie niestety cena 120 zł od osobę za dobę bo jest sezon bez wyżywienia

Ze znajomymi jest łatwiej, bo ich mam gdzieś jak się odzywają tylko po to, żeby przyjechać na wczasy pobalować. Z rodziną już gorzej. Bo weź swojej chrzestnej powiedz: ciociu nie możecie przyjechać w żadnym terminie przez całe wakacje :/ no nic będzie trzeba wymyśleć jakąś wymówkę...

atdcj48aq9519a2w.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysla.nieskalana wrote:
    Z tym ZUSem to jest ładnie pojebane..skąd zwykły człowiek ma takie rzeczy wiedzieć???
    Otoz to. Musisz wiedziec wszystko bo jak nie to cie wyru..aja..ja pierdziele..
    Jestem w takim szoku sama ze zaliczylam taki fuks.

Karola kase dostaniesz przedluza Ci to świadczenie do czasu porodu tylko przesunięte będzie w czasie..
    Tylko dobrze miec od ginekologa prowadzącego jakies dokumenty ktore potwierdza ze nie masz możliwości wrocic do pracy. A później urodzisz i przejdziesz na macierzynski i skonczy sie to.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Anete Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina masakra z tym zusem...musi się dać jakoś to obejść bo to przecież bez sensu

Ja mam dzisiaj też jakoś często skurcze :/

atdcj48aq9519a2w.png

Wysłany: 19 lutego 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Otoz to. Musisz wiedziec wszystko bo jak nie to cie wyru..aja..ja pierdziele..
    Jestem w takim szoku sama ze zaliczylam taki fuks.

Karola kase dostaniesz przedluza Ci to świadczenie do czasu porodu tylko przesunięte będzie w czasie..
    Tylko dobrze miec od ginekologa prowadzącego jakies dokumenty ktore potwierdza ze nie masz możliwości wrocic do pracy. A później urodzisz i przejdziesz na macierzynski i skonczy sie to.
    Sama się wkurzyłam,chociaż mnie nie dotyczy.Bo wystarczy zwyczajnie nie zgłębiać tematu żeby Cię wyruchali!

Karolina,a Ty się nie stresuj,bo tak jak Daffi pisze to na pewno nie jest sytuacja bez wyjścia .Musisz na spokojnie pójść do ZUSu i dowiedzieć się co i jak. Stres może tylko zaszkodzić.

ibm2j48a6easc2hs.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z czego żyć do tej pory ? Z czego płacić za lekarza ? ...

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musialabys isc do mopsu po zasilek okresowy od nich.. Powiedzieć ze jesteś w ciąży, samotna i bez prawa do zasilku zawsze cos dadza a w tym czasie ogarniac zus.

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A lekarz na nfz wyjścia nie ma w tej sytuacji. Musialabys jutro juz to ogarniac i nie trwcic czasu bo na komisje mozesz trochę czekac..

b2ujp2.png

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka, mój ojciec miał komisję lekarską, szybko przyznali mu świadczenie, tylko tak jak mówi Daffi, podstawą jest dokumentacja medyczna. Do ZUS złóż wniosek już jutro - dokumenty od lekarza potrzebne są dopiero na komisję. Mój ojciec dostał zasiłek z dniem złożenia wniosku a nie wydania decyzji, więc wypłacili kasę miesiąc do tyłu.
    Umów się szybko do swojej gin, po krótce powiedz jak się ma sprawa i że ma Ci wypisać zaświadczenie, że wskazaniem jest leżenie, oszczędny tryb życia, że nie zaleca pracy - cokolwiek tego typu. Dodatkowo zagrożenie porodem przedwczesnym, rozejście spojenia itp. Powiedz jej na początku wizyty, że masz ciągłe twardnienia brzucha, że boli jak na okres. Im więcej tam naskrobie tym lepiej.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale za okres od 21.01 do 10.02 powinni mi wypłacić ?

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nad tym dumam bo ty stracilas prawo 9.02 wiec do tego dnia okres zasilku byl dla ciebie.

Masz jeszcze mozliwosc isc na 6tyg przed data porodu na macierzynski.

b2ujp2.png

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Ale za okres od 21.01 do 10.02 powinni mi wypłacić ?
    Ja bym wnioskowała, żeby za ten okres wypłacili, w końcu miałaś L4, ale nie wiem jak to jest. Jutro biegiem do ZUS Karolka, bo każdy dzień to kasa!
    Kiedy masz wizytę? Ojcu mojemu komisję wyznaczyli już po tygodniu, ale często czeka się dłużej. Przyjdzie zawiadomienie poleconym.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc

Wysłany: 19 lutego 2019, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę,że z ginekologiem się da jakoś dogadać żeby tam powpisywał te różne dolegliwości.Powinien zrozumieć sytuacje. Może uda Ci się wcześniej wizytę ustalić żebyś to już miała. Może ktoś znajomy pracuje w ZUSie?

ibm2j48a6easc2hs.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka ja mysle ze powinnas isc jutro do zus zapytac c z okresem do 9 lutego? i za czas ponad 270 dni zlozyc ten wniosek.

kobieta może wyczerpać 270-dniowy okres zasiłkowy jeszcze przed porodem i jednocześnie nadal być niezdolną do pracy. Wtedy powinna w porozumieniu z lekarzem złożyć do ZUS wniosek o wypłatę świadczenia rehabilitacyjnego (najlepiej 60 dni wcześniej). O jego przyznaniu decyduje komisja lekarska lekarzy orzeczników ZUS. Świadczenie to ma zapewnić ubezpieczonym środki finansowe nawet przy tak długotrwale utrzymującej się chorobie.

W zależności od potrzeb świadczenie to może być przyznane na różny okres, maksymalnie do 12 miesięcy. Przy czym osoby, które są ubezpieczone (objęte ubezpieczeniem chorobowym) od dnia porodu nabędą prawa do zasiłku macierzyńskiego, bez względu na to, czy świadczenie rehabilitacyjne zostało przyznane na okres przekraczający dzień rozwiązania. Po prostu świadczenie to będzie przysługiwało do dnia poprzedzającego dzień narodzin dziecka, a od dnia porodu zapewniony zostaje zasiłek macierzyński.

b2ujp2.png

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizytę u ginekolog mam 5 marca.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiecie ze dostalam zwrot z podatku dzisiaj. ale szok :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 20:09

mysla.nieskalana, estrella, Mama36, martusiawp lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

• Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff, w końcu wróciliśmy do domu po intensywnym dniu. Klemek waży 1606 g, wszystko w normie :) I bardzo mnie cieszy, że nadal ma główkę na dole. Oby tak pozostało do porodu!

Daffi, MamaAga85, malutka_mycha, estrella, mysla.nieskalana, Wiewióreczka, DorotaAnna, Kasionek, Fasolka77, Kiwona, Anete, martusiawp, Lolka30, Sansivieria, Lili90, AniaKJ lubią tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinka współczuję stresów z Zusem... obyś jednak coś wskurała bo jak może dochodzić do takiej sytuacji,że wstrzymuja kase i mają w dupie za co ludzie mają żyć...

Ja po rozmowie z diabetolog i kolejne zmiany...Od dzis na noc juz 28j(zamiast 24),na czczo 6j(zamiast 5) i do obiadu mi dołożyła jeszcze 4j...
    Cukry wariują mi na na maxa od jakiegoś tygodnia

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
‹‹ 1827 1828 1829 1830 1831 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ