Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Szonka wrote:moze chciala powiesic swoje pra ie, ale bylo za malo miejsca.
malutka_mycha lubi tę wiadomość
-
Karollinax26 wrote:Brzuch mnie boli, jeszcze gdyby tego było mało dostałam pismo z Zusu o odmowie przyznania zasiłku ...
Nie rozumiem, byłam na zwolnieniu od maja, bo miałam zabieg na kolano, później zaszłam w ciąże i od tamtej pory cały czas na l4. Co ja mam w takiej sytuacji zrobić ? Bo ZUS mi pisze, że wykorzystałam już ten okres chorobowy. Ja jebie.
A może ktoś nie zaznaczył na zwolnieniu B, że ciążowe.
Niestety nie znam się na ZUSach. -
Karollinax26 wrote:Brzuch mnie boli, jeszcze gdyby tego było mało dostałam pismo z Zusu o odmowie przyznania zasiłku ...
Nie rozumiem, byłam na zwolnieniu od maja, bo miałam zabieg na kolano, później zaszłam w ciąże i od tamtej pory cały czas na l4. Co ja mam w takiej sytuacji zrobić ? Bo ZUS mi pisze, że wykorzystałam już ten okres chorobowy. Ja jebie.
Zaraz spróbuję sie dowiedziec od brata dziewczyny czegos bo jej mama pracuje w zus.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 17:46
-
Ja zmykam do domu. Kurcze.. maz do mnie pisal, ze mu dluzej dzisiaj zejdzie w pracy i wroci pozno.
Oznacza to, ze jak wroce to musze wyprowadzic psa i nie mam dzis w domu obiadu ;((
Skoro to ja bede w domu wczesniej to wypadaloby zebym ja dzis cos ugotowala, ale mi sie taaaak okropnie nie chce..
Pisal mi zebym sobie nie zawracala glowy i zjadla cos na szybko, a on jak wroci to nam cos ugotuje, no ale bede sie zle czula jak on wroci pozno a na stole nie bedzie jedzonka…
No nic, musze cos wymyslec na szybko i sie jakos zmotywowac!
Milego wieczoru i do jutra hej!mysla.nieskalana, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Anete
Ja bym mówiła, że mam gości i miejsca brak.
A tak w ogóle to chamstwo, cały rok brak kontaktu, tylko się na wakacje zwalają.
My mamy rodzinę męża nad morzem, siostra mojego teścia, ale nie potrafię zwalić się do nich na wakacje. Ja bym nawet nie odpoczeła, bo czulabym się jak intruz. Owszem jak jesteśmy akurat w okolicy (ostatnio 5 lat temu) to wpadamy na grila. -
Karolcia nie mam dobrych wiesci. Juz znalazlam w necie o co kaman.
Jeśli niezdolność do pracy została spowodowana gruźlicą (kod „D” w ZUS ZLA) albo przypada na okres ciąży (kod „B” w ZUS ZLA) i wystąpi bezpośrednio po niezdolności do pracy spowodowanej innymi przyczynami, wówczas nie powstaje prawo do nowego okresu zasiłkowego. Okresy tych nieprzerwanych niezdolności do pracy zlicza się do jednego okresu zasiłkowego. Wówczas zasiłek chorobowy przysługuje przez łączny okres do 270 dni.
Pracownica złamała rękę i z tego powodu była niezdolna do pracy od 3 października 2010 r. do 25 marca 2011 r. (174 dni). Od 26 marca br. pracownica przedłożyła zwolnienie lekarskie w związku z ciążą. Ponieważ w niezdolności do pracy nie było przerwy, okres pobierania zasiłku przypadającego w okresie ciąży i choroby związanej ze złamaniem ręki należy zsumować. Pracownica ma prawo do zasiłku chorobowego przez okres do 270 dni, który wyczerpie się 29 czerwca 2011. -
Jestem w szoku bo ja calkiem przypadkiem mialam te zwolenienie i pozniej mialam przerwę czyli tak jakbym wrocila do pracy a mialam w tym czasie urlop poprostu i dzieki temu nabylam nowe prawo do pelnego okresu zasilku tak bym miala identycznie jak ty. Ja pierdziele!
Fasolka77 lubi tę wiadomość
-
Tunia76 wrote:Ja pierdziele, wszędzie jakieś kruczki.
To znaczy, że wystarczyłoby wrócić tylko na 1 dzień do pracy po L4, a potem iść na cały ciążowy.
Czyli teraz do porodu Karolina już nic nie dostanie z ZUSu?
Karola szukam juz info o tym zasilku rehabilitacyjnym czy Ci sie nalezy teraz. -
Zasiłek rehabilitacyjny 2019
Wielu z nas zastanawia się, czym tak naprawdę jest zasiłek rehabilitacyjny i dlaczego tak ciężko jest doszukać się o nim jakichkolwiek informacji. Wychodząc na przeciw czytelniczym wymaganiom, stworzyliśmy artykuł w całości poświęcony kwestii zasiłku rehabilitacyjnego.
Każdy z nas choć raz słyszał o osobie, która w związku ze złym stanem zdrowia otrzymała od państwa zasiłek rehabilitacyjny.
Co ciekawe, szukając informacji na temat tego zasiłku, nie sposób znaleźć jakichkolwiek danych na stronie samego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub na innych zaufanych witrynach internetowych.
Dlaczego tak ciężko jest uzyskać informacje o zasiłku rehabilitacyjnym? Czy coś takiego w ogóle istnieje? Na te i wiele innych pytań nasza redakcja znalazła odpowiedź.
ZASIŁEK REHABILITACYJNY W POLSCE
Problem z doszukaniem się informacji na temat zasiłku rehabilitacyjnego wynika z faktu, iż nazwa ta jest jedynie potocznie stosowanym terminem na określenie konkretnego świadczenia.
Odpowiednią nazwą tejże zapomogi jest świadczenie rehabilitacyjne. Przyznawane jest one nie tylko osobom podejmującym rehabilitację leczniczą, lecz wszystkim chorym, którzy nie są zdolni powrócić do pracy zarobkowej.
Świadczenie rehabilitacyjne jest przyznawane przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych na okres maksymalnie 12 miesięcy. Podstawą do jego wypłacenia jest odpowiednie orzeczenie lekarza ZUS.
DLA KOGO ZASIŁEK REHABILITACYJNY?
Zasiłek – a właściwie świadczenie rehabilitacyjne – jest przyznawane wszystkim osobom, jakie podlegały ubezpieczeniu chorobowemu w związku z wykonywanym zajęciem zarobkowym.
Świadczenie rehabilitacyjne jest przyznawane wtedy, gdy dana osoba wykorzysta już cały okres przebywania na zwolnieniu lekarskim, a następnie na zasiłku chorobowym, a mimo tego jej stan zdrowia wciąż nie pozwoli na powrócenie do pracy.
Warunkiem do zatwierdzenia wniosku o przyznanie świadczenia jest otrzymanie pozytywnej opinii w kwestii rokowań zdrowotnych chorego. Oznacza to, iż lekarz orzecznik ZUS musi potwierdzić, iż dany wnioskodawca ma szansę odzyskać zdrowie, a tym samym – zdolność do podjęcia pracy.
Świadczenie rehabilitacyjne w roku 2019 wynosi odpowiednio:
1. 90% podstawy wymiaru zasiłku chorobowego na okres pierwszych 3 miesięcy pobierania świadczenia;
2. 75% podstawy wymiaru zasiłku chorobowego za pozostały okres pobierania świadczenia;
3. 100% podstawy wymiaru zasiłku chorobowego na cały okres pobierania świadczenia, jeśli jest ono wypłacane kobiecie w ciąży lub gdy przysługuje z tytułu niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 18:14
-
Karollinax26 wrote:Czy Wy też macie te bóle okresowe ?
Mnie dziś złapało, tak trochę mocniej niż zwykle ale bez żadnych skurczy, tylko ból.
Karolina współczuję stresu bo doczytałam o ZUSie. Myślę, że warto najpierw zadzwonić moze trafisz na kogos rozsądnego co Ci podpowie co w tej sytuacjiWiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 18:23
-
Musisz iść do zus.. Z wnioskiem o swiadczenie rehabilitacyjne nie wiem tylko co ci jeszcze jest potrzebne. Zlozysz to i czekasz na komisje w ktorej orzecznik zus musi stwierdzić twoja niezdolnosc do pracy.
-
Oo co jeszcze wazne... Jak masz rozwarcie itp i jakies zagrozenie przedwcsesnym porodem itp musialabys miec to na pismie od lekarza i to dolaczyc do wniosku. Jak najwięcej dokumentów mowiacych o tym ze nie mozesz wrocic teraz do pracy.
-
Misiabella wrote:Dzis mialam usg i niestety nie wypadlo ono pomyslnie. A myslalam ze jest ok jak wyszlam, bo lekarz mi powiedzial ze dobre przeplywy i poziom wod. Dziecko od usg poniedzialkowego troche podroslo, bo np bpd z 72,5 wskoczylo na 74,5, z ac z 240 na 250, z fl 52,5 na 54,5. Waga z dnia dzisiejszego 1278 g. Przyjeli termin z usg prenatalnego pierwszego, ze jestem w 30 tc i 6 dniu, a nie z om ze jestem dzis w 29 tc i 6 dniu, choc wczoraj mowili ze jestem pewnie gdzies na pograniczu. Powiedzieli ze to 2centyl nie wiem jak, z ta tabelka napewno by sie to nie zgadzalo. Na moje slowa ze ale przeplywy sa ok i wody, to mi lekarka rezydentka powiedziala ze przeplywy wcale nie sa takie ok. Jutro moja lekarka zadzwoni do nich to moze sie dowie. Czy sa zle srednie, czy mieszcza sie w normie. Czemu tamten lekarz mi powiedzial ze sa dobre? To jakies niepowazne. Jutro poprosze o konsultacje i zapoznanie mnie z wynikami z usg. Traktuja czlowieka jak w prlu. Ta rezydentke to zlapalam na korytarzu i zaczela w bardzo niefajny sposob ze mna rozmawiac, jakby zla ze smiem pytac. Powiedziala ze nie wyjde juz do konca porodu. Rozmawialam tez z dziewczyna ktora cukry miala takie jak ja a insuliny nie dostala. Jakis cyrk.
Z tymi przeływami też ci robią mętlik w głowie. Obyś szybko wyszła z tego szpitala, zobaczysz że urodzisz zdrowe dziecko. Wkurzająca jest ta interpretacja wyników badań przez każdego lekarza w inny sposób.Misiabella lubi tę wiadomość
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
Karolina współczuje zamieszania z zusem...
Misiabella- to czekamy na więcej wiadomości razem z Tobą, trzymam kciuki za trafne decyzje lekarzy, jeśli to hipotrofia to szybciej rozwiążą ciąże i będzie wszystko dobrze , trzymaj się !Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 18:26