Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Chcebycmama cudna zabeczka
wygląda na silnego! Samopoczucie masz chyba lepsze, skoro wrzuciłas nam tu fotkę
Espoir luzik, coś czuję że to się okaże jakąś wydzielina czy coś. Jeszcze nie dzwoniłam do szpitala, normalnie się dygam. Wiem, to głupie. Ale aż mnie głowa rozbolala i mam mdłości na samą myśl o szpitalu -
nick nieaktualnyMamaAga85 wrote:Dzięki dziewczyny za rady...
Ja jakoś się po prostu rozsypałam...Generalnie po prostu się boję,że coś może pójść nie tak.i nie będę ukrywać,że boje się tego,że mogę czegoś nie zrozumieć...jednak rozmowa w życiu codziennym a szpital plus operacja to co innego...
Więc miałam głupoty w głowie że znieczulenie nie działa... Kochana będzie wszystko dobrze... Lekarze tłumacza.. Są przy Tobie, potem masz opiekę, możesz prosić o leki. Będzie naprawdę ok -
nick nieaktualnyKurde ale mam zagwostke z tym mlekiem. W dzień karmię moim mlekiem. W nocy mam 3 maksymalnie 4 karmienia modyfikowanym ale kupujemy te gotowe buteleczki z mlekiem dlatego nie mam jak mieszać ze sobą proszków. Kupię ten HiPP combiotic i podam jej jutro jako pierwszy posiłek rano. HiPP podobno ma błonnik może będzie lepiej bo ona jest bardzo spokojna tylko już drugi raz nam się zdarzyło że jak dostanie więcej modyfika to wieczorem trzeba jej pomóc z kupka, bo boli brzuszek a jak jej pomożemy to po problemie ale ta kupka to jest taka gęściejsza więc jakby z zaparcia no nie taka twarda jak ludzką ale nie potrafię tego wyjaśnić. Kolor ma prawidłowy tylko taka gęściejsza jest.
Niestety piersi bolą mnie tak bardzo od zastojów że nie jestem w stanie uciągnąć więcej żeby na noc też dawać moje.
W ogóle muszę rozważyć wysuszenie piersi bo dzieje się z nimi coraz gorzej. A po wczorajszym wydlubywaniu czopów bolą okropnie brodawki całe 😣 -
Daffi tego się na wniosku niepisze. Tto zależy od tego, kiedy i jak wniosek założysz. Jeśli składasz wniosek o rodzicielski bezpośrednio po macierzyńskim, masz z góry płacone 80%
Jeśli najpierw założysz na macierzyński, a później zdecydujesz się jednak na rodzicielski to wtedy jest 100% / 60%.
Masz tu jeszcze dokładniej opisane:
"80% przysługuje wtedy, gdy złożono wniosek o udzielenie urlopu rodzicielskiego bezpośrednio po urlopie macierzyńskim w pełnym wymiarze, jednak nie później niż 21 dni po porodzie. Wtedy zasiłek macierzyński i rodzicielski wynoszą 80% podstawy.
Gdy wniosek o urlop rodzicielski zostanie złożony po terminie 21 dni, wtedy macierzyński pobierany jest w podstawie 100%, a rodzicielski 60%. 100% zasiłku macierzyńskiego przysługuje, gdy nie składasz wniosku o wykorzystanie urlopu rodzicielskiego."
Daffi lubi tę wiadomość
Ciąża - poród, połóg - grupa fb
Witek ❤️ 25.08.2019 ❤️ 4070g i 56cm ❤️ vbac
Mama czterech ❤️
Mama aniołka 9.2018r -
Reniiata wrote:Daffi tego się na wniosku niepisze. Tto zależy od tego, kiedy i jak wniosek założysz. Jeśli składasz wniosek o rodzicielski bezpośrednio po macierzyńskim, masz z góry płacone 80%
Jeśli najpierw założysz na macierzyński, a później zdecydujesz się jednak na rodzicielski to wtedy jest 100% / 60%.
Masz tu jeszcze dokładniej opisane:
"80% przysługuje wtedy, gdy złożono wniosek o udzielenie urlopu rodzicielskiego bezpośrednio po urlopie macierzyńskim w pełnym wymiarze, jednak nie później niż 21 dni po porodzie. Wtedy zasiłek macierzyński i rodzicielski wynoszą 80% podstawy.
Gdy wniosek o urlop rodzicielski zostanie złożony po terminie 21 dni, wtedy macierzyński pobierany jest w podstawie 100%, a rodzicielski 60%. 100% zasiłku macierzyńskiego przysługuje, gdy nie składasz wniosku o wykorzystanie urlopu rodzicielskiego."
Reniiata lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMamaAga85 zorganizujcie sobie dzisiaj rodzinny dzień, tak żebyś nie myślała. Ja nie wiem jak pomóc na strach przed cesarka bo mnie poród wziął z zaskoczenia i do końca byłam pewna że urodzę jednak SN a poród wzięłam jakoś tak z żartem. Między skurczami się śmiałam żartowałam z sąsiadka z pokoju z mezem, oglądaliśmy koło fortuny pisałam do was. A jak zapadła decyzja że jadę na ciecie to chyba w to nie wierzyłam bo nawet na sali operacyjnej żartowałam sobie z anestezjologiem. Dopiero jak znieczulenie zaczęło działać i te dziwne doznania na ciele czułam to uruchomiłam się bo myślałam że będą ciąć a ja wszystko czuje i posram się z bólu. A nawet nie wiedziałam kiedy nacieli i gdyby nie powiedzieli " o jest dzidziuś" to bym nie wiedziała że jestem otwarta. A położna stanęła przede mną z dzieckiem i powiedziała mamusia tu jestem ona zaczęła płakać bo tak to nie wiedziałam że ja wyjęli... Cesarka myślę że może być tak samo pięknym przezyciem jak poród SN, ja przynajmniej mam takie wspomnienia.
A każdy ból tak jak przychodzi tak odchodzi i uwierz mi tego się nie pamięta. A po cesarce śmigam tak jakby jej nie było. Moja teściowa nadziwić się nie mogła we wtorek. Tak jak pisałam to jest operacja nie zabieg spa, ale ten cały ból nie jest taki straszny. Bierz przeciwbólowe jak dają one na mleko nie wpłyną a uwierz jeśli zachowasz ciągłość przeciwbólowych będziesz czuła się jak młody Bóg! I tego ci kochana życzę! -
Daffi wrote:no tak ale skad oni to beda wiedziec skoro ja tego na wniosku nie mam wpisanego albo go nie kumam:P czy z tych wnioskow wynika ze ja chce opcje 80% ????
spojrz jesli mozesz...
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f4842c4f6e5c.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c57d60f1c561.jpg
Daffi mi kazala napisac pod wnioskiem odrecznie, ze wybieram 80/80%Fasolka77
-
Kiwona wrote:Chcebycmama cudna zabeczka
wygląda na silnego! Samopoczucie masz chyba lepsze, skoro wrzuciłas nam tu fotkę
Espoir luzik, coś czuję że to się okaże jakąś wydzielina czy coś. Jeszcze nie dzwoniłam do szpitala, normalnie się dygam. Wiem, to głupie. Ale aż mnie głowa rozbolala i mam mdłości na samą myśl o szpitalu
Kiwona ja tez zostawiam slady.... i to nie byly wody bo sprawdzalam papierkiem lakmusowym no ale Ty jedź i sprawdźFasolka77
-
Mama 18 mialam to samo przy CC z corka...juz chceilei mnie kroic a ja mowi ze jeszcze nie ze ja nogi czuje...i normalnie podnioslam te nogi ze stolu.....a lekarz mowi ze bardzo dobrze ze czuje tz. ze zyje ...najwazniejsze ze brzucha nie czuje bo nog nie beda kroic
teraz przy CC tak mnie znieczulili ze nawet cyckow nie czulam
Karmelka przekichane z tymi cycami...nawet nie wiedzialam ze cos takiego moze byc...... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny