X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2019, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Nasz Ignas mimo tych przyrostów idzie samym środkiem siatki centylowej.

Położna nam mówiła że noworodki i niemowlęta jedzą ile potrzebują. Nasz na długości już powoli wychodzi z rozmiaru 56 ale na "grubość" nadal są super 😄
    U Nas to samo.. Środek siatki... Może dlatego pediatra i Polozna sa zachwycone waga i długością. Dodam - młoda pediatra i młoda Polozna

Paula 90 lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Super wiadomość Fasolka! Niedługo będziesz znów tulić Bunia!

Z ilością mleka nie pomogę, bo ja nie odciągałam regularnie i nie wiem ile powinno być.
    Na tym etapie mam około 80-90ml z jednego cycka w 20min, a Zosia jest w stanie jeszcze coś potem wyciągnąć.
    Ale wcześniej też było mniej, 30-60ml.

Na pewno Basiu z wiekiem dziecka rośnie ilość mleczka to pewnie u mnie te 60 ml jest ok....martwi mnie tylko różnicą w rozmiarze cycków...

B_002 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Mojego czy Leosi 😂
    Bolało ja płakała widać że to boli. Śpi dużo ale jak się obudzi to płacze a ja muszę być i tulić i trzyma mnie na bluzkę

Bidusia... :* Ty to wiem, że wylas ;)

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    No nie mam... muszę zakupić :)

Ja wczoraj kupiłam :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Fasolka super że już do domku i udało się tak szybko.

A jak wygląda twoje karmienie? Zapisujesz? Możliwe że nie zauważasz ale karmisz głównie jedna piersią i dlatego ona produkuje więcej

Staram się raz z jednej a raz z drugiej ale faktycznie muszę baczniej sprawdzać bo możliwe że daje z tej większej bo wydaje mi się, że jest większa bo nie dojona :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2019, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może lepiej już darujmy sobie te przyrosty 😂😂😂 jak chcemy się podzielić informacja piszmy przyrost prawidłowy hahahaha

B_002, Fasolka77 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2019, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka megaaaa super info

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Dorotka siatek się nie sprawdza w ten sposob. Siatki są do bilansów. Jej chodzi o przybieranie to są normy who podaje prawidłowa normę 26+31g na dobę. Masz segregator pediatryczny od MG? Tam też jest karta o przybieraniu prawidłowym
    Ja mam ten segregator. Super sprawa! Dużo przydatnych informacji i wszystko pięknie można mieć uporządkowane :)
    A co do tej normy przybierania to sobie policzyłam że moja przybierała przez pierwsze 4 tygodnie średnio 39g :P Czyli teoretycznie za dużo, ale blisko normy. No ale na początku właśnie był problem z przejadaniem się, a poza tym była hipotrofia więc troszkę nadrabiała. Od tamtej pory nie ważyliśmy więc się dowiem dopiero na wizycie szczepiennej jaką mamy wagę.

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Staram się raz z jednej a raz z drugiej ale faktycznie muszę baczniej sprawdzać bo możliwe że daje z tej większej bo wydaje mi się, że jest większa bo nie dojona :)
    Najlepiej karmić na zmianę i nie patrzeć że jedna większa to teraz z tej, bo wyjdzie że będziesz z niej częściej karmić i dalej będzie produkować więcej mleka (nie wiem czy to tak działa, ale wydaje mi się że tak). U mnie też lepsza jest lewa pierś niż prawa, ale karmię na zmianę i zapisuję jak długo, bo jak z prawej było dużo krócej niż z lewej wcześniej to powtarzam znowu prawą przy następnym karmieniu.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Mojego czy Leosi 😂
    Bolało ja płakała widać że to boli. Śpi dużo ale jak się obudzi to płacze a ja muszę być i tulić i trzyma mnie na bluzkę
    Karmelka dawałaś jej paracetamol? Zalecał Ci lekarz, pytałaś o to czy nie?

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka nie było mnie pół dnia nie mogę ogarnąć postu o szczepieniu!! Jak było! Ok wszystko? Ktoś mi stresci? Jamama jutro:(

A mój to jest zboj totalny... Wiem nie narzekam bo wszystko jest lepsze niż ból brzuszka ale od 11 nie spi.. Caly spacer nie spał.. Byłam zakladac kartę dużej rodziny.. Nie spał.. W domu nie śpi.. Ile godzin może mieć oczy jak 5 zł i się chciec bawić!! Naćpał się!!??
    Dodam że go nic nie boli

• stresant Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Ja właśnie myślę tak samo. Dzieci mają silny odruch ssania i nam się WYDAJE że one chcą ciągle jeść. Dasz cyca to chętnie się przyssie i podje przy okazji.
    Ale Daffi też dobrze napisała że dopóki nic się nie dzieje i dziecko nie zwraca to jest wszystko ok.
    Moja się przejadała, powodowało to refluks, czyli bóle brzucha i chlustające wymioty oraz ulewanie po każdym karmieniu. Położna nam zwróciła uwagę na wzdęty brzuch po jedzenie, aż takie naczynka były widoczne w podbrzuszu. A ja Zosię karmiłam na żądanie. Posłuchałam się położnej i te problemy zniknęły :) Mała zaczęła mniej przybierać na wadze ale zdrowo i w normie.

Przypadek każdego dziecka trzeba rozpatrywać indywidualnie. Każde je w innym tempie i inną ilość. Ważne żeby obserwować swoje dziecko i w razie problemów poradzić się specjalistów.
    Basiu prosze wiecej informacji na temat naczynek w podbrzuszu...moj takie ma zwracalam na to uwage pediatrze to nie wiedziala co to jest.....
    ulewa po kazdym posilku...ale jak dam tylko jedna piers to wypije cala i ciagle szuka...wiec daje jeszcze druga i to chyba jest blad bo sie przejada.....jak nie dam piersi tylko smoka to tak strasznie ciagnie i dzwieki przy tym wydaje "uja,uja" i caly sie skurcza zeby ciagnac....wiec mi go zal

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Karmelka dawałaś jej paracetamol? Zalecał Ci lekarz, pytałaś o to czy nie?
    Powiedziała że jak będzie goraczka ale jak wróciłam dałam jej czopek ale jak mi się wybudza do jedzenia bardzo płacze i zanim usbie też okropny placz, chce jej zmienić pieluszkę płacz

• stresant Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FAsolka swietne wiesci i wspaniale ze juz Cie wypuszczaja

widze ze u Ciebie z piersiami podobnie...ja juz sie przyzwyczailam do roznicy rozmiarow i roznicy w pojemnosci.....glowa muru nie przebije...probowalam odciagac a pokarmu i tak nie przybywalo....trudno wazne ze maly sie najada.....jedno karmienie z calej chorej i pol zdrowej....a drugie z calej zdrowej.....a chora w tym czasie produkuje....takze wychodzi ze chora co 6 godzin a zdrowa co 3.....raz cala a raz pol.....

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Karmelka nie było mnie pół dnia nie mogę ogarnąć postu o szczepieniu!! Jak było! Ok wszystko? Ktoś mi stresci? Jamama jutro:(

A mój to jest zboj totalny... Wiem nie narzekam bo wszystko jest lepsze niż ból brzuszka ale od 11 nie spi.. Caly spacer nie spał.. Byłam zakladac kartę dużej rodziny.. Nie spał.. W domu nie śpi.. Ile godzin może mieć oczy jak 5 zł i się chciec bawić!! Naćpał się!!??
    Dodam że go nic nie boli
    Miała dwa wkycia , na badaniu nawet nie mruknęła pani doktor ją wy chwaliłam że jeszcze te grzecznego dziecka na badaniu nie miałam to teraz mam. Przed szczepieniem leżała sobie grzecznie pierwsze wkłucie płacz No to wzięłam przytuliłam całkiem całkiem nawet szybko się uspokoiła no to pielęgniarka że drugie no i potem jak się rozpłakała to trochę dłużej No spoko ja mam ale dałam jeść No i się uspokoiła moment mi zasnęła przyjechaliśmy do domu dałam jej czopka i jeszcze był spokój potem wybudziła się na jedzenie to był taki krzyk potem mi usnęła trzyma się mnie cały czas no i generalnie śpi ale jak się wybudzi to bardzo płacze. Nawet pieluszki spokojnie nie mogę zmienić bo jak dotknę spodenek to jest masakra chyba ją bolą nóżki

• stresant Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Powiedziała że jak będzie goraczka ale jak wróciłam dałam jej czopek ale jak mi się wybudza do jedzenia bardzo płacze i zanim usbie też okropny placz, chce jej zmienić pieluszkę płacz
    Karmleka oby Was ominal nieutulony placz...ja za kazdym szczepieniem przerabialam ..syn wyl cala noc nie pozwolil sie wogole dotknac nosilismy go na puchowej poduszcze bo tak go wszystko bolalo....zadne leki nie dzialaly....biedne te dzieciaczki nasze

• stresant Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka jak Leosie dzis ubralas?

ja bylam 15 min. na dworzu....pajacyk... na to spodnie ogrodniczki (podwojny material) i gruba watowana bluza.....bawelniana czapeczka.....we wozku zimowy spiwoz zapiety az pod szyje..... maly lodowaty.....broda mu sie trzesla jeszcze przez 5 minut po powrocie....puscilam farelke i grzalam go.......

teraz spi we wozku w domu pod oknem balkonowym sloneczko przez szybe grzeje na niego...

ja juz nie wiem jak go ubierac....normalnie bym tylko kocykiem przykryla we wozku a ja do zimowego spiwora a temu jeszcze bylo zimno...u nas dzis ladna pogoda 16 stopni bez chmurne niebo.......

• stresant Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:

Dodam że go nic nie boli

jeju nie ma to jak mieszkac w PL...Ameryka normalnie, kraj miodem plynacy :)
    u nas zadna karta duzej rodziny :( duzo tam jest bonusow...bo nie wiem czy smucic ze jest czego zalowac :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2019, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest 18 st.
    Mały był w skarpetkach, spodenki dresowe. Body z krótkim rękawem na to bluza rozpiera i miałam kocyk zarzucony na niego. To wszystko

• Daffi Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Daffi WHO ustala jakieś tam normy widocznie na podstawie jakis badań, ja też nie wiem co ja bym zrobiła gdyby Leosia jadła za dużo no nie wiem jak takiemu dziecku nie dac jeść, ale myślę że jeśli dziecko je regularnie to je więcej bo może więcej potrzebuje, ale zadanie co godzinę to chyba juz nie głos a potrzeba ssania, słyszałam tylko przez drzwi co prawda wszystko co mówiła pani doktor.
    Gdyby co godzinę wtrabilo dziecko 100ml to rzeczywiście jest sie o co martwic...no u nas mlody zje sporo ale 3 godz wytrzymuje. Po wyjsciu ze szpitala pierwsze 2 dni byly trudniejsze ale i on sie musial odnalezc na tym swiecie i wisial ciagle na cycu.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
‹‹ 3126 3127 3128 3129 3130 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ