Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Fasolka77 wrote:a czemu Tunia dałaś mm? Wiki już zaczęła się odstawiać od cyca?
Prawa karmię normalnie.
Wczoraj po kąpieli Wiki zaczęła pierś, ale po chwili zaczęła cuda wyczyniac. Chwytala puszczają cyca. Płakała. Po godzinie ja się podalam i zrobiłam mm. Zjadła 150ml, na początku zrobiła śmieszna minę, jadła sztuczne pierwszy raz.
Ale nie spała w nocy dłużej. Normalnie pobudki na cyca. -
Fasolka77 wrote:why????
Fasolka77 lubi tę wiadomość
-
Sansivieria wrote:Czyli Tobie zależy na jak najdłuższym kp? Co Cię do tego najbardziej zachęca pomijając te korzyści "medyczne" dla Dziecka? Czy wygoda czy ekonomia czy bliskość??
Fasolka77 lubi tę wiadomość
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
ja tez walczylam jak lwica zeby karmic pomimo ze to moje 3 dziecko bylo najgorzej i najtrudniej ale sie udalo
nie zamierzam konczyc wygoda i ekonomia
espoir dla mnie na dworze latwiej cyca wyciagnac niz butle z woda potem sypac mleko mieszac i podawacFasolka77, Misiabella lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Paula 90 wrote:Właśnie zauważyłam że znowu mi cieknie z cycków. Rozbujał Igs laktację przez te karmienia co chwilę.
Więc może jeszcze wykorzystam wkładki laktacyjne które mi zostały 😁
Na też mam całe opakowanie wkładek, mam nawet żelowe....hahah i siedzą nieuzywane...Fasolka77
-
nick nieaktualnyTunia - Ignacy od dłuższego czasu odstawia cyrki przy cycku. Ale jak odrywa się ciągle i szajbuje to daje mu smoczka albo zajmuje czymś innym. Za pół godziny czy godzinę próbuje znowu. Jak nie doje raz to doje za drugim razem. A na pewno dojada w nocy, bo wtedy ssie nawet 10 minut jednego cycka a w dzień 5 minut to u nas mega długo.
Czemu żałujesz że podałaś mm? Nie powinnaś tak myśleć. Podałaś bo taka była potrzeba. Wiktoria była najedzona a i to chodzi. Tylko jak dajesz mm i nie odciagasz (a nawet jak odciagasz niestety też) to laktacja może przystopować. -
Fajnie jest uzywac tych najbardziej wlasciwych kubkow, smoczkow i tak dalej, ale maluch sam zweryfikuje, czy ma ochote na ich uzywanie
U mnie Michalek w ogole z tego nie chcial pic i koniec koncow kupilam mu taki kubek z aventa z koncowka jak smoczek tylko podluznym przecieciem, a nie dziurka i tylko z tego pil. Z normalnej szklanki nauczyl sie jak mial okolo 2 lat. Mial gdzies zalecenia
Smoka tez dlugo uzywal. Ani wad zgryzu na szczescie nie dostal, a z mowa tez nie mial i nie ma problemow. Takze na szczescie u nas to nie zaszkodzilo. Kiedys pamietam ze lekarka straszyla nas ze michalek nie je w wieku 10 miesiecy juz jedzenia w formie grudek, blw w ogole nie byl zainteresowany, to znaczy byl, w sensie by tym jedzeniem trafic w sciane, lub zrzucic na podloge, wetrzec w ubranie i wszystko to robic w rozbrajajacym usmiechu i zadowoleniu. A on jak mial 10 miesiecy to byl czas jak w ogole zaczal jesc. Straszono mnie ze nigdy nie zacznie jesc grudek bo za pozno zaczyna, a ja bylam w panice, bo ciagle na cos bylo za pozno. Nerologopeda twierdzila ze bedzie pozno mowil, bo nie chce jesc i pic z kubka. A on pojedyncze slowa mowil jak mial rok czasu, i to kurcze operowal slownictwem z yt...Zeby go podniesc mowil „up up”, na jablko mowil apple, kolory po angielsku, tylko na tate mowil tacik. Jak mial poltorej budowal proste zdania, a mial nie mowic do 4 roku zycia. Takze ja w tych kwestiach juz zastraszyc sie nie dam. I o tyle jest mi latwiej przy drugim dziecku. Jedyne co, to chce unikac tv przy malym, bo jesli ma problemy neurologiczne, to jest to bardzo niewskazane.
-
stresant wrote:Tunia a Ty jeden cyc odciagasz ze wzgl.na bol?mi maly tez cyrkuje czasem przy cycu szczegolnie lewym bo z woli z prawego pic nie wiem dlaczego
Wiki nie chce przez nakładki.
Już się prawie zagoilo, zaczęłam karmić i dziura znów jest. W 3 dni ssania. Teraz chciałam porządnie wyleczyć. Ale teraz boję się, że mała zrezygnuje z cyca niż ja to wylecze. -
nick nieaktualnyMisiabella - to wszystko zależy od skłonności dziecka.
Ja przy okazji podania smoczka dowiedziałam się od lekarki naszej że jeśli nie ma skłonności do krzywych zębów to mu smoczek nie zaszkodzi. A jeśli ma to nie podanie smoczka nie pomoże.
Mówiła nam że przez 30 lat pracy widziała tyle krzywych zębów bez smoczka i idealnie równych że smoczkiem że nie zliczy
A czy sa skłonności czy nie to się dowiemy jak wyrosną stałe zeby
I ja myślę że tak jest ze wszystkim. Jeśli dziecko ma skłonności do problemów z kręgosłupem to one prędzej czy później wyjdą czy chcemy czy nie.
Dziecko ma predyspozycje do szybkiego czytania to będzie czytało bez względu na to czy będziemy tego szybkiego czytania uczyć czy nie. Gdyby to było takie proste że "nie dam smoczka to bedzie szybko mówił i nie będzie miał krzywych zębów" to mielibyśmy 99%spoleczenstwa z równymi zębami.
Jeśli dziecko nie chce pić z rurki to nie będzie. I wtedy wszelkie "zalecenia" idą do dupy bo ważniejsze jest nawodnienie organizmu niż ewentualne zagrożenia podania ustnika.
Ja jestem bardzo "pronaukowa" i podążam za zaleceniami. Ale znając zalecenia i zagrożenia czasem wybieramy "mniejsze zło" ale robimy to świadomie.
Zresztą to są ZALECENIA 😊Lili90, Misiabella lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPotrzebna pomoc w rozkminie jak przejść z mleka modyfikowanego 1 na 2
1. podać na zmiany raz 1 raz 2?? Jak długo???
2. wymieszać w jednej butli 1 i 2 ???
3. wykończyć pudełko z mlekiem 1 i od razu podać 2???
Ktoś już wie jak przejść z jednego mleka na 2?? Doświadczone już mamy jakie jest wasze zdanie w tym temacie???
U nas laktacja już pada. Dokarmiamy się modyfikiem coraz częściej bo jest płacz, a z cyca nie chce lecieć... Na razie cieszę się, że w nocy na te dwie pobudki jest wystarczająco mleka w cycu i oby jak najdłużej ten stan się utrzymał.
Wcześniej któraś z Was pytała o kaszkę manną. My już mamy podaną. Zaczęliśmy od podania 1/2 łyżeczki gotowej kaszki do obiadu i każdego dnia zwiększaliśmy porcję o 1/2 łyżeczki dodając do obiadku lub owoców. -
Lili90 wrote:Potrzebna pomoc w rozkminie jak przejść z mleka modyfikowanego 1 na 2
Ktoś już wie jak przejść z jednego mleka na 2?? Doświadczone już mamy jakie jest wasze zdanie w tym temacie???
U nas laktacja już pada. Dokarmiamy się modyfikiem coraz częściej bo jest płacz, a z cyca nie chce lecieć... Na razie cieszę się, że w nocy na te dwie pobudki jest wystarczająco mleka w cycu i oby jak najdłużej ten stan się utrzymał.
Wcześniej któraś z Was pytała o kaszkę manną. My już mamy podaną. Zaczęliśmy od podania 1/2 łyżeczki gotowej kaszki do obiadu i każdego dnia zwiększaliśmy porcję o 1/2 łyżeczki dodając do obiadku lub owoców.( U mnie identycznie, w dzień już z cyca nie zje. W nocy tak. Jeszcze odciagam w ciągu dnia z 2razy. Co do zmiany mleka się nie wypowiem - ja bym przeszła od razu z 1 na 2.
-
Tunia76 wrote:Byłyśmy na szczepieniu. Druga dawka 5w1.
Wiki ma 67cm i waży 7150g, jeszcze nie podwoiła masy urodzeniowej. Trochę mnie to martwi, ale dr mówi, że ok.
Pozwoliła już rozszerzać dietę, ale ja jeszcze trochę poczekam.
Podawalyscie już kaszę manne, to szczepienie glutenem?
Jak to robilyscie przy KP?
tunia ja wczoraj dalam 1wszego ziemniaka, o kaszach nawet nie mysle narazie
Kasiulka buu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2019, 11:20
Tunia76 lubi tę wiadomość
-
Lili90 wrote:Potrzebna pomoc w rozkminie jak przejść z mleka modyfikowanego 1 na 2
Wcześniej któraś z Was pytała o kaszkę manną. My już mamy podaną. Zaczęliśmy od podania 1/2 łyżeczki gotowej kaszki do obiadu i każdego dnia zwiększaliśmy porcję o 1/2 łyżeczki dodając do obiadku lub owoców.
Lili rady są chyba takie że stopniowo się przechodzi mieszając 1z2Fasolka77
-
Lily ja po prostu skończę 1 i zacznę podawać 2. Jak zmienialam mleka 1 na inne to też tak robiłam.
Coś mi czasu ostatnio brakuje. Zaczęliśmy ogarniać chrzciny. Btw Fasola będą 13.10. Więc 6.10 możemy jechać do Opola nakopac Kasi 😜. Chyba że będziemy musieli coś ogarnąć jeszcze z chrztem.
Ja myślę że jak wrócimy z Krakowa to zaczniemy coś próbować z Filipem szamac. I też liczę na to że jak wprowadze BLW to poprawi się przy okazji nasze odżywianie. Ale najpierw kaszki i papki spróbujemy. Noi woda będzie podawana w doidy w domu i bboxie poza domem. No chyba że czegoś nie zaakceptuje to będziemy szukać alternatywy.Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
Wrzesień
I procedura ICSI długi protokół
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
Grudzień
10.12. transfer nieinformatywnego
7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2
Styczeń 2025
II procedura, długi protokół, hbIMSI
Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
Maj 2025
13.05. Transfer 6BB -
Fasolka77 wrote:Lili rady są chyba takie że stopniowo się przechodzi mieszając 1z2Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
Wrzesień
I procedura ICSI długi protokół