🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam. Żona przyjmuje progesteron w 3 formach: zastrzyk prolutex 25mg, estrofem 2mg i 3x dziennie utogestan 200 mg. Od kilku dni jest w złym stanie (brak siły, osłabienie). Zastanawiamy sie co moze byc przyczyną. Czy to za dużo progesteronu jest przyjmowane dziennie? 7 tydzień i 3 dzień ciazy. Ciaza in vitro. Wizyta kontrolna w klinice gdzie dokonano transferu mamy ustalona na czwartek, ale nie wiem, jak zona zniesie ten czas gdyż jest bardzo źle. Lekarz prowadzacy podchodzi do tematu olewczo, bo jak dzwonie by sie dowiedzieć, jak postępować odsyla do szpitala, a w szpitalu w ciągu 2 dni, 4 lekarzy wydaje swoje opinie. Czy któraś z Pań była w podobnej sytuacji i moze cos polecić?
-
Laura wrote:Mnie nigdy nie sprawdzali ale ja mam umowę o pracę, podobno działalności są bardziej na celowniku i inne formy zatrudnienia.
W sumie też wszystkie wyjazdy zagraniczne planowałam w drugim trymestrze a wtedy jeszcze pracowałam i w pierwszej i drugiej ciąży . Ja będąc na l4 już chyba raczej siedziałam blisko domu ale to też bylo krótko do terminu porodu... no i ja jestem trochę boidupa że akurat mnie by ktoś skontrolował i w 8 msc stwierdził że w sumie to mogłam pracować a nie być już na l4 🤣🤣🤣👱🏻♀️ 91
👦🏻74
30.07.2025- 13 dpo upragnione 2 mocne kreski
17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna -
siesiepy wrote:Ja od siebie tylko dodam, że każdy decyduje tu o sobie, ale nieprawdą jest to, że nie ma kontroli, bo tobie się nie zdarzyły. Jak któraś z dziewczyn poleci gdzieś samolotem i akurat jej się zdarzy kontrola, to nie będzie miała za wesoło, a ZUS obetnie jej pieniądze, bo będzie to niezasadne. Z takiej Malty samolotem szybko się nie wróci jak to będzie konieczne. L4 nie służy do latania na wakacje. Jeśli by jechały do hotelu ze spa nad morzem, gdzie są masaże, lekarz może wystawić na to pisemną zgodę, a nowy adres pobytu należy podać w ZUS, żeby uniknąć ewentualnych nieprzyjemności. W tym przypadku to będzie zasadne, bo służy to polepszeniu stanu zdrowia - masaże dobrze wpływają na umysł, ciało, blablabla. L4 musi być też "chodzące".
Przestrzegam, niech każdy rozważy u siebie, żeby potem nie było, że ktoś sobie gdzieś wyskoczył, kontrola jednak była i poszło nie po myśli.
Zgadzam się z taką opinią. Ja obecnie jestem na wakacjach ale wzięłam po prostu urlop z pracy. Mam też taką sytuację, ze niedawno bardzo awansowałam i zarządzam teraz całym zespołem, co spowodowało że mam dwukrotnie wyższą pensję więc wolę nie kusić losu. Planuję nie brać L4 do końca ciąży, wykorzystam urlop z 2026 i może pójdę wcześniej na macierzyński.
Trochę też wychodzę z założenia, że od wyjazdów jest urlop.👱🏻♀️ 91
👦🏻74
17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna -
Ja nigdzie nie napisałam że nie ma kontroli 🙂 i to oczywiste, że każdy decyduje za siebie. Ja podałam przykład jak jest konkretnie u mnie od kilku miesięcy. Nikogo na nic nie namawiam.siesiepy wrote:Ja od siebie tylko dodam, że każdy decyduje tu o sobie, ale nieprawdą jest to, że nie ma kontroli, bo tobie się nie zdarzyły. Jak któraś z dziewczyn poleci gdzieś samolotem i akurat jej się zdarzy kontrola, to nie będzie miała za wesoło, a ZUS obetnie jej pieniądze, bo będzie to niezasadne. Z takiej Malty samolotem szybko się nie wróci jak to będzie konieczne. L4 nie służy do latania na wakacje. Jeśli by jechały do hotelu ze spa nad morzem, gdzie są masaże, lekarz może wystawić na to pisemną zgodę, a nowy adres pobytu należy podać w ZUS, żeby uniknąć ewentualnych nieprzyjemności. W tym przypadku to będzie zasadne, bo służy to polepszeniu stanu zdrowia - masaże dobrze wpływają na umysł, ciało, blablabla. L4 musi być też "chodzące".
Przestrzegam, niech każdy rozważy u siebie, żeby potem nie było, że ktoś sobie gdzieś wyskoczył, kontrola jednak była i poszło nie po myśli.🧩 starania od 7.2024 o brakującego puzzelka.
⏸️ 04.2025
💔 05.2025 8t4d smutny dzień mamy-łyżeczkowanie- zaśniad groniasty częściowy 👼
⏸️ 08.2025 Test pozytywny
🦋 15.09 pierwsze USG- CRL 5,3mm i 💗
🦋 1.10 Żeluś Haribo 2.22cm i 💗 172
🦋 17.10 (11t2d) SANCO Nipt- zdrowa DZIEWCZYNKA 🙏🏻💗
🦋 22.10 (12t1d) USG prenatalne I + Pappa- 5.6cm zdrowej córeczki, ryzyka niskie

-
Mąż Górnik wrote:Witam. Żona przyjmuje progesteron w 3 formach: zastrzyk prolutex 25mg, estrofem 2mg i 3x dziennie utogestan 200 mg. Od kilku dni jest w złym stanie (brak siły, osłabienie). Zastanawiamy sie co moze byc przyczyną. Czy to za dużo progesteronu jest przyjmowane dziennie? 7 tydzień i 3 dzień ciazy. Ciaza in vitro. Wizyta kontrolna w klinice gdzie dokonano transferu mamy ustalona na czwartek, ale nie wiem, jak zona zniesie ten czas gdyż jest bardzo źle. Lekarz prowadzacy podchodzi do tematu olewczo, bo jak dzwonie by sie dowiedzieć, jak postępować odsyla do szpitala, a w szpitalu w ciągu 2 dni, 4 lekarzy wydaje swoje opinie. Czy któraś z Pań była w podobnej sytuacji i moze cos polecić?
Może warto spróbować skontaktować się z innym ginekologiem niż aktualny? Jeżeli podchodzi lekarz olewawczo do sytuacji ja bym spróbowała u innego który jest polecany w okolicy dla zasięgnięcia opinii z drugiej ręki. Jeżeli stan jest bardzo poważny i mocno się martwi Pan o żonę a nie da rady iść do innego ginekologa prywatnie poszłabym na oddział żeby mieć opiekę😊 trzyma kciuki aby żonie się polepszyło 😊
-
sallvie wrote:No moi twierdzą, że chcą, syn w ogóle bardzo by chciał brata, więc mam nadzieję, że ich rekacja to będzie szczera radość tak jak przewiduje 🙈
To zazdroszczę, ja mam w domu na razie mała buntownicza trzylatke 😆 która chyba jeszcze nie dokonca zaakceptowała że ma juz brata a tu kolejna niespodzianka 🤣🤣 tylko mlody myślę że może się ucieszyć bo on jest znowu bardzo towarzyski 😆
Dorkaa87 lubi tę wiadomość
Starania od 05.2019
●IVF- listopad 2021- nieudana próba transferu 5 dniowego zarodka
●IVF- styczeń 2022 - udany transfer 5 dniowego zarodka
●IVF-wrzesien 2023- transfer 3 dniowego zarodka- nieudany
●IVF2-luty 2024-udany transfer 5 dniowego zarodka
Stan 3 - ❄️
●Naturalny cud- in progress
~~~~~~~~~~~~~~~~~
👩 39l.
🧔 37l.
👼 02.2020 (10 tc)
👶 09.2022 - córeczka
👶 10.2024- synek
❌MTHFT-A1298C hetero
❌PAI-1 homo
❌ niedrożność jajowodów L i P
✔ AHM 4.0 -
Jak ktoś nie ma L4 od razu na nowej umowie albo podwyżki lub nowej pracy z dużymi zarobkami i za chwilę L4 to szansa na kontrolę nie jest duża 🙂 a w przypadku kontroli to też nie jest tak że masz się stawić od razu na drugi dzień osobiście, zazwyczaj wyjaśnienia pisemne. Taka nagonka w mediach na l4 jest też trochę przesadna bo wynika z niej że nawet na spacer człowiek by nie mógł wyjść i musi tylko siedzieć w czterech ścianach 😄
Siasi lubi tę wiadomość
-
Laura wrote:To zazdroszczę, ja mam w domu na razie mała buntownicza trzylatke 😆 która chyba jeszcze nie dokonca zaakceptowała że ma juz brata a tu kolejna niespodzianka 🤣🤣 tylko mlody myślę że może się ucieszyć bo on jest znowu bardzo towarzyski 😆
najstarsza ma już 8,5 roku, syn prawie 7 to już jest inny poziom świadomości myślę.
Powiedzieliśmy im, bardzo się cieszą, syn się popłakał z radości
Laura , lady_89, HimalayanDream, Dorkaa87, Lolcia37, Pomarańczowa lubią tę wiadomość
-
Akurat spacerować można bez problemu na chodzącym L4, tak samo wyjść do sklepu czy lekarza. Za to wakacje "bezprawne" łatwo udowodnić, bo kobiety często się wręcz nimi chwalą na socjalach itd. U mnie w otoczeniu były kontrole na L4 ciążowym, a nawet zwykłym.Kobea wrote:Jak ktoś nie ma L4 od razu na nowej umowie albo podwyżki lub nowej pracy z dużymi zarobkami i za chwilę L4 to szansa na kontrolę nie jest duża 🙂 a w przypadku kontroli to też nie jest tak że masz się stawić od razu na drugi dzień osobiście, zazwyczaj wyjaśnienia pisemne. Taka nagonka w mediach na l4 jest też trochę przesadna bo wynika z niej że nawet na spacer człowiek by nie mógł wyjść i musi tylko siedzieć w czterech ścianach 😄

Jak wspomniałam, każdy odpowiada za siebie. Ja na planowane wakacje wzięłam urlop.
Ninia lubi tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
07.24 puste jaja płodowe 💔💔
9 x letrozol ❌
30♀️34♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾MSOME: 0% + 1%
03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
04.25 FET beta 10dpt <0,1
05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB
🌈naturals po scratchingu
30.07 ⏸️
accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,6
łożysko częściowo przodujące

-
Mąż Górnik wrote:Witam. Żona przyjmuje progesteron w 3 formach: zastrzyk prolutex 25mg, estrofem 2mg i 3x dziennie utogestan 200 mg. Od kilku dni jest w złym stanie (brak siły, osłabienie). Zastanawiamy sie co moze byc przyczyną. Czy to za dużo progesteronu jest przyjmowane dziennie? 7 tydzień i 3 dzień ciazy. Ciaza in vitro. Wizyta kontrolna w klinice gdzie dokonano transferu mamy ustalona na czwartek, ale nie wiem, jak zona zniesie ten czas gdyż jest bardzo źle. Lekarz prowadzacy podchodzi do tematu olewczo, bo jak dzwonie by sie dowiedzieć, jak postępować odsyla do szpitala, a w szpitalu w ciągu 2 dni, 4 lekarzy wydaje swoje opinie. Czy któraś z Pań była w podobnej sytuacji i moze cos polecić?
Hej, estrofem to estrogen na tym etapie ciąży ( też mam z in vitro)
Progesteron po transferze jest podawany często w wysokich dawkach żeby dzidziuś się dobrze rozwijał. Mialam senność i zmęczenie ale lekarka mi mówiła że to poprostu wynika z ogromnego nakładu jaki organizm ponosi rozwijając ciążę.
Nie wiem z jakiego miasta jesteście ( bo jeśli Kraków polecę Wam kogoś dobrego ) ale w klinice napewno nie jeden lekarz i bym dzwoniła do innego i pytała.
Czy żona kontroluje ciśnienie ? Bo w ciąży ciśnienie niekiedy strastycznie spada co też może być powodem słabego stanu.
Na pewno nie odkładajcie leków. Progesteron chroni ciążę i niech przyjmuje jak ma.
Skoro nie ma plamienia, krwawień czy omdleń to pewnie szpital nie traktuje tego jak coś pilnego.
Poszukacie na znanym lekarzu kogoś blisko kto ma wysokie oceny i umówcie się na wizytę. Najlepiej na to spotkanie żeby skrócić diagnostykę przyjść już z podstawowymi badaniami czyli l morfologia, mocz, glukoza na czczo.
Ja to mam sprawdzać co wizytę i nie czuję żeby to było niepotrzebne.
Życzę powodzenia dla was 🫶 i daj znać jak się sytuacja rozwinie
👩🏻40
( niedoczynność tarczycy, nadciśnienie 1 st. niedrożny jajowód)
👱🏻♂️43
niepłodność z czynników męskich
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
1 procedura, blastocysta 4.2.2
19.08.2025 mamy ❤️
29.09.2025 prenatalne 🍀chyba synek
29.10.2025 wizyta
19.11.2025 połówkowe

-
Kobea wrote:Jak ktoś nie ma L4 od razu na nowej umowie albo podwyżki lub nowej pracy z dużymi zarobkami i za chwilę L4 to szansa na kontrolę nie jest duża 🙂 a w przypadku kontroli to też nie jest tak że masz się stawić od razu na drugi dzień osobiście, zazwyczaj wyjaśnienia pisemne. Taka nagonka w mediach na l4 jest też trochę przesadna bo wynika z niej że nawet na spacer człowiek by nie mógł wyjść i musi tylko siedzieć w czterech ścianach 😄
Ale to chyba pracodawca wtedy wnioskuje o kontrolę ?
👩🏻40
👱🏻♂️43
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
19.08.2025 mamy ❤️
29.10.2025 wizyta
19.11.2025 połówkowe

-
Ja też jestem w zespole, który ostrożne podchodzi do zwolnienia. W pierwszej ciąży poszłam w 7 miesiącu po przepracowaniu 3,5 roku, więc za bardzo podstaw do kontroli nie mieli. Teraz pracuję w tej samej firmie, pójdę wcześniej, ale po poronieniach i generalnie lekarz mnie już od początku pytał czy chcę l4, ale nie czułam tego, żeby tak szybko się świat dowiedział jak jeszcze wszystko się mogło wydarzyć. Poza tym wiedziałam, że mam 2 tygodnie urlopu, więc i tak odpocznę.
Boję się kontroli (mimo, że naprawdę nie ma powodów, bo wszystko legitne), bo nie umiem ściemniać i wszystko można wyczytać z mojej twarzy 😆😆😆 a jak przyjdą to najlepiej być w aptece albo u lekarza, jak będę gdzie indziej to już będę się stresować.
Chciałabym pojechać na tydzień do mamy i nawet do tego rozważam zgłoszenie zmiany adresu. Na pewno nie planuję wyjazdów zagranicznych ani żadnych innych dłuższych wyjazdów.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września, 08:01
-
sallvie wrote:No a tak poza tym, to dzisiaj wywaliło mi brzuszek
https://zapodaj.net/plik-at5XZrhEiO
Pięknie 🌸D👩🏼❤️👨🏻M
A👦🏼14.05.2018
B👧🏼💔💫05.06.2023 - 40+3tc
🐈⬛🐈
Starania od 09.2023
⏸️ 04.08.2025🌈🥰 -
Byłam dziś na wizycie przełożonej z przyszłego czwartku przez ten mój wynik TSH, na razie mam odstawić euthyrox i skontrolować plus wizyta u endokrynologa. Wszystko z bobasem ok 😍 ma już 2,46 cm 😍
https://zapodaj.net/plik-stse6I419A
Idawoll możesz mi wpisać kolejną wizytę 27.10Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września, 10:12
Lolcia37, HimalayanDream, Yoanne, Kitana, eM 🌺, Uda się, Laura , Pomarańczowa, Idawoll, Malowybitna, mon08kow, Dorkaa87 lubią tę wiadomość
-
krolik wrote:Byłam dziś na wizycie przełożonej z przyszłego czwartku przez ten mój wynik TSH, na razie mam odstawić euthyrox i skontrolować plus wizyta u endokrynologa. Wszystko z bobasem ok 😍 ma już 2,46 cm 😍
https://zapodaj.net/plik-stse6I419A
Idawoll możesz mi wpisać kolejną wizytę 27.10
Wspaniale wieści 💝
krolik lubi tę wiadomość
👩🏻40
👱🏻♂️43
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
19.08.2025 mamy ❤️
29.10.2025 wizyta
19.11.2025 połówkowe

-
Cześć ☺️
Nie odzywałam się, bo mnie życie dojechało. Ten tydzień to była masakra. Bezmoc totalna, nudności, w nocy, od rana, a wieczorem toaleta.
Na stanie prawie 3-latka i każde przygotowanie jej posiłku to był dramat.
Przemogłam się i wzięłam xonvea. I naprawdę jeżeli się męczycie spróbujcie. Biorę 3 dzień i tylko 1 tabl. na noc i jest różnica. Może nie jest idealnie, ale na śniadanie zjadłam twarożek i pomidora, a cały tydzień jechałam na bułach z masłem.
Bardzo cieszę się z Waszych wizyt i z tego, że bombelki rosną zdrowo.
Ja mam kolejną wizytę 1-go października, a prenatalne 6-go.
Dobrego weekendu! ☺️ -
Ja to bardziej boję się że ZUS podważy zatrudnienie bo już się taka sytuacja u nas przytrafiła, moja szwagierka pracowała w tej samej pracy od kiedy skończyła 18 lat i miała tam odrazu umowę, poszła na l4 w 2 połowie ciąży a ZUS się przyczepił bo szefowa była jej mama 🙈 przez 5 miesięcy nie wypłacali jej l4 i macierzyńskiego 🫣
A to firma rodzinna, tam pracuje mój mąż, moja teściowa jest właścicielką i też ją tam pracuje od ponad półtora roku 🙈 I boję się podważenia i tego stresu tylko dlatego że jesteśmy spokrewnieni tak jak było w przypadku szwagierki
Dodam też że nie zarabiam dużo bo mam najniższą krajową na umowie 🙈
Ale i tak ten stres jest co ten ZUS wymyśli
Na wakacje też bym nie pojechała będąc na l42016 💙
2018 🩷
2021 🩷
⏸️ 19.08 14dpo -
Ja idę na L4 w listopadzie, właśnie dlatego, że w październiku chcę polecieć na wakacje i na ten czas biorę po prostu urlop 🤷🏻♀️ Bałabym się jechać gdzieś w trakcie L4. Ja sama w poprzedniej ciąży kontroli nie miałam, ale moja przyjaciółka już tak.
Ninia serio chcesz tak długo pracować? Nie to, że namawiam do brania zwolnienia 🤣 ale urlop za rok 2026 przyda Ci się jak już macierzyński się skończy. No chyba, że będziesz później brać wychowawczy, który jest bezpłatny.
Lianaa lubi tę wiadomość
-
Hermiona5 wrote:Ja idę na L4 w listopadzie, właśnie dlatego, że w październiku chcę polecieć na wakacje i na ten czas biorę po prostu urlop 🤷🏻♀️ Bałabym się jechać gdzieś w trakcie L4. Ja sama w poprzedniej ciąży kontroli nie miałam, ale moja przyjaciółka już tak.
Ninia serio chcesz tak długo pracować? Nie to, że namawiam do brania zwolnienia 🤣 ale urlop za rok 2026 przyda Ci się jak już macierzyński się skończy. No chyba, że będziesz później brać wychowawczy, który jest bezpłatny.
Ja jak wszystko będzie dalej ok, to biorę w grudniu L4 pod koniec, bo bardzo bym chciała być na ślubie przyjaciółki na początku grudnia.
L4 biorę głównie dlatego że w pracy moja obecność jest nieprzewidywalna i mamy już osobę, która wskoczy w razie co 🥹 dla mnie to też stres, że np nie mogę być w jakiś dzień w pracy i nic nie można zaplanować.
Nie wyobrażam sobie robić wtedy wakacji, wyjazdów itd. Jeżeli l4 jest chodzące to można prowadzić czynności życia codziennego jak zakupy, spotkanie z rodziną, spacery i ja bym się tylko tego trzymała.
Moje l4 wypadałoby na ok 16tc.
Oczywiście planować sobie można, lekarz może chcieć mnie wykurzyć wcześniej 💁♀️ ostatnio sama pani doktor mnie wypchała na zwolnienie
📝Agata
👩🏼💼31 🤵🏽 28 🗓️4 CS
💊Asertin💊Pueria Uno💊Omega3
18.08.25 ⏸️ 🤫🙏🙌
•Utrogestan - plamienie w 7HBD
•Acard•Pueria Duo•OMEGA3•Asertin
19.08.25 •BETA 720,69
21.08.25 •BETA 1488
01.09.25 • 1 wizyta 4,4 🐛mm z ❤️
10.09.25 • 7+1 HBD 10,6mm🪲😍
24.09.25 • 9+2 HBD 2,7 cm 🦐 172 ❤️
13.10.25• I prenki: ryzyko preeklampsji 1:24 😔 reszta - ryzyka niskie i..czekamy na Daniela 🩵
24.10.25 • Wizyta kontrolna 13+4. Dalsza diagnostyka w kierunku preeklampsji, prog. (Szyjka na granicy) -
Zobaczę jak się będę czuła, najwyżej pójdę na urlop bezpłatny. Będąc już w ciąży tak awansowałam, że jak tylko pójdę na L4 to wg mnie mam ZUS na karku z uwagi na wysokość wynagrodzenia. Akurat w czerwcu szefowa mojego działu prawnego odeszła z pracy i po 2 miesiącach bezskutecznej rekrutacj w połowie sierpnia dostałam od Zarządu firmy propozycję by przejąć dział. Byłam już wtedy w ciąży i musiałam się przyznać ale nie zmieniło to zdania Prezesa. Dostałam nawet list intencyjny, że jak wrócę do pracy po macierzyńskim w maju 2027 to dostanę kolejną bardzo dużą podwyżkę. Pierwsze o co wystąpię do ZUS to zasiłek macierzyński, L4 nie będę ryzykować. A nie chciałam też zrezygnować z tak dużego awansu jak szefowi nie przeszkadza że zniknę na rok. Najwyżej będę walczyła z ZUS, jestem na to gotowa.Hermiona5 wrote:Ja idę na L4 w listopadzie, właśnie dlatego, że w październiku chcę polecieć na wakacje i na ten czas biorę po prostu urlop 🤷🏻♀️ Bałabym się jechać gdzieś w trakcie L4. Ja sama w poprzedniej ciąży kontroli nie miałam, ale moja przyjaciółka już tak.
kitka_ lubi tę wiadomość
👱🏻♀️ 91
👦🏻74
17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna