Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Lokokoko wrote:Dziewczyny znowu dorwalywmnie te kołatania serca... Martwię się tym strasznie
Ja dzis robiłam tsh 2,57(0,27-4,20) i ft4 0,99(0,93-1,70) jutro nam wizytę u endokrynologa śle raczej wyniki okSynek :* urodzony 1.04.2017 -
Wiesz to nie chodzi nawet o przyrost wagi. Mogła Ci sie woda zatrzymać w organizmie itp. Ja tez tyje jak każda z nas. Jednak nasz organizm teraz wkłada codziennie ogrom pracy, aby dzidziuś nam rósł i wszystko było dobrze. Nie warto patrzeć na wagę jesli wychodzą wlasnie ketony, bądź jest niski cukier rano. Widocznie potrzebuje znacznie więcej, wiesz nie musza byc to puste kalorie
wystarczy jakaś kanapka z duuuuza ilością warzyw, naprawdę mi czasami sie wydaje, ze jak pojde do lekarza to tam bedzie chyba 5kg na plusie a tak nie jest. Popatrz sobie na rzeczy z niskim indeksem glikemicznym, to co stamtąd zjesz nie przyprawi Cie o zawroty głowy jak staniesz na wadze, a przydadzą sie maluszkowi. Naprawdę musimy jeść trochę więcej, skąd ma nasz organizm brać sile
a waga spadnie po porodzie ja w to wierze
z reszta to chyba nie jest priorytet
Milka1991, Kjopa3 lubią tę wiadomość
-
lis87 wrote:Wiesz to nie chodzi nawet o przyrost wagi. Mogła Ci sie woda zatrzymać w organizmie itp. Ja tez tyje jak każda z nas. Jednak nasz organizm teraz wkłada codziennie ogrom pracy, aby dzidziuś nam rósł i wszystko było dobrze. Nie warto patrzeć na wagę jesli wychodzą wlasnie ketony, bądź jest niski cukier rano. Widocznie potrzebuje znacznie więcej, wiesz nie musza byc to puste kalorie
wystarczy jakaś kanapka z duuuuza ilością warzyw, naprawdę mi czasami sie wydaje, ze jak pojde do lekarza to tam bedzie chyba 5kg na plusie a tak nie jest. Popatrz sobie na rzeczy z niskim indeksem glikemicznym, to co stamtąd zjesz nie przyprawi Cie o zawroty głowy jak staniesz na wadze, a przydadzą sie maluszkowi. Naprawdę musimy jeść trochę więcej, skąd ma nasz organizm brać sile
a waga spadnie po porodzie ja w to wierze
z reszta to chyba nie jest priorytet
dzięki lisku. no muszę sobie to poukładać w głowie i będzie dobrze
to pewnie chwilowy spadek formy. zacznę jeść coś przed snem, bo u mnie te przerwy między kolacją a śniadaniem są naprawdę długielis87 lubi tę wiadomość
-
Lokokoko wrote:Tak robiłam przed wizytą u edno...
Jak się to jutro powtórzy to zadzwonię do endokrynolog. I będę wiedzieć co i jak.Synek :* urodzony 1.04.2017 -
Milka ja w pierwszej ciąży przytyłam ok 22 kg i wydaje mi się że sporo to jednak była woda bo nie byłam jakąś bardzo gruba a do tego po połogu nie miałam ani jednego z tych kilogramów. Co prawda młody że mnie ciągnął ale myślę że warto rozsądnie podchodzić do tematu ale bez ciśnienia.
Milka1991 lubi tę wiadomość
-
Misiu ja tearaz TSH mam podobne do Ciebie. Moja endo powiedziała, że skoki w ciąży są normalne i że nie mam się martwić, zwiększyła mi minimalnie dawkę.
Lokokoko, Misiu2017 lubią tę wiadomość
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
Ja jak miałam końcem listopada robione TSH, to miałam 2.48. Nic nie dostałam, żadnych tabletek, ale też nigdy wcześniej nie miałam problemów z tarczycą (mama diagnosta, badania co jakiś czas cały komplet
). Jestem na granicy normy, ale wierzę lekarzowi, że nie potrzebuję żadnych tabletek
-
Jastin - rozumiem.. najważniejsze, że jest jakiś plan
Dwa tygodnie to niedużo a to taka umowna granica przeżywalności, ale życzę Wam tego kwietnia! :*
Milka - ciała ketonowe faktycznie przy głodzeniu, kiedy organizm nie ma glukozy lub nie może jej użyć (np. przy cukrzycy), wtedy w efekcie rozpadu kwasów tłuszczowych powstają ciała ketonowe i nimi żywi się mózgCukrzyca raczej odpada skoro krzywa wyszła dobrze. Ale ciała ketonowe pojawiają się nie tylko przy głodzeniu ale także przy dłuższych wymiotach, diecie niskowęglowodanowej czyli w każdej sytuacji, w której nie dostarczasz sobie wystarczająco dużo glukozy. Mózg w pierwszej kolejności wykorzystuje glukozę jako materiał energetyczny a gdy mu jej brakuje to bierze się za utlenianie wolnych kwasów tłuszczowych, których produktem są własnie ciała ketonowe, więc może wystarczy zmodyfikować lekko dietę
Więcej owoców, pieczywa, wszystkiego czego zabrania się cukrzykom
lis87, Milka1991 lubią tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
Ilae, teoretycznie norma wg labów dla tego etapu ciąży to ok. 3,5
Ale ja się bardzo zestresowałam jak miałam 3,22. Na szczęście spadło (wcześniej miałam ok.1). Moja endo też twierdzi, że najlepiej mieć koło 1.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2016, 20:39
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
lis87 wrote:W Popatrz sobie na rzeczy z niskim indeksem glikemicznym, to co stamtąd zjesz nie przyprawi Cie o zawroty głowy jak staniesz na wadze, a przydadzą sie maluszkowi.
Własnie wydaje mi się, ze Milka powinna wprowadzić do jadłospisu więcej rzeczy z wysokim indeksem glikemicznym bo własnie cukru jej brakuje skoro organizm zamiast żywić się nimi żywi się kwasami tłuszczowymi. Ciała ketonowe pojawiają się tylko w dwóch przypadkach, albo nie dostarczamy sobie odpowiedniej ilości glukozy, albo w przypadku gdy organizm ma glukozę ale nie umie jej wykorzystać czyli w przypadku cukrzycy. U Milki cukrzyca nie wchodzi w grę przy takich wynikach krzywej, poza tym wyszedłby jej też cukier w moczu prawdopodobnie, więc ja bym właśnie dodała kilka produktów bogatych w cukry, ale niekoniecznie batony i czekoladyNiech to będą owoce czy twaróg polany miodem
Milka1991 lubi tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
Sunshine jeśli chodzi o wizytę u okulisty to nie trzeba iść dopiero w 3 trymestrze, aby dostać zaświadczenie do porodu? mi podał taką info
ja robiłam krzywą cukrową 1,5 miesiąca temu i miała dobre wyniki. musiałam zrobić szybciej bo jeden wynik mi wcześniej wyszedł wysoki - na czczo. ciekawa jestem jakie jest prawdopodobieństwo, że pod koniec grudnia wyjdzie zły wynik
mnie dzisiaj ciągnie, nie boli, w okolicach pępka, jakby mi skóry brakowało -
Różowy Kordonek można tak i tak. Ja przy cukrzycy nie zwiększyłam rzeczy z większa ilością glukozy a więcej jadłam jak zalecił mi diabetolog i ketonów juz nie mam w moczu. Jem wieczorami, jem znacznie więcej niż wcześniej i ketonów juz nie ma a glukozy więcej tez nie
wiec mi sie udało w taki sposób z nimi walczyć
-
IGA.G wrote:dziewczyny czy wam też twardnieje brzuch jak jesteście długo na nogach?
Ja mam takie wrażenie jak dłużej pochodzę czy załatwiam coś na mieście i co chwilę wsiadam i wysiadam z auta. Później jak stoję to brzuch jak kamień, ale odpoczywam trochę i jest ok.
Za to wczoraj z mężem byliśmy w galerii, trochę pochodziliśmy tak z 3-4h po sklepach i do teraz czuję napięty brzuch, ale aż przy samym spojeniu. Takie jakby obolałe kości mam na dole i zanim się rozchodzę, to się bujam jak kaczka -
ilae wrote:Ja mam takie wrażenie jak dłużej pochodzę czy załatwiam coś na mieście i co chwilę wsiadam i wysiadam z auta. Później jak stoję to brzuch jak kamień, ale odpoczywam trochę i jest ok.
Za to wczoraj z mężem byliśmy w galerii, trochę pochodziliśmy tak z 3-4h po sklepach i do teraz czuję napięty brzuch, ale aż przy samym spojeniu. Takie jakby obolałe kości mam na dole i zanim się rozchodzę, to się bujam jak kaczka