X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Misiu2017 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lokokoko wrote:
    Dziewczyny znowu dorwalywmnie te kołatania serca... Martwię się tym strasznie
    Moze to kwestia tarczycy ? Robiłaś badania ?

Ja dzis robiłam tsh 2,57(0,27-4,20) i ft4 0,99(0,93-1,70) jutro nam wizytę u endokrynologa śle raczej wyniki ok :)

Synek :* urodzony 1.04.2017 <3
  • lis87 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz to nie chodzi nawet o przyrost wagi. Mogła Ci sie woda zatrzymać w organizmie itp. Ja tez tyje jak każda z nas. Jednak nasz organizm teraz wkłada codziennie ogrom pracy, aby dzidziuś nam rósł i wszystko było dobrze. Nie warto patrzeć na wagę jesli wychodzą wlasnie ketony, bądź jest niski cukier rano. Widocznie potrzebuje znacznie więcej, wiesz nie musza byc to puste kalorie :) wystarczy jakaś kanapka z duuuuza ilością warzyw, naprawdę mi czasami sie wydaje, ze jak pojde do lekarza to tam bedzie chyba 5kg na plusie a tak nie jest. Popatrz sobie na rzeczy z niskim indeksem glikemicznym, to co stamtąd zjesz nie przyprawi Cie o zawroty głowy jak staniesz na wadze, a przydadzą sie maluszkowi. Naprawdę musimy jeść trochę więcej, skąd ma nasz organizm brać sile :) a waga spadnie po porodzie ja w to wierze ;) z reszta to chyba nie jest priorytet :)

Milka1991, Kjopa3 lubią tę wiadomość

atdc2n0anx2cx72s.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak robiłam przed wizytą u edno...
    Jak się to jutro powtórzy to zadzwonię do endokrynolog. I będę wiedzieć co i jak.

Misiu2017 lubi tę wiadomość

Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lis87 wrote:
    Wiesz to nie chodzi nawet o przyrost wagi. Mogła Ci sie woda zatrzymać w organizmie itp. Ja tez tyje jak każda z nas. Jednak nasz organizm teraz wkłada codziennie ogrom pracy, aby dzidziuś nam rósł i wszystko było dobrze. Nie warto patrzeć na wagę jesli wychodzą wlasnie ketony, bądź jest niski cukier rano. Widocznie potrzebuje znacznie więcej, wiesz nie musza byc to puste kalorie :) wystarczy jakaś kanapka z duuuuza ilością warzyw, naprawdę mi czasami sie wydaje, ze jak pojde do lekarza to tam bedzie chyba 5kg na plusie a tak nie jest. Popatrz sobie na rzeczy z niskim indeksem glikemicznym, to co stamtąd zjesz nie przyprawi Cie o zawroty głowy jak staniesz na wadze, a przydadzą sie maluszkowi. Naprawdę musimy jeść trochę więcej, skąd ma nasz organizm brać sile :) a waga spadnie po porodzie ja w to wierze ;) z reszta to chyba nie jest priorytet :)

dzięki lisku. no muszę sobie to poukładać w głowie i będzie dobrze :)
    to pewnie chwilowy spadek formy. zacznę jeść coś przed snem, bo u mnie te przerwy między kolacją a śniadaniem są naprawdę długie ;)

lis87 lubi tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    age.png
  • Misiu2017 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lokokoko wrote:
    Tak robiłam przed wizytą u edno...
    Jak się to jutro powtórzy to zadzwonię do endokrynolog. I będę wiedzieć co i jak.
    Moze masz za wysoka dawkę letroxu - takie sa objawy , ja tak miałam . Zmniejszyłem i było ok.

• eforts Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka ja w pierwszej ciąży przytyłam ok 22 kg i wydaje mi się że sporo to jednak była woda bo nie byłam jakąś bardzo gruba a do tego po połogu nie miałam ani jednego z tych kilogramów. Co prawda młody że mnie ciągnął ale myślę że warto rozsądnie podchodzić do tematu ale bez ciśnienia.

Milka1991 lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiu dawkę mam taką samą of miesiąca :)))
    Dopiero od jutra miała podnosicxd

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Misiu2017 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm daj znac co Powie Endokrynolog na to - podasz swoje wyniki abym mogła sobie porównać ?

Ja sobie zrobiłam galaretkę bo mi kompot z czereśni został i teraz wzdeta jestem :/

• Lokokoko Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana TSH mam 4.130 Ft4 w normie a ft3 poniżej normy już mówię ile. Ft3-2.41.

Tsh masz okej, tyle że w ciazy ma być około 1 jak się nie mylę :**

Misiu2017 lubi tę wiadomość

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiu ja tearaz TSH mam podobne do Ciebie. Moja endo powiedziała, że skoki w ciąży są normalne i że nie mam się martwić, zwiększyła mi minimalnie dawkę.

Lokokoko, Misiu2017 lubią tę wiadomość

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • ilae Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak miałam końcem listopada robione TSH, to miałam 2.48. Nic nie dostałam, żadnych tabletek, ale też nigdy wcześniej nie miałam problemów z tarczycą (mama diagnosta, badania co jakiś czas cały komplet ;)). Jestem na granicy normy, ale wierzę lekarzowi, że nie potrzebuję żadnych tabletek :)

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jastin - rozumiem.. najważniejsze, że jest jakiś plan :) Dwa tygodnie to niedużo a to taka umowna granica przeżywalności, ale życzę Wam tego kwietnia! :*

Milka - ciała ketonowe faktycznie przy głodzeniu, kiedy organizm nie ma glukozy lub nie może jej użyć (np. przy cukrzycy), wtedy w efekcie rozpadu kwasów tłuszczowych powstają ciała ketonowe i nimi żywi się mózg :) Cukrzyca raczej odpada skoro krzywa wyszła dobrze. Ale ciała ketonowe pojawiają się nie tylko przy głodzeniu ale także przy dłuższych wymiotach, diecie niskowęglowodanowej czyli w każdej sytuacji, w której nie dostarczasz sobie wystarczająco dużo glukozy. Mózg w pierwszej kolejności wykorzystuje glukozę jako materiał energetyczny a gdy mu jej brakuje to bierze się za utlenianie wolnych kwasów tłuszczowych, których produktem są własnie ciała ketonowe, więc może wystarczy zmodyfikować lekko dietę :) Więcej owoców, pieczywa, wszystkiego czego zabrania się cukrzykom ;)

lis87, Milka1991 lubią tę wiadomość

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • lis87 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem dzisiaj u mamy i jutro. Tyle ile ja tu zjadam, a moj glukometr szaleje. Diabetolog dałby mi po łapach :D

Omon, Milka1991 lubią tę wiadomość

atdc2n0anx2cx72s.png
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilae, teoretycznie norma wg labów dla tego etapu ciąży to ok. 3,5 :) Ale ja się bardzo zestresowałam jak miałam 3,22. Na szczęście spadło (wcześniej miałam ok.1). Moja endo też twierdzi, że najlepiej mieć koło 1.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2016, 20:39

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lis87 wrote:
    W Popatrz sobie na rzeczy z niskim indeksem glikemicznym, to co stamtąd zjesz nie przyprawi Cie o zawroty głowy jak staniesz na wadze, a przydadzą sie maluszkowi.

Własnie wydaje mi się, ze Milka powinna wprowadzić do jadłospisu więcej rzeczy z wysokim indeksem glikemicznym bo własnie cukru jej brakuje skoro organizm zamiast żywić się nimi żywi się kwasami tłuszczowymi. Ciała ketonowe pojawiają się tylko w dwóch przypadkach, albo nie dostarczamy sobie odpowiedniej ilości glukozy, albo w przypadku gdy organizm ma glukozę ale nie umie jej wykorzystać czyli w przypadku cukrzycy. U Milki cukrzyca nie wchodzi w grę przy takich wynikach krzywej, poza tym wyszedłby jej też cukier w moczu prawdopodobnie, więc ja bym właśnie dodała kilka produktów bogatych w cukry, ale niekoniecznie batony i czekolady ;) Niech to będą owoce czy twaróg polany miodem ;)

Milka1991 lubi tę wiadomość

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine jeśli chodzi o wizytę u okulisty to nie trzeba iść dopiero w 3 trymestrze, aby dostać zaświadczenie do porodu? mi podał taką info

ja robiłam krzywą cukrową 1,5 miesiąca temu i miała dobre wyniki. musiałam zrobić szybciej bo jeden wynik mi wcześniej wyszedł wysoki - na czczo. ciekawa jestem jakie jest prawdopodobieństwo, że pod koniec grudnia wyjdzie zły wynik :(

mnie dzisiaj ciągnie, nie boli, w okolicach pępka, jakby mi skóry brakowało

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • lis87 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różowy Kordonek można tak i tak. Ja przy cukrzycy nie zwiększyłam rzeczy z większa ilością glukozy a więcej jadłam jak zalecił mi diabetolog i ketonów juz nie mam w moczu. Jem wieczorami, jem znacznie więcej niż wcześniej i ketonów juz nie ma a glukozy więcej tez nie ;) wiec mi sie udało w taki sposób z nimi walczyć :)

atdc2n0anx2cx72s.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy wam też twardnieje brzuch jak jesteście długo na nogach?

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • ilae Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    dziewczyny czy wam też twardnieje brzuch jak jesteście długo na nogach?

Ja mam takie wrażenie jak dłużej pochodzę czy załatwiam coś na mieście i co chwilę wsiadam i wysiadam z auta. Później jak stoję to brzuch jak kamień, ale odpoczywam trochę i jest ok.
    Za to wczoraj z mężem byliśmy w galerii, trochę pochodziliśmy tak z 3-4h po sklepach i do teraz czuję napięty brzuch, ale aż przy samym spojeniu. Takie jakby obolałe kości mam na dole i zanim się rozchodzę, to się bujam jak kaczka ;D

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ilae wrote:
    Ja mam takie wrażenie jak dłużej pochodzę czy załatwiam coś na mieście i co chwilę wsiadam i wysiadam z auta. Później jak stoję to brzuch jak kamień, ale odpoczywam trochę i jest ok.
    Za to wczoraj z mężem byliśmy w galerii, trochę pochodziliśmy tak z 3-4h po sklepach i do teraz czuję napięty brzuch, ale aż przy samym spojeniu. Takie jakby obolałe kości mam na dole i zanim się rozchodzę, to się bujam jak kaczka ;D
    własnie o to mi chodziło, jak pójdę na dł€ższe zakupy, coś załatwiam bez odpoczynku to mam spięty brzuch, ale wystarczy że odpocznę w domu 10-15 minut i mięknie

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
‹‹ 1060 1061 1062 1063 1064 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ