X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • atat Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadziej, dzięki.
    Gdzieś się przewijają wątki, że 2 to już za wysoko.
    Nigdy nie miałam najmniejszych z nią problemów, więc jestem zupełnie zielona w temacie.
    Bede wiec cierpliwie czekac na zdanie endo.

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • Fufka30 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez w ciąży mam zwiększoną dawkę do 75 ale muszę zrobić gdzieś za tydzień ponownie badanie czy jeszcze większej nie potrzebuje tylko u mnie jeszcze mocno podwyższone anty tpo :/

gann90bv7cnzinvy.png
    Maksymilian 23tc [*]
    Mateusz 22tc [*]
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    norma w pierwszy trymestrze to około 2,3 , ale wiadomo, że im mniej tym lepiej. środa już niedługo :)

atat lubi tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IgaD Nowa

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, nieśmiało postanowiłam napisać. Wczoraj po 3 latach starań w końcu zobaczyłam upragnione dwie kreski. Mam nadzieje, że na tym nie koniec i finał też będzie szczęsliwy. Mam już 9-letniego syna i jednego aniołka. Nie do końca wierzę, że w końcu się udało.

Gosia1989, Antonelka, Milka1991, niania.ogg lubią tę wiadomość

w4sqskjo22t9aqvg.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    atat wrote:
    Dziewczyny, jakie już badania miałyście wykonywane?
    Te z krwi.
    Ja juz robilam tarczyce, cukier, morfologie, mocz, homocysteine.
    Mam tez skierowanie na rozyczke, toksoplazmoze i te 4 zakazne. Co jeszcze warto zrobic tak na poczatku?
    I jak twoja homocysteina? Jaki wynik?
    Przed ciąża tez ja robilas?
    Ja robilam w polowie czerwca i mam 7.30 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2016, 14:46

atat lubi tę wiadomość

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• atat Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja homocysteinę mierzę już od ostatniego poronienia. Wychodziłam z poziomu 15, potem 11, teraz mam już 10. Niby norma ale słabo. Zbijam! Ja mam homozygotę w tej mutacji więc może być ciężko. Twój wynik super!

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IgaD wrote:
    Witajcie, nieśmiało postanowiłam napisać. Wczoraj po 3 latach starań w końcu zobaczyłam upragnione dwie kreski. Mam nadzieje, że na tym nie koniec i finał też będzie szczęsliwy. Mam już 9-letniego syna i jednego aniołka. Nie do końca wierzę, że w końcu się udało.
    Witaj
    Ja to samo mialam w piatek po testowaniu. Tez mam juz 10letnia corke i synka aniolka wady cewy nerwowej.
    Musimy pozytywnie myslec

IgaD lubi tę wiadomość

iv09df9hp0ju3od9.png

• atat Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati87 wrote:
    I jak twoja homocysteina? Jaki wynik?
    Przed ciąża tez ja robilas?
    Ja robilam w polowie czerwca i mam 7.30 :)

Jaki kwas foliowy bierzesz? Ja trafiłam tylko na jednego lekarza, który powiedział, że lepiej brać metylowany. Reszta przepisuje mi 15mg zwykłego. A ja nie mam do niego zaufania.

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    atat wrote:
    Jaki kwas foliowy bierzesz? Ja trafiłam tylko na jednego lekarza, który powiedział, że lepiej brać metylowany. Reszta przepisuje mi 15mg zwykłego. A ja nie mam do niego zaufania.
    Ja biore 2 rodzaje metylowanego tzn metyfolian wapnia i 5mthf metylotetrahydrofolian. I biore metylowane b6 i b12.
    Poza tym selen.D3. Cynk. Cholina lub 3jajka na dxien.dha. b2. Zelazo. Magnez
    Dla mnie standardowa dawka 0.4 mg syntetycznego byla toksyczna bo mialam kwasu foliowego ponad norme i wysoka homocysteine

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2016, 14:57

iv09df9hp0ju3od9.png

• atat Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duże dawki? Jakiś lekarz Ci tak zalecał.
    Ja byłam chyba u 10 lekarzy - hematolog, genetyk, ginekolog... tylko jeden powiedział, że te metylowane i 5mthf sa lepsze. W PL ich nie ma, ja ściągam z USA. Czy w PL oprócz Solgara widziałaś jakieś?

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    atat wrote:
    Ja homocysteinę mierzę już od ostatniego poronienia. Wychodziłam z poziomu 15, potem 11, teraz mam już 10. Niby norma ale słabo. Zbijam! Ja mam homozygotę w tej mutacji więc może być ciężko. Twój wynik super!
    Ja slyszalam ze przy staraniach homocysteina powinna byc ponizej 8.

iv09df9hp0ju3od9.png

• pati87 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    atat wrote:
    Duże dawki? Jakiś lekarz Ci tak zalecał.
    Ja byłam chyba u 10 lekarzy - hematolog, genetyk, ginekolog... tylko jeden powiedział, że te metylowane i 5mthf sa lepsze. W PL ich nie ma, ja ściągam z USA. Czy w PL oprócz Solgara widziałaś jakieś?
    Ja kypowalam obie formy na allegro. Lacznie biore 2.6mg
    A ty ile mg bierzesz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2016, 15:02

iv09df9hp0ju3od9.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jenki :D chwile mnie nie było a tu takie zaległości :O

Dziewczyny Wy bierzecie tyle witamin martwię się tym, że lekarz nic mi nie przepisał (oczywiście oprócz 1 tabletki kwasu foliowego). Bierzecie te witaminy na własną rękę czy lekarz Wam zalecił?

Czy możemy jeść grzyby? czy raczej sobie odpuścić?

Dziś piękne Święto pomodlę się za Wasze Szczęścia <3

atat, pati87 lubią tę wiadomość

• atat Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati87 wrote:
    Ja slyszalam ze przy staraniach homocysteina powinna byc ponizej 8.

Też mi tak mówili, a tu cud, zaszłam przy homocysteinie 11. Teraz tak bardzo się boję, napierdzielam te metylofoliany, wit B, dha. Niedouczenie lekarzy mnie troche przeraża i to nawet w prywatnych klinikach... Wizyta ponad 200 zł a genetyk mi mowi, że metylowany niczym sie nie rozni od zwyklego.
    W sumie biorę od 3 do 4 mg metylowanego.
    Udało mi się trafić dobrego hematologa, który powiedział, że jak mam dostep do metylowanych to lepiej je brać. Więc się go słucham.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2016, 15:06

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    atat wrote:
    Też mi tak mówili, a tu cud, zaszłam przy homocysteinie 11. Teraz tak bardzo się boję, napierdzielam te metylofoliany, wit B, dha. Niedouczenie lekarzy mnie troche przeraża i to nawet w prywatnych klinikach... Wizyta ponad 200 zł a genetyk mi mowi, że metylowany niczym sie nie rozni od zwyklego.
    Ja dlatego lecze mthfr wg amerykanskich standardów. Genetycy w pl sa zacofani mnie chcieli truc wysokimi dawkami kwasu syntetycznego. Jest fajna strona zespoldowna.info tam jest duxo natemat mthr. Wpisz na tej stronie mthfr to pokaze ci sie duzo artykulow ktore sa prawdziwe.
    Nie wiem czy wiesz ale gdyby nasze dzieci mialy mthfr to lepiej jest zrezygnowac ze szczepień bo moga wywolac autyzm. Dlatego ja nie pozwole na szczepienia dopoki nie zbadam mthfr u dziecka.
    Moja corka jest po operacji serca przez mthfr a synek przez mutacje mial wady cewy nerwowej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2016, 15:13

iv09df9hp0ju3od9.png

• atat Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, czytałam tę stronę.
    W sumie tylko dwie strony polskie mają jakieś konkretne informacje. To mało.
    Z drugiej strony ja byłam szczepiona na wszystko co możliwe, kiedyś chyba były gorsze szczepionki a jakoś zdrowo się chowałam. Moja mama nie brała takich ilości suplelementów a i ja i siostra zdrowe. Ciężko mi to wszystko ogarnąć.
    Ale lepiej na zimne dmuchać. Będę się trzymać mojego hematologa, on w NY miał jakieś staże, szkolenia to jest bardziej na bieżąco.

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    atat wrote:
    W sumie biorę od 3 do 4 mg metylowanego.
    Udało mi się trafić dobrego hematologa, który powiedział, że jak mam dostep do metylowanych to lepiej je brać. Więc się go słucham.
    W naszym przypadku powinnismy brac od 1 do 5mg metylowanego kwasu. Przy homozygocie lepiej okolo 4- 5mg przy heterozygocie mniej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2016, 15:18

iv09df9hp0ju3od9.png

• pati87 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    atat wrote:
    Tak, czytałam tę stronę.
    W sumie tylko dwie strony polskie mają jakieś konkretne informacje. To mało.
    Z drugiej strony ja byłam szczepiona na wszystko co możliwe, kiedyś chyba były gorsze szczepionki a jakoś zdrowo się chowałam. Moja mama nie brała takich ilości suplelementów a i ja i siostra zdrowe. Ciężko mi to wszystko ogarnąć.
    Ale lepiej na zimne dmuchać. Będę się trzymać mojego hematologa, on w NY miał jakieś staże, szkolenia to jest bardziej na bieżąco.
    To super ze masz dobrego hematologa.
    Kazdy ma swoje zdanie na temat szczepien. Ja sie za duzo naczytalam na temat szczepien

W ktorym tc jestes?

Najgorsze szczepienia sa wlasnie te platne. Ta szczepionka platna co byla szczepiona moja corka juz dawno wycofali w innych krajach ze względu na powiklania.
    Te bezplatne co my bylysmy szczepione sa lepsze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2016, 15:21

sy__la lubi tę wiadomość

iv09df9hp0ju3od9.png

• atat Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, czy nie za pozno zaczelam brac te metylowane, bo juz bedac w ciazy.
    O mutacji dowiedzialam sie tuz przed zajsciem. Zanim przerzucilam caly interenet, zanim poszlam do lekarzy troche minelo...

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • atat Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati87 wrote:
    To super ze masz dobrego hematologa.
    Kazdy ma swoje zdanie na temat szczepien. Ja sie za duzo naczytalam na temat szczepien

W ktorym tc jestes?

Ja mam z tymi szczepieniami mętlik w głowie.
    Ale bede sie o to martwić później :)

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
‹‹ 113 114 115 116 117 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ