Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Reni1982 wrote:http://mamaginekolog.pl/cesarskie-ciecie-bez-tajemnic/
jestem przerażona...Filipek - 09.03.17 -
Gakin wrote:Reni ja chce cc na życzenie. Gdyby sie wglebiac w temat porodu sn to on mnie tez przeraża. Pekanie, nacinanie, bol świadomość ze z cc lekarze czekaja do ostatniego momentu. Opis cesarki jest przerażający ale dla mnie tak samo jak porod sn. Wychodzę z założenia że wolę wiedzieć mniej, mam zaufanego lekarza i wierze że będzie dobrze. Wiem że wiele osób krytykuje takie podejscie ale tak już mam
Gakin...ja do niedawna też chciałam cc...teraz juz nie wiem.
Boje sie sn jak nie wiem..zwlaszcze że mój próg bólu jest zerowy...
Najbardziej obawiam się, że będę chciała sn a zakonczy sie cc...
Nikogo nie potępiam za cesarkę na życzenie..uważam, że każda z nas ma prawo sama zdecydować jak woli
Z tym, że u mnie moja Pani Ginekolog nie robi cc na życzenieReni1982
09.04.2017 r. Miłoszek jest z nami
-
Ja tak postanowiłam właśnie dlatego że się strasznie boję i właśnie mój próg bólu jest zerowy. Gdyby ta cesarska była aż tak zła to myślę że nie można by było tak sobie zdecydować że ja chcę i już. Może znajdź lekarza który robi takie i idź zapoznaj sie z nim ze dwie wizyty. Ja jestem zadowolona bo mój lekarz złego słowa nie powiedział tylko zaakceptował decyzję mojąFilipek - 09.03.17
-
eforts- kupuje body kopertowe w rozmiarze 56 i 62, pomimo ze to drugie dziecko, to jednak zwycieza wygoda i ostroznosc przy malej glowce dziecka
She Wolf- nie kazdy pepuszek odpada po kilku dniach, rozne sa sytuacje i czas gojenia sie skory i pepka, a zazwyczaj widelki sa od tygodnia nawet do trzech, wiec trudno przewidziec
ilea- poczytaj o ELANCYLu na rozstepy, bo w znacznej mierze redukuje te swiezo powstale
U mnie rozstepow brak, tylko cellulit na posladkach.. Nawet ich nie ogladam, tylko jak najczesciej masuje szczotka z wypustkami, a po porodzie to chyba sie zajade z przysiadami
Taska- dzieki za info, lubie takie konkrety!ilae lubi tę wiadomość
-
Taśka22 wrote:She Wolf pytalam i pytalam o ten ucisk w klatce piersiowej
A wiec tak ucisk to prawdopodobnie od tego, że macica na wszystko uciska i tam w środku mamy wszystko ściśnięte. Takze to normalne. Przed porodem jak nam się brzuch zacznie obniżać bedzie lepiej. Jak tak uciska dobrze jest zmienić pozycje albo coś pod głowę podłożyć.
Twardnienia brzucha - jesli sie pojawiają przed snem to jest objaw za malej ilości magnezu i dobrze jest wtedy przed snem wziac magnez. Ogólnie to twardnieniami nie trzeba się przejmować zazwyczaj. Macica normalnie sie przygotowuje do porodu. Twardnienie może też być spowodowane naszym gwałtownym ruchem albo gwałtownym ruchem dziecka.
Twardnienia którymi nie musimy sie martwić: jeśli po zmianie pozycji twardnienie mija, jeśli po wzięciu nospy twardnienie przechodzi.
Twardnienie które trzeba obserwować i skonsultować: jeśli twardnieje i zaczyna coraz bardziej bolec, jeśli bardzo długo nie przechodzi (np. brzuch stwardnieje weźmiemy nospe i po pól godziny nie odpuści w ogóle), jeśli do twardnienia dołącza mocny bol ledzwiowo-krzyzowy/mocny bol miesisczkowy. Jeśli pojawi sie krwawienie.
Na twardnienia: magnez, nospa, ciepla (nie goraca) kapiel, zmiana pozycji/spacer/położenie sie na lewym boku.
Bardziej powinny nas interesować bole "jak na okres" bo one najbardziej przypominają ponoć skurcze w 1 fazie. Jesli są na tyle mocne, że nie damy rady np.zasnąć/ zlagodzic ich nospa/cokolwie robic to lepiej skonsultować.
Ogólnie jesli przy twardnieniu/skurczach działa magnez/nospa/sen/spacer/odpoczynek/cokolwiek to w 99% wszystko jest w porządku i to normalna reakcja organizmu przygotowująca do porodu
Dziewczyny, skurczów które zwiastują poród (także przedwczesny) nie da się z niczym pomylić. Niby to ból "jak na okres", bo nie da się do niczego innego porównać. Ale troche jest inny, spina się cały brzuch potężnie. Czujesz, jak zaczyna się skurcz, potem jest ból i skurcz odchodzi. Na pewno byście wiedziały, gdyby było to coś niepokojącego, np. przedwczesny poród.
Gorzej z tym, ze czasem takie bezbolesne skurcze mogą powodować skracanie szyjki. Ale różnie bywa, nie warto martwić się na zapas.
Ja mam cały brzuch w rozstępach po I ciąży. Taki już mój urok. Używałam specjalnych balsamów na rozstępy i to nie pomogło. Teraz lekarka i położna mi radziły, żeby nie używać zwykłego mydła(wysusza) i smarować zwykłym balsamem dla dzieci, żeby nawilżyć jak najmocniej. A i tak jest to kwestia gęstości skóry.
Mi rozstępy ostatnio pojawiły się w ciągu tygodnia, gdzieś w 30 tc. Przytylłam ok. 18 kg w całej ciąży.
Martwię się o Marsylię.
-
Gakin, ja szanuję Twoją decyzję. Jednak przeżyłam jeden poród (nie był bardzo ciężki, choć bolało oczywiście jak diabli, miałam oxytocynę i nacięcie krocza) i teraz marzyłam o sn, ale niestety mam planowaną cesarkę. I bardziej boję się tej cesarki niż sn:)
Ale oczywiście dla każdej z nas jest co innego lepsze, to kobieta powinna decydować.
Ja się bardzo bałam, ze jedną dziewczynkę urodzę sn, a drugiej nie dam rady i zrobią mi cesarkę po porodzie naturalnym. Najgorsza opcja.Więc może i lepiej to cc.
-
Gakin wrote:Ja tak postanowiłam właśnie dlatego że się strasznie boję i właśnie mój próg bólu jest zerowy. Gdyby ta cesarska była aż tak zła to myślę że nie można by było tak sobie zdecydować że ja chcę i już. Może znajdź lekarza który robi takie i idź zapoznaj sie z nim ze dwie wizyty. Ja jestem zadowolona bo mój lekarz złego słowa nie powiedział tylko zaakceptował decyzję moją
-
_tika wrote:Dziewczyny, skurczów które zwiastują poród (także przedwczesny) nie da się z niczym pomylić. Niby to ból "jak na okres", bo nie da się do niczego innego porównać. Ale troche jest inny, spina się cały brzuch potężnie. Czujesz, jak zaczyna się skurcz, potem jest ból i skurcz odchodzi. Na pewno byście wiedziały, gdyby było to coś niepokojącego, np. przedwczesny poród.
Dodam, ze gdy u mnie zaczela sie akcja przedporodowa to byla ciemna noc i taki bol, ze mialam problem wstac, i do Mamy w drugim pokoju przyszlam na kolanachTez sie zawsze martwilam czy rozpoznam 'ten moment', ale reakcja organizmu przekroczyla wszelkie granice i natychmiast moje watpliwosci byly rozwiazane. Czulam, ze lada moment bedzie akcja na calego, i ubieralam sie w wolnych chwilach od skurczy i ucisku brzucha.
-
Zazwyczaj jak ktoś przeżył jeden porod sn i nie wspomina źle to bardziej boi sie cc. Myślę ze w twoim przypadku lepiej mieć cc chic to tylko moje zdanie
wiele osób jak slyszy moją decyzje to komentuje negatywnie że to moje niepotrzebne widzi mi się że przesadzam ale nikt nie wie co siedzi w mojej głowie jaki to strach przed bólem. Oczywiście naiwna nie jestem, w trakcie porodu bolu nie będzie potem może boleć jak diabli wiem to ale wtedy będzie zawsze ktoś kto w opiece pomoże
Filipek - 09.03.17 -
Ja wczoraj mialam z lekarka rozmawiac o sc i cc ale zrobilo sie zamieszanie o cisnienie i ten brzuch wiec porozmawiamy na nastepnej wizycie bo to juz bedzie czas....
Bede juz po polowkowym wiec bedzie widac jaka szacunkowa waga i jak ulozna no a potem ma wizycie potwierdzi sie pewnie.
Znajoma mi jednak mowila, ze skoro Ninka bedzie malych wymiarow to moze sobie fikac do samego konca....ciekawe7.03.2017 - Nina jest z nami
-
Gakin wrote:Zazwyczaj jak ktoś przeżył jeden porod sn i nie wspomina źle to bardziej boi sie cc. Myślę ze w twoim przypadku lepiej mieć cc chic to tylko moje zdanie
wiele osób jak slyszy moją decyzje to komentuje negatywnie że to moje niepotrzebne widzi mi się że przesadzam ale nikt nie wie co siedzi w mojej głowie jaki to strach przed bólem. Oczywiście naiwna nie jestem, w trakcie porodu bolu nie będzie potem może boleć jak diabli wiem to ale wtedy będzie zawsze ktoś kto w opiece pomoże
-
Ja sie najbardziej boje ze bede próbować długo SN a na koniec ubrał mnie otworzą.
Czy macie duzo większe parcie na pęcherz?
Dzis w nocy wstawałam co godzinę!
I jeszcze jedno: macie sprawdzonego sprzedawcę łóżeczek z Allegro?
ponad 5 lat starań
2 poronienia
MTHFR, BRCA1
-
witam się wieczorową porą, miałam dzisiaj gości więc cały dzień sprzątałam i gotowałam, a teraz padam
ale miło było posiedzieć, pogadać. troszkę urozmaicenia w codziennym siedzeniu w domu
Vitae my robiliśmy łazienkę ostatnio, co do baterii godne polecanie są hansgrohe i grohe, obie mamy i są naprawde dobrej jakości. w kuchni mamy franke też superwanne mamy pmd, na prawde jestem zaskoczona jakością
płytki na podłodze braliśmy taką imitacje paneli nazywają się serenissima
Marsylia ja pracując w przedszkolu miałam dzieci z ZD i powiem ci, że w grupie małam dziewczynką która funkcjonowała fantastycznie! rodzice włożyli duzo pracy w jej rehabilitacje, ale efekty widać na przełomie miesięcy bardzo duże
dopiero doczytałam o szpitalu...trzymam kciuki za WIkusię!
Karolyn nie ja miałam lepsze wyniki, podałam normy z kartki od lekarza :)chyba, ze mi się coś pomyliłoja miała po dwóch godzinach 98
Salvie dzięki za picollo
Gabi ten wyniki po godzinie to wysoki
co do sn i cc, ja jestem przerażoo=na i tym i tym... codziennie staram się oswoić z tą myślą, że Anielka jakoś musi wyjść ;p
-
atat wrote:Ja sie najbardziej boje ze bede próbować długo SN a na koniec ubrał mnie otworzą.
oj parcie na pecherz wieksze jest, w nocy tez kilka razy wstaje, ale juz chyba nic na to nie poradzimy -
Reni1982 wrote:Dziewczny lekarz kazal mi zrobic badania z krwi na przeciwciala anty RH..ale nie wiem co i jak,.Tez to robicie i ile moga kosztować?
-
atat wrote:Ja sie najbardziej boje ze bede próbować długo SN a na koniec ubrał mnie otworzą.