Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
aniołkowa mama wrote:Dzień dobry
widzę kilka odpowiedzi o wadze maluszków. Kordonku no też mi się wydaje, że 900 g mojej małej w 25t2d to raczej był środek normy a nie żadna góra. Tak samo jest na belly
Mamuśki, które będziecie miały córeczki, ile ważą/ważyły Wasze maleństwa i w którym to było tygodniu i dniu?
Co do "mniejszych dziewczynek" to nie wiem czy to prawda. Ja mam dwóch braci i byłam największa przy urodzeniu, a byłam wcześniakiem. Teraz mój młodszy braciszek waży 100 kg (nie jest otyły tylko tak zbudowany). A był kruszynką
Monika34 -
Ja piorę wszystko co nowe, szczerze powiem, że brzydzilabym się inaczej. Nowe ciuchy są zakurzone, przymierzane, nie wiadomo kto macal.. jak zafoliowane to i tak kolonie bakterii chińskich są. Piorę też nowe maskotki, nową gondole mocno odświeżę... I prasuje wszystko calej naszej już czwórki. Dla mnie to bardzo ważne.https://www.maluchy.pl/li-71898.png
https://www.maluchy.pl/li-72950.png -
Co do przewidywanej wagi to moj gin ktory jest ordynatorem i jezdzi na nauki do dr Roszkowskiego to pow ze z racji swojego tytulu kitu pacjentkom nie bedzie wciskal. Ale slyszal o tym ze niektorzy lekarze to "jasnowidzący" sa
Powiedzial ze tak po:
1. USG oszukuje nawet w dniu porodu podaje często wagę +/- 500gram a zdarza sie i wiecej roznicy.
2. Gdyby nawet nie oszukiwalo USG to niewiadomo kiedy sie dziecko urodzi przed czy po tp
3. Nie wiadomo jak dziecko bedzie przybierało w kolejnych tygodniach ciąży bo czesto np wg USG jest najpierw 2 tygodnie do przodu a potem juz np tydzien do przodu.
I powiedzial ze to ze np moja corcia jest rowno z tp wagowo wcale nie oznacza ze urodze srednie dziecko. Moge rownie dobrze urodzic duze dziecko. Tutaj nie ma reguły.sallvie, Hashija lubią tę wiadomość
-
Ja tez piore wszystko co nowe. Przeciez te ubrania sa w najlepszych przypadkach zakurzone a czesto tez lezaly na brudnych podlogach i do tego nie kazdyvkto je dotykal mial czyste ręce.
Wiec nie mam wątpliwości dlaczego piorę -
Monika, jeśli lekarz nie powie niczego złego na temat wagi/wielkości to chyba na tym etapie waga może być bardzo różna, tylko na początku dzieciaczki rosły równo. Porównujemy bardziej z ciekawości. Taki casting na największego klopsa. Trochę się boję, że moja będzie takim klopsem przez to jacy my byliśmy. Wolałabym jednak kruszynkę
Przecież dzieci rodzą się 3-5 kg i są wszystkie "prawidłowe".
Aj Vero zagadki tu dajesz, liczyć z rana. hihiCzyli Twoja w 24 tygodniu 680g. Możliwe, że do 26 (jak u mnie) do tych 900 też dobrała
Pati, ten dr Roszkowski to dla Ciebie jakieś guru^^ No wiadomo, że te przewidywania to takie z przymrużeniem oka
Ja też będę prała wszystko co dam radę wyprać (ciuszki, kocyki, pieluszki, pościele, miśki te co się da inne chyba potraktuję parą z żelazka "pionowego" i inne rzeczy które ewentualnie zapomniałam wymienić). No i przed pakowaniem do szpitala mam zamiar oczywiście wyparzyć te rzeczy co chcę wziąć na wszelki wypadek tj. nowy laktator, buteleczkę jakąś itp.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2017, 09:50
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
Rany ja nic jeszcze nie piorę i nie wiem kiedy zacznę... Będzie przestój remontowy, muszę się wydesantować z synkiem z domu. Potem sprzątanie i zastanie mnie połowa lutego. Wyprawka nie skompletowana, nawet torby nie mam żeby do niej awaryjnie coś wrzucić. Lepiej żeby Maluch spokojnie siedział w brzuchu do kwietnia
Lecę do Leroy a potem może przelecę się po sklepach. Wiecie może czy jakieś fajne promocje są dla Maluszków? -
pati87 wrote:Co do przewidywanej wagi to moj gin ktory jest ordynatorem i jezdzi na nauki do dr Roszkowskiego to pow ze z racji swojego tytulu kitu pacjentkom nie bedzie wciskal. Ale slyszal o tym ze niektorzy lekarze to "jasnowidzący" sa
Powiedzial ze tak po:
1. USG oszukuje nawet w dniu porodu podaje często wagę +/- 500gram a zdarza sie i wiecej roznicy.
2. Gdyby nawet nie oszukiwalo USG to niewiadomo kiedy sie dziecko urodzi przed czy po tp
3. Nie wiadomo jak dziecko bedzie przybierało w kolejnych tygodniach ciąży bo czesto np wg USG jest najpierw 2 tygodnie do przodu a potem juz np tydzien do przodu.
I powiedzial ze to ze np moja corcia jest rowno z tp wagowo wcale nie oznacza ze urodze srednie dziecko. Moge rownie dobrze urodzic duze dziecko. Tutaj nie ma reguły.
Pati lubię bo mój powiedział praktycznie to samo z tym że mam małą macicę i raczej przez to nie powinnam urodzić kloca 5kg ale tego też nie wiadomo różnie bywa
Moja w 26+4 ważyła 825 gram +/-120 gram. Jej wszystkie wymiary i w ogóle są wspolmierne do TP z OM i do tego symetryczne mimo że główka była na 24+5 a chyba nóżki na 26+4. Bo któraś się tam wczoraj martwiła że jej maluszek ma za duże coś tam w porównaniu do czegoś.
Lekarz wie co mówi i od tak na to USG do niego nie chodzimy gdyby coś było nie tak z maluchami na pewno lekarze by nas alarmowaliKornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs
pati87 wrote:Co do przewidywanej wagi to moj gin ktory jest ordynatorem i jezdzi na nauki do dr Roszkowskiego to pow ze z racji swojego tytulu kitu pacjentkom nie bedzie wciskal. Ale slyszal o tym ze niektorzy lekarze to "jasnowidzący" sa
Powiedzial ze tak po:
I powiedzial ze to ze np moja corcia jest rowno z tp wagowo wcale nie oznacza ze urodze srednie dziecko. Moge rownie dobrze urodzic duze dziecko. Tutaj nie ma reguły.
moje dziecko ciagle nie spi rusza sie 24h/dobe
Monika34 -
Witajcie dziewuszki.
Zgadzam sie z Pati, tez tak slyszalam od mojego pl gina.
Moja przyjaciolka miala urodzic synka ok. 3,5 kg, moze troche wiecej. Takie byly szacowania lekarzy. Kiedy urodzila naturalnie (bez znieczulenia, bo juz bylo za pozno) chlopca o wadze 4,2 to wszyscy przychodzili ogladac "ta pacjentke, ktora jest malutka, drobniutka i naturalnie urodzila takie duze dziecko". Tak wiec ocena lekarzy "nieco" odbiegala od rzeczywistosci:)
Zauwazylam, ze piszecie cos o podkladach...no wlasnie...nasza Mala bedzie spac w kolysce..a do kolyski tez sie wklada jakis materacyk? nie mam takiego..ale jakis podklad nieprzemakalny, chyba tak, prawda? musze w takim razie rozejrzec sie po sklepach albo zamowic przez neta.
Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
-
Vitae, ja też nie PIORĘ jeszcze tylko BĘDĘ PRAŁA, takie wiesz... założenia dopiero... szafy brak więc nie widzę sensu tego w kartony upychać upranego i poprasowanego
Pati, Sallvie, zgadzam się, że przewidywania to pic na wodę. Monika, Twój lekarz po prostu w totka powinien zagrać, wiadomo, że czasem się trafi albo faktycznie Twój dzieciaczek do końca rósł w tym samym tempie. To też na pewno się zdarza
Niebieska, jak znajdziesz w rozmiarze do swojej kołyski to możesz kupić coś takiego np. http://allegro.pl/sensillo-materacyk-materac-do-wozka-gondoli-75x35-i6664841110.html
Ja do gondolki nie kupuję bo tam jest już materacyk choć moim zdaniem one są bardzo cieniutkie i jakieś takie niewygodne pewnie, też macie w gondolkach tylko takie cieniuteńkie materacyki co były od razu po zakupie czy raczej dokupuje się coś takiego jak z linka powyżej?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2017, 10:03
Monika34 lubi tę wiadomość
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
Aniolkowa hihi sorry zapomnialam dodac ze to bylo w 24 tyg,
moja lekarka powiedziala ze dziecko jest male jesli chodzi o cm ale wagowo w normie, ja tez nie spodziewam sie duzej dzidzi, ale wazne ze rosna swoim tempem i sa zdrowe.
Monika mam podobnie troche sie martwie i ciesze sie na wizyte w czwartek nie dala mi spac dzisiaj w nocy, non stop hula nie sa to gwaltowne ruchy teraz ale w nocy uff...17.03.2017Sofia
-
ja z tych samych powodów co aniołkowa mama na razie wstrzymuję się z praniem bo i tak wszystko poszłoby do kartonu a przy remoncie się jeszcze będzie kurzyć. Czekam chociaż na skończony pokój, wtedy złożymy szafę i wszystko poukładam.Najbliższa wizyta 15.03
-
Ktoras chciala body bez rekawkow na kappahl sa juz te bez koronki
ja kupilam kilka z Pinokio wiec narazie nie kupuje ale polecam serie newbie. Kupilam tez taki przewijak, mate na wyjscia i wszystko super.
Antonelka, Karolczyk lubią tę wiadomość
17.03.2017Sofia