X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniołkowa mama wrote:
    Dzień dobry :D widzę kilka odpowiedzi o wadze maluszków. Kordonku no też mi się wydaje, że 900 g mojej małej w 25t2d to raczej był środek normy a nie żadna góra. Tak samo jest na belly :)

Mamuśki, które będziecie miały córeczki, ile ważą/ważyły Wasze maleństwa i w którym to było tygodniu i dniu?
    Co do "mniejszych dziewczynek" to nie wiem czy to prawda. Ja mam dwóch braci i byłam największa przy urodzeniu, a byłam wcześniakiem. Teraz mój młodszy braciszek waży 100 kg (nie jest otyły tylko tak zbudowany). A był kruszynką :)
    27 tydzien i chyba 2 dzine miala 1240 to dobra waga?

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • vitae13 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 wrote:
    hej ale oni maja prawo mnie zwolnic jesli oglosili postepowanie sanacyjne tak? i chyba nie mam jak wywalczyc;/
    A zgłosili?

CHŁOPCZYK OLEK :)
    qjn3p1.png1kjSp2.png
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vitae13 wrote:
    A zgłosili?
    tak jest na wypowiedzeniu napisane wiec chyba zglosili

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • Vero Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja 3 tyg temu miala 680gr,

17.03.2017 <3 Sofia

f2w39jcgw9mcoxh4.png
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecko ponoć zdrowe - zawieziony do przedszkola. Mamusia zje śniadanie i rozważę czy leżenie czy prasowanie bo znowu mi się nazbierało...

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • niania.ogg Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja piorę wszystko co nowe, szczerze powiem, że brzydzilabym się inaczej. Nowe ciuchy są zakurzone, przymierzane, nie wiadomo kto macal.. jak zafoliowane to i tak kolonie bakterii chińskich są. Piorę też nowe maskotki, nową gondole mocno odświeżę... I prasuje wszystko calej naszej już czwórki. Dla mnie to bardzo ważne.

https://www.maluchy.pl/li-71898.png

https://www.maluchy.pl/li-72950.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do przewidywanej wagi to moj gin ktory jest ordynatorem i jezdzi na nauki do dr Roszkowskiego to pow ze z racji swojego tytulu kitu pacjentkom nie bedzie wciskal. Ale slyszal o tym ze niektorzy lekarze to "jasnowidzący" sa :)
    Powiedzial ze tak po:
    1. USG oszukuje nawet w dniu porodu podaje często wagę +/- 500gram a zdarza sie i wiecej roznicy.
    2. Gdyby nawet nie oszukiwalo USG to niewiadomo kiedy sie dziecko urodzi przed czy po tp
    3. Nie wiadomo jak dziecko bedzie przybierało w kolejnych tygodniach ciąży bo czesto np wg USG jest najpierw 2 tygodnie do przodu a potem juz np tydzien do przodu.

I powiedzial ze to ze np moja corcia jest rowno z tp wagowo wcale nie oznacza ze urodze srednie dziecko. Moge rownie dobrze urodzic duze dziecko. Tutaj nie ma reguły.

sallvie, Hashija lubią tę wiadomość

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• vitae13 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 wrote:
    tak jest na wypowiedzeniu napisane wiec chyba zglosili
    Zapytam i dam znać :)

qjn3p1.png1kjSp2.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez piore wszystko co nowe. Przeciez te ubrania sa w najlepszych przypadkach zakurzone a czesto tez lezaly na brudnych podlogach i do tego nie kazdyvkto je dotykal mial czyste ręce.

Wiec nie mam wątpliwości dlaczego piorę :)

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, jeśli lekarz nie powie niczego złego na temat wagi/wielkości to chyba na tym etapie waga może być bardzo różna, tylko na początku dzieciaczki rosły równo. Porównujemy bardziej z ciekawości. Taki casting na największego klopsa. Trochę się boję, że moja będzie takim klopsem przez to jacy my byliśmy. Wolałabym jednak kruszynkę :)
    Przecież dzieci rodzą się 3-5 kg i są wszystkie "prawidłowe".

Aj Vero zagadki tu dajesz, liczyć z rana. hihi :D Czyli Twoja w 24 tygodniu 680g. Możliwe, że do 26 (jak u mnie) do tych 900 też dobrała :)

Pati, ten dr Roszkowski to dla Ciebie jakieś guru^^ No wiadomo, że te przewidywania to takie z przymrużeniem oka :)

Ja też będę prała wszystko co dam radę wyprać (ciuszki, kocyki, pieluszki, pościele, miśki te co się da inne chyba potraktuję parą z żelazka "pionowego" i inne rzeczy które ewentualnie zapomniałam wymienić). No i przed pakowaniem do szpitala mam zamiar oczywiście wyparzyć te rzeczy co chcę wziąć na wszelki wypadek tj. nowy laktator, buteleczkę jakąś itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2017, 09:50

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • vitae13 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rany ja nic jeszcze nie piorę i nie wiem kiedy zacznę... Będzie przestój remontowy, muszę się wydesantować z synkiem z domu. Potem sprzątanie i zastanie mnie połowa lutego. Wyprawka nie skompletowana, nawet torby nie mam żeby do niej awaryjnie coś wrzucić. Lepiej żeby Maluch spokojnie siedział w brzuchu do kwietnia :)
    Lecę do Leroy a potem może przelecę się po sklepach. Wiecie może czy jakieś fajne promocje są dla Maluszków?

qjn3p1.png1kjSp2.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati87 wrote:
    Co do przewidywanej wagi to moj gin ktory jest ordynatorem i jezdzi na nauki do dr Roszkowskiego to pow ze z racji swojego tytulu kitu pacjentkom nie bedzie wciskal. Ale slyszal o tym ze niektorzy lekarze to "jasnowidzący" sa :)
    Powiedzial ze tak po:
    1. USG oszukuje nawet w dniu porodu podaje często wagę +/- 500gram a zdarza sie i wiecej roznicy.
    2. Gdyby nawet nie oszukiwalo USG to niewiadomo kiedy sie dziecko urodzi przed czy po tp
    3. Nie wiadomo jak dziecko bedzie przybierało w kolejnych tygodniach ciąży bo czesto np wg USG jest najpierw 2 tygodnie do przodu a potem juz np tydzien do przodu.

I powiedzial ze to ze np moja corcia jest rowno z tp wagowo wcale nie oznacza ze urodze srednie dziecko. Moge rownie dobrze urodzic duze dziecko. Tutaj nie ma reguły.

Pati lubię bo mój powiedział praktycznie to samo z tym że mam małą macicę i raczej przez to nie powinnam urodzić kloca 5kg ale tego też nie wiadomo różnie bywa :)
    Moja w 26+4 ważyła 825 gram +/-120 gram. Jej wszystkie wymiary i w ogóle są wspolmierne do TP z OM i do tego symetryczne mimo że główka była na 24+5 a chyba nóżki na 26+4. Bo któraś się tam wczoraj martwiła że jej maluszek ma za duże coś tam w porównaniu do czegoś.
    Lekarz wie co mówi i od tak na to USG do niego nie chodzimy gdyby coś było nie tak z maluchami na pewno lekarze by nas alarmowali ;D

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati87 wrote:
    Powiedzial ze tak po:

u mnie na usg powiedzial ze synek wazy 3400 i zta waga sie urodzil nie wiem jak on to zrobil ale pewnie mu sie udalo:)
    moje dziecko ciagle nie spi rusza sie 24h/dobe

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewuszki.

Zgadzam sie z Pati, tez tak slyszalam od mojego pl gina.

Moja przyjaciolka miala urodzic synka ok. 3,5 kg, moze troche wiecej. Takie byly szacowania lekarzy. Kiedy urodzila naturalnie (bez znieczulenia, bo juz bylo za pozno) chlopca o wadze 4,2 to wszyscy przychodzili ogladac "ta pacjentke, ktora jest malutka, drobniutka i naturalnie urodzila takie duze dziecko". Tak wiec ocena lekarzy "nieco" odbiegala od rzeczywistosci:)

Zauwazylam, ze piszecie cos o podkladach...no wlasnie...nasza Mala bedzie spac w kolysce..a do kolyski tez sie wklada jakis materacyk? nie mam takiego..ale jakis podklad nieprzemakalny, chyba tak, prawda? musze w takim razie rozejrzec sie po sklepach albo zamowic przez neta.

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vitae, ja też nie PIORĘ jeszcze tylko BĘDĘ PRAŁA, takie wiesz... założenia dopiero... szafy brak więc nie widzę sensu tego w kartony upychać upranego i poprasowanego :(

Pati, Sallvie, zgadzam się, że przewidywania to pic na wodę. Monika, Twój lekarz po prostu w totka powinien zagrać, wiadomo, że czasem się trafi albo faktycznie Twój dzieciaczek do końca rósł w tym samym tempie. To też na pewno się zdarza :):)

Niebieska, jak znajdziesz w rozmiarze do swojej kołyski to możesz kupić coś takiego np. http://allegro.pl/sensillo-materacyk-materac-do-wozka-gondoli-75x35-i6664841110.html
    Ja do gondolki nie kupuję bo tam jest już materacyk choć moim zdaniem one są bardzo cieniutkie i jakieś takie niewygodne pewnie, też macie w gondolkach tylko takie cieniuteńkie materacyki co były od razu po zakupie czy raczej dokupuje się coś takiego jak z linka powyżej?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2017, 10:03

Monika34 lubi tę wiadomość

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też byłam "najgrubsza" z wagą 3600g :) nie słyszałam teorii, że dziewczynki mniej ważą... słyszałam natomiast, że każde kolejne dziecko zazwyczaj jest większe u i nas się to sprawdziło bo byłam ostatnia z trójki :)

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • Vero Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniolkowa hihi sorry zapomnialam dodac ze to bylo w 24 tyg, :) moja lekarka powiedziala ze dziecko jest male jesli chodzi o cm ale wagowo w normie, ja tez nie spodziewam sie duzej dzidzi, ale wazne ze rosna swoim tempem i sa zdrowe.

Monika mam podobnie troche sie martwie i ciesze sie na wizyte w czwartek nie dala mi spac dzisiaj w nocy, non stop hula nie sa to gwaltowne ruchy teraz ale w nocy uff...

17.03.2017 <3 Sofia

f2w39jcgw9mcoxh4.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

To moja córeczka na razie jest kruszynka, tak z przymrużeniem oka :)
    W 26t1d miała 900g, w 28t1d 1250g
    Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu ;) lekarz mówił że wszystko w normie i tego się trzymam.

Brr jakie zimno dzisiaj...

Brr

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja z tych samych powodów co aniołkowa mama na razie wstrzymuję się z praniem bo i tak wszystko poszłoby do kartonu a przy remoncie się jeszcze będzie kurzyć. Czekam chociaż na skończony pokój, wtedy złożymy szafę i wszystko poukładam.

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • Vero Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoras chciala body bez rekawkow na kappahl sa juz te bez koronki :) ja kupilam kilka z Pinokio wiec narazie nie kupuje ale polecam serie newbie. Kupilam tez taki przewijak, mate na wyjscia i wszystko super.

Antonelka, Karolczyk lubią tę wiadomość

17.03.2017 <3 Sofia

f2w39jcgw9mcoxh4.png
‹‹ 1395 1396 1397 1398 1399 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ