Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Milka1991 wrote:Vero zamiast fridy ja biorę aspirator, a do pępuszka położna mi polecała gaziki ze spirytusem (podobno lepiej i szybciej działają niż octenisept)
-
bobas2015 wrote:Marsylia ma pobudzenie laktacji laktator ręczny metoda 7-5-3. Pierwsza pierś szybko 7 min potem druga szybko 7min następnie po 5min każda powolnym ruchem i na końcu po 3 min szybkim.
Dowiedz się jakie są prawa matki wobec dziecka bo z tego co wiem matka może przebywać z dzieckiem 24h. Wiem ze tak jest w poznaniu ma oddziale wcześniaków. Uściski dla Was
Bobas, nieprawda. Na neonatologii segreguje się dzieci według ich stanu zdrowia. Moja Hela leżała na takiej sali, że ja niby mogłam 24 h (mocno w teorii), a tata 12-18. Ale ona 2345 kg i 35t3d. U młodszych wcześniaków już i mamy miały ograniczenia. Natomiast przebywanie na ojomie gdzie maluszki tak małe walczą o życie, gdzie musi być sterylnie, 24h na dobę... To by chyba nie był dobry pomysł. Te sale nie są jednoosobowe.
Jak tam Twój starszak? Ile wam ząbków brakuje do tej magicznej dwudziestki? Helenka ma dopiero dziesięć, a tak po cichu marzyłam, że przynajmniej do czworek jej wyjdą zanim brat się urodzi i może noce będą łatwiejsze... Ale nic z tego.https://www.maluchy.pl/li-71898.png
https://www.maluchy.pl/li-72950.png -
Jagah i Milka, dziekuje za kciukaski:*, ale moja wizyta dopiero jutro;)
Omon, swietn lista, prześledze ja dokładnie jak wrócę do domu i sprawdzę z moim stanem zakupowym.
Wracam z basenu i tyle było mam z bobaskami, nigdy mnie ten widok nie rozczulał, a w ciąży tak:Dilae, Milka1991 lubią tę wiadomość
Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
-
Hellooo raz jeszcze
Moja Kluseczka ma sie swietnie poza tym ze poki co lezy glowa do gory, ciutke bokiem ....no ale stanie na glowie nigdy nie bylo moja mocna strona
Przypuszczalnie wazy 1680 gr
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2017, 15:04
Różowy_Kordonek, Vero, Korcia, karolyn, Omon, pati87, Reni1982, Jagah, Niebieskaa, annak, atat, IGA.G, Justyna Sz, Milka1991, sallvie, Peg, She Wolf, Venice, misKolorowy, Teklaa, Kjopa3, Donia12, kasieniaczek, agadana lubią tę wiadomość
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
Różowy_Kordonek wrote:aniołkowa mama dziękuję za pomoc
kasieniaczek no tylko dziwne, że pokazuje mi informacje o braku środków na koncie mimo, że mam. Więc pewnie moja karta nie widnieje jako karta kredytowa/debetowa i dlatego on nie widzi salda. No mniejsza z tym.. będę korzystała z Przelewy24 a jak nie będą dostępne to będę mieć tą kartę internetowądzięki za zainteresowanie
Vero jako, że żadnej maści jeszcze nie stosowałam to polecić od siebie nic nie mogępowiem tylko, że dostałam od szwagierki maść Maltan bo jej zostało.
Omon właśnie dziwi mnie jak mówią, że materacyk powinien być twardy np. lateks. jak pomacałam w sklepie lateks to zaczęłam mieć obawy bo był dla mnie bardzo mięciutki i plastyczny.. później zaczęłam czytać i tak na prawdę materacyk dla dziecka powinien być półtwardy bo całkiem twardy to też źle. Nie wiem do jakich w końcu kwalifikuje się lateks ale dla mnie jest to jeden z najmiękkszych materacyków jak macałam hehe..
ja kupiłam dwie myjki takie frotte ale później uzmysłowiłam sobie, że chyba wygodniej byłoby mi takiego brzdąca myć małą pieluszką bambusową. Jakoś poręczniej, ale zobaczymy co się sprawdzi. Wychodzi na to, że wszystko mam z Twojej listy poza maścią tranową i tormentiolem
A czemu jak po kąpieli od razu karmimy to nie nakładamy czapeczki? A jeśli będę dziecku myła główkę to wiadomo, że ręcznikiem jej nie osusze do zera, wtedy też bez czapki?
Mam pytanie o termometr. Kupiłam ten bezdotykowy z Microlife - jest superAle.. w instrukcji jest napisane, że do 6 miesiąca zaleca się mierzenie temp przez odbyt zwykłym termometrem bo ten może przekłamywać. I nie wiem.. kupować specjalnie termometr z giętką końcówką czy wystarczy tradycyjny rtęciowy? Bo ten drugi akurat mamy jeszcze w domu
-
ja też coraz częściej odczuwam takie smylanie i napieranie na szyjkę i martwię się co usłyszę na wizycie za tydzień. Miesiąc temu jak takie czułam to okazało się, że szyjka z twardej zrobiła się miękka, teraz boję się, że się skróci. Kopniaki jednak czuję wysoko, więc może to normalne odczucia związane z tym, że dzidziuś jest już duży i jednak przy ruchach wszystko naciąga.
W ogóle ostatnio mam takie wrażenie ciągnięcia u góry brzucha pod biustem. Tak jakbym miała tam za mało skóry i ciężary uwieszone do brzucha, które mi ciągną wszystko w dół. Z tego wszystkiego schizuję i mam wrażenie, że mój brzuch jest niżej niż był.
Dzisiaj w nocy chyba zrozumiałam co miałyście na myśli mówiąc o uciskaniu przepony. Czasami czułam taki ścisk pod biustem, jakby się synek obracał w tym miejscu i automatycznie taki ucisk na klatkę piersiową, że aż ciężko mi było wziąć oddech. Jakby mi słoń usiadł. To chyba nie był skurcz? Bo pisałyście, że skurcze macicy czuć w górnej partii brzucha, ale nic się na dół nie przesuwało. Musiałam po prostu zmienić pozycję i przechodziło, synek się jakby przesunął i było ok.
AniaStaraczka wiem, ze rtęciowe sa już wycofane ale nam się uchował taki w domu. Nie uśmiecha mi się kupować trzeci termometr tylko ze względu na miękką końcówkę, no ale nie wiem na ile ona jest "konieczna" przy małym dziecku. Mierzyć temp. będę tym bezdotykowym ale chciałam mieć jeszcze jeden termometr do "weryfikacji" i nie wiem czy tym zwykłym rtęciowym mogę czy muszę kupić kolejny..Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2017, 12:20
Najbliższa wizyta 15.03
-
nick nieaktualnyRóżowy_Kordonku Ja przeważnie zawsze dziecią , zakładałam czapeczki jak je wykąpałam jsk karmiłam to cały czas te same czapeczki mieli
.
Ja to też mam taki rtęciowy , miałam elektryczny ale do du*** był , normalnie mierzyłam temp u dzieci pod rączkę tam gdzie pacha i git . -
Marsylia rzeczywiście luje nie lekarze. Ale jesteś bardzo dzielna i wiesz co dla Was najlepsze!!!
Gakin ja w poporzedniej ciąży wymoiotowałam do końca, nic złego z tego nie wynikł.
Kordonku z tym karmieniem zaraz po bez czapki chodzi na pewno o to że dziecko mcno się rozgrzewa w trakcie ssania piersi.
Co do czapek ja nie używałam ich nigdy!!
Gratulacje dziewczyny udanych wiizzyt!!!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2017, 12:24
-
Kordonku z tą czapeczką to położna tłumaczyła, że jak karmimy od razu po kąpieli to w czapeczce dziecko się szybko zgrzeje, bo ciągnąc pierś ono wykonuje pracę, do tego jak trzymamy przy piersi to zazwyczaj je przytulamy oddając mu własne ciepło, więc czapeczka nie jest potrzebna. Wiadomo, że ręcznikiem nie wysuszymy do zera, ale położna uważa, że nic dziecku nie będzie i nie ma potrzeby zakładania czapeczki nawet po kąpieli. Ja myślę, że u mnie to będzie zależało od tego jak długie i gęste włosy będzie miało dziecko - przy krótkich i rzadkich raczej zostawię tak do wyschnięcia
Z materacykami to nie mam pojęcia, bo nie kupowałam ani nie oglądałam nigdzie, więc nie wiem jak z miękkością. Ale tak na logikę to pewnie można znaleźć lateksowy i twardy i miękki, tak jak ze sprężynowymi są różne twardości - ale może się mylę
A jeszcze miałam napisać słowo o pieluszkach. Była u mnie kuzynka i pokazałam jej tą pieluszkę bambusową i muślinową żeby zobaczyła i porównała - nie pytając ile która kosztowała, od razu powiedziała na tą bambusową, że jest gorsza, bo dużo mniej chłonna - dało mi to trochę do myślenia, bo w ten sposób nawet nie patrzyłam i chyba faktycznie bambusowe są mniej chłonne od tetrowych i muślinowych. -
nick nieaktualnyOmon a sprawdzała czy tylko dałaś kuzynce dotknąć i skoro ona ma dziecko to wie wszystko ?
mam w domu jeden ręcznik kąpielowy bambusowy i on jest najbardziej chłonny ze wszystkich, mimo że najcienszy chyba. Sprawdź sama, ja jestem na tak dla bambusa
-
Mam zamiar to sprawdzić
Ale tak na pierwszy rzut oka i po dotyku to jednak ta muślinowa wydaje się bardziej chłonna - nie mówię, że tak jest
Ale napisałam o tym, bo ta kuzynka to pierwsza osoba, którą znam, że się nie zachwyciła tą bambusową tylko tak praktycznie podeszłaI nie, ona nie ma dzieci, więc absolutnie nie jest jakimś autorytetem, po prostu zaskoczyła mnie taka opinia laika i stwierdziłam, że może mieć racje, więc napisałam.
Niech się może wypowiedzą doświadczone mamy, które porównały te pieluszki w praktyce -
Sporo z nas jutro ma wizytę
Ja też używalam tych guzików że spirytusem do pępka. Najpierw octaniseptem psikalam,potem gaziki.
Mój maly też czasem rusza się takimi drgawkami,wstrzasami.
Moje córcie podziebione,mam.nadzieje,ze że starszą wychodzimy na prostą. Teraz z młodsza gorzej,ale robię wszysko by uniknąć antybiotyk
Vero, dla Maleństwa zdecydowanie lepsze czopki.
Antonelka duża Malutka. Fajnie,że ta nasze dzieci tak szybko rosną! Porównywalam z dziewczynkami, starsza ważył ok 1400, młodsza 1280, zobaczymy ile Kropek będzie miał.
-
witam, wstawiam obiecane zdjęcie
na usg były takie śliczne zbliżenia - doszliśmy do wniosku, że mała podobna do mnie
ale jak wydrukował zdjęcie to już do nikogo nie podobna ;p
w ogóle przez chwilkę myśałam że widzę siusiaka, i aż gorąco mi się zrobiło, bo wyprawka gotowa, poprane poprasowane ... ale lekarz najechał na nóżki a Anielka z ochotą je rozłożyła, żebyśmy się upewniliwłączył 3d i jak nazwał lekarz pokazał " muszelkę na plaży" w całej okazałości ;p
a tak się kręciła na usg, kilka razy kopnęła w głowicę
tak jak pisałam wczoraj wszystko w normie, dalej w pomiarach troszke starsza wychodzi. obróciła się już głowką do dołu. waga 1680
Reni1982, Jagah, Milka1991, Korcia, pati87, Justyna Sz, Peg, She Wolf, Omon, misKolorowy, Antonelka, Kjopa3, Donia12, kasieniaczek, agadana lubią tę wiadomość
-
Vero wrote:Ania ja mam wizyte na 7:50 rano odezwe sie pozniej co i jak mysle ze t co wlozylam do koszyka wystarczy, juz dzisiaj kupilam proszkow za 140zl haha ale nic sie nie zmarnuje
-
Różowy_Kordonek wrote:ja też coraz częściej odczuwam takie smylanie i napieranie na szyjkę i martwię się co usłyszę na wizycie za tydzień. Miesiąc temu jak takie czułam to okazało się, że szyjka z twardej zrobiła się miękka, teraz boję się, że się skróci. Kopniaki jednak czuję wysoko, więc może to normalne odczucia związane z tym, że dzidziuś jest już duży i jednak przy ruchach wszystko naciąga.
W ogóle ostatnio mam takie wrażenie ciągnięcia u góry brzucha pod biustem. Tak jakbym miała tam za mało skóry i ciężary uwieszone do brzucha, które mi ciągną wszystko w dół. Z tego wszystkiego schizuję i mam wrażenie, że mój brzuch jest niżej niż był.
Dzisiaj w nocy chyba zrozumiałam co miałyście na myśli mówiąc o uciskaniu przepony. Czasami czułam taki ścisk pod biustem, jakby się synek obracał w tym miejscu i automatycznie taki ucisk na klatkę piersiową, że aż ciężko mi było wziąć oddech. Jakby mi słoń usiadł. To chyba nie był skurcz? Bo pisałyście, że skurcze macicy czuć w górnej partii brzucha, ale nic się na dół nie przesuwało. Musiałam po prostu zmienić pozycję i przechodziło, synek się jakby przesunął i było ok.
AniaStaraczka wiem, ze rtęciowe sa już wycofane ale nam się uchował taki w domu. Nie uśmiecha mi się kupować trzeci termometr tylko ze względu na miękką końcówkę, no ale nie wiem na ile ona jest "konieczna" przy małym dziecku. Mierzyć temp. będę tym bezdotykowym ale chciałam mieć jeszcze jeden termometr do "weryfikacji" i nie wiem czy tym zwykłym rtęciowym mogę czy muszę kupić kolejny.. -
Omon szczerze mówiąc to przy żadnym dziecięcym materacyku nie widziałam podziału na miękkie i twarde.. Dla takich małych dzieci chyba jest jedna dedykowana "miękkość" dla danego materaca, bo tu nie chodzi o "wygodę" ale o prawidłowe ułożenie takiego wiotkiego ciałka i prawidłowe podparcie. W przypadku dorosłej osoby, kościec jest ukształtowany, więc wybieramy materac pod "wygodny"
Tak myślę..
Odnośnie pieluszek, nie wiem jak jest z chłonnością ale chyba zazwyczaj to co twardsze i bardziej szorstkie wydaje się lepiej chłonąć wodę niż to co miękkie i "śliskie" a chyba takie wydają się na pierwszy rzut oka pieluszki bambusowemoże stad taka opinia? czytałam, że właśnie zaletą bambusa jest to, że ładnie przepuszcza wodę i dziecko się nie poci ani nie przegrzewa. Myślę, że wszystko zależy od tego do czego myślimy pieluch używać. Jeśli planujesz pieluszki super chłonne na pupkę zamiast pampersa czy do wycierania podłogi no to nic Ci po bambusie
Do podcierania buźki czy otarcia po kąpieli raczej nie potrzeba super chłonnych pieluch tylko własnie delikatnych. Więc wszystko zależy od przeznaczenia
Najbliższa wizyta 15.03