Leczenie zębów w ciąży
-
Witajcie,
Słyszałam, że podczas ciąży nie można robić wielu rzeczy związanych z leczeniem zębów, np. wyrywać, leczyć kanałowo, brać znieczulenia. Co jeśli sytuacja jest kryzysowa i coś się dzieje z zębami? Któraś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
Dodam, że w miarę regularnie odwiedzam stomatologa. W piątek zaczął mnie boleć ząb, później ból przeszedł na głowę i to tak mocno że 3h przesiedziałam w domu zamiast iść do pracy. Staramy się o dzidziusia i akurat za kilka dni powinnam dostać @. Jest za szybko żeby jakikolwiek test pokazał mi ciążę, a jak w niej jestem to nie powinnam brać żadnych tabletek przeciwbólowych. Dzisiaj wypadła mi część zęba, tego, który mnie bolał 4 dni temu i jutro idę na wizytę. Boję się, bo zawsze brałam znieczulenie.01.2017 - rozpoczęcie starań
2x - CB (04.2019; 01.2020) ♡
11.04 (11dpo) ⏸️
12.04 beta 39, prog 24
14.04 beta 160
23.04 beta 5837, prog 45
29.04 jest ❤
👽 Niedoczynność tarczycy, hashimoto, częstoskurcz komorowy, PAI-1 4G homo
"Nienawidzę czekania, ale jeśli dzięki temu będę miała szansę być z tobą, będę czekała tak długo jak trzeba." -
ladySiSi wrote:Witajcie,
Słyszałam, że podczas ciąży nie można robić wielu rzeczy związanych z leczeniem zębów, np. wyrywać, leczyć kanałowo, brać znieczulenia. Co jeśli sytuacja jest kryzysowa i coś się dzieje z zębami? Któraś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
Dodam, że w miarę regularnie odwiedzam stomatologa. W piątek zaczął mnie boleć ząb, później ból przeszedł na głowę i to tak mocno że 3h przesiedziałam w domu zamiast iść do pracy. Staramy się o dzidziusia i akurat za kilka dni powinnam dostać @. Jest za szybko żeby jakikolwiek test pokazał mi ciążę, a jak w niej jestem to nie powinnam brać żadnych tabletek przeciwbólowych. Dzisiaj wypadła mi część zęba, tego, który mnie bolał 4 dni temu i jutro idę na wizytę. Boję się, bo zawsze brałam znieczulenie.#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Wiadomo, ze najlepiej jest takich rzeczy nie robić jak jest się w ciązy Ale sytuacje bywają rózne i nic nie jest tutaj czarno białe. O wiele gorsze jest doprowadzenie do rozwoju próchnicy czy powaznych zniszczeń niż przeprowadzenie leczenia kanałowego czy wyrwania zęba. Zęby sa połączone z układem z całym ciałem tak wiec olanie sobie sytuacji moze doprowadzić do poważnych komplikacji.
Poza tym obecnie są bezpieczne znieczulenia, stosowane również w ciązy. https://madentplock.pl/implanty-szansa-na-piekny-usmiech/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2020, 09:45
-
ladySiSi wrote:Witajcie,
Dodam, że w miarę regularnie odwiedzam stomatologa. W piątek zaczął mnie boleć ząb, później ból przeszedł na głowę i to tak mocno że 3h przesiedziałam w domu zamiast iść do pracy. Staramy się o dzidziusia i akurat za kilka dni powinnam dostać @. Jest za szybko żeby jakikolwiek test pokazał mi ciążę, a jak w niej jestem to nie powinnam brać żadnych tabletek przeciwbólowych. Dzisiaj wypadła mi część zęba, tego, który mnie bolał 4 dni temu i jutro idę na wizytę. Boję się, bo zawsze brałam znieczulenie.
Ja w czasie mojej 4 i 5 ciąży normalnie jeździłam do dentystki oczywiście jak tylko się dowiedziałam o ciąży to zadzwoniłam i poinformowałam że w ciąży jestem , raz tylko musiałam wziąść zaświadczenie że jestem pod opieką ginekologa brałam specjalne znieczulenie nawet w czasie ciąży wypadł mi ząb była to przednia jedynka i musiałam wstawić nowego bo poprzedni mi się złamał zawsze możesz z ginekologiem o tym porozmawiać i ze swoją Panią stomatolog .Mama 5 dzieci 🧒👩🦱👩🦱👩🦱🧒
04.06.2016.r 9 tc [*] Aniołek 😇💔 Pamiętamy 💔
Ślub cywilny 28.09.2013r ❤️❤️
Ślub kościelny 💒 26.11.2017r
Na ovufriend i bbf od 2016 r.
" Jeszcze będzie pięknie , mimo wszystko.
Tylko załóż wygodne buty , bo masz do przejścia całe życie ".
Jan Paweł II -
nick nieaktualny
-
Powiem Wam, ze obecnie lekarze stomatolodzy dysponują wieloma bezpiecznymi znieczuleniami,tak więc leczenie zębów w ciązy nie jest niebezpieczne. Jest wręcz wskazane bo o wiele wieksze zagrożenie stanowi niewyleczona próchnica. Zęby są połączone z całym ciałem i jeśli olejemy sobie sytuację możemy nabawić się przykrych komplikacji, takich jak przedwczesny poród.
http://www.med-online.pl/stomatolog-kiedy-na-nfz-a-kiedy-prywatnie/
Obecnie tylko bardzo trudno jest dostać sie na nfz, trzeba chodzić prywatnie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2020, 09:16
-
Ja w drugim trymestrze planuje wyleczyć zęby pod narkoza. Konsultowałam się i można👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo 🔺PAI-1 4G hetero
💊acard od 1dc i 💉heparyna od transferu
🔺ryzyko celiakii - dieta bg
- 5 transfer poronienie w 8tc.
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
🔹reszta parametrów w normie
🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩❤️👨
16.06- 6 transfer blaski 4BB
22.06.20 6 dpt- beta 43,33 prog.33
24.06.20 8 ddpt- beta 113,9 prog.35
16.07.20 - ❤️ Serduszko nasze bije!
25.07.20- 2 cm Kluseczka tętno 167/min
18.02.21- nasz Chłopczyk już na świecie 😍
Litania do św Józefa 🙏🏻 -