X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia gratuluje 🤗😊

Wiola u mnie właśnie w tamtej ciąży ostatecznie mama się wygadała teściowej. Chyba nie muszę mówić, że chcieliśmy powiedzieć sami 🤦‍♀️ to kolejny powód na nie 😝

Czarna32, Wiolala lubią tę wiadomość

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • GoskaSamoska1 Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2022, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas od razu powiedziałam mamie (ona jedyna wiedziała że nie możemy mieć dzieci), a teściom jak jeszcze serduszka nie było ale mielismy odprawiać imprezę i trzeba było podać powód jej odwołania. Natomiast córce chciałam powiedzieć w 12 tygodniu, żeby uniknąć jak coś pójdzie nie tak, niestety w 8 tygodniu pani w szkole powiedziała jej że pewnie będzie mieć rodzeństwo jak się mama tak źle czuje. Więc moje dziecko wróciło ze szkoły i zakomunikowało że jestem w ciąży i będzie mieć rodzeństwo 🤦

Lola098 lubi tę wiadomość

p19udqk32h2163o8.png
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniika wrote:
    Kasia gratuluje 🤗😊

Wiola u mnie właśnie w tamtej ciąży ostatecznie mama się wygadała teściowej. Chyba nie muszę mówić, że chcieliśmy powiedzieć sami 🤦‍♀️ to kolejny powód na nie 😝

My jej nie powiedzieliśmy bo ona jakimś trafem sama się domyśliła 😉 więc już się nie wypieralam tylko mówiłam żeby na razie się nie ekscytowała bo to początki a dowiedziała się ok 6tc 🙂 moja mama wie od 11 tc

Moniika lubi tę wiadomość

Zapominamy o tym co było złe bo jesteś już z nami Synku ♥️♥️♥️

age.png
  • Asia2309 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim rodzicom i siostrze powiedziałam po 2 dniach o zrobienia testu ale to dlatego zd wiedzieli o naszych problemach, teściom i siostrze i braty powiedzieliśmy jak było serduszko na usg 🥰 a teraz od prenatalnych mówimy już wszystkim otwarcie

21 cs- 5.11.2021 r. ⏸

23.11- 6t1d jest 💙
    8.07- 38t+3d Antoś już z nami 🥰 4070g, 56 cm, poród sn
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2022, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My powiedzieliśmy swoim mamom w święta, to było kilka dni po usg, na którym lekarz określił już płeć i zrobił "wstępne" prenatalne usg czyli zmierzył nt, znalazł kość nosową, serce było w porządku, więc wtedy była okazja, bo do wszystkich się dzwoniło z życzeniami i już z bańki i wszyscy w jednym dniu się dowiedzieli, więc nie było plotek ;) dzieciom też wtedy powiedzieliśmy. W ogóle to już wymyśliły imię: Urwipołeć 😂

• Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2022, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniika wrote:
    Katsy powodzenia 🤗

Dziewczyny myślałam, że ta PAPPA to dla mnie nic "ważnego", a odkąd zobaczyłam wyniki i na szybko źle ogarnęłam o co chodzi to serce wali jak glupie 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Z tych kalkulatorów, które podrzuciła Wiola (dzięki 😊) wychodzi mi takie coś:
    -PAPPA 5,4 IU/l => 2,39 MoM
    - wolna podjednostka 73,32 => 1,68 MoM
    Chyba jest okej prawda? Czy jak wartość PAPPY jest taka wyższa to świadczy o czymś złym, zresztą ta podjednostka też dość wysoka? 😭 Przeliczę sobie te ryzyka jeszcze jak mąż wróci z tej drugiej stronki.
    Edit. Przeliczyłam i wyszły 1:10000 🤔 i wartości w Momach trochę inne.

Z tego co widziałam, to źle jest jak pappa jest niska i beta niska albo jak pappa niska a beta wysoka. Sama wysoka beta o niczym nie świadczy. Ja mam betę 84.1... Dlatego dzisiaj zglebialam temat

Moniika lubi tę wiadomość

Wysłany: 13 stycznia 2022, 04:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak myślicie ile godzin bez jedzenie trzeba być na badaniu krwi? Nie wiem jak to ugryźć i zastanawiałam się czy np jakbym obudziła się w nocy zjeść posiłek o 2, a na badania poszła na 8 to myślicie że przeszło by to? Na internecie pisze że najlepiej 12h bez jedzenia ale to chyba przesada... To tylko ma być ogólne badanie krwi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2022, 04:54

p19udqk32h2163o8.png
  • Katsy Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2022, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czczo oznacza 8-12 goszin po posiłku. Więc kolacja tak, podjadanie w nocy już raczej nie. Z tego co kojarze to przy glukozie było te 12 godzin podane jako wymagane, ale pewności nie mam.

910608 lubi tę wiadomość

3.11 ⏸ beta 93,1 5.11 beta 291,1 🥳
    10.12 jest ❤, CRL 1,95 cm 😍
    13.01 prenatalne 8,16 cm, wyniki ok ❤ 80% chłopak
    10.03 połówkowe 339g synka ❤
    23.03 1069g chłopa 😲❤

8p3oskjo6ng3mruf.png
  • Lola098 Koleżanka

Wysłany: 13 stycznia 2022, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze juz od 18, 19 nic nie jem. Tylko woda niegazowana :)

• Wiolala Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2022, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola098 wrote:
    Ja zawsze juz od 18, 19 nic nie jem. Tylko woda niegazowana :)

Ja niestety ale muszę zjeść o 20 bo inaczej nie mogę zasnąć z głodu 😅 nie wyobrażam sobie zjeść ostatni posiłek o 18 🙂 oczywiście przed ciążą to było dla mnie normalne, kolacja o 18 max 19 .

GośkaSamoska wydaje mi się, że te 8h wystarczy 🙂

age.png
  • Lola098 Koleżanka

Wysłany: 13 stycznia 2022, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala wrote:
    Ja niestety ale muszę zjeść o 20 bo inaczej nie mogę zasnąć z głodu 😅 nie wyobrażam sobie zjeść ostatni posiłek o 18 🙂 oczywiście przed ciążą to było dla mnie normalne, kolacja o 18 max 19 .

GośkaSamoska wydaje mi się, że te 8h wystarczy 🙂
    Jest ciezko rzeczywiscie :p kiszki mi marsza zawsze graja ale staram sie szybko pojsc spac

• Wiolala Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2022, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola098 wrote:
    Jest ciezko rzeczywiscie :p kiszki mi marsza zawsze graja ale staram sie szybko pojsc spac

Ja budzę się zawsze w nocy i dopiero jest orkiestra ale staram się wtedy zasnąć 🙂

age.png

Wysłany: 13 stycznia 2022, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety muszę jeść w nocy minimum raz bo inaczej śniadania nie zjem bo będę pół dnia wymiotować :-(

p19udqk32h2163o8.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2022, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli to zwykła morfologia to 8 h wystarczy. Wodę można pić troche bo nawet lepiej podobno wtedy pobrać krew. Więc może uda Ci się jakoś woda oszukać żołądek.

202206271756.png
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2022, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też ostatnio jem późno.. chwile przed snem, a i tak w nocy jak się obudzę to jestem głodna 😭 i chyba właśnie jak sobie tak późno nie zjem to po potem jest gorzej z rana. Jest mi niedobrze, jem na siłę i zbiera mnie na wymioty.. myślałam, że będzie lepiej, a tu gorzej niż było. Może przez ten duphaston rzeczywiście jest gorzej. Jeszcze tylko 2 tygodnie 🙄

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2022, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobiety w ciąży nie muszą być na czczo, tylko przy badaniu glukozy ma to znaczenie. Jeszcze wczoraj przypominała mi to pani pobierająca :)

• Nika Weronika Koleżanka

Wysłany: 13 stycznia 2022, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loola wrote:
    Ja budzę się zawsze w nocy i dopiero jest orkiestra ale staram się wtedy zasnąć 🙂
    To wcale nie robisz dobrze, ja tak robiłam i jestem pod opieką diabetologa i dr.kazala mi kupić paski ketonowe żeby sprawdzić czy nie ma ketozy w moczu i czy dziecka nie glodze, no i wyszlo że glodzilam. Mam jeść ostatni posiłek 21-22,oczywiście lekki , ja jestem na niskim IG. Żeby max być naczczo 8 h.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2022, 10:59

Wysłany: 13 stycznia 2022, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumszakalaka wrote:
    Kobiety w ciąży nie muszą być na czczo, tylko przy badaniu glukozy ma to znaczenie. Jeszcze wczoraj przypominała mi to pani pobierająca :)
    Szukam informacji na ten temat i rzeczywiście przy podstawowym badaniu krwi nie trzeba być na czczo. Spróbuję i zobaczymy, najwyżej będę powtarzać. Chce zrobić sobie jeszcze żelazo bo miałam niedobór przed ciążą ale to trudno - powtórzę najwyżej potem jak już lepiej będę się czuła.

p19udqk32h2163o8.png
  • Lola098 Koleżanka

Wysłany: 13 stycznia 2022, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika Weronika wrote:
    To wcale nie robisz dobrze, ja tak robiłam i jestem pod opieką diabetologa i dr.kazala mi kupić paski ketonowe żeby sprawdzić czy nie ma ketozy w moczu i czy dziecka nie glodze, no i wyszlo że glodzilam. Mam jeść ostatni posiłek 21-22,oczywiście lekki , ja jestem na niskim IG. Żeby max być naczczo 8 h.
    Ale to przy cukrzycy tylko tak jest, bo wtedy jest wyrzut insuliny i rano jest mniejszy cukier jesli zjesz kolo 22 niz jakbys zjadla posilek o 19

• Lola098 Koleżanka

Wysłany: 13 stycznia 2022, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:
    Szukam informacji na ten temat i rzeczywiście przy podstawowym badaniu krwi nie trzeba być na czczo. Spróbuję i zobaczymy, najwyżej będę powtarzać. Chce zrobić sobie jeszcze żelazo bo miałam niedobór przed ciążą ale to trudno - powtórzę najwyżej potem jak już lepiej będę się czuła.
    To chyba ferrytyne najlepiej zrobic :)

910608 lubi tę wiadomość

‹‹ 148 149 150 151 152 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ