Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia gratuluje 🤗😊

Wiola u mnie właśnie w tamtej ciąży ostatecznie mama się wygadała teściowej. Chyba nie muszę mówić, że chcieliśmy powiedzieć sami 🤦‍♀️ to kolejny powód na nie 😝

Czarna32, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • GoskaSamoska1 Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2022, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas od razu powiedziałam mamie (ona jedyna wiedziała że nie możemy mieć dzieci), a teściom jak jeszcze serduszka nie było ale mielismy odprawiać imprezę i trzeba było podać powód jej odwołania. Natomiast córce chciałam powiedzieć w 12 tygodniu, żeby uniknąć jak coś pójdzie nie tak, niestety w 8 tygodniu pani w szkole powiedziała jej że pewnie będzie mieć rodzeństwo jak się mama tak źle czuje. Więc moje dziecko wróciło ze szkoły i zakomunikowało że jestem w ciąży i będzie mieć rodzeństwo 🤦

Lola098 lubi tę wiadomość

p19udqk32h2163o8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2022, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniika wrote:
    Kasia gratuluje 🤗😊

Wiola u mnie właśnie w tamtej ciąży ostatecznie mama się wygadała teściowej. Chyba nie muszę mówić, że chcieliśmy powiedzieć sami 🤦‍♀️ to kolejny powód na nie 😝

My jej nie powiedzieliśmy bo ona jakimś trafem sama się domyśliła 😉 więc już się nie wypieralam tylko mówiłam żeby na razie się nie ekscytowała bo to początki a dowiedziała się ok 6tc 🙂 moja mama wie od 11 tc

Moniika lubi tę wiadomość

• Asia2309 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim rodzicom i siostrze powiedziałam po 2 dniach o zrobienia testu ale to dlatego zd wiedzieli o naszych problemach, teściom i siostrze i braty powiedzieliśmy jak było serduszko na usg 🥰 a teraz od prenatalnych mówimy już wszystkim otwarcie

21 cs- 5.11.2021 r. ⏸

23.11- 6t1d jest 💙
    8.07- 38t+3d Antoś już z nami 🥰 4070g, 56 cm, poród sn
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2022, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My powiedzieliśmy swoim mamom w święta, to było kilka dni po usg, na którym lekarz określił już płeć i zrobił "wstępne" prenatalne usg czyli zmierzył nt, znalazł kość nosową, serce było w porządku, więc wtedy była okazja, bo do wszystkich się dzwoniło z życzeniami i już z bańki i wszyscy w jednym dniu się dowiedzieli, więc nie było plotek ;) dzieciom też wtedy powiedzieliśmy. W ogóle to już wymyśliły imię: Urwipołeć 😂

• Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2022, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniika wrote:
    Katsy powodzenia 🤗

Dziewczyny myślałam, że ta PAPPA to dla mnie nic "ważnego", a odkąd zobaczyłam wyniki i na szybko źle ogarnęłam o co chodzi to serce wali jak glupie 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Z tych kalkulatorów, które podrzuciła Wiola (dzięki 😊) wychodzi mi takie coś:
    -PAPPA 5,4 IU/l => 2,39 MoM
    - wolna podjednostka 73,32 => 1,68 MoM
    Chyba jest okej prawda? Czy jak wartość PAPPY jest taka wyższa to świadczy o czymś złym, zresztą ta podjednostka też dość wysoka? 😭 Przeliczę sobie te ryzyka jeszcze jak mąż wróci z tej drugiej stronki.
    Edit. Przeliczyłam i wyszły 1:10000 🤔 i wartości w Momach trochę inne.

Z tego co widziałam, to źle jest jak pappa jest niska i beta niska albo jak pappa niska a beta wysoka. Sama wysoka beta o niczym nie świadczy. Ja mam betę 84.1... Dlatego dzisiaj zglebialam temat

Moniika lubi tę wiadomość

Wysłany: 13 stycznia 2022, 04:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak myślicie ile godzin bez jedzenie trzeba być na badaniu krwi? Nie wiem jak to ugryźć i zastanawiałam się czy np jakbym obudziła się w nocy zjeść posiłek o 2, a na badania poszła na 8 to myślicie że przeszło by to? Na internecie pisze że najlepiej 12h bez jedzenia ale to chyba przesada... To tylko ma być ogólne badanie krwi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2022, 04:54

p19udqk32h2163o8.png
  • Katsy Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2022, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czczo oznacza 8-12 goszin po posiłku. Więc kolacja tak, podjadanie w nocy już raczej nie. Z tego co kojarze to przy glukozie było te 12 godzin podane jako wymagane, ale pewności nie mam.

910608 lubi tę wiadomość

3.11 ⏸ beta 93,1 5.11 beta 291,1 🥳
    10.12 jest ❤, CRL 1,95 cm 😍
    13.01 prenatalne 8,16 cm, wyniki ok ❤ 80% chłopak
    10.03 połówkowe 339g synka ❤
    23.03 1069g chłopa 😲❤

8p3oskjo6ng3mruf.png
  • Lola098 Koleżanka

Wysłany: 13 stycznia 2022, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze juz od 18, 19 nic nie jem. Tylko woda niegazowana :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2022, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola098 wrote:
    Ja zawsze juz od 18, 19 nic nie jem. Tylko woda niegazowana :)

Ja niestety ale muszę zjeść o 20 bo inaczej nie mogę zasnąć z głodu 😅 nie wyobrażam sobie zjeść ostatni posiłek o 18 🙂 oczywiście przed ciążą to było dla mnie normalne, kolacja o 18 max 19 .

GośkaSamoska wydaje mi się, że te 8h wystarczy 🙂

• Lola098 Koleżanka

Wysłany: 13 stycznia 2022, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala wrote:
    Ja niestety ale muszę zjeść o 20 bo inaczej nie mogę zasnąć z głodu 😅 nie wyobrażam sobie zjeść ostatni posiłek o 18 🙂 oczywiście przed ciążą to było dla mnie normalne, kolacja o 18 max 19 .

GośkaSamoska wydaje mi się, że te 8h wystarczy 🙂
    Jest ciezko rzeczywiscie :p kiszki mi marsza zawsze graja ale staram sie szybko pojsc spac

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2022, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola098 wrote:
    Jest ciezko rzeczywiscie :p kiszki mi marsza zawsze graja ale staram sie szybko pojsc spac

Ja budzę się zawsze w nocy i dopiero jest orkiestra ale staram się wtedy zasnąć 🙂

Wysłany: 13 stycznia 2022, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety muszę jeść w nocy minimum raz bo inaczej śniadania nie zjem bo będę pół dnia wymiotować :-(

p19udqk32h2163o8.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2022, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli to zwykła morfologia to 8 h wystarczy. Wodę można pić troche bo nawet lepiej podobno wtedy pobrać krew. Więc może uda Ci się jakoś woda oszukać żołądek.

202206271756.png
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2022, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też ostatnio jem późno.. chwile przed snem, a i tak w nocy jak się obudzę to jestem głodna 😭 i chyba właśnie jak sobie tak późno nie zjem to po potem jest gorzej z rana. Jest mi niedobrze, jem na siłę i zbiera mnie na wymioty.. myślałam, że będzie lepiej, a tu gorzej niż było. Może przez ten duphaston rzeczywiście jest gorzej. Jeszcze tylko 2 tygodnie 🙄

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2022, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobiety w ciąży nie muszą być na czczo, tylko przy badaniu glukozy ma to znaczenie. Jeszcze wczoraj przypominała mi to pani pobierająca :)

• Nika Weronika Koleżanka

Wysłany: 13 stycznia 2022, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loola wrote:
    Ja budzę się zawsze w nocy i dopiero jest orkiestra ale staram się wtedy zasnąć 🙂
    To wcale nie robisz dobrze, ja tak robiłam i jestem pod opieką diabetologa i dr.kazala mi kupić paski ketonowe żeby sprawdzić czy nie ma ketozy w moczu i czy dziecka nie glodze, no i wyszlo że glodzilam. Mam jeść ostatni posiłek 21-22,oczywiście lekki , ja jestem na niskim IG. Żeby max być naczczo 8 h.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2022, 10:59

Wysłany: 13 stycznia 2022, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumszakalaka wrote:
    Kobiety w ciąży nie muszą być na czczo, tylko przy badaniu glukozy ma to znaczenie. Jeszcze wczoraj przypominała mi to pani pobierająca :)
    Szukam informacji na ten temat i rzeczywiście przy podstawowym badaniu krwi nie trzeba być na czczo. Spróbuję i zobaczymy, najwyżej będę powtarzać. Chce zrobić sobie jeszcze żelazo bo miałam niedobór przed ciążą ale to trudno - powtórzę najwyżej potem jak już lepiej będę się czuła.

p19udqk32h2163o8.png
  • Lola098 Koleżanka

Wysłany: 13 stycznia 2022, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika Weronika wrote:
    To wcale nie robisz dobrze, ja tak robiłam i jestem pod opieką diabetologa i dr.kazala mi kupić paski ketonowe żeby sprawdzić czy nie ma ketozy w moczu i czy dziecka nie glodze, no i wyszlo że glodzilam. Mam jeść ostatni posiłek 21-22,oczywiście lekki , ja jestem na niskim IG. Żeby max być naczczo 8 h.
    Ale to przy cukrzycy tylko tak jest, bo wtedy jest wyrzut insuliny i rano jest mniejszy cukier jesli zjesz kolo 22 niz jakbys zjadla posilek o 19

• Lola098 Koleżanka

Wysłany: 13 stycznia 2022, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:
    Szukam informacji na ten temat i rzeczywiście przy podstawowym badaniu krwi nie trzeba być na czczo. Spróbuję i zobaczymy, najwyżej będę powtarzać. Chce zrobić sobie jeszcze żelazo bo miałam niedobór przed ciążą ale to trudno - powtórzę najwyżej potem jak już lepiej będę się czuła.
    To chyba ferrytyne najlepiej zrobic :)

910608 lubi tę wiadomość

‹‹ 148 149 150 151 152 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ