Lipcowe mamusie 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
BasiaIR wrote:Dziewczyny, czy możecie polecić mi jakąś książkę dedykowana młodej mamie? Internet super, ale już mi glowa pęka. Potrzebuję jakieś kompendium wiedzy na pierwszy rok dziecka
BasiaIR, Bumszakalaka, Moniika lubią tę wiadomość
-
A ja tu znów "ostrzegę" przed wszystkimi dobrymi radami
książki fakt są fajne i mają dużo przydatnych informacji ale sądzę że wszystkie zasady i tak zweryfikuje dziecko
mój łobuz np bez codziennej rytualnej kąpieli nie zasnął i już. Taka była ryba
także myślę że owszem warto skorzystać z wiedzy ale nie przywiązywać się twardo bo to może tylko nam zaszkodzić (ja tak miałam ale całe szczęście szybko się wyleczyłam
)
910608, BasiaIR, Moniika lubią tę wiadomość
-
Ja zawsze używam tych teczek z przegrodami od lekarza, w zupełności wystarcza na cała dokumentację ciąży. No i mieści się w torebce. Mi zawsze mówiono żeby cała ciążę mieć przy sobie ta teczkę jak wychodzę z domu, zwłaszcza jak jadę samochodem bo w razie czegoś złego to takie informacje są ważne.
-
Wiolala wrote:Wolna bhcg 18.7 IU/L
Pappa 6.09 IU/L
Może ktoś coś podpowie ? Już mi serce wali 500/min
Nie mam kalkulatora ale może moje wyniki coś Ci pomogą bo trzeba to przeliczyć na MoM
Test PAPP-A – normy.
Ryzyko wystąpienia zespołu Downa rośnie, jeśli wartość wolnej podjednostki hCG jest większa niż 2,52 MoM, a wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM. Ryzyko wystąpienia zespołu Edwardsa i Pataua zwiększa się natomiast, jeśli wartość wolnego beta hCG oraz PAPP-A spadają poniżej 0,33 MoM.
[/url]
-
Znalazłam takie kalkulatory jakbyście chciały sobie przeliczyc iu/l na MoM. Ja wiem, że to nie jest profesjonalne ale chociaż sobie podglądowo do czasu wizyty ukoić nerwy 🙂 przeliczyłam swoje i chyba jest dobrze 🙂
https://www.easycalculation.com/medical/pappa-a-iul-mom.php
https://www.easycalculation.com/medical/hcg-iul-mom.php -
Wiolala wrote:Znalazłam takie kalkulatory jakbyście chciały sobie przeliczyc iu/l na MoM. Ja wiem, że to nie jest profesjonalne ale chociaż sobie podglądowo do czasu wizyty ukoić nerwy 🙂 przeliczyłam swoje i chyba jest dobrze 🙂
https://www.easycalculation.com/medical/pappa-a-iul-mom.php
https://www.easycalculation.com/medical/hcg-iul-mom.php
Właśnie wysyłałam Ci te linki
Ale uprzedzam, że wyniki nie są miarodajne. Mi ryzyka wyliczone przez lekarza były kilka mniejsze
Edit: tu masz linka to FMF, na podstawie którego ja sprawdzałam wyniki przed lekarzemI jak mówię, z tego kalkulatora wszystkie ryzyka wyszły 1:10000, a w rzeczywistości było to: Trisomia21 1:8640, Trisomia18 <1:20000 i trisomia 13 też <1:20000
Link: https://fetalmedicine.org/research/assess/trisomiesWiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2022, 10:23
Wiolala lubi tę wiadomość
-
Cześć. Co do książek to moim zdaniem najlepiej zaufać intuicji. To tak samo jak z extra radami od ciotek, babć itp. im było tak wygodnie, tobie będzie inaczej. Oczywiście można przeczytać ale tak jak powiedziała któraś dziewczyna, nie trzymać się tego sztywno bo życie zweryfikuje. I nawet dziewczyny które twierdzą że są zielone, że nie miały styczności z dziećmi to napewno będą najlepszymi mamami bo gdy bierzesz dziecko na ręce to intuicja ci pomoże. Mam koleżankę która właśnie nigdy nie miała styczności z dziećmi a jak została mamą to sama była zaskoczona że niektóre rzeczy przychodzą naturalnie
Bumszakalaka, 910608, BasiaIR lubią tę wiadomość
-
Dokladnie. Warto znać aktualne zalecenia itp. Ale z rozsądkiem do tego podejść. Ja to bym się wykończyła na samym początku próbując być tą idealną mamą z książek i poradników. Fizycznie i psychicznie nie dawałam rady. Z jednej strony bałam się SIDS, a z drugiej młoda tak na mnie wisiała i często musiałam ją karmić, nie dala się odkładać, że po nocy czułam się jak zombi. Bujałam się bez dziecka na rękach, budziłam się w panice i sprawdzałam, czy oddycha itp. Dopiero jak posłuchałam mamy i siostry, że przecież mogę karmić młoda w lozku i może spać z nami to trochę mi ulżyło. Musialam to od kogoś usłyszeć wtedy. Ale inne rady np. Teściowej były bardzo nieaktualne i tylko mi podnosiły ciśnienie w tym trudnym czasie. Ja mam jakieś książki na kompie. Poszukam i jak coś znajdę to może uda mi się wstawić/wysłać. Sama oczywiście ich jeszcze nie czytałam, ale chyba mam Harveya Karpa między innymi. Młoda dopiero od niedawna daje mi odetchnąć, była bardzo wymagającym niemowlakiem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2022, 11:38
BasiaIR lubi tę wiadomość
06.2020 córeczka 🧚♀️❣ -
BasiaIR wrote:Dziewczyny, czy możecie polecić mi jakąś książkę dedykowana młodej mamie? Internet super, ale już mi glowa pęka. Potrzebuję jakieś kompendium wiedzy na pierwszy rok dziecka
a tak poza tym to polecam bloga Magdy Komsty, Mataji, mamy fizjoterapeuty. Tam informacje są aktualizowane
BasiaIR lubi tę wiadomość
-
Bumszakalaka wrote:Zerknęłam w to co piszecie o MoMach i patrzę, ze mam bardzo wysokie beta hcg! Ponad 81 co daje 2.55 MoM. Czy któraś z was też ma takie? Na szczęście ryzyko wyszło bardzo małe, ale już zaczynam się denerwować, że wyszło ponad normę
Przeliczyłam przez tą stronę która znalazłam i wyszło u Ciebie 1.8 MoM także wszystko w normie 🙂 -
Bumszakalaka wrote:Wiolala a przez tą stronkę właśnie wyszło nawet 2.747...
Mi wychodzi z wolnej bety 81 dokładnie 1.8578 🙂
Skoro ryzyka wyszły Ci niskie to na pewno coś źle liczysz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2022, 12:13
-
Wiolala wrote:910608 dziękuję Ci bardzo za ten link 🙂
Do usług! 😊
Uspokoiły Cię wyniki z tej strony? -
A bo Ty piszesz o tej easycalculation? Tam rzeczywiście pokazuje 1.8 ale na tej fmf coś tam i na wyniku od ginekologa z kliniki przeliczają 81.4 wolnej bety na 2.55 i 2.74 MoM. Ryzyka niskie, bo Pappa nie jest obniżona jak w przypadku T21..
mcdulka lubi tę wiadomość