X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • mcdulka Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2022, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BasiaIR wrote:
    Dziewczyny, czy możecie polecić mi jakąś książkę dedykowana młodej mamie? Internet super, ale już mi glowa pęka. Potrzebuję jakieś kompendium wiedzy na pierwszy rok dziecka
    Z doświadczenia powiem, ze jedyna książka która u mnie się sprawdziła to „Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy” Harveya Karppa. Miałam jeszcze kulka ale żadnej nie przeczytałam w zasadzie. Później czytałam książki Jaspera Juula. W pierwszych miesiącach polegała na doświadczeniu przyjaciółek i mi to dużo dało. Rady i wsparcie było bezcenne ❤️

BasiaIR, Bumszakalaka, Moniika lubią tę wiadomość

• Duzaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja tu znów "ostrzegę" przed wszystkimi dobrymi radami :) książki fakt są fajne i mają dużo przydatnych informacji ale sądzę że wszystkie zasady i tak zweryfikuje dziecko :) mój łobuz np bez codziennej rytualnej kąpieli nie zasnął i już. Taka była ryba :) także myślę że owszem warto skorzystać z wiedzy ale nie przywiązywać się twardo bo to może tylko nam zaszkodzić (ja tak miałam ale całe szczęście szybko się wyleczyłam :))

910608, BasiaIR, Moniika lubią tę wiadomość

oar89jcggibdab41.png
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednak mam już wyniki ale totalnie nie rozumiem :( wysyłam do lekarza.

Zapominamy o tym co było złe bo jesteś już z nami Synku ♥️♥️♥️

age.png
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wolna bhcg 18.7 IU/L
    Pappa 6.09 IU/L

Może ktoś coś podpowie ? Już mi serce wali 500/min :(

age.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze używam tych teczek z przegrodami od lekarza, w zupełności wystarcza na cała dokumentację ciąży. No i mieści się w torebce. Mi zawsze mówiono żeby cała ciążę mieć przy sobie ta teczkę jak wychodzę z domu, zwłaszcza jak jadę samochodem bo w razie czegoś złego to takie informacje są ważne.

202206271756.png
  • Nika Weronika Koleżanka

Wysłany: 12 stycznia 2022, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala wrote:
    Wolna bhcg 18.7 IU/L
    Pappa 6.09 IU/L

Może ktoś coś podpowie ? Już mi serce wali 500/min :(

Nie mam kalkulatora ale może moje wyniki coś Ci pomogą bo trzeba to przeliczyć na MoM

Test PAPP-A – normy.
    Ryzyko wystąpienia zespołu Downa rośnie, jeśli wartość wolnej podjednostki hCG jest większa niż 2,52 MoM, a wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM. Ryzyko wystąpienia zespołu Edwardsa i Pataua zwiększa się natomiast, jeśli wartość wolnego beta hCG oraz PAPP-A spadają poniżej 0,33 MoM.

IMG-20220105-160136.jpg[/url]

• Wiolala Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika Weronika bardzo Ci dziękuję 😙 Jeżeli dobrze rozumiem to chyba u mnie też będzie dobrze.

age.png
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam takie kalkulatory jakbyście chciały sobie przeliczyc iu/l na MoM. Ja wiem, że to nie jest profesjonalne ale chociaż sobie podglądowo do czasu wizyty ukoić nerwy 🙂 przeliczyłam swoje i chyba jest dobrze 🙂

https://www.easycalculation.com/medical/pappa-a-iul-mom.php

https://www.easycalculation.com/medical/hcg-iul-mom.php

age.png
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala wrote:
    Znalazłam takie kalkulatory jakbyście chciały sobie przeliczyc iu/l na MoM. Ja wiem, że to nie jest profesjonalne ale chociaż sobie podglądowo do czasu wizyty ukoić nerwy 🙂 przeliczyłam swoje i chyba jest dobrze 🙂

https://www.easycalculation.com/medical/pappa-a-iul-mom.php

https://www.easycalculation.com/medical/hcg-iul-mom.php

Właśnie wysyłałam Ci te linki :P

Ale uprzedzam, że wyniki nie są miarodajne. Mi ryzyka wyliczone przez lekarza były kilka mniejsze :)

Edit: tu masz linka to FMF, na podstawie którego ja sprawdzałam wyniki przed lekarzem :P I jak mówię, z tego kalkulatora wszystkie ryzyka wyszły 1:10000, a w rzeczywistości było to: Trisomia21 1:8640, Trisomia18 <1:20000 i trisomia 13 też <1:20000

Link: https://fetalmedicine.org/research/assess/trisomies

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2022, 10:23

Wiolala lubi tę wiadomość

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • Ank@ Debiutantka

Wysłany: 12 stycznia 2022, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Co do książek to moim zdaniem najlepiej zaufać intuicji. To tak samo jak z extra radami od ciotek, babć itp. im było tak wygodnie, tobie będzie inaczej. Oczywiście można przeczytać ale tak jak powiedziała któraś dziewczyna, nie trzymać się tego sztywno bo życie zweryfikuje. I nawet dziewczyny które twierdzą że są zielone, że nie miały styczności z dziećmi to napewno będą najlepszymi mamami bo gdy bierzesz dziecko na ręce to intuicja ci pomoże. Mam koleżankę która właśnie nigdy nie miała styczności z dziećmi a jak została mamą to sama była zaskoczona że niektóre rzeczy przychodzą naturalnie :)

Bumszakalaka, 910608, BasiaIR lubią tę wiadomość

0d1yvfxm40979910.png
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie. Warto znać aktualne zalecenia itp. Ale z rozsądkiem do tego podejść. Ja to bym się wykończyła na samym początku próbując być tą idealną mamą z książek i poradników. Fizycznie i psychicznie nie dawałam rady. Z jednej strony bałam się SIDS, a z drugiej młoda tak na mnie wisiała i często musiałam ją karmić, nie dala się odkładać, że po nocy czułam się jak zombi. Bujałam się bez dziecka na rękach, budziłam się w panice i sprawdzałam, czy oddycha itp. Dopiero jak posłuchałam mamy i siostry, że przecież mogę karmić młoda w lozku i może spać z nami to trochę mi ulżyło. Musialam to od kogoś usłyszeć wtedy. Ale inne rady np. Teściowej były bardzo nieaktualne i tylko mi podnosiły ciśnienie w tym trudnym czasie. Ja mam jakieś książki na kompie. Poszukam i jak coś znajdę to może uda mi się wstawić/wysłać. Sama oczywiście ich jeszcze nie czytałam, ale chyba mam Harveya Karpa między innymi. Młoda dopiero od niedawna daje mi odetchnąć, była bardzo wymagającym niemowlakiem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2022, 11:38

BasiaIR lubi tę wiadomość

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2022, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BasiaIR wrote:
    Dziewczyny, czy możecie polecić mi jakąś książkę dedykowana młodej mamie? Internet super, ale już mi glowa pęka. Potrzebuję jakieś kompendium wiedzy na pierwszy rok dziecka
    Bardzo polecam książkę pt "Mocno mnie przytul", do tego na przykład "Dziecko z bliska" i "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy" chociaż tutaj to nie wszystko było w "moim stylu" ;) a tak poza tym to polecam bloga Magdy Komsty, Mataji, mamy fizjoterapeuty. Tam informacje są aktualizowane :)

BasiaIR lubi tę wiadomość

• Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2022, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zerknęłam w to co piszecie o MoMach i patrzę, ze mam bardzo wysokie beta hcg! Ponad 81 co daje 2.55 MoM. Czy któraś z was też ma takie? Na szczęście ryzyko wyszło bardzo małe, ale już zaczynam się denerwować, że wyszło ponad normę :/

• Wiolala Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumszakalaka wrote:
    Zerknęłam w to co piszecie o MoMach i patrzę, ze mam bardzo wysokie beta hcg! Ponad 81 co daje 2.55 MoM. Czy któraś z was też ma takie? Na szczęście ryzyko wyszło bardzo małe, ale już zaczynam się denerwować, że wyszło ponad normę :/

Przeliczyłam przez tą stronę która znalazłam i wyszło u Ciebie 1.8 MoM także wszystko w normie 🙂

age.png
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 dziękuję Ci bardzo za ten link 🙂

910608, Bumszakalaka lubią tę wiadomość

age.png
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2022, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala a przez tą stronkę właśnie wyszło nawet 2.747... :/

• Wiolala Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumszakalaka wrote:
    Wiolala a przez tą stronkę właśnie wyszło nawet 2.747... :/

Mi wychodzi z wolnej bety 81 dokładnie 1.8578 🙂
    Skoro ryzyka wyszły Ci niskie to na pewno coś źle liczysz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2022, 12:13

age.png
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala wrote:
    910608 dziękuję Ci bardzo za ten link 🙂

Do usług! 😊
    Uspokoiły Cię wyniki z tej strony?

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2022, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A bo Ty piszesz o tej easycalculation? Tam rzeczywiście pokazuje 1.8 ale na tej fmf coś tam i na wyniku od ginekologa z kliniki przeliczają 81.4 wolnej bety na 2.55 i 2.74 MoM. Ryzyka niskie, bo Pappa nie jest obniżona jak w przypadku T21..

mcdulka lubi tę wiadomość

• mcdulka Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2022, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiazacy jest wynik od ginekologa i programu FMF z gabinetu. Skoro ryzyka niskie to niskie i tyle

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2022, 13:04

910608 lubi tę wiadomość

‹‹ 146 147 148 149 150 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ