Lipcowe mamusie 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja biorę falvit i kwas foliowy, jak tylko się dowiedziałam o ciąży wpadłam do pierwszej lepszej apteki i wzięłam co mieli. Jutro u lekarza zapytam czy brać coś innego czy zostać przy tym no i o 3 dawkę szczepienia na covid bo w styczniu powinnam mieć.
-
Ja czekam na część wyników jeszcze. Martwi mnie tsh 3,31 😟 Chociaż wynik zaznaczony Jest na zielono. Mam nadzieję, że lekarka rozwieje moje obawy, a do wizyty jeszcze kawał czasu 😣
-
Katsy, wspaniały pomysł z tymi zdjęciami brzuszka 😀 ja też to planowałam, ale może jedno na tydzień. Przy czym nie mam odwagi rozpocząć robienie zdjęć... nie wiem, chyba przeszłe doświadczenia dają tak o sobie znać
A jeśli chodzi o wysokie TSH to nie jedz przetworzonych rzeczy, staraj się unikać stresu, daj o higienę snu i trochę wysiłku fizycznego. Samą dietą można sporo TSH zbić, więc mam nadzieję, że do wizyty będzie dobrze, a lekarz odpowiednio dobierze Ci leki
Kto ma dziś wizytę? 🧐 Bo zapomniałam:( ale wiem, że ktoś, więc ja trzymam kciuki! Mocno! 🤞Lolita lubi tę wiadomość
-
Katsy wrote:Ja czekam na część wyników jeszcze. Martwi mnie tsh 3,31 😟 Chociaż wynik zaznaczony Jest na zielono. Mam nadzieję, że lekarka rozwieje moje obawy, a do wizyty jeszcze kawał czasu 😣
-
No właśnie normy są różne i do tego różnią się w zależności od trymestru. Normy są zarówno do 2,5 jak i do 4. Na pewno lekarka skontaktuje się ze mną jak będą wszystkie wyniki, jeśli coś będzie nie tak.
-
W pierwszym trymestrze jest do 2,5 mówię na bieżąco bo już jestem pod opieką endokrynologa miałam 3,47 i teraz jestem na tabletkach. Jest to o tyle denerwujące że trzeba je brać na czczo i nie jesc godzinę po niej co przy mdlosciach nie jest łatwe :p
-
Ja o szybkim l4 to mogę zapomnieć, niestety takie uroki własnej działalności. Księgowej miałam powiedzieć jak będę w ciąży żeby zrobić coś na czym wyjdę korzystniej, ale nie wiem kiedy się odważę i to zrobię 😐
Mój endo mówi, że TSH najlepiej do 2.
Mcdulka, 70 glukoza to ok, w ciąży do 91.
💁♀️ 27
💁♂️ 31
04.11.21 ⏸️
12 dpo- beta 78,9
15 dpo- beta 282,1 🥰
24.11- 6+1, bijące serduszko❤️
13.11- crl 2,43 cm ❤️
22.12- crl 3,95 cm ❤️
03.01- prenatalne- synek 💙
19.01- 110 gramów szczęścia 🥰
15.02- 250 gramów 🥰
01.03- połówkowe 🤞🍀
-
Co do tsh to mi badał rodzinny wyszlo 2, 55 powiedział że jestbidealnie norma jest do 4 i nie robimy nic. Jakieś 2 tygodnie później ginekolog powtórzył wyszlo 3,38 i zalecone ltyrox 50 bo to wartość granicznie wysoka przy staraniach o dziecko. I jeszcze terapia Jaodem i kwasem foliowym jest zalecana w opisie z laboratorium i ponowne zbadanie prolaktyny przy takiej wartości. Nie wiem czy to akurat to ale po jednym cyklu z lekami na tarczyce wlasnie udało mi sie zajść w ciążę.
-
nick nieaktualny
-
Witaj Magn3ss, doskonale rozumiem twoje obawy. Też nie planiwalam tej ciąży. Wspolczuje infekcji Justaa ( przepraszam dziewczyny jeśli źle pisze Nicki ale pisze z pamięci), to ja się z takim suchym kaszlem 3 tygodnie meczylam. Nic innego mi nie dolegalo jak u Ciebie. Od wczoraj jest już lepiej. Sporadycznie zakaszle. Syrop z cebuli, czosnku i miodu. Albo ten prenalen syrop sobie pij. No i do ssana albo też z prenalen tabletki albo fiorda- je można w ciąży. Ja na noc ssalam i wtedy gardło nawilzone i kaszel mniejszy. Teraz czuje się już typowo ciążowo.
Justaaa lubi tę wiadomość
-
A macie może jakieś sposoby na przeziebienie/ katar? Złapałam to od męża, synek też już to miał teraz przyszła moja kolej niestety. Od 3 dni fatalnie sie czuje.tak naprawdę z objawów mam tylko katar i bol głowy ale ogólnie samopoczucie tragiczne poprostu czzuje się bardzo chora trudno to inaczej określić. Test na koronę negatywny na szczęście.
-
Ja dziś świetnie się czuję (oprócz biegunki), więc panikuję, ale całe szczęście trochę się uspokoiłam. Spałam też w miarę dobrze w nocy (wysłałam się) i obudziłam się z poczuciem, że nie jestem w ciąży (piersi były też miękkie), to było okropne... uspokoiłam się rano, bo trochę poczytałam historii dziewczyn, którym przeszły objawy i wszystko było okej. Mam nadzieję, że tak też będzie ze mną
Kolejna wizyta u ginekologa dopiero 3.12... poprosiłam męża, żebyśmy jechali wcześniej, ale uznał, że mam nie przesadzać i wszystko będzie dobrze.
Przypomnę, że w piątek zrobiło mi się słabo w pracy i miałam mdłości, w sobotę cały dzień leżałam w łóżku. Zakładam, że mogłam porządnie zregenerować się w weekend, ale stres jest -
Katsy wrote:Ja czekam na część wyników jeszcze. Martwi mnie tsh 3,31 😟 Chociaż wynik zaznaczony Jest na zielono. Mam nadzieję, że lekarka rozwieje moje obawy, a do wizyty jeszcze kawał czasu 😣
Ja konsultowałam moje TSH 2,67 i zapisała mi euthyrox. Mam powtórzyc badanie przed wizytą 1.12 -
Marmurkowa wrote:Ja biorę falvit i kwas foliowy, jak tylko się dowiedziałam o ciąży wpadłam do pierwszej lepszej apteki i wzięłam co mieli. Jutro u lekarza zapytam czy brać coś innego czy zostać przy tym no i o 3 dawkę szczepienia na covid bo w styczniu powinnam mieć.
-
CarmeLatte93 wrote:A macie może jakieś sposoby na przeziebienie/ katar? Złapałam to od męża, synek też już to miał teraz przyszła moja kolej niestety. Od 3 dni fatalnie sie czuje.tak naprawdę z objawów mam tylko katar i bol głowy ale ogólnie samopoczucie tragiczne poprostu czzuje się bardzo chora trudno to inaczej określić. Test na koronę negatywny na szczęście.
Daisy___, CarmeLatte93 lubią tę wiadomość
06.2020 córeczka 🧚♀️❣ -
Moniika wrote:Inhalacje z soli, z olejkiem eukaliptusowym, z rumianku, woda morska do nosa albo jeszcze płukanie nosa solą, gałganek Aliny, na gardlo tantum verde. Wietrzenie pomieszczeń, temp koło 21 stopni albo niżej i wilgotność wysoka. Ja nie mam nawilżacza, ale rozkładam mokry ręcznik albo miskę z wodą na kaloryfer.
Moniika lubi tę wiadomość
-
Nadrobię Was później dziewczyny, tymczasem prośba o kciuka, bo właśnie czekam na wizytę.
Daisy___, 910608, Moniika, CarmeLatte93, myszajda, Duzaa, Sendi94, Morgana, Justaaa lubią tę wiadomość
-
Ja z supli biorę pueria uno, dla mnie ważne były witaminy b6 i B12 (jem mięso sporadycznie, chociaż odkąd jestem w ciąży zaczęłam mieć na nie ochotę), wiadomo kwas foliowy (w dwóch postaciach), D3, nie pamiętam ale chyba jeszcze jod ma. W każdym razie nie za tani, ale też ma te dha i stwierdziłam że wolę dwie tabletki brać niż garść, bo jakbym miała oddzielnie to kupić to bym chyba zwróciła na samą myśl o tym 😂
Ja mam jutro wizytę, pierwszą, także trzymajcie kciuki 😉
A co do TSH to mi i endokrynolog i ginekolog mówił że trzeba starać się utrzymać na poziomie 1,5, przynajmniej przy staraniach, razem z beta robiłam od razu TSH i mam idealne, za miesiąc wizyta u Endo to mam powtórzyć razem z FT4 (mam niedoczynność, to dlatego).Morgana lubi tę wiadomość
-
Lolita wrote:Nadrobię Was później dziewczyny, tymczasem prośba o kciuka, bo właśnie czekam na wizytę.
Kciuki!
Laski, też nadrobię Was przed spaniem. Na razie robię piernika długodojrzewającego i ogarniam męża, robiącego na jutro nam śniadanie do pracy. 😂Lolita, Justaaa lubią tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki