X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2021, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910607, Izolda doskonale was rozumiem. Przez takie podejście że jak nie pracujesz na magazynie to powinnaś siedziec przy biurku do porodu, bo przeciez to nie praca a relax, pojawiły się komplikacje które wpłynęły na moja stratę. Presja jaka jest wywierana, że ciąża to nie choroba jest ogromna. I o ile sama w sobie choroba nie jest, to jest obciążeniem dla organizmu. Jednej nic nie będzie A druga się posypie. Ja np zachorowałam na coś czego nigdy wcześniej nie miałam i ujawniło się to dopiero w ciąży. Oczywiście dla mnie zdanie szefa i innych zawsze było ważniejsze więc pracowalam nawet jak czułam się fatalnie. Na szczęście w porę wylądowałam w szpitalu i siłą rzeczy skupiłam się na sobie. Niby jest przepis, że powinno się dostosować warunki pracy do ciąży typu mąż 4h przy komputerze, nie dwifabie ciężkich rzeczy, zwolnienie na badania itp. A jak się nie da dostosować stanowiska pracy to zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy z zachowaniem wynagrodzenia. Ale nigdy w praktyce się z tym nie spotkałam. Nie w Polsce. Koleżanka w Szwecji pracowała do porodu, ale 4-5 h dziennie, a jak źle się czuła to mogła bez problemu wyjść wczesniej. Tak samo z jakimiś akademiami w szkole czy odbieranie dzieci - bez problemu mogła się zwolnić. U nas taki rzeczy to chyba tylko gdy pracujesz u naprawdę wyjątkowo wyrozumiałego pracodawcy. A tam mówiła że to normalne. Dlatego też nie ma problemu z szybkim powrotem do pracy i oddaniem dziecka do żłobka. Da się to sprawnie połączyć. A tu wolą wysłać Cię na l4 żeby mieć problem z głowy. A wg zusu na zwolnieniu nie wolno ci opuszczać miejsca wskazanego na zwolnieniu poza wizyta u lekarza, ewentualnie w aptece. Więc siedzieć iles miesięcy w stresie czy Cię nie odwiedza akurat gdy odwozisz dziecko do szkoły było dla mnie dodatkowy stres. Dlatego wolałam się męczyć jak najdłużej w pracy. Jak wylądowałam na chorobowym leżącym to faktycznie musiałam leżeć do porodu. Niby rzadko kontrolują ciężarne ale podobno ostatnio jest coraz częściej. Narazie jeszcze mam urlop, a potem sama nie wiem. Będę się zastanawiać już po nowym roku.

202206271756.png
  • KasiaL Koleżanka

Wysłany: 7 grudnia 2021, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzaa wrote:
    No i moje bóle brzucha zaprowadziły mnie na SOR... Trzymajcie kciuki bo ledwo siedzę a pewnie jeszcze sobie poczekam ::

Trzymamy kciuki mocno. Napewno wszystko będzie dobrze.
    Daj znać jak się czegoś dowiesz :)

• Love22 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2021, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wogóle przez te problemy z snem zamartwiam się ciągle czymś. Wiem, że to się odzywają moje ataki paniki i muszę to jakoś wyciszyć. Może gdy już sie dowiem się z malenstwem jest dobrze to jakoś to ogarnę. Przepraszam jak tu napiszę coś czego nie powinnam.

mcdulka lubi tę wiadomość

202206271756.png
  • Katsy Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2021, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzaa wrote:
    No i moje bóle brzucha zaprowadziły mnie na SOR... Trzymajcie kciuki bo ledwo siedzę a pewnie jeszcze sobie poczekam ::
    ✊✊ będzoe dobrze, daj znać

3.11 ⏸ beta 93,1 5.11 beta 291,1 🥳
    10.12 jest ❤, CRL 1,95 cm 😍
    13.01 prenatalne 8,16 cm, wyniki ok ❤ 80% chłopak
    10.03 połówkowe 339g synka ❤
    23.03 1069g chłopa 😲❤

8p3oskjo6ng3mruf.png
  • PatkaPP Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2021, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzaaa mocne kciuki! Musi być wszystko dobrze.

U nas nie pozwalają wejść z partnerem ze względu na covid i to w dwóch różnych ośrodkach, bo gdzie indziej mam lekarza i gdzie indziej będę robić prenatalne :(

3jgxskjopx38dbpv.png
    07.2020 - 16tc👼💔
    05.2019 - Zosia ❤️
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2021, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Just, u mnie zwolnienie w internetowym koncie pacjenta pojawia się najszybciej na drugi dzień. A u pracodawcy powinien być w ciągu tego samego dnia, tak mi się wydaje. Polecam zresztą sprawdzanie w IKP, bo trzyma się rękę na pulsie i nie trzeba tłumaczyć się HR/kadrom :)
    Duzaa wrote:
    No i moje bóle brzucha zaprowadziły mnie na SOR... Trzymajcie kciuki bo ledwo siedzę a pewnie jeszcze sobie poczekam

matko... a to był tak pięknie nudny dzień... Trzymam kciuki, żeby po pierwsze to było rosnące bobo, a po drugie, żebyś była przyjęta sprawnie 🤞 Może zostać z Tobą chociaż mąż?

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • Anuszka272 Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2021, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duża trzymam mocno kciuki ✊ i czekamy na wieści... Też dzisiaj się zastanawiałam czy powinnam brać nospe na te bóle czy nie (niby lekarz zalecił ale gdzieś w głowie mam że jak ból znośny to nie będę się faszerować)
    Love22 żebyś wiedziała że ostatnio coraz więcej słyszę o kontrolach ciężarnych co dla mnie jest chore bo przecież ciąży udać się nie da 🤦
    Ja jak dzwonilam do r jest racji do mojego lekarza to informowali żeby być bez osób towarzyszących ale jak byłam ostatnio to Pani z gabinetu wychodziła z mężem więc myślę ze idą na rękę i jak już ktoś przyjedzie we dwoje to wpuszczają

• Love22 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2021, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzza oby Cię szybko zbadali i wszystko było dobrze.

202206271756.png
  • mcdulka Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2021, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love22 wrote:
    Wogóle przez te problemy z snem zamartwiam się ciągle czymś. Wiem, że to się odzywają moje ataki paniki i muszę to jakoś wyciszyć. Może gdy już sie dowiem się z malenstwem jest dobrze to jakoś to ogarnę. Przepraszam jak tu napiszę coś czego nie powinnam.
    Jak ja Cię rozumiem! Dzisiaj już płakałam z zamartwiania sie- wszytskie możliwe wady mam cały czas w głowie. I wiem, ze zrobienie testu NIFTy nic nie zmieni bo on nie wykrywa wielu rzadkich wad. Nie daje rady powoli.

• myszajda Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2021, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love22, mcdulka, to możemy sobie przybić piątkę bo ja w głowie mam też tylko zamartwianie się. Przez swoją nerwicę martwiłam się i w pierwszej ciąży, no ale przez poronienienie to teraz jest x10 😪

Duzza, trzymam kciuki 🤞

💁‍♀️ 27
    💁‍♂️ 31
    04.11.21 ⏸️
    12 dpo- beta 78,9
    15 dpo- beta 282,1 🥰
    24.11- 6+1, bijące serduszko❤️
    13.11- crl 2,43 cm ❤️
    22.12- crl 3,95 cm ❤️
    03.01- prenatalne- synek 💙
    19.01- 110 gramów szczęścia 🥰
    15.02- 250 gramów 🥰
    01.03- połówkowe 🤞🍀

2nn3vfxm1vo7yhz1.png
  • PatkaPP Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2021, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuszka272 wrote:
    Duża trzymam mocno kciuki ✊ i czekamy na wieści... Też dzisiaj się zastanawiałam czy powinnam brać nospe na te bóle czy nie (niby lekarz zalecił ale gdzieś w głowie mam że jak ból znośny to nie będę się faszerować)
    Love22 żebyś wiedziała że ostatnio coraz więcej słyszę o kontrolach ciężarnych co dla mnie jest chore bo przecież ciąży udać się nie da 🤦
    Ja jak dzwonilam do r jest racji do mojego lekarza to informowali żeby być bez osób towarzyszących ale jak byłam ostatnio to Pani z gabinetu wychodziła z mężem więc myślę ze idą na rękę i jak już ktoś przyjedzie we dwoje to wpuszczają

U nas tylko wpuszczają jak para leczy się w kierunku niepłodności. Jak leżałam w zeszłym roku w szpitalu 10 dni to ani razu mąż nie mógł wejść, nawet po straceniu ciąży 😭

3jgxskjopx38dbpv.png
    07.2020 - 16tc👼💔
    05.2019 - Zosia ❤️
  • MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2021, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużaa trzymam kciuki 😔

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2021, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzaa trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze ✊🏻✊🏻

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2021, 17:39

Zapominamy o tym co było złe bo jesteś już z nami Synku ♥️♥️♥️

age.png
  • JUST7797 Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2021, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzaa mocne kciuki 🤞

02.11.2021 - II <3
    04.11.2021 - beta 63 mlU/ml 6

1 wizyta - 17.11.2021 (przecherzyk ciążowy z mini zarodkiem)
    2 wizyta - 06.12.2021🎅8+1 (jest ❤️ CRL 1,8 cm )
    3 wizyta - 10.01.2022 - 13+1 (CRL 7,7 według usg 13+6)
    4 wizyta - 07.02.2022 - 💖 czy 💙?
  • Anuszka272 Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2021, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati to jest dla mnie chore... Ja urodziłam martwego synka w 2018r nie wyobrażam sobie żeby mąż z córką nie mogli mnie odwiedzać przez tydzień co leżałam a mama z przyjaciółką siedzieli ze mną od rana do wieczora na porodówce przez dwa dni jak byłam podliczona pod oxy... W takich chwilach bez względu na pandemię każdy powinien móc prawo do wsparcia bliskiej osoby...
    Duzaa są już jakieś wieści?

• Izolda7913 Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2021, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzaa trzymam kciuki🤞🤞

• mcdulka Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2021, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzza czekamy na wieści! Cały czas odświeżam wątek.

• PatkaPP Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2021, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuszka272 wrote:
    Pati to jest dla mnie chore... Ja urodziłam martwego synka w 2018r nie wyobrażam sobie żeby mąż z córką nie mogli mnie odwiedzać przez tydzień co leżałam a mama z przyjaciółką siedzieli ze mną od rana do wieczora na porodówce przez dwa dni jak byłam podliczona pod oxy... W takich chwilach bez względu na pandemię każdy powinien móc prawo do wsparcia bliskiej osoby...
    Duzaa są już jakieś wieści?

Niestety takie są teraz realia teraz w szpitalach :(

3jgxskjopx38dbpv.png
    07.2020 - 16tc👼💔
    05.2019 - Zosia ❤️
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2021, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuszka w pełni się z Tobą zgadzam. O ile po normalnym porodzie mogą mówić że można zaczekać te kilka dni, to w sytuacji komplikacji to niedopuszczalne. Przynajmniej ojciec dziecka powinien móc być. Ja bardzo zalowalam że przy cesarce nie mógł też być, albo choć z boku żeby zaraz zobaczyć małego. Ale przynajmniej po na chwilę był. A teraz to nie wiem. Mam ogromną nadzieję że do lata będzie znowu wyciszenie i dadzą nam wspólnie w spokoju urodzić bez tych dziwactw co się teraz dzieją. Wizja samotnego pobytu w szpitalu też mnie przeraża. Teraz moja koleżanka w ciąży już dwa tygodnie siedzi w szpitalu w izolatce mimo e dobrze się czuje ale testy ciągle pozytywne i nie wie jak długo tam będzie zamknięta

Izolda7913 lubi tę wiadomość

202206271756.png
  • Anuszka272 Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2021, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Jezu to jest straszne ☹️ ja leżałam 3dni po wypadku w październiku to mogli mnie odwiedzać ale tylko o wyznaczonej godzinie, znajoma rodziła w listopadzie to mogła mieć normalnie pokój rodzinny... A w lutym nr moja przyjaciółka rodziła i jej facet mógł być z nią w rodzinnym ale nie mógł go opuszczać nawet na chwilę więc we trójkę siedzieli zamknięci przez 3dni... Ja też liczę że latem jak zawsze covid odpuści a my nie będziemy musiały się dodatkowo martwić... Duzaa odchodzę już od zmysłów 🙈

‹‹ 77 78 79 80 81 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ