LIPCOWE MAMY 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
July wrote:Ellevv dzięki za odpowiedź. Ile masz tych butelek na początek? Masz też jakąś inną, w razie czego? Zastanawia mnie czy może być tak że maluchowi np. nie przypasuje smoczek 🤔
Jako nowe nowe to ten zestaw pakiet startowy dla noworodków (ta wersja okrąglejsza 😅) + butelki po młodej które może były kilka razy używane, tylko do nich muszę smoczki dokupić. A dodatkowo mam butelki z firmy nüby jako zestaw (w promocji gdzieś udało mi się go wyrwać 🙈).
Jest taka możliwość że maluchowi może smoczek nie przypaść ale według mnie trzeba przynajmniej te kilka razy po próbować aby załapał a jak nie to inne smoczki lub butelki.July lubi tę wiadomość
PCOS cykle między 31 a 37 dni, hiperinsulinizm?, nadwaga, depresja, pod kontrolą onkologa
🔹️ cel na 2025 - schudnąć 7.5kg 💪🏻
🔹️badanie nasienia (ruchliwość): A - 49 %, B - 11 %, C - 8 %, D- 32 %, A+B - 60 %, A+B+C - 68 %
🔹️wizyta w klinice - połowa lutego
🔹️wizyta u drugiego ginekologa od problemów z płodnością pod koniec stycznia (druga opinia)
🔹️wizyta koniec października u ginekologa od problemów z płodnością - nie wypał ❌️
🔹️ starania od 02.2024
🔸️ 3 lata na AH
🔸️ 07.2020 👨👩👦💙
🔸️ 29.11.2019 - serducho ❤️
🔸️ 20.11.2019 - widać kropkę 🥰
🔸️ 13.11.2019 - beta HCG 228
🔸️ 13.11.2019 - dwie kreski ⏸️
🔸️ 04.2018 - nowotwór 🦀 -
A ile dokładnie tych butelek dodatkowo mam to nie wiem... wszystko na razie w kartonie pochowane 😂 miałam dziś rozpakować i popatrzeć dokładnie co dokupić będzie trzeba i ile ale jakoś nie chciało mi się 😂PCOS cykle między 31 a 37 dni, hiperinsulinizm?, nadwaga, depresja, pod kontrolą onkologa
🔹️badanie nasienia (ruchliwość): A - 49 %, B - 11 %, C - 8 %, D- 32 %, A+B - 60 %, A+B+C - 68 %
🔹️wizyta u drugiego ginekologa od problemów z płodnością pod koniec stycznia (druga opinia)
🔹️wizyta koniec października u ginekologa od problemów z płodnością - nie wypał ❌️
🔹️ starania od 02.2024
🔸️ 3 lata na AH
🔸️ 07.2020 👨👩👦💙
wichrowe_wzgórza wrote:Głównie ocena wagi. Po prostu od usg 3 trymestru do porodu może się sporo zmienić, i takie usg w 37 tygodniu daje znacznie lepsze pojęcie o szacowanej wadze, co....bywa istotne Tak że nie trzeba tego usg robić, ale warto. No, chyba że ktoś ma na każdej wizycie i to lekarzowi starczy Mój gin akurat pracował w przychodni, gdzie nie miał sprzętu w gabinecie, teraz już ma, ale chodzę gdzie indziej.
Ah w ten sposób. No ja teraz nie wiem jak wyglądają wizyty u nowego ginekologa. Wcześniej miałam rozplanowane nawet po terminie porodu. Teraz to raczej będzie wyglądać tak że po wizycie będę musiała się umówić na wizytę. Teraz mam dopiero w 30 tygodniu 😊PCOS cykle między 31 a 37 dni, hiperinsulinizm?, nadwaga, depresja, pod kontrolą onkologa
🔹️ starania od 02.2024
🔸️ 3 lata na AH
🔸️ 07.2020 👨👩👦💙
Wydawało mi się, że wszyscy robią takie USG choćby po to żeby sprawdzić jeszcze ułożenie dziecka, przynajmniej ja tak miałam 🤔 no i w 40 tc zawsze, wtedy też dostawałam skierowanie do szpitala gdybym w ciągu 7 dni nie urodziła.
Jeśli chodzi o butelki to ja mam dr brown. Są upierdliwe w myciu ale ja sobie chwalę. Córki jadły i z piersi i z butelki. Teraz też kupiłam te duże, bo młoda jeszcze pije mleko 210 ml a przynajmniej nie musiałam dwa razy pieniędzy wydawać.July lubi tę wiadomość
-
Ja kupuję butelki szklane. Szkło to szkoło zawsze umyte i pachnące. Lovi. Albo Canpol. Do tego smoczek który nie zaburza naturalnego ssania piersi. Podobno to jedna firma je produkuje więc podchodzą do laktatorow. Smoczek do butelki ciężko było mi z synem dopasować...próbowałam różnych nie umiał je ssac.przez pierwszy tydzień to takie wąskie że szpitala były okey co dają razem Z mlekiem. Wąskie i miękkie.
-
Widzę na suwaczkach niektórych z Was informację, że trzeba liczyć ruchy dziecka. Naprawdę trzeba to robić przez ostatnie miesiące ciąży?41 lat
- 2 x IUI
- 1 procedura - 1 zarodek: 3 doba, 8AA
- Badania immunologiczne - totalnie rozchwiane cytokiny - encorton
- Mutacje MTHFR a1298c, PAI 1 - włączone heparyna i acard
- 2 procedura - 2 zarodki: dwudniowe 4AB
- Szczepienia limfocytami męża w Łodzi
- 3 procedura - 1 zarodek, blastuś 5AB
7 dpt 57 😍
9 dpt 157,7
12 dpt - 485,9
15 dpt - 1764
19 dpt - 7256 😁
25 dpt - 💖 😍
-
Ja zdecydowałam się na butelkę mum,bo ma odkręcane dno i to mnie ostatecznie do niej przekonalo.Zastanawialam się też nad Browns i jeśli Mum się nie sprawdzi to kupię właśnie Browns.
AMH 1,11-grudzien 2018
AMH 0,67-pazdziernik 2019
Mutacja MTHFR heterozygota
04.2019 ciąża naturalna-poronienie 7 tc.
10.2019 ciąża naturalna
21.11.2019 bije serduszko ♥️
04.07.2020 Pola jest już z Nami 3480 g 52 cm -
Mnie przeraża temat butelkowo-smoczkowy, bo młoda z butli nie chciała, smoczka nie miała nigdy. I jakbym teraz musiała się zagłębiać w takie tematy... Oł noł Z drugiej strony... Fajnie by było, jakby moim mlekiem mógł nakarmić np.tata... a tak to mega uwiązanie. Inna sprawa, że o ile dziecko się super najadało samo, to laktatorem nie odciągałam prawie nic
aLunia - zalezy od lekarza i właśnie chociażby od tego, czy w ogóle ma usg w gabinecie Plus nie każda z nas dotrwa do 40 tygodnia i wizyty "w terminie"9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
July wrote:Dzięki dziewczyny za podpowiedzi. Kupię chyba po jednej z każdego rodzaju. Naprawdę nie wiem na co się zdecydować. Na pewno musi pasować do laktatora, w tym względzie mam pewność do canpola i avent, plastik. Myślicie ze jak te plastikowe pasują to szklane też będą?
Dochodzi mi chyba Lovi skoro to ten sam producent co canpol.
Boje się czy dr browns będzie pasować bo nie mam jak przymierzyć.
Monalisar, po co jest to odkręcane dno? Chodzi o łatwiejsze czyszczenie?
Z czego wiem to avent od jakiegoś czasu też ma szklane butelki. No ja sama mam plastikowe więc nie pomogę ✌July lubi tę wiadomość
PCOS cykle między 31 a 37 dni, hiperinsulinizm?, nadwaga, depresja, pod kontrolą onkologa
🔹️ starania od 02.2024
🔸️ 3 lata na AH
🔸️ 07.2020 👨👩👦💙
July wrote:Dzięki dziewczyny za podpowiedzi. Kupię chyba po jednej z każdego rodzaju. Naprawdę nie wiem na co się zdecydować. Na pewno musi pasować do laktatora, w tym względzie mam pewność do canpola i avent, plastik. Myślicie ze jak te plastikowe pasują to szklane też będą?
Monalisar, po co jest to odkręcane dno? Chodzi o łatwiejsze czyszczenie?
Szklane mają ten sam gwint, więc powinny pasować. Inna kwestia czy odciąganie do szklanej butelki będzie komfortowe, bo szklane są cięższe. Sama myślałam o szklanych ale boję się, że moja dwulatka może je potłuc.
Butelki MAM mają odkręcane dno i to jest ich system odpowietrzający/antykolkowy. Wygodniej się je myje, przy większych rozmiarach nie potrzeba szczotki do butelek, bo można włożyć rękę z dwóch stron. Minus to więcej elementów do mycia, bo oprócz korpusu butelki, smoczka, i tego pierścienia, na którym montuje się smoczek jest jeszcze dno i silikonowa uszczelka.
My na początku używaliśmy Avent Natural, bo taki miałam laktator ale córce wyciekało mleko boczkami, potem Lansinoh (były ok) i później MAM już do końca butelkowania. Testowaliśmy też Nuk i Dr Browns - w NUK nie pasował jej smoczek, z Dr Browns za wolno leciało i strasznie się denerwowała.
W pierwszej ciąży zakładałam, że będę karmić piersią, więc mieliśmy tylko dwie butelki do laktatora i z tymi butelkami daliśmy radę przez pierwsze dni. Było ciężko je myć i sterylizować, żeby wszystko zawsze było czyste ale przynajmniej przekonaliśmy się, że Avent Natural jej nie pasuje i szukaliśmy innych. Dokupowałam po jednej sztuce z rodzaju, zeby się przekonać czy będzie chciała pić. Jak Lansinoh podpasował, to zrobiłam większe zamówienie (bo stacjonarnie w moim mieście były niedostępne).
Teraz chcę spróbować z Avent Classic lub Classic +, bo pasują do laktatora Spectra, który planuję kupić. Kupię max 4 butelki (bo mam laktator na dwie piersi) i zobaczymy. Najwyzej będę ich używać, jako pojemników na pokarm. Nie będę używać butelek po pierwszej córce, bo mimo że mamy sterylizator jakoś nie mam przekonania do używanych plastikowych butelek. Zostawiłam je co prawda ale na niektórych smoczkach jest chyba nalot pleśni.
Jeśli chodzi o pojemność, to 60ml moim zdaniem jest za mało. Córka zaraz po wyjściu ze szpitala wypijała 60 ml na raz, a jak u mnie w 7 dobie ruszyła laktacja, to odciągałam po ok. 50ml z każdej piersi, więc w czasie odciągania musiałabym zmieniać butelkę w laktatorze przy drugiej piersi. Uważam, że na początek dobre jest 125 ml.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2020, 16:11
July lubi tę wiadomość
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
Kosanka wrote:Widzę na suwaczkach niektórych z Was informację, że trzeba liczyć ruchy dziecka. Naprawdę trzeba to robić przez ostatnie miesiące ciąży?
Chyba nie, jedynie w momentach kiedy wiesz że maluch jest zbyt spokojny to wtedy kładziesz się na godzinę i liczysz. Przynajmniej takie info mi w pamięć weszło jak coś kiedyś gdzieś czytałam a jak wygląda to w praktyce, nie mam pojęcia 😅
Teraz widzę że u mnie też sie pojawiło w suwaczku 🙈 liczyć nie planuję. Mi wystarczy jak dostanę kilka takich kopniakow porządnych i już spokojna jestem + mam ten cały AngelSounds doppler.Kosanka lubi tę wiadomość
🔹️ starania od 02.2024
🔸️ 3 lata na AH
🔸️ 07.2020 👨👩👦💙
Monalisar, po co jest to odkręcane dno? Chodzi o łatwiejsze czyszczenie?July lubi tę wiadomość
AMH 1,11-grudzien 2018
10.2019 ciąża naturalna
Do Canpol butelka lovi. 7 lat temu pasowały jak syn się urodził były tylko szklane butelki z Canpol w sumie tylko takie udało mi się znalezc a smoczek miałam lovi. Pasowalo. Myślę że firma ta sama więc to musi pasować przecież wiadomo że kompletuje się ta sama firmę.
-
W czwartek miałam wizytę u swojego lekarza. Mały waży już 950 g i za jakiś miesiąc mam przyjść na usg III trymestru. Dzisiaj jeszcze muszę zamówić sobie poduszkę do spania bo od kilku dni plecy mi dokuczają i nie mogę znaleść sobie wygodnej pozycji do spania
Monia/89, mila_88, Nadzieja, Lyanna lubią tę wiadomość
Synek 2020 r
Córcia 2022 r -
Gosiczek wrote:A jaki laktator planujecie kupić?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2020, 20:11
AMH 1,11-grudzien 2018
10.2019 ciąża naturalna
Malami wrote:Do Canpol butelka lovi. 7 lat temu pasowały jak syn się urodził były tylko szklane butelki z Canpol w sumie tylko takie udało mi się znalezc a smoczek miałam lovi. Pasowalo. Myślę że firma ta sama więc to musi pasować przecież wiadomo że kompletuje się ta sama firmę.
Wiem, wiem ze ta sama sie kompletuje ale, chcialabym wiedzieć co i jak, jakby smoczek nie podszedł albo butelke się źle trzymało:)