LIPCOWE MAMY 2023 🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja już jestem po połówkowych 😉 wszystko dobrze 🤗 mała wazy 380 g , ale ogólnie wszystkie pomiary w dolnej granicy wiec raczej nie będzie dużym dzieckiem 😉 w sumie moja siostra ma 2 synów i jeden i drugi urodzili się po 2,5 kg i bardzo drobni 😉 wody płodowe niby w normie , ale Doktor mówi ze mógłby być lepiej , wiec mam więcej pic 🙈
Tylko zastanawia mnie jedno , ostatnio na wizycie moja Dr mówiła ze szyjka ponad 4 cm , a tu wyszło 3,2 cm , czy możliwe ze moja Dr zmierzyła dokładniej przezpochwowo? Bo tu wiadomo było wszystko przez brzuch. Ogólnie mała ułożona miednicowo i trochę musiał mnie wymęczyć tym badaniem🤪MagdaD1405, L.aura, Aga0801, Willsee, akuszerka89, melba, madzialenaa, Wrzosowa94, Oleczek, smoothie lubią tę wiadomość
💁♀️ 31L : PCOS , AMH 6,33 , HSG- jajowody niedrożne
💁 33L : wszystkie wyniki ok
28.06.2021r-IVF start
Mamy 4 ❄️ z 5 doby i 6 komórek ⛄️
08.21-1 FET blastka 4.1.1
8dpt -23 ,10dpt -39 ,13dpt -122 ,15 dpt -317 ,17dpt -683,
20dpt -1611 ,24dpt -3484 ,26 dpt -6692(USG jest❤️)
12tc-wada megacystis
14tc serduszko przestało bić 😢synek 💔👼
02.22-2 FET bl 4.1.1 - cb
04.22 histeroskopia -zrost w macicy
04.22-3 FET bl 4.1.1 👎
05.22-4 FET bl 3.1.2
Beta HCG :8dpt-146,10dpt-366,12dpt-964,15dpt-3723
18dpt-10326,25dpt - crl 3,6 mm i ❤️
9/10 tc 💔👼córeczka🥺
Poronienie(zespół Turnera)
Naturalny CUD
05.11.22⏸️beta 145,930 mIU/ml
07.11 beta 422,530 mIU/ml
09.11 beta 1420,380 mIU/ml
12.11 beta 8371,640 mIU/ml
13w1d prenatalne + pappa Ok, ryzyka niskie 👧
21w5d połówkowe Ok ,380g 👧
30w5d III prenatalne Ok, 1400g 👧
Ariana Ur. SN w 40w2d 14.07.2023r 3330g i 53 cm 👧 -
Ja miałam właśnie takie bóle okresowe chyba po raz pierwszy parę dni temu, w sumie przez caly dzień mnie ten brzuch pobolewal, ale nie jakoś mocno. No i czułam ruchy, więc wzięłam nospe i starałam się nie panikowac. Następnego dnia już było ok.
Ale ostatnio gorzej sypiam, budzę się w nocy, boli mnie kręgosłup jak się kładę na boku i nie mogę się ułożyć 😕 zastanawiam się nad poduszka do spania dla ciężarnych. Czy któraś z Was używa i może polecić konkretną? Czytałam że kształt U jest ok.
Ona: '92, hormony, drożność jajowodów, kariotyp - ok
AMH 3,6
występują cykle bezowulacyjne; lekkie PCO
Inofolic combi 2x1 tabl., koenzym q10
On: '92, obniżone niektóre parametry nasienia, mała objętość (0,5-1 ml), morfologia 4%, fDNA 17%, HBA 65%, Kariotyp - ok
Fertilman Plus 2x2 tabl.
01.2020: początek starań
02.2022: start długi protokół ICSI/PICSI/FAMSI
26.02.22 punkcja - > 2 blastki
3.03.22 transfer ET 5.1.1 😔
18.05.22 FET blastki 3.2.2 😔
⏳Suple, diagnostyka przed drugą procedurą...
która nie doszła do skutku, bo naturals z zaskoczenia 🥰
6+5 jest ❤️ crl 0,32 cm
8+0 1,54 cm ❤️
10+3 3,51 cm ❤️
11+3 4,61 cm ❤️
12+1 5,61 cm prenatalne + PAPP-A oraz NIFTY ok, niskie ryzyka ❤️ DZIEWCZYNKA! 🥰
Połówkowe ok ❤️ -
L.aura wrote:Ja miałam właśnie takie bóle okresowe chyba po raz pierwszy parę dni temu, w sumie przez caly dzień mnie ten brzuch pobolewal, ale nie jakoś mocno. No i czułam ruchy, więc wzięłam nospe i starałam się nie panikowac. Następnego dnia już było ok.
Ale ostatnio gorzej sypiam, budzę się w nocy, boli mnie kręgosłup jak się kładę na boku i nie mogę się ułożyć 😕 zastanawiam się nad poduszka do spania dla ciężarnych. Czy któraś z Was używa i może polecić konkretną? Czytałam że kształt U jest ok.
Ja mam poduszkę z ceba baby - lubię, całkiem dobrze upchana ale nie jest w U.
Tez mi doskwierają plecy, wczoraj bardzo ciągnęło po bokach brzucha - ale chyba przez to ze cały weekend siedziałam - byliśmy na szkole rodzenia. Muszę się dziś poruszać, to będzie może trochę lepiej. Odebraliśmy wózek i fotelik w piątek, podkładalismy, pojezdzilismy i schowaliśmy spowrotem do kartonow 😅. Wyciągniemy początkiem czerwca żeby wywietrzał. Zapisałam się tez do fizjo urogin na pierwsza wizytę - podobno bóle pleców mogą tez doskwierać przez mięśnie dna miednicy, wiec idę zobaczyć co tam słychać 😉Aga0801, melba, L.aura lubią tę wiadomość
-
Willsee a jak właśnie ta szkoła rodzenia, ile juz mialas zajęć? 😀 I kiedy dokładnie się zapisałaś? Bo tu zaraz się zbliża 21 tydzień a ja nie wiem jeszcze gdzie iść. Mieliśmy iść dopiero ok 30 tygodnia do prywatnej szkoły, ale stwierdziliśmy że przecież nie zaszkodzi się na nfz zapisać. Jak będzie nam mało informacji to zapiszemy się wtedy do prywatnej dodatkowo.
Poduszkę dostałam już na Święta od siostry, jest z Ceba Baby i w kształcie literki C. Uwielbiam z nią spać i nie wyobrażam sobie jej nie mieć 😅 nawet do siedzenia czasami używam żeby się podeprzeć. Co do kręgosłupa to mnie strasznie męczy siedzenie przed laptopem podczas pracy. Najgorzej nawet nie sam kręgosłup mnie boli a kość ogonowa. Pomaga trochę siedzenie na piłce, ale po kilku h jest to samo.L.aura lubi tę wiadomość
-
Aga, mam to samo przy siedzeniu. Byłam dwa razu u fizjo, dostałam kilka ćwiczeń i jest ciut lepiej, ale coś mi się wydaje, że w kwietniu już odpuszczę pracę, chociaż zakładałam, że przynajmniej do połowy maja popracuję.
Ja mam poduchę „wałek”, dostałam po przyjaciółce, też się czaiłam na zakup nowej, w kształcie C, ale jak na razie to ten „wałek” mi się sprawdza. Ma na końcu sznureczki, że można go związać w taką podkowę, ale to chyba jak już bobo jest na świecie i podrośnie🤔Aga0801 lubi tę wiadomość
-
Aga0801 wrote:Willsee a jak właśnie ta szkoła rodzenia, ile juz mialas zajęć? 😀 I kiedy dokładnie się zapisałaś? Bo tu zaraz się zbliża 21 tydzień a ja nie wiem jeszcze gdzie iść. Mieliśmy iść dopiero ok 30 tygodnia do prywatnej szkoły, ale stwierdziliśmy że przecież nie zaszkodzi się na nfz zapisać. Jak będzie nam mało informacji to zapiszemy się wtedy do prywatnej dodatkowo.
Poduszkę dostałam już na Święta od siostry, jest z Ceba Baby i w kształcie literki C. Uwielbiam z nią spać i nie wyobrażam sobie jej nie mieć 😅 nawet do siedzenia czasami używam żeby się podeprzeć. Co do kręgosłupa to mnie strasznie męczy siedzenie przed laptopem podczas pracy. Najgorzej nawet nie sam kręgosłup mnie boli a kość ogonowa. Pomaga trochę siedzenie na piłce, ale po kilku h jest to samo.
Teraz byliśmy na prywatnej, weekendowej we dwójkę. Raz w tygodniu chodzę na NFZ, zajęcia od 21 tygodnia do rozwiązania, godzinę tygodniowo - z tego co nam powiedzieli to NFZ nie finansuje edukacji przedporodowej dla ojców, jedynie dla matek. Co do tej weekendowej hmmm… mieszane uczucia, ale może przez to ze mam trochę odmienne poglądy od prowadzących odnośnie znieczulenia etc. podczas porodu 😉 moj mąż tez był tak nie do końca ukontentowany. Na plus zajęcia z ratownikiem medycznym, i ogólnie noszenie/przewijanie/kąpiel. Pod względem merytorycznym dużo bardziej mi się przydaje ta szkoła na NFZ😜 ale to też nie jest z typową położną środowiskową która pracuje w ośrodku zdrowia. Na plus dostałam namiar do położnej ze szpitala w którym chce rodzic, przed chwila z nią rozmawiałam i w przyszłym tygodniu jesteśmy umówione na wstępne spotkanie😉Aga0801, L.aura lubią tę wiadomość
-
L.aura wrote:Ja miałam właśnie takie bóle okresowe chyba po raz pierwszy parę dni temu, w sumie przez caly dzień mnie ten brzuch pobolewal, ale nie jakoś mocno. No i czułam ruchy, więc wzięłam nospe i starałam się nie panikowac. Następnego dnia już było ok.
Ja mam poduszkę w kształcie U. Ciężko mi w sumie porównać z innymi, ale wg mnie jest ok. Aczkolwiek nie pałam jakimś zachwytem, bo teoretycznie powinna mi uniemożliwić przekręcanie się na plecy, ale dla chcącego nic trudnego i dosyć często budzę się na plecach nie mniej jak spałam bez niej to było mi super niewygodnie, wiec chyba działa No ale problem z kręgosłupem cały czas jestL.aura lubi tę wiadomość
10.2024 ⏸️
07.2023 Kostek ♥️
10.2022 ⏸️ 🌈
08.2021 💔 Stefcia 20TC Zespół Turnera -
Wszędzie infekcje, my dopiero co pogoniłyśmy jedną która nas męczyła, a córka skarży się na ból gardła :<
Wiosno przyjdź bo oszaleję !
A co do spania to ja śpię raz na lewym, raz na prawym-w zasadzie kręcę się całą noc. Poduszki w kształcie C nie wyjęłam, za to zawsze wkładam sobie kołdrę między kolana -
akuszerka89 wrote:Ostatnie dwie noce były fatalne, zastanawiam się kiedy to się skończy:-(
Co do kręgosłupa to mi czasami coś "wejdzie" w prawy bok, czuję że to od kręgosłupa właśnie, i blokuje mi prawa nogę. Co do skurczy macicy - czasami mi się stawia, a w zeszlym tygodniu miałam taką akcję, że zaczęły mi się skurcze co 6 minut, zaczęłam już nawet pakować się do szpitala, ale wzięłam 2xnospe, scopolan i na szczęście się rozwiało.
Ruchy czuję przeważnie na pępku i w dolnej, prawej części brzucha, ale wczoraj kopała pod prawym łukiem żebrowym (co było dla mnie ogromnym zaskoczeniem, bo przecież to dopiero 23 TC, dno macicy jest zdecydowanie niżej). Ale kopniaki były tak silne, że nawet mąż z synem widzieli, jak brzuch skacze:-)
Też czuję ruchy zwykle w okolicy pępka i w dole, najczęściej po prawej. A były takie dni, że czułam wyżej po prawej stronie i wtedy leżała sobie poprzecznie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2023, 17:55
-
Zmobilizowałam się do zdjęcia. Powiem Wam, że już się nie ukryję 😉a jednak u mnie sporo osób wciąż nie wie. Tylko kilka najbliższych🙈, no ale sezon infekcyjny i tak nie sprzyja spotkaniom 💁
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2023, 18:23
L.aura, melba, madzialenaa, Aga0801, Willsee, akuszerka89, Anett93, Wrzosowa94, Klaudiaaaa, AnnaE. lubią tę wiadomość
-
Willsee, o co chodzi z tą szkołą rodzenia na NFZ? To są po prostu spotkania z położna przypisana do Ciebie w Twoim ośrodku zdrowia? Ja właśnie czytałam na stronie NFZ że takie spotkania z położna nam przysługuje w czasie ciąży i że to jest właśnie edukacja itd.ale w moim ośrodku mi powiedzieli ze mam się zgłosić do położnej tuż przed porodem... A w sumie byłoby można dobrze ja poznać wcześniej. Chyba zadzwonię do swojego ośrodku zdrowia.
My z mężem zaczynamy szkole rodzenia prywatnie dopiero 6.04 😊
Dzięki za polecenia poduszek!
Ona: '92, hormony, drożność jajowodów, kariotyp - ok
AMH 3,6
występują cykle bezowulacyjne; lekkie PCO
Inofolic combi 2x1 tabl., koenzym q10
On: '92, obniżone niektóre parametry nasienia, mała objętość (0,5-1 ml), morfologia 4%, fDNA 17%, HBA 65%, Kariotyp - ok
Fertilman Plus 2x2 tabl.
01.2020: początek starań
02.2022: start długi protokół ICSI/PICSI/FAMSI
26.02.22 punkcja - > 2 blastki
3.03.22 transfer ET 5.1.1 😔
18.05.22 FET blastki 3.2.2 😔
⏳Suple, diagnostyka przed drugą procedurą...
która nie doszła do skutku, bo naturals z zaskoczenia 🥰
6+5 jest ❤️ crl 0,32 cm
8+0 1,54 cm ❤️
10+3 3,51 cm ❤️
11+3 4,61 cm ❤️
12+1 5,61 cm prenatalne + PAPP-A oraz NIFTY ok, niskie ryzyka ❤️ DZIEWCZYNKA! 🥰
Połówkowe ok ❤️ -
L.aura wrote:Willsee, o co chodzi z tą szkołą rodzenia na NFZ? To są po prostu spotkania z położna przypisana do Ciebie w Twoim ośrodku zdrowia? Ja właśnie czytałam na stronie NFZ że takie spotkania z położna nam przysługuje w czasie ciąży i że to jest właśnie edukacja itd.ale w moim ośrodku mi powiedzieli ze mam się zgłosić do położnej tuż przed porodem... A w sumie byłoby można dobrze ja poznać wcześniej. Chyba zadzwonię do swojego ośrodku zdrowia.
Ja odpowiem, bo się trochę zorientowałam- tak, te „spotkania”, są czasem grupowe, jako „szkoła rodzenia”. Moja przyjaciółka uszczęszczała w ramach nfz właśnie na takie grupowe.
Ja natomiast wybieram inną położną i ona tę „edukację” prowadzi indywidualnie. Od 21tc przysługuje 1 spotkanie/tydzień, a jakoś po 30 (32?) dwa spotkania. Jak się orientowałam, to są czasem takie „pół prywatne” szkoły rodzenia, że to 1-2 spotkani masz w ramach nfz, a za kolejne (jeśli chcesz w nich uczestniczyć), to płacisz.L.aura lubi tę wiadomość
-
L.aura wrote:Willsee, o co chodzi z tą szkołą rodzenia na NFZ? To są po prostu spotkania z położna przypisana do Ciebie w Twoim ośrodku zdrowia? Ja właśnie czytałam na stronie NFZ że takie spotkania z położna nam przysługuje w czasie ciąży i że to jest właśnie edukacja itd.ale w moim ośrodku mi powiedzieli ze mam się zgłosić do położnej tuż przed porodem... A w sumie byłoby można dobrze ja poznać wcześniej. Chyba zadzwonię do swojego ośrodku zdrowia.
Dokładnie tak, tyle ze ja nie wybrałam położnej z mojego ośrodka zdrowia - u mnie w mieście jest NZOZ prowadzone przez tylko i wyłącznie położne, iii one tam organizują naprawdę fajne zajęcia. Ale tak, generalnie są to spotkania z położna środowiskowa, grupowe. I tak jak melba wspomniała, narazie raz w tygodniu, później dwa. Ja jestem zadowolona, ale dlatego ze faktycznie te zajęcia nie są prowadzone na odwal się, jest dużo materiałów i kobieta jest bardzo konkretna. Zadzwon i zorientuj się jak jest u Ciebie 😉L.aura lubi tę wiadomość
-
Ja dzisiaj dzwoniłam do szkoły rodzenia na NFZ się dowiedzieć co i jak to mam przyjść za tydzień w czwartek i przed pierwszymi zajęciami wypełnić deklarację o wyborze położnej środowiskowej. Położne, które tam pracują są też podobno w szpitalu w którym planuję rodzić to fajnie jakby się udało na taką osobę trafić. Pytałam też czy mąż może przyjść to powiedziała, że jak najbardziej, że zachęcają do przychodzenia w parach i nic o dodatkowych kosztach dla męża nie mówiła 🤔 Okaże się za tydzień na miejscu. Ktoś tutaj od nas z lipcówek jest również z Łodzi i uczęszcza albo planuje uczęszczać do Akademii Rodzenia Malinowa? 😀
L.aura lubi tę wiadomość
-
Ja dzisiaj wybrałam położna, podpisaliśmy już dokumenty ale z nią się będę dopiero widzieć po porodzie, a w międzyczasie czasie jak będę mieć jakieś pytania to mam do niej pisać. Generalnie ja nie planuje iść do szkoły rodzenia.
10.2020r - początek starań o rodzeństwo 🤞
02.08.16 r 💓Wiktoria👧🏼👨👩👦
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
10.11.22 r --- beta 343,40
28.11.22 r --- mamy serduszko 🩷
04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
01.03.23 r --- II prenatalne, 330g dziewczynki 🩷
26.04.23 r --- ✅️ 1 100g dziewczynki
12.05.23 r --- ✅️ III prenatalne, 1 600g Oliwii 🩷
24.05.23 r --- ✅️ 1 900 g niuńki 🩷
14.06.23 r --- ✅️ 2 400 g 🩷
05.07.23 r --- ✅️ niecałe 3 000 g 🩷
19.07.23 r --- ostatnia wizyta ✊️ - nie dotrwaliśmy
09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3) -
beti97 wrote:Witam się w nowym tygodniu z tej okazji wyciągnęłam swoją poduchę do spania 😁 jutro wizyta u lekarza i dostanę skierowanie na krzywą cukrową 🤢
L.aura lubi tę wiadomość
10.2020r - początek starań o rodzeństwo 🤞
02.08.16 r 💓Wiktoria👧🏼👨👩👦
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
10.11.22 r --- beta 343,40
28.11.22 r --- mamy serduszko 🩷
04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
01.03.23 r --- II prenatalne, 330g dziewczynki 🩷
26.04.23 r --- ✅️ 1 100g dziewczynki
12.05.23 r --- ✅️ III prenatalne, 1 600g Oliwii 🩷
24.05.23 r --- ✅️ 1 900 g niuńki 🩷
14.06.23 r --- ✅️ 2 400 g 🩷
05.07.23 r --- ✅️ niecałe 3 000 g 🩷
19.07.23 r --- ostatnia wizyta ✊️ - nie dotrwaliśmy
09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3) -
Ja to się boje badania krzywej cukrowej.. w poprzednich ciążach bardzo źle zniosłam. Byłam na zmianę zielona i biała.. koczowałam pod kiblem w razie wymiotów bo miałam potworne mdłości i byłam na granicy zasłabnięcia. Wypicie kubeczka glukozy z odruchami wymiotnymi zajmowało mi za każdym razem bardzo długo. No koszmar 😩
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2023, 16:04
-
A kupowałyście glukozę smakową? W punkcie pobrań pani pielęgniarka polecała cytrynową, ale byłam w dwóch aptekach i nie dostałam. Kiedyś można było wcisnąć pół cytruny, ale wg obecnych zaleceń już jednak nie można. Ale smakowe są ok. Chyba na kolejne badanie się skuszę🤔 i kupię już z wyprzedzeniem…
-
Ja miałam cytrynową, ale nie musiałam kupować bo w punkcie pobrań pani mnie zapytała czy chcę zwykłą czy cytrynową. Była podana w ciepłej wodzie więc i tak było mega mdłe, ale jakoś przetrwałam te 2h bez większych problemów.
melba lubi tę wiadomość