X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPCOWE MAMY 2023 🍼
Odpowiedz

LIPCOWE MAMY 2023 🍼

Oceń ten wątek:
  • Justyna86 Przyjaciółka

Wysłany: 14 kwietnia 2023, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudiaaaa wrote:
    Dziewczyny wam dopiero zaczęły twardniec brzuchy teraz ? Ja to mam od 17 tygodnia 🙈 teraz po prostu to się nasiliło , czasami bolą aż plecy i brzuch taki dziwny skurcz a czasem po prostu robi się twardy jak kamień , w nocy jak wstaje do toalety to za każdym razem skała.

U mnie dzieje się tak samo. Brzuch twardniał już wcześniej, ale teraz to się bardzo nasiliło. W nocy tez zdaża się ze jest twardy jak skala. Magnez biorę juz od dawna, nospe drugi dzień, ale nie widzę różnicy.

preg.png

Listopad 2008 - 9tc 💔
    19.06.2010 - 💙 Oscar 💙
  • Kamly1992 Koleżanka

Wysłany: 14 kwietnia 2023, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że nie jestem sama 😊 mi też brzuch twardnieje a już szczególnie po dłuższym spacerze albo po wysiłku… długie chodzenie już nie wchodzi w grę… ostatnio jak wracałam z synem z przedszkola złapała mnie kolka i musiałam stanąć żeby przeszło… mam też krwiaki na łydkach bo ki pękają naczyńka, zdarzają się też skurcze Braxtona Hicksa… dzisiaj skończyłam pranie i prasowanie - hardcore 😩😩 chciałam mieć to już za sobą bo później to jeszcze gorzej by było i gorąco do tego…

• beti97 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2023, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mi też brzuch twardnieje albo zdarzają się bolesne skurcze. Najgorzej to mi jednak daje popalić rwa kulszowa 😭 myślę że któregos razu rozkraczę się na chodniku i kroka nie zrobię. No ale przy trójce dzieci nie ma zmiłuj. Pranie dla dzidziusia może uda mi się ogarnąć w poniedziałek 😬 ciągle jest coś przez co przekładam to pranie. Nie nadążam prać na bieżąco naszych obecnych rzeczy bo a to pościelowe , a to dzieciaki się pozalewają. A jeszcze za 2 tyg czeka nas wyjazd 😬 boję się i cieszę równocześnie. Śmiałam się do męża że wózek inwalidzki dla mnie zabierze.

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • Willsee Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia 2023, 02:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie jestem na wyjeździe i… pragnę wrócić do domu 🙈. Coś zjadłam co mi zaszkodziło w jednej z tutejszych restauracji, wiec żołądek daje popalić, dodatkowo dużo chodzenia pod górkę i nie mogę się nawet na plecach położyć - tak mnie wszystko w brzuchu ciągnie. Jednak w domu mam dużo większy komfort zarówno fizyczny jak i psychiczny, w dupie mam wyjazdy do końca ciąży 😞🙈

preg.png
  • madzialenaa Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia 2023, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tez dosyć mocne twardnienia brzucha, już w sumie od połowy, ale teraz jak mam wielki brzuch to już w ogóle, jak mam dzień „nie na chodzenie” to 200m i twardy jak skala 🙈

thgf43r8f6d704ya.png
  • Justyna86 Przyjaciółka

Wysłany: 15 kwietnia 2023, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam ochotę wyjechać na weekend majowy, ale zrezygnowałam z tego względu ze większe zakupy są dla mnie wyzwaniem, a co dopiero wyjazd i jakieś dłuższe spacery.
    Byliśmy oglądać wózki i foteliki. Mieliśmy pooglądać, a wróciliśmy z fotelikiem i zamówiliśmy wózek. Cieszę się, że mamy to już załatwione. Dostałam tez sporo ubranek i myśle je wyprać w następnym tygodniu

preg.png

Listopad 2008 - 9tc 💔
    19.06.2010 - 💙 Oscar 💙
  • AnnaE. Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2023, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jakoś wyjątkowo w tej ciąży w ogóle nie mam póki co tych twardnień brzucha. Czuję lekkie spięcia kilku sekundowe ale bardzo łagodne i jednocześnie brzuch mam raczej miękki. No ciekawa jestem co to może zwiastować. Dużo większy problem mam z żylakami. Dają mi się we znaki.. tzn robią mi się pod koniec dnia wielkie kalafiory na wargach sromowych i nie jest to przyjemne uczucie. Grawitacja robi swoje. Rano wszystko wraca względnie do normy. To samo mam z puchnięciem nóg w ciągu dnia. Wolałabym żeby wszystko poznikało po porodzie :P

Ja jeszcze wybieram się na koncert 3 maja i wyjazd w góry na tydzień. Mam nadzieję, że dam radę chociaż na pewno wezmę już ze sobą torbę do szpitala dla bezpieczeństwa psychicznego :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2023, 23:02

Aga0801 lubi tę wiadomość

36 lat, euthyrox 100
    2017 - syn 💙
    2019 - syn 💙
    Lipiec 2023 - córka 💖🫢
    preg.png
  • Epidrac Przyjaciółka

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny:))
    Dawno mnie tu nie bylo, musze nadrobic🙈 nawet nie wiem kiedy mija tak szybko czas, wg aplikacji 99 dni do porodu, minelismy 100dniowke. U nas wszystko ok naszczescie:))
    Wg usg z tego tygodnia tez bobo ma prawie 2 tygodnie wieksza glowke ale lekarz nic nie mowil:)
    Robicie III badania prenatalne?

Co do twardego brzucha
    Ja mam wrazenie ze mam prawie od poczatku, szczegolnie wieszorem - jak skala, od 16 tygodnia biore magnez bo mialam bardzo duze klocia w boku, az czasem musialam przykucnac ale magnez pomogl na ta dolegliwosc. Na ostatniej wizycie przy badaniu zewnetrznym pekarz powiedzial az ojej ale wysoko juz jest - brzuch wychodzi mi juz pod piersiami praktycznie

Aga0801 lubi tę wiadomość

• madzialenaa Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Epidrac wrote:
    Czesc dziewczyny:))
    Dawno mnie tu nie bylo, musze nadrobic🙈 nawet nie wiem kiedy mija tak szybko czas, wg aplikacji 99 dni do porodu, minelismy 100dniowke. U nas wszystko ok naszczescie:))
    Wg usg z tego tygodnia tez bobo ma prawie 2 tygodnie wieksza glowke ale lekarz nic nie mowil:)
    Robicie III badania prenatalne?

Co do twardego brzucha
    Ja mam wrazenie ze mam prawie od poczatku, szczegolnie wieszorem - jak skala, od 16 tygodnia biore magnez bo mialam bardzo duze klocia w boku, az czasem musialam przykucnac ale magnez pomogl na ta dolegliwosc. Na ostatniej wizycie przy badaniu zewnetrznym pekarz powiedzial az ojej ale wysoko juz jest - brzuch wychodzi mi juz pod piersiami praktycznie

Ja robię, 28 kwietnia mam

thgf43r8f6d704ya.png
  • Justyna86 Przyjaciółka

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez robię 3 badania prenatalne. Umówiona jestem na 27.04

preg.png

Listopad 2008 - 9tc 💔
    19.06.2010 - 💙 Oscar 💙
  • AnnaE. Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też robię, ale nie jestem jeszcze umówiona. Jakoś po weekendzie majowym się wybiorę.

36 lat, euthyrox 100
    2017 - syn 💙
    2019 - syn 💙
    Lipiec 2023 - córka 💖🫢
    preg.png
  • Willsee Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez robię, tez za dwa tygodnie mam 😉

preg.png
  • Karola :) Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie te 3 badania prenatalne są najważniejsze w całej ciąży, ważniejsze niż te kontrolne u prowadzącego. Nie wyobrażam sobie ich nie wykonać, ja mam 12.05 😁 to będzie 30+2 tc.

age.png

10.2020r - początek starań o rodzeństwo 🤞

02.08.16 r 💓Wiktoria👧🏼👨‍👩‍👦
    10.06.17 r 💏👰🏼‍♂️👨‍💼

09.11.22 r --- ⏸️
    10.11.22 r --- beta 343,40
    28.11.22 r --- mamy serduszko 🩷
    04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
    01.03.23 r --- II prenatalne, 330g dziewczynki 🩷
    26.04.23 r --- ✅️ 1 100g dziewczynki
    12.05.23 r --- ✅️ III prenatalne, 1 600g Oliwii 🩷
    24.05.23 r --- ✅️ 1 900 g niuńki 🩷
    14.06.23 r --- ✅️ 2 400 g 🩷
    05.07.23 r --- ✅️ niecałe 3 000 g 🩷
    19.07.23 r --- ostatnia wizyta ✊️ - nie dotrwaliśmy

09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3)
  • Epidrac Przyjaciółka

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok w takim razie sie zapisze:))
    Mam wrazenie ze jezeli wszystko bylo ok to wiekszosc osob z mojego otoczenia te 3 akurat odpuszczalo:) Plus czytajac wczoraj do zytalam ze jak dziecko jest zle ulozone to i tak nie da sie nic dokladnie sprawdzic bo to juz nie bedize stukania w brzuch jak przy 1 czy 2 kiedy dziecko moze jeszcze sie obracac swobodnie. obecnie jestem w 25+6 wiec jeszcze moge sie zapisac, na ktory tydzien najlepiej? Jak celujecie? W 30?

• Willsee Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Epidrac wrote:
    Ok w takim razie sie zapisze:))
    Mam wrazenie ze jezeli wszystko bylo ok to wiekszosc osob z mojego otoczenia te 3 akurat odpuszczalo:) Plus czytajac wczoraj do zytalam ze jak dziecko jest zle ulozone to i tak nie da sie nic dokladnie sprawdzic bo to juz nie bedize stukania w brzuch jak przy 1 czy 2 kiedy dziecko moze jeszcze sie obracac swobodnie. obecnie jestem w 25+6 wiec jeszcze moge sie zapisac, na ktory tydzien najlepiej? Jak celujecie? W 30?

Ja mam dokładnie w 30+6

preg.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Jestem na sierpniowkach ale termin po prenatalnychzmieniony na końcówkę lipca. Widzę że u Was też podobne tematy więc chciałam dopytać czy na każdych badaniach u was lekarz robi te wszystkie pomiary? Mam wrażenie że u mojego dr. Usg jest bardziej na zasadzie "o tu jest rączka, tu nóżka", ale chyba pomiarów w tym czasie nie robi...

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Willsee Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    Hej dziewczyny. Jestem na sierpniowkach ale termin po prenatalnychzmieniony na końcówkę lipca. Widzę że u Was też podobne tematy więc chciałam dopytać czy na każdych badaniach u was lekarz robi te wszystkie pomiary? Mam wrażenie że u mojego dr. Usg jest bardziej na zasadzie "o tu jest rączka, tu nóżka", ale chyba pomiarów w tym czasie nie robi...

Moj lekarz na każdym USG bada obwód brzuszka, obwód główki i długość kosci udowej, na tej podstawie jest tez chyba szacowana waga płodu o ile się nie mylę. Oprócz tego pokazuje mi buźkę o ile jegomość się zechce pokazać 😉

preg.png
  • AnnaE. Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    Nie no, bez pomiarów to o dupę potłuc. Mój lekarz też zawsze mierzy i sprawdza czy się wymiary i waga zgadzają z wiekiem ciąży. Poza tym sprawdza ilość wód płodowych i serce. To takie podstawy dla mojego ginekologa.

Usiasia lubi tę wiadomość

36 lat, euthyrox 100
    2017 - syn 💙
    2019 - syn 💙
    Lipiec 2023 - córka 💖🫢
    preg.png
  • Epidrac Przyjaciółka

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to samo - mierzony jest obwod glowki brzuszka kosc udowa i sprawdzane serduszko. Do tego zdjecie buzki jak sie maly zechce pokazac:) Jestes pewna ze nie sprawdza wszystmiego, moze gin nie jest wylewny a na usg jest opisane wszystko?

Usiasia lubi tę wiadomość

• Klaudiaaaa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde powiem wam trochę mi ulżyło , ze nie jestem sama z tymi skurczami i twardnieniami , to chyba normalne w takim układzie skoro większość z nas tak ma, a ja panikuje cały czas ze zaraz urodzę 🙈 dziś cała noc miałam twardy brzuch , ale to chyba przez sobotnie sprzątanie cały dzień a wczoraj jeszcze pojechałam do rodziców , tam cały dzień znowu pozycja siedząca.

Co do III prenatalnych to ja tez robię , i jadę 8 maja to będzie 30+5

Moja Dr na każdej wizycie tez robi wszystkie potrzebne pomiary , do tego sprawdza przepływy , nawet jakieś tętnice mózgowe czy cos takiego , ja cały czas sie boje ze pojawia sie jakieś wady dlatego ona tak dokładnie wszystko sprawdza.

💁‍♀️ 31L : PCOS , AMH 6,33 , HSG- jajowody niedrożne
    💁 33L : wszystkie wyniki ok

28.06.2021r-IVF start
    Mamy 4 ❄️ z 5 doby i 6 komórek ⛄️
    08.21-1 FET blastka 4.1.1
    8dpt -23 ,10dpt -39 ,13dpt -122 ,15 dpt -317 ,17dpt -683,
    20dpt -1611 ,24dpt -3484 ,26 dpt -6692(USG jest❤️)
    12tc-wada megacystis
    14tc serduszko przestało bić 😢synek 💔👼
    02.22-2 FET bl 4.1.1 - cb
    04.22 histeroskopia -zrost w macicy
    04.22-3 FET bl 4.1.1 👎
    05.22-4 FET bl 3.1.2
    Beta HCG :8dpt-146,10dpt-366,12dpt-964,15dpt-3723
    18dpt-10326,25dpt - crl 3,6 mm i ❤️
    9/10 tc 💔👼córeczka🥺
    Poronienie(zespół Turnera)

Naturalny CUD
    05.11.22⏸️beta 145,930 mIU/ml
    07.11 beta 422,530 mIU/ml
    09.11 beta 1420,380 mIU/ml
    12.11 beta 8371,640 mIU/ml
    13w1d prenatalne + pappa Ok, ryzyka niskie 👧
    21w5d połówkowe Ok ,380g 👧
    30w5d III prenatalne Ok, 1400g 👧
    Ariana Ur. SN w 40w2d 14.07.2023r 3330g i 53 cm 👧
‹‹ 140 141 142 143 144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ