LIPCOWE MAMY 2023 🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Byłam dzisiaj u endokrynologa i powiedział, ze wzrost tsh zależy od organizmu. Ja zaczęłam sobie sama zwiększać euthyrox i powiedział żebym tego nie robiła bo mogę sobie zaszkodzić i faktycznie bardzo źle się czułam w dni w które brałam więcej.
TSH nie powinno się robić częściej niż co 4 - 6 tygodni. Każdego dnia wynik może być inny dlatego nie ma co przesadzać.
Co do brzucha to tez mi rośnie, aż się boję bo to dopiero 11 tyg 😅
-
No mam wrażenie że w tej ciąży dużo szybciej będzie widać brzuszek 😁😁
10.2020r - początek starań o rodzeństwo 🤞
02.08.16 r 💓Wiktoria👧🏼👨👩👦
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
10.11.22 r --- beta 343,40
28.11.22 r --- mamy serduszko 🩷
04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
01.03.23 r --- II prenatalne, 330g dziewczynki 🩷
26.04.23 r --- ✅️ 1 100g dziewczynki
12.05.23 r --- ✅️ III prenatalne, 1 600g Oliwii 🩷
24.05.23 r --- ✅️ 1 900 g niuńki 🩷
14.06.23 r --- ✅️ 2 400 g 🩷
05.07.23 r --- ✅️ niecałe 3 000 g 🩷
19.07.23 r --- ostatnia wizyta ✊️ - nie dotrwaliśmy
09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3) -
No u mnie ten brzuch to już ewidentnie nie tylko spożywczo/wzdęciowo/zaparciowy:-P Nawet kupiłam sobie pierwsze spodnie ciążowe. I może macie jakieś fajne strony z majtkami, które są mięciutkie, bawełniane, bezszwowe, bez gumki u góry, w kroju hipserskim lub wyższe bokserki?
-
Hej, u mnie też już brzuszek widać dzisiaj nawet mi sąsiadka powiedziała że się zaokrągliłam. Patrzę w lustro i nie wierzę Przyszedł detektor i udało mi się znaleźć tętno. Super sprawa. Dzisiaj 11 tydz w OM i 11+4 wg USG 🥰 No i wydaje mi się że jak się położę to czuję muśnięcia piórka. Znam już to uczucie. Ale to się zdarza z 2 razy dziennie i trwa 5 sekund. Jutro wizyta więc podejrzę jak maleństwo sobie radzi. A za 8 dni już prenatalne. Dobrze że o 10 rano to stres mnie nie zje przez cały dzień. Mam nadzieję że jutro mnie mój lekarz także uspokoi. To człowiek do rany przyłóż. Kiedy widzi że kobieta się martwi tłumaczy , uspokoja . Ale kiedy przegina to też potrafi powiedzieć delikatnie co o tym myśli.
akuszerka89, L.aura, Anuszka272, Aga0801 lubią tę wiadomość
-
Nooo, jak udaje się wysłuchać czynności serduszka to od razu jest jakoś tak lżej ❤️
beti97 a spróbuj powiedzieć któremuś specjaliście że w 11 tygodniu czułaś muśnięcia piórka w brzuchu to Ci powie że to niemożliwe. Ale ja wierzę że tak może być, w ciąży z synkiem w 13 tygodniu czułam tak, jakbym miała rybkę w brzuchu - jak powiedziałam o tym lekarzowi to mnie wyśmiał - głupi:-PL.aura, Anuszka272, Aga0801 lubią tę wiadomość
-
beti97 wrote:Hej, u mnie też już brzuszek widać dzisiaj nawet mi sąsiadka powiedziała że się zaokrągliłam. Patrzę w lustro i nie wierzę Przyszedł detektor i udało mi się znaleźć tętno. Super sprawa. Dzisiaj 11 tydz w OM i 11+4 wg USG 🥰 No i wydaje mi się że jak się położę to czuję muśnięcia piórka. Znam już to uczucie. Ale to się zdarza z 2 razy dziennie i trwa 5 sekund. Jutro wizyta więc podejrzę jak maleństwo sobie radzi. A za 8 dni już prenatalne. Dobrze że o 10 rano to stres mnie nie zje przez cały dzień. Mam nadzieję że jutro mnie mój lekarz także uspokoi. To człowiek do rany przyłóż. Kiedy widzi że kobieta się martwi tłumaczy , uspokoja . Ale kiedy przegina to też potrafi powiedzieć delikatnie co o tym myśli.
Jeju chyba kupię ten detektor! Jakie konkretnie polecacie?
Beti, u mnie podobnie, bo dziś 11+2 i też jutro wizyta, a w poniedziałek prenatalne. Trzymam kciuki za Twoja wizytę jutrzejsza 🍀❤️
Ja dzis też byłam oddać krew na nifty, wynik powinien być w przyszłym tygodniu.JustynaKaaa lubi tę wiadomość
Ona: '92, hormony, drożność jajowodów, kariotyp - ok
AMH 3,6
występują cykle bezowulacyjne; lekkie PCO
Inofolic combi 2x1 tabl., koenzym q10
On: '92, obniżone niektóre parametry nasienia, mała objętość (0,5-1 ml), morfologia 4%, fDNA 17%, HBA 65%, Kariotyp - ok
Fertilman Plus 2x2 tabl.
01.2020: początek starań
02.2022: start długi protokół ICSI/PICSI/FAMSI
26.02.22 punkcja - > 2 blastki
3.03.22 transfer ET 5.1.1 😔
18.05.22 FET blastki 3.2.2 😔
⏳Suple, diagnostyka przed drugą procedurą...
która nie doszła do skutku, bo naturals z zaskoczenia 🥰
6+5 jest ❤️ crl 0,32 cm
8+0 1,54 cm ❤️
10+3 3,51 cm ❤️
11+3 4,61 cm ❤️
12+1 5,61 cm prenatalne + PAPP-A oraz NIFTY ok, niskie ryzyka ❤️ DZIEWCZYNKA! 🥰
Połówkowe ok ❤️ -
L.aura wrote:Jeju chyba kupię ten detektor! Jakie konkretnie polecacie?
Beti, u mnie podobnie, bo dziś 11+2 i też jutro wizyta, a w poniedziałek prenatalne. Trzymam kciuki za Twoja wizytę jutrzejsza 🍀❤️
Ja dzis też byłam oddać krew na nifty, wynik powinien być w przyszłym tygodniu.L.aura lubi tę wiadomość
10.2020r - początek starań o rodzeństwo 🤞
02.08.16 r 💓Wiktoria👧🏼👨👩👦
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
10.11.22 r --- beta 343,40
28.11.22 r --- mamy serduszko 🩷
04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
01.03.23 r --- II prenatalne, 330g dziewczynki 🩷
26.04.23 r --- ✅️ 1 100g dziewczynki
12.05.23 r --- ✅️ III prenatalne, 1 600g Oliwii 🩷
24.05.23 r --- ✅️ 1 900 g niuńki 🩷
14.06.23 r --- ✅️ 2 400 g 🩷
05.07.23 r --- ✅️ niecałe 3 000 g 🩷
19.07.23 r --- ostatnia wizyta ✊️ - nie dotrwaliśmy
09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3) -
Oleczek wrote:Hej dziewczyny. witam się z krzywej cukrowej. 1 badanie za mną i glukoza wypita 🥴🥴 teraz byle by tylko wysiedzieć. Nie znoszę tego badania. Ciężarówka przede mną już że sporym brzuchem zasłabła jakieś 10 min po wypiciu glukozy
Hej i jak Twoje wyniki krzywej? 🙂
Ametforminę już odstawiłaś?
U mnie diabetolog stwierdził, że możemy zrobić krzywą ale nie musimy bo cukrzyca.Mam glukometr i czekam na szkolenie bo nie wiem co się z tym robi.
Ogólnie się pogodziłam ale zupełnie nie tak sobie wyobrażałam ciążę więc trochę dołujące są te dni. Tak trochę płyną jakbym czekała na kolejne wyroki 🥺 -
Smoothie wiem że to trudne, ale postaraj skupić się na tym, co teraz jest dobre, na razie nie myśl o przyszłości. A Nifty kiedy masz?
-
Ale żeby przyłączyć się do tych dołujących dzisiaj, to ja też jestem w nie najlepszej formie. Znów zaczęłam plamić, ale trochę się tego spodziewałam, że koło 12 tygodnia znów się zacznie. Myślę że to przez zbliżający się termin kolejnej potencjalnej miesiączki. Jedną wizyta już w poniedziałek, prenatalne w następny czwartek. Może jakoś wytrzymam
-
akuszerka89 wrote:Smoothie wiem że to trudne, ale postaraj skupić się na tym, co teraz jest dobre, na razie nie myśl o przyszłości. A Nifty kiedy masz?
Nie wiem co dobre.Jeszcze jestem chora Młoda też.
Te spotkania z dziećmi żłobkowymi to chyba zawsze się tak kończą. Ale u Nas jakoś jest coraz gorzej zamiast lepiej
Nifty dopiero po świętach jeśli już także jeszcze kawałek. -
Ja dziś mam pierwszy dzień bez wzdęć... brzuch jak wciągnę to nawet jest wklęsły więc żadnego brzuszka ciążowego jeszcze nie mam. W ogóle nie czuję się już w ciąży. Apetyt wrócił, zero mdłości. Tylko w cyckach "zakwasy" i to wszystko, aż mi przeszła ochota na to badanie Nifty.. chyba najpierw poczekam na USG w styczniu..
-
Tak się wystraszyłam tym plamieniem, że znalazłam się u lekarza. Z dzieckiem wszystko ok, kosmówka przyklejona na całej powierzchni, krwawienie prawdopodobnie od leków. Odetchnęłam... A miałam robić USG jak będzie to tylko konieczne. No ale chyba ta sytuacja była koniecznością, prawda??Willsee, AnnaE., Mila88, MagdaD1405, smoothie, L.aura, beti97, Aga0801, zasada lubią tę wiadomość
-
AnnaE. wrote:Ja dziś mam pierwszy dzień bez wzdęć... brzuch jak wciągnę to nawet jest wklęsły więc żadnego brzuszka ciążowego jeszcze nie mam. W ogóle nie czuję się już w ciąży. Apetyt wrócił, zero mdłości. Tylko w cyckach "zakwasy" i to wszystko, aż mi przeszła ochota na to badanie Nifty.. chyba najpierw poczekam na USG w styczniu..
Tez tak mam, coprawda pojawił mi się brzuszek ale reszta dolegliwości minęła, oprócz tych przysłowiowych zakwasów w piersiach. Wczoraj wieczorem to już byłam lekko zmartwiona bo nawet tego nie czułam, ale dziś wróciły.
Zaczynam coraz bardziej wyczekiwać prenatalnych żeby się upewnić ze jest wszystko okej, a tu jeszcze ponad tydzień. Ciężki dzień 😞 -
akuszerka89 wrote:
-
akuszerka89 wrote:
Jasne ze była konieczność, w ogóle nie ma o czym mówić. Jakbyś nie wybrała się na wizytę to tylko dodatkowy stres zastanawiając się czy wszystko jest dobrze, a jak wiemy stres nie jest wskazany 😊😉 -
Akuszerka dobrze,że masz taką możliwość
Też bym skorzystała, zawsze lepiej sprawdzić co się dzieje.
Bierzecie apap w ciąży? Ja się wzbraniałam(niby wiem,że bezpieczny), a dzisiaj już jest zwyczajnie kiepsko.