LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Aga0590 wrote:Ale robicie smaka na sernik a ja od kilku lat staram się nie jeść nabiału, bo zazwyczaj kończyło się to albo problemami żołądkowymi albo zgaga.
Moja teściowa wczoraj przywiozłam truskawki takie z plantacji o matko ale były pyszne zjadłabym 2 kg jakby było 🫣♀️ '95
16.10.24 10 dpo⏸️(4 cs), beta 22,8 prog 13,11 | 18.10 beta 78,7 prog 19,43 | 22.10 beta 330,4 prog 17,74 | 31.10 beta 12869,7 prog 18,68
12.11.24 7tc+0 - 0,9 cm i jest serduszko ❤️
03.12.24 10tc+0 - 3,2 cm i 166 bpm
14.12.24 nifty pro ryzyka niskie i dziewczynka 🩷
23.12.24 12tc+6 - I prenatalne 7cm i 148 bpm
07.01.25 15tc+0 - 9,1 cm
04.02.25 19tc+0 - 287 g
20.02.25 21tc+2 - II prenatalne 482 g
04.03.25 23tc+0 - 567 g
25.03.25 26tc+0 - 881 g
08.04.25 28tc+0 - 1200 g
28.04.25 30tc+6 - III prenatalne 1650 g
06.05.25 32tc+0 - 1920 g
27.05.25 35tc+0 - wizyta
-
Hej dziewczyny.
Chciałam się Was poradzić, ponieważ w 30 tyg na prenatalnych wyszedł mi 24 percentyl. Lekarz zalecił kontrolę przybierania masy dziecka oraz obwód brzuszka. Po 2 tyg (32tc) na USG wyszedł 14 percentyl - czyli spadek i 1600g.
Kolejna wizyta za 2 tyg i obserwacja co dalej.
Jak to wygląda u was z masą? Jest opcja ze dziecko „nadgoni?”
Boje sie, ze zamkną mnie w szpitalu wcześniej.
-
Dziękuję za kciuki. Mała nadgoniła nieźle z wagą i ma ponad 1300 g, ok. 40 centyl. Lekarka mówi, że wszystko wygląda dobrze, kamień z serca.
Somebody_33, AkacjowaM, Alima, Wojcinka, Lusia90, carolka, szona, Optymistka90, xMagda, shaylen, ezra, Aga0590, Sanana, Anka657, Magdalenabc lubią tę wiadomość
-
wika2904 wrote:Hej dziewczyny.
Chciałam się Was poradzić, ponieważ w 30 tyg na prenatalnych wyszedł mi 24 percentyl. Lekarz zalecił kontrolę przybierania masy dziecka oraz obwód brzuszka. Po 2 tyg (32tc) na USG wyszedł 14 percentyl - czyli spadek i 1600g.
Boje sie, ze zamkną mnie w szpitalu wcześniej. -
30+0 jeszcze niedawno tak mało realne, a udało się 😊
Wojcinka, Lusia90, Somebody_33, Kamax9, Kejtaa, Elena20, carolka, ConteBis, szona, Lileepi, Letycja, Róża11, Optymistka90, xMagda, KasKas, Ambiwalentna, shaylen, ezra, Aga0590, 3erin, Sanana, Anka657, Magdalenabc, tygrysek7773, Begginer, AkacjowaM, KlaudiaMaria lubią tę wiadomość
-
Alima wrote:30+0 jeszcze niedawno tak mało realne, a udało się 😊
Alima lubi tę wiadomość
-
Z tego co piszesz to jesteś pod czujną opieką lekarza. Na tym etapie z takim potencjalnym problemem kontrola co 2 tyg to prawidłowe postępowanie - lekarz będzie monitorował przyrost i w razie jakiekolwiek ryzyka podejmie właściwe kroki. (U mnie zakończyło się w 38tc nagłą indukcja bo wzrost się totalnie zatrzymał między 36 a 38tc)
Same w sobie niskie centyle nie są niepokojące, niepokojace są duże i trwające spadki.
Wiem że łatwo powiedzieć ale poczekaj "spokojnie" do następnej wizyty i zobaczycie z lekarzem czy dalej pomiary spadaja, zatrzymały się czy może ruszyły z kopyta - dzieci czasami robią psikusa i rosną skokowo.
Trzymam kciuki żeby dzieciątko prawidłowo rosło 🤞wika2904 lubi tę wiadomość
-
tygrysek7773 wrote:Dziewczyny dzisiaj ja wam posmęce..odkąd otrzymałam wyniki nifty to na wszystko staram się patrzeć optymistycznie ale ta ciąża mnie tak pogrąża że ja już kuwa nie mam siły! Pomijam takie drobnostki że mialamm krwiaka, podejrzenie zespołu downa, ze mam niedoczynność tarczycy, cukrzycę, ujemną grupę krwi i muszę tego wszystkiego pilnować . Od tygodnia biorę też 2x dziennie sorbifer bo mam też anemię i zaczęły się zaparcia. Wyszły mi ogromne hemoroidy, nie mogę się wypróżnić bolą i krwawią. Dziś byłam u mojego gina i mówi że źle to wygląda. Dal mi trochę mocniejsze czopki, maść , tabletki na lepszy przepływ krwi i kazał nawet zmniejszyć sorbifer do 1 tabletki. Jeśli za 3 dni nie poprawi się to do chirurga bo z tego może się rozwinąć martwica. To jest takie ujowe, mam anemię biorę żelazo które doprowadza do zaparć a ciężko dietę w błonnik bogatą wprowadzić skoro mi skacze cukry do cholery, czuje się jakbym była w jakieś piperzonej matni..odechciało mi się już też sn. Chce cc I to jak najszybciej.
Z dobrych wieści malutka dziś 1500 gram, idzie wg swojego tygodnia ciąży. Szyjka 3,5cm
Tygrysku, jak ja Cię rozumiem.
Moja obecna ciąża to:
-cukrzyca od 6 tc, od 7 na insulinie
-mdłości do końca 6 mca - od 4 dostałam Bonjeste, która tylko lekko pomagała,
-migreny trwające 3 doby, takie że skończyłam na sorze w 8 tc pod kroplówkami, a do dziś nawiedza mnie aura, gdzie tracę wzrok
-rwa kulszowa, która po prostu spowodowała, że chodzenie to była gehenna
-tętno spoczynkowe 110-120, tętno przy chodzeniu do 137
-moment hemoroidów - wtedy zmiana Prenatalu na Puerię
-ciśnienie 80/40 i dosłownie nieprzytomność 😬 zakończona raz omdleniem
-teraz anemia na żelazie (Sorbifer zamieniony na Feroplex - nie wiem jak wyniki, bo jeszcze nie robiłam, ale w moczu zniknął urobilirogen, a on też jest wskaźnikiem anemii, to może jest lepiej? Może spróbuj takiej zmiany? Albo ciśnij z tym koktajlem, który został tu polecony, jest mega dobry i łaskawy dla cukrow - tylko ja pomijam banana)
- w 24 tc niewyobrazalny ból spojenia zakończony na sorze w obawie, że to także szyjka leci…
A to wszystko będąc w pracy do końca 32 tc. 🤡
Reasumując - jak ktoś nazywa ciąże stanem błogosławionym (z samej racji bycia w ciąży) to … 🤡🤡
Mega mocno Cię przytulam i wiem, jak Ci ciężko. Ta niemoc, kiedy leki na jedno przeszkadzają na drugie - mnie np przemocno łapią skurcze w nogach, a przez żelazo muszę kombinować też z magnezem. Tak samo to całe ogarnianie, pamiętanie o wszystkim, dawanie z siebie 150% żeby ciąża była bezpieczna - a dochodzą tylko nowe atrakcje - doprowadza do ogromnej frustracji. Ale jesteś super dzielna, zaciskasz giry i dotoczysz się bezpiecznie do finału! Ostatnia prosta ✊✊
-
ConteBis wrote:No tak ale jak złapie mnie w środku nocy to co zrobimy z trzylatkiem? Zabierzemy go z sobą na porodówkę?😳
Chyba tak, u nas nie będzie innej opcji. Dlatego tak bardzo chciałabym tym razem wytrzymać do wyznaczonego terminu cc 🥶 -
Tygrysku, jeszcze jedno - wchłanianie żelaza poprawia bardzo laktoferyna, a dodatkowo poprawia również świetnie pracę jelit. Polecam bardzo!
-
Przekopałam się wczoraj przez ciuchy córki. Upadłam na łeb z ilością, przysięgam. Przygotowałam 2 wielkie wory do oddania, jeden wór sukienek do sprzedania (są piękne i w super stanie) i wór ciuchów dla młodego. Wyrzuciłam bez litości ogrom najmniejszych body - na wszystkich są jakieś nieodpieralne ślady ulewania. Ewidentnie widać na tych ciuchach wiek dziecka 😅 dokładnie też wiem, kiedy zaczął się moment rozszerzania diety 😂
Co do stania w kolejkach. W labo mówię zawsze „dzień dobry, mam cukrzycę, muszę wejść pierwsza i szybko zjeść śniadanie” Nikt się nie odważył wejść w dialogA ostatnio - w pt - odbierałam pakiet startowy córce, bo biegła w biegu dziecięcym. Kolejka po odbiór przeogromna. Ominęłam wszystkich, podeszłam na pałę, powiedziałam, że przepraszam ale nie dam rady stać w kolejce. Znowu nikt nie zdążył nawet pierdnąć :p
Lusia90, Nowucjuszka lubią tę wiadomość
-
szona wrote:Chyba tak, u nas nie będzie innej opcji. Dlatego tak bardzo chciałabym tym razem wytrzymać do wyznaczonego terminu cc 🥶
-
Co do tego czy jest opcja, że nadgoni to oczywiście.
U mnie na którejś wizycie, wprawdzie u innego lekarza wpadła raz poniżej 10 percentyla. A za 2 tygodnie u mojej była w 34, nie wiem czy ten pierwszy tak się pomylił czy rzeczywiście tak nadrobiła. -
Ja ostatnio byłam w dino i na mięsny stało przede mną starsze babsko i mam wrażenie że jak zobaczyła mój brzuch to specjalnie przedłużała 🤡 a to kotleciki za grube, kawałek mięsa który pani ukroila jednak za tłusty i poprosi inny i nawet się pani przy ladzie mięsnej pytała o dostawę kapusty 🤡
Starania od 06.2022
Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
Listopad 2023- ciąża biochemiczna
Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻
6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
22.01 198 g 💪
13.02 badania połówkowe- wszystko wzorowo. 377g cudnego chłopca 💙
26.03 1,07 kg 🤗💝
15.04 1,49 kg Viniego 🫶❤️
30.04 2,04 kg syńcia☀️🏖
-
Wczoraj byłam w Kauflandzie. Wypakowałam zakupy na taśmę do kasy już, a tu przychodzi jakiś facet i pyta czy on może przede mną bo ma tylko dwie butelki piwa 😂 ręce mi opadły. Nie dość że ledwo stoję z tymi zawrotami głowy i nikt mnie nie wpuści bo wszyscy udają że nagle ciąży nie widzą to jeszcze mają tupet się pytać czy ich wpuszczę przed siebie 🤦🏼♀️👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1🔹9 dpt 88,3🔹12 dpt 379🔹14 dpt 914🔹17 dpt 3553
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne 🩵
13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
20+3 👶🏻 374 g 🩵 połówkowe ok
23+4 👶🏻 688 g 🩵
28+3 👶🏻 1401 g 🩵 III prenatalne ok
-
Alima wrote:Ale macie świadomość, że wtedy mąż nie wejdzie na salę. Przynajmniej tu gdzie jestem. Dziewczyna co ze mną leżała miała podobny problem. Dogadywała się z koleżanką i miała w zapasie nianię, która zgodziła się przyjść za odpowiednią kwotę nawet w nocy.
Tak tak, wiemyBędziemy organizować się na bieżąco. Może Stary jak odwiezie mnie - odwiezie następnie małą do moich rodziców. Zobaczymy 🙈
-
Czy któraś z Was kupowała może nowy materac do gondoli? Mam oczywiście z Cybexa swojego po córce, ale chyba wywalę w cholerę i kupię nowy. Tylko nie wiem, które są teraz polecane 🤔
-
@Alima cudowne wieści 🙏🏻
Alima lubi tę wiadomość
👩🏼 PCOS, niedoczynność tarczycy, brak regularnych owulacji, kariotyp ✅
🧑🏻 niskie parametry nasienia, ŻPN, kariotyp ✅
fragmentacja DNA pow. 30%, SORP 3,87% ❌poniżej 1 mln, reszta nie do oceny z powodu małej ilości
⭕️ wstrzymana procedura ivf - zła cytologia | kolposkopia - zabieg elektrokonizacji szyjki macicy ⭕️ CIN I i CIN II zmiana usunięta z marginesem zdrowej tkanki |
KIR AA, MTHFR homo (C677), PAI hetero ⭕
💉 11 pobranych - 10 dojrzałych - 6 zapłodniono - 4 zapłodnione - 3 blastki | jedna wczesna blastka 1 podana w 5 dobie, 4.2.2 ❄️ i 4.2.3 ❄️ na zimowsku |
28.10 transfer | 5 dpt 3,4 | 6 dpt ⏸️ | 7 dpt 33,2 mlU/ml | 9 dpt 82,5 mlU/ml | 10 dpt 114,7 mIU/ml | 15 dpt 679,5 mlU/ml 16 dpt 1075,9 | 24 dpt CRL 3.0mm | 28 dpt 33407 ng/ml | 29 dpt CRL 6.4mm i 💜 | 8w6d 2.04cm i 168 bmp
-
Ja już na prawdę nie wiem czy to moja głowa czy to jednak normalne na tym etapie 🙄
Ciąży mi brzuch i mnie boli jakby.. pęcherz? Czuję ucisk a jak leżę to promieniuje mi do lędźwi 😣 mam już tak od wczoraj w zasadzie prawie cały czas poza momentem kiedy układam się do snu 🥺
Jak to możliwe, że kobiety się w socjalach wypowiadają, że „nie czują jakby były w ciąży”? 🤡👩🏼 PCOS, niedoczynność tarczycy, brak regularnych owulacji, kariotyp ✅
🧑🏻 niskie parametry nasienia, ŻPN, kariotyp ✅
fragmentacja DNA pow. 30%, SORP 3,87% ❌poniżej 1 mln, reszta nie do oceny z powodu małej ilości
⭕️ wstrzymana procedura ivf - zła cytologia | kolposkopia - zabieg elektrokonizacji szyjki macicy ⭕️ CIN I i CIN II zmiana usunięta z marginesem zdrowej tkanki |
KIR AA, MTHFR homo (C677), PAI hetero ⭕
💉 11 pobranych - 10 dojrzałych - 6 zapłodniono - 4 zapłodnione - 3 blastki | jedna wczesna blastka 1 podana w 5 dobie, 4.2.2 ❄️ i 4.2.3 ❄️ na zimowsku |
28.10 transfer | 5 dpt 3,4 | 6 dpt ⏸️ | 7 dpt 33,2 mlU/ml | 9 dpt 82,5 mlU/ml | 10 dpt 114,7 mIU/ml | 15 dpt 679,5 mlU/ml 16 dpt 1075,9 | 24 dpt CRL 3.0mm | 28 dpt 33407 ng/ml | 29 dpt CRL 6.4mm i 💜 | 8w6d 2.04cm i 168 bmp
-
szona wrote:Czy któraś z Was kupowała może nowy materac do gondoli? Mam oczywiście z Cybexa swojego po córce, ale chyba wywalę w cholerę i kupię nowy. Tylko nie wiem, które są teraz polecane 🤔
Ja kupuje nowy do cybexa 🙂 wezmę pewnie rucken dedykowany pod mój wózek, myślę że będzie wiele ciepłych dni kiedy mała będzie sobie spała w parku w wózku a ja będę czytać książkę więc niech ma warunki jak w łóżeczku 😄szona lubi tę wiadomość