X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
Odpowiedz

LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️

Oceń ten wątek:
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojowniczka 💪🏻 wrote:
    To mnie pocieszyłyscie. Mam takie same objawy jak Pokahontaz plus może lekko ćmienie kości, nos lekko przytkany i pokaszluje🤦‍♀️
    Będzie dobrze 🙏 byle wysokiej gorączki nie było a reszta szybko minie i nim się obejrzysz będziesz zdrowa jak rybka 🤞

Pokahontaz26 lubi tę wiadomość

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    20/11 Beta - 470 🥹
    22/11 Beta - 1151 😍🥹
    19/12 - miś Haribo CRL 2,15 ♥️ 182bpm
    17/01 - prenatalne 🙏🤞

age.png

preg.png
  • Wojowniczka 💪🏻 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka wrote:
    Będzie dobrze 🙏 byle wysokiej gorączki nie było a reszta szybko minie i nim się obejrzysz będziesz zdrowa jak rybka 🤞
    Ja głupia się naczytałam oczywiście o poronieniu o tym że uszkadza płód, mózg 🤦‍♀️🤦‍♀️ i już zdążyłam przeryczec pół dnia

starania od 2020r.
    01.2023 r.-08.2023 r. Artemida
    🔸7x cs letrozolem - starania naturalne ❌
    11.2023 r. Kriobank - decyzja o ivf I procedura
    🔸 17.02.2024 r. FET 1.1.1 cb ❌
    🔸 26.03.2024 r. FET 1.2.2❌
    🔸16.04.2024 r. histeroskopia - podcięcie dna macicy
    🔸 18.06.2024 r. FET 3.1.2 ❌
    07.2024 r. Kriobank II procedura
    🔸 13.08.2024r. usunięcie jajowodów (wodniaki), histeroskopia i biopsja endometrium
    🔸 28.10.2024r. FET 4.1.1 🙏🏻
    5 dpt ⏸️
    7 dpt BHCG 66,60 mlu/ml
    9 dpt BHCG 176 mlu/ml
    11 dpt BHCG 381 mlu/ml
    13 dpt BHCG 961,60 mlu/ml
    17 dpt GS 7 mm z YS
    28 dpt mamy 🩷 121/min CRL 0,76 cm
    9+2 CRL 2,50 cm Szczęścia 🩷

❄️❄️❄️❄️❄️ na zimowisku

preg.png
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dosia_24 wrote:
    Tak pisze i część stomatologów jak może to też nie robi no ale nie w przypadku bólu zęba i stanu zapalnego ,bo wtedy to już mus. Ten ząb jest martwy więc jeśli wszystko by z nim było dobrze to nie powinien boleć, może ktoś Ci źle ten kanał lub kanały wypełnił i dlatego się odezwał po czasie w niefortunnym momencie. Nie zawsze trzeba to leczyć pod mikroskopem nawet jeśli już była w nim kanałówka to często się da zrobić bez mikroskopu jedynie w lupach żeby widoczność była lepsza.
    Jeśli chodzi o czytanie w necie co wolno ,a co nie to oszleć można ,bo na jednej stronie pisze jedno ,a na innej drugie. Ja na przykład odkryłam na ovu dietę ciążową i tam jest korzeń maca zalecany ,a na necie pisze ,że nie powinno się go stosować w ciąży. Wiele produktów jak patrzyłam to na jednej stronie pisze ,że wolno ,a na innej nie. Już człowiek paranoi dostaje.
    No ale jeśli chodzi o zdjęcie to nie martw się, teraz promieniowanie jest naprawdę ograniczone i śladowe więc nie zaszkodzi dziecku.
    Można wiedzieć skąd jesteś? Może gdzieś blisko nas i byłabym w stanie pomóc
    Trochę mnie uspokoiłam bo już płakać mi się dziś chciało z tego wszystkiego.
    Jestem spod Poznania.

👩🏼 90’ Hashimoto i niedoczynność tarczycy, amh 2,89
    👦🏻90’ mała ruchliwość plemników, mało plemników prawidłowej budowy

IVF 09.2024:
    18.09.24 start stymulacji 💉
    30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
    6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
    7 dpt ⏸️ i beta 38,1
    9 dpt 88,3
    12 dpt 379
    14 dpt 914
    17 dpt 3553
    26 dpt ❤️ CRL 0,47 cm
    8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
    9+1 👶🏻 2,4 cm ❤️
    11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️ 158
    preg.png
  • Pa-u-linka Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo mało się tu udzielam , ale czytam na bieżąco . Jutro wizyta. Mega się przed nią stresuje bo nie mam żadnych objawow co w porównaniu do pierwszej i drugiej ciąży jest mega dziwne . W drugiej ciąży wymiotowałam do 7 miesiąca 🙈 z dobrych wiadomości to dostałam wynik biopsji którą miałam miesiąc temu na cito i mogę odetchnąć bo zmiana Łagodna🥰 jak jutro będzie wszystko dobrze to chyba w końcu zacznę się cieszyć bo tak to same zmartwienia

Galaxis, angelfromhell, Ala1416, Karla_, Sanana, Róża11, rolka355, Dosia_24, Motylek93, Begginer lubią tę wiadomość

2015 👶
    2018 👶

05.12.2024 - aniołek💔 ( 10t2d)
  • Afalvia Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już też po wizycie. Zdjęcia nie wrzucę bo nie wiem jak 🤷
    Mamy 3,04 cm i wszystko pięknie i ładnie. Było widać jak sobie skacze i macha rękami. Serduszko 160 ♥️

P.S. nie stresujcie się bólami, brakiem objawów, brakiem boli cycków 😆
    Ja się stresowałam a dziś wszystko pięknie ♥️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2024, 19:59

Optymistka90, Galaxis, Magdalenabc, angelfromhell, Kamax9, Lileepi, Ala1416, Karla_, Sanana, Vilka, Róża11, Pokahontaz26, Dosia_24, Nieprzejrzysta, Lusia90, Meeegy91, Emii, Motylek93, AnitaK, Begginer, Karolina93 lubią tę wiadomość

• Karla_ Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Afalvia wrote:
    P.S. nie stresujcie się bólami, brakiem objawów, brakiem boli cycków 😆
    Ja się stresowałam a dziś wszystko pięknie ♥️

Ja też dziś miałam wizytę i identycznie - mimo braku objawów wszystko jest w porządku ☺️ ale przyznam szczerze, że trochę się stresowałam.

Dziś byłam w Lux Medzie i w sumie zabawna sytuacja, bo według USG jestem 10+6 co nie jest możliwe w moim wypadku 😅 jednak sprzęt sprzętowi nierówny. Termin u mojej lekarki prywatnie jest taki sam jak z OM, czyli 10+0 aktualnie. Nie przywiązuje się więc zbytnio do tego co dziś na usg. Serduszko ładnie bije i to mnie cieszy ❤️

Afalvia, angelfromhell, Róża11, Ala1416, Dosia_24, Galaxis, Emii, Motylek93, AnitaK, Begginer lubią tę wiadomość

19.10.2024 ⏸️ 11dpo
    24.10.2024 Beta 275,75
    26.10.2024 Beta 649,39
    07.11.2024 4 mm 🥰
    21.11.2024 1.84 cm, ❤ 180/min
    30.12.2024 Nifty - zdrowa dziewczynka 🩷

preg.png
  • tygrysek7773 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszą mnie wasze udane wizyty. 🥰 dziewczyny czy ja jestem jedyna która się nie stresuje wizytą ? Wiem że to dziecko żyje i rośnie.. mdłości mam apogeum, dziś dwa razy wymiotowalam. I niestety jakoś nie potrafię się tą ciąża cieszyć.. :(

Karla_ lubi tę wiadomość

👩32 🧔30
    26.09 początek starań o 3 dziecko 👩‍❤️‍💋‍👨
    2.11 mamy 🤰dwie kreseczki !!
    22.11 mamy ❤i 4 mm człowieka
    age.png
    age.png
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2024, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dosia_24 wrote:
    Tak pisze i część stomatologów jak może to też nie robi no ale nie w przypadku bólu zęba i stanu zapalnego ,bo wtedy to już mus. Ten ząb jest martwy więc jeśli wszystko by z nim było dobrze to nie powinien boleć, może ktoś Ci źle ten kanał lub kanały wypełnił i dlatego się odezwał po czasie w niefortunnym momencie. Nie zawsze trzeba to leczyć pod mikroskopem nawet jeśli już była w nim kanałówka to często się da zrobić bez mikroskopu jedynie w lupach żeby widoczność była lepsza.
    Jeśli chodzi o czytanie w necie co wolno ,a co nie to oszleć można ,bo na jednej stronie pisze jedno ,a na innej drugie. Ja na przykład odkryłam na ovu dietę ciążową i tam jest korzeń maca zalecany ,a na necie pisze ,że nie powinno się go stosować w ciąży. Wiele produktów jak patrzyłam to na jednej stronie pisze ,że wolno ,a na innej nie. Już człowiek paranoi dostaje.
    No ale jeśli chodzi o zdjęcie to nie martw się, teraz promieniowanie jest naprawdę ograniczone i śladowe więc nie zaszkodzi dziecku.
    Można wiedzieć skąd jesteś? Może gdzieś blisko nas i byłabym w stanie pomóc

Potwierdzam. Moja Pani doktor tez mowila, że promieniowanie jest bardzo małe. Ze juz w nowych zagranicznych wytycznych jest ze mozna robic. Promieniowanie jest stokroć mniejsze niż w przypadku lotu samolotem itp. U mnie czekamy do 2 trymestru, bo sprawa nie jest nagląca i Pani mówiła ze to też bardziej dla ich bezpieczenstwa, żeby później nie byli oskarżani jesli z ciaza coś potoczy się nie tak.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2024, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrysek7773 wrote:
    Cieszą mnie wasze udane wizyty. 🥰 dziewczyny czy ja jestem jedyna która się nie stresuje wizytą ? Wiem że to dziecko żyje i rośnie.. mdłości mam apogeum, dziś dwa razy wymiotowalam. I niestety jakoś nie potrafię się tą ciąża cieszyć.. :(

Ja kiedyś naczytalam się że mocne mdłosci i wymioty świadczą o wysokich hormonach czyli = silny zarodek i zdrowa ciaza. Dodatkowo kiedys jak bylam na kontroli w poprzedniej ciazy to gin pytał, czy bolą mnie piersi. Ja mówiłam że mało i czasami. A on na to oj niedobrze niedobrze. No i faktycznie nie skończyło się dobrze. Więc cały czas rozkminiam i mam stes. Ja w ogóle ciaza się nie cieszę tzn ja chcę już to dziecko, ale ciaza jest dla mnie porazka. Mega zle sie czuje i wszystkim mówię prawdę.

• Maja0811 Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,szukam jakiś szczęśliwie zakończonych histori w związku z niskim progesteronem :( czy komuś się udało? W poprzedniej ciąży miałam niski, brałam dopochwowo ale poroniłam w 8 tc, w tej ciąży znowu niski.. Trochę się martwię

• Gosiaczek.prosiaczek Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rolka355 wrote:
    Ja kiedyś naczytalam się że mocne mdłosci i wymioty świadczą o wysokich hormonach czyli = silny zarodek i zdrowa ciaza. Dodatkowo kiedys jak bylam na kontroli w poprzedniej ciazy to gin pytał, czy bolą mnie piersi. Ja mówiłam że mało i czasami. A on na to oj niedobrze niedobrze. No i faktycznie nie skończyło się dobrze. Więc cały czas rozkminiam i mam stes. Ja w ogóle ciaza się nie cieszę tzn ja chcę już to dziecko, ale ciaza jest dla mnie porazka. Mega zle sie czuje i wszystkim mówię prawdę.

Ja mam to samo… byle pójść spać i obudzić się już w 8 miesiącu 😂😂😂
    Jak wczoraj miałam spokój tak dzisiaj dostałam takich bóli że masakra.
    Też macie gorsze wieczory jeżeli chodzi o bóle brzucha ? U mnie jeszcze do tego lędźwie doszły. Czuję jakby mi ktoś jajniki ściskał i ku pachwiny ciągnął 😂😂😂

👩🏻 34 & 👨‍🦱 42

26.04.2024 - 9 tc 💔

26.10.2024 -❓❓🍼

19.12.2024 oraz 02.01.2025 badania prenatalne USG+pappa 🧬 💙

27.02.2025 - Badania połówkowe

Cukrzyca ciążowa 🧁🧁

Leki 💊
    * Progesteron Bensis,
    * Luteina,
    * Neoparin,
    * Acard,
    * Insulina,

preg.png
  • Anulek84 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja0811 wrote:
    Dziewczyny,szukam jakiś szczęśliwie zakończonych histori w związku z niskim progesteronem :( czy komuś się udało? W poprzedniej ciąży miałam niski, brałam dopochwowo ale poroniłam w 8 tc, w tej ciąży znowu niski.. Trochę się martwię

Niski tzn ile? A masz zalecony jakiś progesteron?

👩40 👨41
    II.2024 💔 (5t)
    XII.2024 💔👼 9t5d (por.zatrz.6t1d)

start programu IVF (wrzesień '24)
    🔜 immunolog
    🔜 genetyk
    🔜 poszerzona diagnostyka gen. i immuno.
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, czyli nie bać się tego rtg i zrobić w razie potrzeby. Fajnie, że jest to forum bo przynajmniej człowiek spokojniejszy.

Mi ostatnio to nic nie jest. Brzuch mnie przestał dzisiaj boleć. Piersi też ledwo co czuję. Tylko ciągle bym spała i spała.

rolka355, Dosia_24 lubią tę wiadomość

👩🏼 90’ Hashimoto i niedoczynność tarczycy, amh 2,89
    👦🏻90’ mała ruchliwość plemników, mało plemników prawidłowej budowy

IVF 09.2024:
    18.09.24 start stymulacji 💉
    30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
    6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
    7 dpt ⏸️ i beta 38,1
    9 dpt 88,3
    12 dpt 379
    14 dpt 914
    17 dpt 3553
    26 dpt ❤️ CRL 0,47 cm
    8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
    9+1 👶🏻 2,4 cm ❤️
    11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️ 158
    preg.png
  • Pokahontaz26 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rolka355 wrote:

Myślę że taka teoria jest szkodliwa i może nieźle dziewczynom z dobrym samopoczuciem namieszać.
    W pierwszej ciąży miałam lekkie mdłości 6-8tydzien potem nic, zero objawów. Zero bólu piersi, nic podobnego. A urodził się zdrowy duży dzidziuś. Moja koleżanka jest teraz w 22tc i szok, bo mówi że nie miała ani jednego objawu nieprzyjemnego, nawet jej ani razu nie zemdliło 🙈 co organizm to inaczej. Jeden się szybciej przyzwyczaja do bycia w ciąży i ogarnie te hormony a drugi niestety potrzebuje więcej czasu i bardziej odreagowuje.
    Dlatego dziewczyny na prawdę nie stresujcie się czy Was dzisiaj bolą piersi albo czy to dobrze że nie kłuje w podburzuszu, bo wczoraj kuło, bo to wszystko jest bardzo zmienne. Ja do 8 tygodnia miałam masakrę z mdłościami, na tydzień przeszły i od dwóch dni znowu wieczoru to męka i cola w ręku. Raz tak raz siak 🤷🏻‍♀️

Maja0811, Izaxx, Praskovia, Vilka, Begginer lubią tę wiadomość

• Truśka Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja wczoraj się czułam fatalnie dzisiaj lepiej. Syn z grypą w domu i u mnie w ogóle grypa panuje u nas na maksa ja dostałam leki na grypę zapobiegawczo. Chłopaki chodzą do szkoły i tam też chorób pełno ja raczej nie chorowałam z nimi ale nigdy nie wiadomo myślę że mamy mały wpływ na to co będzie

rocznik '90
    Synek 16.12.2014r.
    Synek 13.07.2016r.
    starania o 3 od 2024 :)
    01.11.2024r. II
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2024, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pokahontaz26 wrote:
    Myślę że taka teoria jest szkodliwa i może nieźle dziewczynom z dobrym samopoczuciem namieszać.
    W pierwszej ciąży miałam lekkie mdłości 6-8tydzien potem nic, zero objawów. Zero bólu piersi, nic podobnego. A urodził się zdrowy duży dzidziuś. Moja koleżanka jest teraz w 22tc i szok, bo mówi że nie miała ani jednego objawu nieprzyjemnego, nawet jej ani razu nie zemdliło 🙈 co organizm to inaczej. Jeden się szybciej przyzwyczaja do bycia w ciąży i ogarnie te hormony a drugi niestety potrzebuje więcej czasu i bardziej odreagowuje.
    Dlatego dziewczyny na prawdę nie stresujcie się czy Was dzisiaj bolą piersi albo czy to dobrze że nie kłuje w podburzuszu, bo wczoraj kuło, bo to wszystko jest bardzo zmienne. Ja do 8 tygodnia miałam masakrę z mdłościami, na tydzień przeszły i od dwóch dni znowu wieczoru to męka i cola w ręku. Raz tak raz siak 🤷🏻‍♀️

No mnie też te teorie bardzo postresowały. Jak widać nie mają nic z prawdy.

Pokahontaz26, Vilka lubią tę wiadomość

• Dosia_24 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    Trochę mnie uspokoiłam bo już płakać mi się dziś chciało z tego wszystkiego.
    Jestem spod Poznania.

Oh kurcze to daleko ,bo ja Rzeszów. W każdym razie nie przejmuj się. W pierwszej kolejności bym się umówiła do lekarza ,który zrobi Ci zdjęcie tego zęba i stwierdzi czy coś się tam dzieje czy nie. Jeśli tak to kanałowe ,może się uda bez mikroskopu albo jak nie znajdziesz dobrego lekarza ,który ogarnia endo do tego stopnia ,że poradzi sobie bez to pod mikroskop, po leczeniu pewnie zrobią Ci drugie zdjęcie ,możesz poprosić żeby to drugie zrobić po porodzie ,może się zgodzą.

Optymistka90 lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 25
    🧔‍♂️ 34

Starania od 3.2024

21.11 - beta 51.2 ,prog 28.2
    23.11 - beta 131,16 ,prog 37.30
    25.11 - beta 401,2 ,prog 31.1
    27.11 - beta 1006,1 , progesteron 32.1
    29.11 - beta 2664,2 ,prog 21,6
    5.12 - pierwsza wizyta na USG 😊 mamy ❤️
    20.01 - prenatalne 👶

preg.png
  • Lusia90 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojowniczka 💪🏻 wrote:
    To mnie pocieszyłyscie. Mam takie same objawy jak Pokahontaz plus może lekko ćmienie kości, nos lekko przytkany i pokaszluje🤦‍♀️
    O kurde ja też mam lekki katar i pokaszluje. Aż się boję.

preg.png

👩26 |👨‍🦱 27 | pierwsza ciąża.

31.10 skromne ⏸️
    12dpo beta 91.90, progesteron 47.60 🔸16dpo beta 927.38 🔸19dpo beta 4455,84 🔸23dpo beta 19657.67

28.11 wizyta: 1cm Boróweczki 🫐, ♥️ 140 uderzeń/min
    12.12 wizyta: 2,72 Fasolci 🫘
    03.01 wizyta: 7,2 Kiwi 🥝, na 80% chłopiec 💙
  • Pokahontaz26 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rolka355 wrote:
    No mnie też te teorie bardzo postresowały. Jak widać nie mają nic z prawdy.
    Oczywiście, że nie! Głowa do góry ❤️ nie zawsze ciąża to wymioty i migreny. Bywają szczęściary, którym tylko brzuszek rośnie 😄

rolka355 lubi tę wiadomość

• Maja0811 Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulek84 wrote:
    Niski tzn ile? A masz zalecony jakiś progesteron?
    Progesteron mam 11… Biorę 3x200

‹‹ 150 151 152 153 154 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ