LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Czy któraś z Was ma problemy z anemią w ciąży? 😮💨
Nie chce na razie żelaza w tabletkach i staram się to dietą podnieść, ale może macie jakieś swoje sprawdzone sposoby?
Dodatkowo moja skóra chyba nigdy nie była w tak fatalnej kondycji 🙈 Sahara na twarzy, mimo kremów nawilżających i picia dużej ilości wody… a podobno cera w ciąży miała promienieć 😅 o wypryskach ropnych już nie wspominam.
Wybiorczość w jedzeniu, ale to już chyba powoli się kończy.
Mdłości też zaczynają odpuszczać (wymioty tylko 2 razy miałam). Za to jest mi tak potwornie słabo… ciągle mam wrażenie, ze jak postoję 15 min to zemdleję. W uszach głucho, mroczki przed oczami… zrezygnowałam nawet z jazdy samochodem bo nie chce stwarzać ryzyka dla siebie i innych 🙈 Zapewne to przez tą anemię, której nie mogę się pozbyć i martwi mnie to bo to dopiero początek 2 trymestru, a co będzie w 3… Wizyta dopiero 21.01, zobaczę co mi moja ginekolog na to powie 😮💨Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia, 15:57
33 & 35
💔 07.2022 (7 tydz.)
💔 12.2022 (6 tydz.)
💔 06.2023 (biochem.)
———————————————————
⏸️ 24.10.2024
❤️11.2024 - potwierdzone bijące serduszko
📍17.12 badanie prenatalne | PAPPA - niskie ryzyka
✨TP: 02.07.2025
Kolejna wizyta: 21.01.2025
———————————————————
Mutacja MTHFR C677T (heterozyg.)
PAI-1 (heterozyg.)
💉 Neoparin
💊 Duphaston -
Somebody_33 wrote:Czy któraś z Was ma problemy z anemią w ciąży? 😮💨
Nie chce na razie żelaza w tabletkach i staram się to dietą podnieść, ale może macie jakieś swoje sprawdzone sposoby?
Dodatkowo moja skóra chyba nigdy nie była w tak fatalnej kondycji 🙈 Sahara na twarzy, mimo kremów nawilżających i picia dużej ilości wody… a podobno cera w ciąży miała promienieć 😅
W końcu mdłości trochę odpuściły (wymioty tylko 2 razy, wię
Na żelazo z mojego doświadczenia nic tak nie podnosi jak wołowina (to moje doświadczenie) jeśli poziom ferrytyny też jest niski i nie dasz rady jeść mięsa to jednak myślałam o suplementacji. Roślinne też można próbować, ale przyswajalność jest mniejsza. Tylko że żeby zależało faktycznie się wchalanialo musi mieć „towarzyszy” b12, c, laktoferyna i probiotyk pod to np szczep z sanprobi ibsSomebody_33 lubi tę wiadomość
-
Ja już się melduję po prenatalnych. Byłam prywatnie więc samo usg, a we wtorek mam na nfz więc będzie i krew pobierana. U nas wszystko dobrze, bobas rozwija się prawidłowo, na tą chwilę ma wszystko to co mieć powinien ☺️ ten lekarz powiedział mi że wychodzi TP 3 dni wcześniej niż z miesiączki a to akurat wypadają urodziny mojej mamy. Żartowałam do sióstr, że w tym roku prezent na mamy urodziny biorę ja na klatę 🤣
Bobas ma 7,2 cm, serduszko bije 166 ud./min i na 80% chłopak 💙 mąż chodzi dumny jak paw 🤣 mówi że żeby nie antybiotyk który bierze to by se drinka strzelił z tej okazji 🤣Somebody_33, myszka1991, mamastasia2020, Róża11, Sanana, Lileepi, Nieprzejrzysta, angelfromhell, Dosia_24, Wojcinka, 88Ania88, tygrysek7773, Galaxis, Anka657, Optymistka90, Afalvia, ConteBis, Ala1416, LadyBug, Styśka1998, Praskovia lubią tę wiadomość
-
@Roza11 mi też właśnie mówił o dwóch kolacjach 🙈 z czego tą drugą zjeść tak żeby odstęp od badania był 8h i absolutnie nie robić głodówki 12h
-
angelfromhell wrote:Na cere polecam kosmetyki ph doctor łącznie z kwasem mlekowym.
Na żelazo z mojego doświadczenia nic tak nie podnosi jak wołowina (to moje doświadczenie) jeśli poziom ferrytyny też jest niski i nie dasz rady jeść mięsa to jednak myślałam o suplementacji. Roślinne też można próbować, ale przyswajalność jest mniejsza. Tylko że żeby zależało faktycznie się wchalanialo musi mieć „towarzyszy” b12, c, laktoferyna i probiotyk pod to np szczep z sanprobi ibs
Dzięki za polecenie! Na pewno coś od nich wypróbuję do twarzy bo już sobie nie radzę ze swoją pielęgnacją, a widzę sporo pozytywnych opinii i fajne składy.
Lubię mięso i często jem, dalej będę działać z tą wołowiną, ale nie wiedziałam o łączeniu z laktoferyną i probiotykami, których akurat nie przyjmuję. Może to trochę usprawni przyswajanie.
Wit. B12 i C na szczęście suplementuję.
Dzięki za dużo wskazówek ☺️
angelfromhell lubi tę wiadomość
33 & 35
💔 07.2022 (7 tydz.)
💔 12.2022 (6 tydz.)
💔 06.2023 (biochem.)
———————————————————
⏸️ 24.10.2024
———————————————————
PAI-1 (heterozyg.)
💉 Neoparin
💊 Duphaston -
My też wracamy z wizyty. Mąż po raz pierwszy widział nasze dzieciątko, które prawdopodobnie jest dziewczynką 😍
Somebody_33, Róża11, Sanana, Lusia90, Lileepi, 3erin, Truśka, angelfromhell, Dosia_24, Wojcinka, 88Ania88, tygrysek7773, Galaxis, Anka657, Ala1416, LadyBug, Meeegy91, Styśka1998, Praskovia lubią tę wiadomość
3.01.2024 - wizyta - wszystko dobrze, prawdopodobnie mamy dziewczynkę ❤️
31.01.2024 - kolejna wizyta -
myszka1991 wrote:@Roza11 mi też właśnie mówił o dwóch kolacjach 🙈 z czego tą drugą zjeść tak żeby odstęp od badania był 8h i absolutnie nie robić głodówki 12h
Tak, wtedy może być wystrzal cukru, bo organizm zmagazynuje, też mi tak mówiła. Bedzie dobrze. W moim odczuciu te cukry na czczo to trochę loteria🚺 29
🚹 31
Razem 13 lat
2021 💒
2 lata starań, rok w klinicie, badania- ja wszystko ok, mąż lekko obniżone parametry nasienia, przerwanie wizyt sierpień 2024
Ostatnia miesiączka 27.09.2024, cykle regularne
22.10.2024 dwie kreski🤞
Leki: progesteron besins 100mg raz dziennie
Beta:
24.10.2024; 52
26.10.2024; 148
28.10.2024; 498; prog.; 42,7 ng/ml
30.10.2024; 1343
05.11.2024; 14109; prog.; 194 nmol/l
08.11.2024 0,28 crl 💛 bije serduszko
19.11.2024 1,24 crl 💛 bije serduszko
03.12.2024 2,51 crl 💛 bije serduszko
16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💜 termin z usg i OM 04.07.2025 -
Ja miałam anemię w poprzedniej ciąży, czułam się wiecznie chora, bez energii. Brałam tabletki, nawet nie pomyślałabym, żeby dietą walczyć z anemią w ciąży. Jak dla mnie - ważne, żeby raz dwa poprawić wyniki. Dziecko rośnie tak szybko i potrzebuje jak najlepszych warunków. Może warto jednak sięgnąć po suplementy.
Rob, jak czujesz ☺️ U mnie same tabletki nie wystarczyły i miałam wlewy dożylne. Boże jak ja dziękuję za medycynę. Czułam się jakbym jakichś super mocy dostała 😅Somebody_33 lubi tę wiadomość
-
myszka1991 wrote:Ja dzisiaj oddałam krew do nifty… czekam teraz w nerwach na wyniki 🤞🏻🤞🏻🙈
Dziewczyny jaka Wam wyszła glukoza we krwi na czczo? Mi 90, więc mieszczę się w normie ale mój ginekolog każe mi powtórzyć bo mu się średnio podoba, wolałby by było poniżej 90
U mnie 79,7 byłam w szoku bo zawsze na granicy normy i byłam się ze odrazu teraz wyślę mnie na krzywą a rok temu bardzo kiepsko ją zniosłam 😬myszka1991 lubi tę wiadomość
👧34 🧑34
🧒13 (2011)
Początek starań lipiec 2022
03.02.2023 AMH 0,24
21.03.2023 AMH 0,44
badanie nasienia - bardzo kiepskie wyniki
20.11.2024 (30dc) ⏸️
25.11.2024 B-HCG 5151,1 / prog. 21,6
27.11.2024 B-HCG 9359,0 / prog. 23,75
05.12.2024 mamy ❤️ i 0,80cm bejbusia 🥰 wg usg 6+5
30.12 3,41cm wg usg 10+2
02.01.2025 4,07cm wg usg 11
16.01.2025 badania prenatalne
27.01.2025 wizyta 🩺
-
myszka1991 wrote:Ja dzisiaj oddałam krew do nifty… czekam teraz w nerwach na wyniki 🤞🏻🤞🏻🙈
Dziewczyny jaka Wam wyszła glukoza we krwi na czczo? Mi 90, więc mieszczę się w normie ale mój ginekolog każe mi powtórzyć bo mu się średnio podoba, wolałby by było poniżej 90
Mi dwa razy wyszło 93, lekarze nic nie zalecali6.2024 10tc 💔
10.2024 cb 💔
4.12 - 6w5d, 0.83cm CRL, 125 bpm
31.12 - 10w5d, 3.84cm CRL, 178 bpm
MTHFR hetero
PAI-1 hetero
Clexane 0,2
[/url] -
Somebody_33 wrote:Czy któraś z Was ma problemy z anemią w ciąży? 😮💨
Dodatkowo moja skóra chyba nigdy nie była w tak fatalnej kondycji 🙈 Sahara na twarzy, mimo kremów nawilżających i picia dużej ilości wody… a podobno cera w ciąży miała promienieć 😅 o wypryskach ropnych już nie wspominam.
Wybiorczość w jedzeniu, ale to już chyba powoli się kończy.
Mdłości też zaczynają odpuszczać (wymioty tylko 2 razy miałam). Za to jest mi tak potwornie słabo… ciągle mam wrażenie, ze jak postoję 15 min to zemdleję. W uszach głucho, mroczki przed oczami… zrezygnowałam nawet z jazdy samochodem bo nie chce stwarzać ryzyka dla siebie i innych 🙈 Zapewne to przez tą anemię, której nie mogę się pozbyć i martwi mnie to bo to dopiero początek 2 trymestru, a co będzie w 3… Wizyta dopiero 21.01, zobaczę co mi moja ginekolog na to powie 😮💨Somebody_33 lubi tę wiadomość
-
Ja miałam anemię w poprzedniej ciąży, lekarz przepisał mi feroplex ale niestety nie pomagał nic a nic. Dopiero pomógł mi lek sorbifer durules. Także jak już któraś z was przejdzie na leki gdy dieta nie pomoże to miejcie na uwadze że nie każdy lek musi działać na nas. Ja kilka miesięcy brałam bezsensu ten feroplex a sorbifer mi pomógł raz dwa.
Swoją drogą ciekawa jestem jak moje żelazo i hemoglobina w tej ciąży. Na początku było ok ale wiadomo drugi trymestr teraz dziecko będzie na maksa wyciągać ze mnie. We wtorek mam wizytę więc pewnie dostanę skierowanie na morfologię i inne badania to sprawdzę.
A na jakim poziomie macie żelazo, hemoglobinę i hematokryt z ciekawości? Duża jest ta anemia?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia, 17:30
Somebody_33 lubi tę wiadomość
-
Wojcinka wrote:Dla zainteresowanych znalazłam taki filmik mamy gin gdzie pokazuje jak dokładnie wykonuje się wyliczanie ryzyk i dlaczego warto wykonać test pappa
https://youtu.be/7-sMf8taEgM?si=MxuPjqc3cdiP_Y6C
Moim zdaniem ciekawe
Dzięki! Bardzo mi to pomogło. Mi w sumie moja Pani doktor mówia, że dane się wprowadza do komputera i program wszystko przelicza, ale nie umiałam sobie tego wyobrazić.Wojcinka lubi tę wiadomość
-
tralalina wrote:Ja miałam anemię w poprzedniej ciąży, czułam się wiecznie chora, bez energii. Brałam tabletki, nawet nie pomyślałabym, żeby dietą walczyć z anemią w ciąży. Jak dla mnie - ważne, żeby raz dwa poprawić wyniki. Dziecko rośnie tak szybko i potrzebuje jak najlepszych warunków. Może warto jednak sięgnąć po suplementy.
Rob, jak czujesz ☺️ U mnie same tabletki nie wystarczyły i miałam wlewy dożylne. Boże jak ja dziękuję za medycynę. Czułam się jakbym jakichś super mocy dostała 😅
Dokładnie tak samo- czuję się jakby ktoś ze mnie wyssał energię i włączył tryb choroby na maksa. Lekarka na ostatniej wizycie stwierdziła, że pewnie mało jem i dlatego tak się czuję… ale teraz jem już znacznie więcej, a energia jeszcze bardziej w dół.
U mnie przez mutacje genetyczną mam problem z krwią i z wchłanianiem kwasu foliowego i B12, suplementuje najlepiej przyswajalne dla mnie formy. Tak jak piszesz, dziecko rośnie i potrzebuje tych wszystkich składników i biorę oczywiście pod uwagę konkretniejszą suplementacje i farmakologię (wlewy), ale to po najnowszej morfologii i konsultacji u mojej gin.
Chciałam już teraz dołożyć cos sprawdzonego w diecie, (wiem o wątróbce, ale boję się jej w ciąży, przez zawartość wit. A), żeby nie czekać aż pojadę na totalnych oparach do wizyty. 😊
33 & 35
💔 07.2022 (7 tydz.)
💔 12.2022 (6 tydz.)
💔 06.2023 (biochem.)
———————————————————
⏸️ 24.10.2024
———————————————————
PAI-1 (heterozyg.)
💉 Neoparin
💊 Duphaston -
Maniaaa. wrote:Ja walcze z anemią. W ciąży z córką też miałam i biorę żelazo w płynie
Na wizycie podpytam o to żelazo w płynie. Dużo zdrówka!33 & 35
💔 07.2022 (7 tydz.)
💔 12.2022 (6 tydz.)
💔 06.2023 (biochem.)
———————————————————
⏸️ 24.10.2024
———————————————————
PAI-1 (heterozyg.)
💉 Neoparin
💊 Duphaston -
Sanana wrote:To ja na swoim przykładzie może powiem tak-USG prenatalne i pappa w poprzedniej ciąży super. Na połówkowym wyszła wada, której nie dałoby się zobaczyć wcześniej, bo nie jest widoczna w 13 tc w USG i jest rozpoznawana naczęściej podczas połówkowego. NIFTy tej konkretnej wady by nie pokazało. Także zdarzyć się może wszystko, na każdym etapie. Niekiedy wada jest widoczna szybciej, ale lekarz jej nie zauważy lub sprzęt jest za słaby żeby ją zobrazować. Można wariować, a można żyć ze świadomością, że na ten moment jest dobrze i cieszyć się, że dane badanie na konkretnym etapie wyszło dobrze jeśli się martwisz-zrób NIFTy, ale ono wykrywa (albo i nie ) tylko mały odsetek wad i to najczęściej nie tych, które są wykrywane na późniejszych etapach ciąży
Bez sensu wydawać 2k na NiFTY skoro usg i pappa w porządku. Nie chce się nakręcać bo serio idzie zwariować. Chce się cieszyć że 1 prenatalne wyszły prawidłowo i czekać spokojnie do połówkowych, zresztą będę 13.01 na kontroli u swojego lekarza to podpytam -
Vilka wrote:Ja miałam anemię w poprzedniej ciąży, lekarz przepisał mi feroplex ale niestety nie pomagał nic a nic. Dopiero pomógł mi lek sorbifer durules. Także jak już któraś z was przejdzie na leki gdy dieta nie pomoże to miejcie na uwadze że nie każdy lek musi działać na nas. Ja kilka miesięcy brałam bezsensu ten feroplex a sorbifer mi pomógł raz dwa.
Swoją drogą ciekawa jestem jak moje żelazo i hemoglobina w tej ciąży. Na początku było ok ale wiadomo drugi trymestr teraz dziecko będzie na maksa wyciągać ze mnie. We wtorek mam wizytę więc pewnie dostanę skierowanie na morfologię i inne badania to sprawdzę.
A na jakim poziomie macie żelazo, hemoglobinę i hematokryt z ciekawości? Duża jest ta anemia?
u mnie:
Hematokryt - 36 %
Hemoglobina - 12,4 g/dl
Żelazo - 10 g/dl
Wszystko przy dolnych granicach ☹️
(oprócz żelaza warto też zrobić ferrytyne)
33 & 35
💔 07.2022 (7 tydz.)
💔 12.2022 (6 tydz.)
💔 06.2023 (biochem.)
———————————————————
⏸️ 24.10.2024
———————————————————
PAI-1 (heterozyg.)
💉 Neoparin
💊 Duphaston -
Ja mam wyniki badań bardzo dobre w tym hemoglobina a i tak zmęczenie mnie dojeżdża tak bardzo że ledwo funkcjonuje... Do tego brak siły i bóle głowy... Myślę że u mnie to połączenie ciąży i nagłej zmiany diety z low-carb na super high-carb i pewnie lekkie odwodnienie.
Niestety diety na razie nie mogę zmienić bo od wszystkiego innego mnie odrzuca ale mam nadzieję że to już kwestia kilku krótkich tygodni i będę mogła wrócić do bardziej zbilansowanej diety 🙏 -
Melduje się po prenatalnych!
Wszystko w porządku, na usg wszystkie pomiary w normie 🥰
Ale ulga!
Czekam jeszcze na wyniki z krwi, ale jestem dobrej myśli ☺️
No i lekarz obstawia dziewczynkę 🌸ale w pierwszej ciąży na I prenatalnych też miała być córka a potem w 16tyg okazało się, że chłopak 🙈 także jeszcze się nie nastawiam ☺️Róża11, 3erin, Lusia90, Gosiaczek.prosiaczek, Optymistka90, Somebody_33, Truśka, Galaxis, angelfromhell, Ala1416, LadyBug, 88Ania88, Lileepi, Wojcinka, Dosia_24, Styśka1998, Praskovia lubią tę wiadomość