X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
Odpowiedz

LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️

Oceń ten wątek:
  • Kamax9 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dosia_24 wrote:
    Lidokainy nie radzę ,bo ją będziesz połykać ,a ona przenika przez łożysko i może zaszkodzić bobasowi. Elugel jest bezpieczny ale nie wiem czy dużo pomoże, zależy co z tą ósemką, czy ona już jest na wierzchu czy pod dziąsłem i jej nie widać czy już się przebija. Jeśli pod dziąsłem i nie widać to niewiele to da. Elugel działa przeciwzapalnie głównie.
    Optymistka masz problem z dziąsłami, śmiało możesz spróbować smarować Elugelem, może coś to da

No ona właśnie już częściowo wyszła i tak mnie co jakiś czas atakuje jak zaczyna coraz bardziej nachodzić 😵‍💫

Starania od 06.2022
    Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
    Listopad 2023- ciąża biochemiczna
    Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
    21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻

6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
    19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
    31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
    08.01 135 g szczęścia ♥️
    22.01 198 g 💪
    preg.png
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elugel mi zbytnio nie pomaga niestety.
    Zamówiłam sobie żel curosept ads DNA + oczar wirgilijski. Nic na nim nie pisze czy można w ciąży. Alkoholu w składzie nie ma, więc myślę że chyba można?

👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮

IVF 09.2024:
    18.09.24 start stymulacji 💉
    30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
    6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
    7 dpt ⏸️ i beta 38,1
    9 dpt 88,3
    12 dpt 379
    14 dpt 914
    17 dpt 3553
    26 dpt ❤️ CRL 0,47 cm
    8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
    9+1 👶🏻 2,4 cm ❤️
    11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️ 158
    13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne USG ok 🩵, trisomie ok, zwiększone ryzyko stanu przedrzucawkowego (acard 150)
    13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
    preg.png
  • Dosia_24 Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    Elugel mi zbytnio nie pomaga niestety.
    Zamówiłam sobie żel curosept ads DNA + oczar wirgilijski. Nic na nim nie pisze czy można w ciąży. Alkoholu w składzie nie ma, więc myślę że chyba można?

On ma też chyba chlorheksydynę nie? Też działa przeciwzapalnie. Wydaje mi się ,że spokojnie możesz używać, ma też ksylitol więc dodatkowo będzie działać przeciwpróchniczo

👱‍♀️ 25
    🧔‍♂️ 34

Starania od 3.2024
    21.11.2024 - pozytywny test 😊
    5.12 - pierwsza wizyta na USG 😊 mamy ❤️
    20.01 - prenatalne 👶 niskie ryzyka, prawdopodobnie 💙
    17.03 - połówkowe

preg.png
  • Dosia_24 Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamax9 wrote:
    No ona właśnie już częściowo wyszła i tak mnie co jakiś czas atakuje jak zaczyna coraz bardziej nachodzić 😵‍💫

O to możesz spróbować, może pomóc jeśli już jest częściowo na wierzchu. Też ważne czy ta ósemka ma miesiące żeby sobie wyjść ,bo często jest tak ,że wyjdzie troszkę i tyle ,a później powoduje tylko ból i stany zapalne ,a często też jak ma mało miejsca to napiera na siódemkę

👱‍♀️ 25
    🧔‍♂️ 34

Starania od 3.2024
    17.03 - połówkowe

preg.png
  • Kamax9 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dosia_24 wrote:
    O to możesz spróbować, może pomóc jeśli już jest częściowo na wierzchu. Też ważne czy ta ósemka ma miesiące żeby sobie wyjść ,bo często jest tak ,że wyjdzie troszkę i tyle ,a później powoduje tylko ból i stany zapalne ,a często też jak ma mało miejsca to napiera na siódemkę

No u mnie rośnie w miarę prosto ale miejsca nie ma za wiele bo mam retainer cały czas a tylko 1 osemke wyrwałam (dont judge me😅). Jak tylko urodzę to je usunę

Starania od 06.2022
    Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
    Listopad 2023- ciąża biochemiczna
    Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
    21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻

6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
    19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
    31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
    08.01 135 g szczęścia ♥️
    22.01 198 g 💪
    preg.png
  • Maggi222 Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    Rozumiem. Ja sobie wbiłam do głowy że ktoś tu kiedyś pisał na wątku o 18 tyg, ale nie dam sobie ręki uciąć , może coś pomyliłam 😂

Tak! Podbijam! 🙋‍♀️

Pierwsza wizyta 17-18 tc - zbadanie pod usg aktywności mięśni brzucha, kresy białej, mięśni dna miednicy i ich aktywności. Do tego jeśli są jakieś problemy napięciowe albo bólowe (potoczna rwa kulszowa która jest często bólem promieniującym od stawu krzyżowo-biodrowego i przeciążeń związanych z rozszerzaniem stawów miednicy, ból spojenia łonowego, inne bole w rejonie miednicy i odcinka lędźwiowego) pokaże ćwiczenia które już na tym etapie można wykonywać.

Kolejna wizyta jeśli nie ma większych wskazań to 27-28 tc ciąży, podobnie plus więcej ćwiczeń i ewentualne odciążenie brzucha i pleców czy terapia manualna czy tejpami.

Kolejna wizyta 34 tc - przygotowanie do porodu, instruktarz masażu krocza i pozycje/ ćwiczenia porodowe.

P.S jestem fizjo (nie urogin) ale kiedyś dużo współpracowałam z urogin i mam dużo znajomych z tej branży żeby wszystko dowiedzieć jak już dotyczy mnie osobiście 😉 na zdrowie! 😀

3 lata starań.
    Pierwsza procedura 10.2024
    Punkcja 12.10 - pobrano 17, zapłodniono 9, 6 rozwijało, do blastki dotrwały 3.
    17.10 transfer świeżaka 4AA, ❄️4AB❄️4BB czekają.

Od 5 dnia po transferze i wzroście beta HCG - nasilająca hiperstymulacja i płyn w otrzewnej. 8dpt potwierdzono przez USG i wdrożono leki.

beta HCG:
    5dpt - 14,7
    7dpt - 44,5 (214%)
    9dpt - 73,3 (72%)
    11dpt - 98,4 (35%)
    13 dpt - 169,2 (72%)
    18 dpt - 560,9 (62%)
    20 dpt - 876,9 (50%)
    21 dpt - USG - jest pęcherzyk 10mm i prośba lekarza o jeszcze 2x badanie bety w ciągu tygodnia do kolejnego USG
    23 dpt - 1841,3 (69%)
    28 dpt - 5254,20 (50%), GS 11,2mm, CRL 4,4mm, jest ❤️
    35 dpt - GS 18,9mm CRL 12,6mm, jest piękne❤️.
    9+5: GS 2,86cm ♥️
    11+4: GS 4,7 cm ♥️170, w USG prenatalnym wszystko Ok, PAPPA i Beta HCG - niskie ryzyka

preg.png
  • Dosia_24 Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamax9 wrote:
    No u mnie rośnie w miarę prosto ale miejsca nie ma za wiele bo mam retainer cały czas a tylko 1 osemke wyrwałam (dont judge me😅). Jak tylko urodzę to je usunę

W 2 trymestrze też można spokojnie się jej pozbyć 😄 sama mam aparat i dwie ósemki w kości leżące sobie prosto do siódemek i nie wyrywam, póki nie boli to niech będzie 😅 niestety u mnie sprawa byłaby bardziej skomplikowana ,bo żeby je wyjąć to trzeba rozciąć dziąsła, rozwiercić te ósemki na trzy części, wyciągnąć i zaszyć ,a gojenie jest ciężkie i bolesne 😵‍💫
    Niestety ortodonci nigdy nie każą tych ósemek się pozbywać zanim zaczną leczyć ,a później jak już wychodzą lata po ściągnięciu aparatu i przesuwają zęby to jest problem. Nie zlicze ilu miałam pacjentów właśnie w takiej sytuacji

👱‍♀️ 25
    🧔‍♂️ 34

Starania od 3.2024
    17.03 - połówkowe

preg.png
  • Alima Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dosia_24 wrote:
    W 2 trymestrze też można spokojnie się jej pozbyć 😄 sama mam aparat i dwie ósemki w kości leżące sobie prosto do siódemek i nie wyrywam, póki nie boli to niech będzie 😅 niestety u mnie sprawa byłaby bardziej skomplikowana ,bo żeby je wyjąć to trzeba rozciąć dziąsła, rozwiercić te ósemki na trzy części, wyciągnąć i zaszyć ,a gojenie jest ciężkie i bolesne 😵‍💫
    Niestety ortodonci nigdy nie każą tych ósemek się pozbywać zanim zaczną leczyć ,a później jak już wychodzą lata po ściągnięciu aparatu i przesuwają zęby to jest problem. Nie zlicze ilu miałam pacjentów właśnie w takiej sytuacji
    To ja miałam wycinane ósemki zanim ortodontka założyła mi aparat. Kazała to zrobić, żeby potem nie narobiły problemów. Ale ja aparat nosiłam 23 lata temu 😉 i fakt gojenie to masakra, miałam wycinane 1 po 2 i miesiąc byłam na papkach dla dzieci 🙈

• 88Ania88 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 00:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasKas wrote:
    13+3
    To masz minimalnie betę podwyższoną, ale w przy prawidłowym usg nie ma co się martwić. Ty nie masz krwiaka ?

preg.png
‹‹ 473 474 475 476 477
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ