LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Optymistka90 wrote:A w temacie pieluch jednorazowych. Planujecie typowe pampersy czy jakieś tańsze zamienniki typu dada? Czy pampersy są lepsze że tyle droższe czy po prostu płacimy za firmę i reklamę?
-
O matko, temat zabawek 😅 E no nie, jeszcze o tym nie myślę 😂 Bez przesady.
Ale ja jestem taka, że moje dziecko nie będzie mieć dużo zabawek i tym bardziej nie będę naciskać na rodzinę (jak to robi szwagierka męża, że na urodziny wysyła zdjęcia zabawek jakie chce 😅A potem dziecko tego nie szanuje i rzuca na ziemię i ma tą zabawkę gdzieś 🙄)
Postaram się, żeby dziecko było kreatywne i będę mu w tym pomagać, bo szczerze powiedziawszy dziecko to nawet kartonem, rondlem, drewnianą łyżką się wybawi. Ale oczywiście będę mu kupować zabawki odpowiednie do wieku i upodobań 🙃-24.04.25r.- III prenatalne, ok. 1066 g kruszynki 🍇
-11.04. 25r.- Echo serduszka ok, 850 g
-4.04.25r.-26+4, 750 g małej bokserki 🥊
-7.03. 25r.- 22+4, 480 g Panny 🍊
-26.02.25r.- Połówkowe, 350 g małej damy 🍒
-13.02.25r.- 230 g dziewuszki 💜
-07.02.25r.- 5 wizyta (nadal nie wiemy kogo tam gościmy💚) 18+4?
-10.01.- 4 wizyta (14+4)
-13.12- 3 wizyta (9+4) szalejące dzidzi 🍒
-22.11- 2 wizyta (6+2) mamy serduszko ❤️
-14.11.- 1 wizyta(5+3)pęcherzyk ciążowy
-8 ms ( 28 październik II kreski) 🌱🍀👣
-7 ms (wrzesień) 💔 ciąża biochemiczna 💔
-Podejrzenie Hashimoto, guzki na tarczycy,Niedowaga, od dzieciństwa problemy z serduchem 💔💉
ASD II,arytmia od 2021r. anemia (Czerwiec 2024r.)
👱♀️29🧑29
-
Optymistka90 wrote:A w temacie pieluch jednorazowych. Planujecie typowe pampersy czy jakieś tańsze zamienniki typu dada? Czy pampersy są lepsze że tyle droższe czy po prostu płacimy za firmę i reklamę?
Za firmę i reklamę.
Na początek znowu kupie Bambiboo, później pewnie od razu Dada złote (Lupilu są dużo większe). Różnicy miedzy nimi a pampersami (używałam premium care) nie ma. -
Nieprzejrzysta wrote:O matko, temat zabawek 😅 E no nie, jeszcze o tym nie myślę 😂 Bez przesady.
Ale ja jestem taka, że moje dziecko nie będzie mieć dużo zabawek i tym bardziej nie będę naciskać na rodzinę (jak to robi szwagierka męża, że na urodziny wysyła zdjęcia zabawek jakie chce 😅A potem dziecko tego nie szanuje i rzuca na ziemię i ma tą zabawkę gdzieś 🙄)
Postaram się, żeby dziecko było kreatywne i będę mu w tym pomagać, bo szczerze powiedziawszy dziecko to nawet kartonem, rondlem, drewnianą łyżką się wybawi. Ale oczywiście będę mu kupować zabawki odpowiednie do wieku i upodobań 🙃
Czasami lepiej napisać co dziecko chce, dostać jedną, zrzutkową rzecz, niż wiele zbędnych.
Bardzo piękne jest to, co piszecie wszystkieale prawda jest taka, że np pastelowe zabawki dziecko bardzo często nudzą. Drewniane zabawki - super, ale nie fiksowalabym się na to już teraz. Dziecko będzie stało w sklepie i błagało o Elsę, to nie dostanie szmacianej lalki z Little Dutch
Wszystkie koleżanki w przedszkolu będą zbierały jednorożce, to kupicie te jednorożce
Ja nie znoszę plastiku i badziewia. Ale też szanuję wszystkie prezenty od wszelkich ciotek (a nie muszą być najbieglejsze w tym, co aktualnie jest na topie), zwracam uwagę czym się w ogóle moja córka interesuje i to wyznacza moje kierunki zakupów
Ogólnie rodzicielstwo nauczyło mnie jednego: nie planuj. Czas pozwala wyrobić zdanie w absolutnie każdej dziedzinie
zakładanie na zaś niestety nie ma sensu. Dobrze sobie robić oczywiście plany i zalozenia, ale z poczuciem, że ch** z tego może wyjsc
Kamax9, Kejtaa, shaylen, Somebody_33 lubią tę wiadomość
-
Co do pieluszek- my na początku używaliśmy lupilu bo jednak na początku i tak trzeba przebierać za każdym siku więc one były spoko budżetową opcja, później, ok 4-5 msc przeszliśmy na pampers i w zasadzie dotykania końca już, jedyna zmiana, że z zwykłych wskoczyliśmy w pantsy jakos około roczku. W pampersach nigdy nie zdarzyl nam się przeciek ani kupą po pachy 😁
-
Szona napisałaś bardzo mądra rzecz. Ja też nienawidzę zabawek plastikowych , nienawidzę też sukienek bluzeczek z Elzą , świnka peppa itp. ALE jeśli mi córcia mówi że ona tak bardzo kocha Elze i chce dostać sukienkę z Elzą to nie protestuje gdy babcia jej chce kupić No bo to nie moje marzenie ma się spełnić tylko jej wiadomo, że ja najchętniej bym ją ubierała w gładkie ewentualnie z falbankami 😉podobnie zabawki , staram się tłumaczyć że ma ich ju bardzo dużo i babcie z reguły kupują ciuszki z których ona też się cieszy natomiast jak dostaje wielkie plastikowe zabawki a widzę że ona się nimi totalnie nie bawi (sklep plastik fantastik) to idzie na olx albo na strych bo szkoda mi na to miejsca żeby stało. No ale ma też plastikowa toaletkę (moje ubolewanie...) która się bawi sporo więc została.. ale może przekonam ją do drewnianej xd
Kamax9, szona lubią tę wiadomość
-
tygrysek7773 wrote:Szona napisałaś bardzo mądra rzecz. Ja też nienawidzę zabawek plastikowych , nienawidzę też sukienek bluzeczek z Elzą , świnka peppa itp. ALE jeśli mi córcia mówi że ona tak bardzo kocha Elze i chce dostać sukienkę z Elzą to nie protestuje gdy babcia jej chce kupić No bo to nie moje marzenie ma się spełnić tylko jej wiadomo, że ja najchętniej bym ją ubierała w gładkie ewentualnie z falbankami 😉podobnie zabawki , staram się tłumaczyć że ma ich ju bardzo dużo i babcie z reguły kupują ciuszki z których ona też się cieszy natomiast jak dostaje wielkie plastikowe zabawki a widzę że ona się nimi totalnie nie bawi (sklep plastik fantastik) to idzie na olx albo na strych bo szkoda mi na to miejsca żeby stało. No ale ma też plastikowa toaletkę (moje ubolewanie...) która się bawi sporo więc została.. ale może przekonam ją do drewnianej xd
Ja w ogóle nienawidzę różu :p to sobie wyobraźcie co przeżywam w momencie, gdy moja córka chce ubierać rzeczy, które wyglądają, jakby na nie wyrzygał się jednorożecAle kocham tego małego człowieka i wspieram jej samopoczucie.
Dobrą opcją prezentów - żeby uniknąć plastiku - są książkitygrysek7773 lubi tę wiadomość
-
Szona taaak!!! Powtarzam to wszystkim ale mam wrażenie że panuje jakieś głupie przekonanie że im większa zabawka tym większy prestiż.. a przecież książki czytamy codziennie i ona je uwielbia. Polecam też prezenty składkowe np nowy stolik czy biureczko do pokoju jeśli jest potrzebne i wszyscy mogą się złożyć.
ConteBis bardzo ładny pokój. Fajna , stonowana kolorystykaszona, Anka657 lubią tę wiadomość
-
tygrysek7773 wrote:Szona taaak!!! Powtarzam to wszystkim ale mam wrażenie że panuje jakieś głupie przekonanie że im większa zabawka tym większy prestiż.. a przecież książki czytamy codziennie i ona je uwielbia. Polecam też prezenty składkowe np nowy stolik czy biureczko do pokoju jeśli jest potrzebne i wszyscy mogą się złożyć.
ConteBis bardzo ładny pokój. Fajna , stonowana kolorystyka
Prezentem zrzutkowym na 1 urodziny mojej corki był… aspirator Nosiboo(genialna rzecz!)
tygrysek7773 lubi tę wiadomość
-
Stoliki są super 😁
A co do pokoju- po przeciwnej stronie jest łózwczko domek i kolorowa tapeta i uważam, że to wystarczający "dzieciecy" akcent. Nie lubie nabzdrungolone, dla mnie mama być schludnie 😅 więc kolorystyka jest taka bardziej naturalna, w dzień trochę "cieplej" Wyglądają te kolory niż teraz w sztucznym świetle.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego, 19:13
3erin, szona, Gosiaczek.prosiaczek lubią tę wiadomość
-
Laski... pytanie.. rosną mi osemki na dole, są w takim stadium, że już przeszły przez dziaslo, widać je, ale jeszcze trochę im brakuje do całości wyjścia i tak się odzywają co parę miesięcy, właśnie nadszedł ten czas teraz. Uprzedzajac, nie wyrwe ich. Juz mi ortodonta proponowal, ale poki sa cale i zdrowe nie wyrwe. Czuję taki zacisk i jakbym była spuchnięta na pol twarzy, a nie jestem w ogóle- komu się wyrzynały osemki będzie wiedział o co chodzi. Co mi poradzicie w ciazy? Czymś smarować? Zawsze z tydzien mnie tak cmilo i później przechodziło..16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💗 z usg i OM 04.07.2025
17.02.2024 połówkowe, ok, dziewczynka 371 gramów 💗 -
Elena20 wrote:Hej, my nie używaliśmy poduszki, nienużywaliśmy kołderki, ani kocyków. A co do ochraniacza nadal uważam, że to już przerost formy nad treścią. Równie dobrze dziecko może obrucić się na brzuch twarzą do materaca i w ten sposób odciąć sobie dostęp do powietrza. Podejrzewam, że każda mama obojętnie z ochraniaczem czy bez będzie odruchowo sprawdzała dzidziusia. Czujność jest już wpisana w nasze dna. Ja nie zrezygnuję ani z baldachimu, ani z ochraniaczy. Nie uważam, że to jest niebezpieczne i miałam przy pierwszej córce. A inne mamy niech robią jak uważają 😉 Nie jestem wzorem do naśladowania.
Zalecenia jak widać nawet co 5 lat się zmieniają, za x lat wejdzie kolejna zmiana, że jednak co innego było przyczyną.
Jak mój był mały to na kolki lekarka kazała herbatkę koperkową, a teraz ona rakotwórcza. -
ConteBis wrote:Stoliki są super 😁
A co do pokoju- po przeciwnej stronie jest łózwczko domek i kolorowa tapeta i uważam, że to wystarczający "dzieciecy" akcent. Nie lubie nabzdrungolone, dla mnie mama być schludnie 😅 więc kolorystyka jest taka bardziej naturalna, w dzień trochę "cieplej" Wyglądają te kolory niż teraz w sztucznym świetle.
Ale Boskie laczki ma młody
-
szona wrote:Czasami lepiej napisać co dziecko chce, dostać jedną, zrzutkową rzecz, niż wiele zbędnych.
Bardzo piękne jest to, co piszecie wszystkieale prawda jest taka, że np pastelowe zabawki dziecko bardzo często nudzą. Drewniane zabawki - super, ale nie fiksowalabym się na to już teraz. Dziecko będzie stało w sklepie i błagało o Elsę, to nie dostanie szmacianej lalki z Little Dutch
Wszystkie koleżanki w przedszkolu będą zbierały jednorożce, to kupicie te jednorożce
Ja nie znoszę plastiku i badziewia. Ale też szanuję wszystkie prezenty od wszelkich ciotek (a nie muszą być najbieglejsze w tym, co aktualnie jest na topie), zwracam uwagę czym się w ogóle moja córka interesuje i to wyznacza moje kierunki zakupów
Ogólnie rodzicielstwo nauczyło mnie jednego: nie planuj. Czas pozwala wyrobić zdanie w absolutnie każdej dziedzinie
zakładanie na zaś niestety nie ma sensu. Dobrze sobie robić oczywiście plany i zalozenia, ale z poczuciem, że ch** z tego może wyjsc
👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1🔹9 dpt 88,3🔹12 dpt 379🔹14 dpt 914🔹17 dpt 3553
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne 🩵
13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
20+3 👶🏻 374 g 🩵 połówkowe ok
23+4 👶🏻 688 g 🩵
-
angelberry wrote:@Gosiaczek ja nie miałam problemu z krwawieniami, a jak mi coś pocieknie, to biegnę sprawdzać, czy nie krew... Faktycznie tej wydzieliny jest teraz więcej. Wkładki mogą natomiast jeszcze to potęgować. Podziwiam Cię dziewczyno, bo mnie z Twoimi przeżyciami to by już chyba musieli do pasów przypinać... Jesteś bardzo dzielna ❤️.
Właśnie nie wiem czy dzielna, czy mi na łeb to przypadkiem za bardzo nie siadło, że tu coś zaboli a ja już “łożysko mi się odkleja”… ale dziękuję Ci za te słowa, nie powiem bo podbudowały mnie trochę… wyczułam zrozumienie do moich obaw. Dziękuję naprawdę
Ja się już krwi nie boję, mam nadzieję że jej już długo nie zobaczę.
Dzisiaj jak wstałam to czułam chwilowe parcia na pęcherz, tak jakby moja fasola mi kopniaki w pęcherz sprzedawała… Boże jakie dziwne uczucie 😂😂😂😂
Od kiedy czuję tą mokrość w majtkach, to czuję ciągle ten pęcherz 😂😂😂angelberry lubi tę wiadomość
-
Róża11 wrote:Laski... pytanie.. rosną mi osemki na dole, są w takim stadium, że już przeszły przez dziaslo, widać je, ale jeszcze trochę im brakuje do całości wyjścia i tak się odzywają co parę miesięcy, właśnie nadszedł ten czas teraz. Uprzedzajac, nie wyrwe ich. Juz mi ortodonta proponowal, ale poki sa cale i zdrowe nie wyrwe. Czuję taki zacisk i jakbym była spuchnięta na pol twarzy, a nie jestem w ogóle- komu się wyrzynały osemki będzie wiedział o co chodzi. Co mi poradzicie w ciazy? Czymś smarować? Zawsze z tydzien mnie tak cmilo i później przechodziło..
Oj przechodziłam to. U mnie tak się objawiał szczekoscisk jak mi 8 wychodzila. Aż mi w uchu dzwoniło. Może być tak że masz mało miejsca żeby ta 8 wyszła po leczeniu orto(też jestem i też walczę z 8😅) I stąd takie rozpychanie odczuwalne.
To właśnie zazwyczaj mija po około tygodniu jakoś. Pamiętam że u mnie totalnie nic nie pomagało na to, jedynie czas..😥
Na pocieszenie Ci powiem ze jakiś czas temu też tutaj prosiłam o radę bo boleśnie mi zaczęła kolejna wychodzić i minęło po kilku dniach ale nameczylam sie😥. Mam nadzieję że i u ciebie ból szybko minieStarania od 06.2022
Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
Listopad 2023- ciąża biochemiczna
Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻
6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
22.01 198 g 💪
13.02 badania połówkowe- wszystko wzorowo. 377g cudnego chłopca 💙
05.03 650g ❣️
26.03 1069 g 🤗💝
15.03 1494 g Viniego 🫶❤️
-
Róża11 wrote:Laski... pytanie.. rosną mi osemki na dole, są w takim stadium, że już przeszły przez dziaslo, widać je, ale jeszcze trochę im brakuje do całości wyjścia i tak się odzywają co parę miesięcy, właśnie nadszedł ten czas teraz. Uprzedzajac, nie wyrwe ich. Juz mi ortodonta proponowal, ale poki sa cale i zdrowe nie wyrwe. Czuję taki zacisk i jakbym była spuchnięta na pol twarzy, a nie jestem w ogóle- komu się wyrzynały osemki będzie wiedział o co chodzi. Co mi poradzicie w ciazy? Czymś smarować? Zawsze z tydzien mnie tak cmilo i później przechodziło..
Ja w grudniu stosowałam elugel (za radą dentystki) jak miałam problem z zębem albo dziąsłem (już sama niewiem co mnie konkretnie bolało) ale pomogło natychmiastowo. Drogie nie jest, warto spróbować
-
ConteBis wrote:Też sporo czytałam o tym. Chodzi właśnie o to, że jak dzieciątko przekręci główkę to może zatkać sobie nosek takim ochraniacze i najlepiensam materacyk + otulacz. U nas nawet podusia płaska wjechała ok 18msc życia. Ja też nie używałam kokonu, bałam się odwrócić na dłuższą chwile jak syn w nim leżał, z tego samego względu.
W wózkach typu gondola teraz jest duży nacisk na wentylację i np mój wózek ma podwójna w samej gondoli z przodu i tyłu plus na budce jest siatka no i trąbi się też żeby nie nakrywać wózka pieluszkami i ochraniaczmi przeciw moskitom ale to głównie chodzi o upalne lato.
Sorki, że tak z doopy się wtrąciłam w rozmowę 🤗
U nas krtań nie odpuszcza, chciałam młodemu podać czopek ale jak na złość wczoraj nie zrobił dwójki i dziś nadal czekam aż pójdzie żeby lek zadziałał bo dwa razy mi się nie uda zaaplikować 😂
Nie mam za bardzo czasu więc i tu mnie mniej
Tak, teraz chyba już w większości wózków są siatki wentylacyjne.
Właśnie ostatnio dużo trąbili o tym żeby pod żadnym pozorem nie przykrywać wózków pieluszką w ramach ochrony przed słońcem. Są filmiki na youtube, że wkładał ktoś tam termometr i latem temperatura dochodziła do 50 stopni.