LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Kamax9 wrote:U mnie też były nieraz różne klucia a moja szyjka niezmiennie długa 😁
I też słyszałam że skracająca się szyjka nie daje zazwyczaj objawów:)Kamax9 lubi tę wiadomość
16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💗 z usg i OM 04.07.2025
17.02.2024 połówkowe, ok, dziewczynka 371 gramów 💗 -
Optymistka
Mój maz tutaj patrzył, tłumaczył mi, że im więcej gwiazdek tym lepiej, a ocena im niższa tym lepsza (chyba dobrze mówię?). Cena kompletnie nie idzie z jakością tak w razie co 😑
https://saturbaby.pl/pl/blog/najnowsze-testy-adac-2024-wyniki-ranking-fotelikow-1610649372.html?srsltid=AfmBOoqMol7OG0_fcPWp0f4YywxbOSwAnywzNNkQfFnWsbVAmPZBomlbWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego, 22:45
16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💗 z usg i OM 04.07.2025
17.02.2024 połówkowe, ok, dziewczynka 371 gramów 💗 -
Ehhh te systemy w samochodach, niby super bezpieczne a wcale takie nie są. To jest elektronika, której nie wolno ufać. Mam w swoim samochodzie aktywny tempomat, który utrzymuje prędkość samochodu poprzedzającego, inteligentny, nie wyprzedzi prawym pasem itp ale w sytuacji kiedy ktoś mi wyjeżdża przed samą maskę, robi się niebezpiecznie. Jak popada śnieg, ulewaisty deszcz lub jest gęsta mgła to awaryjne hamowanie nie działa bo z automatu wyświetla się komunikat "brak widocznosci, system front astist działa w ograniczonym zakresie".
Dlatego lepiej stawiać na siebie i jeździć wg własnych umiejętności a nie na auto.
Kiedyś była mocna dyskusja, że volvo xc90 są najbezpieczniejszymi autami bo w latach '90 w UK nikt nie zginął w wypadkach z udziałem tych samochodów. Dopiero później ktoś pokusił się na sprawdzenie ile tych samochodów brało udział w całym ogóle wypadków i to był jakiś promil nawet nie procent. Więc wniosek raczej, że mało tych samochodów jeździło po drogach i mało było wypadków z ich udziałem więc śmiertelność miala sie nijak.
W większości wypadków o śmiertelności pasażerów nie decydują systemy w aucie, jedynie może poduszki powietrzne ale to teeeez temat rzeka, bo raz one ratują raz nie, tak jak i pasy, raz są przyczyna śmierci a 3x uratują życie w zależności od złożoności wypadku.Alima lubi tę wiadomość
-
Róża11 wrote:Optymistka
Mój maz tutaj patrzył, tłumaczył mi, że im więcej gwiazdek tym lepiej, a ocena im niższa tym lepsza (chyba dobrze mówię?). Cena kompletnie nie idzie z jakością tak w razie co 😑
https://saturbaby.pl/pl/blog/najnowsze-testy-adac-2024-wyniki-ranking-fotelikow-1610649372.html?srsltid=AfmBOoqMol7OG0_fcPWp0f4YywxbOSwAnywzNNkQfFnWsbVAmPZBomlb
jak conte zwróciła na te pasy uwagę to puknęłam się w czoło i chciałam coś poszukać ale póki co nic nie znalazłam godnego uwagi. 🤷♀️
Temat do przemyślenia głębszego przez każdą z nas 😊Letycja lubi tę wiadomość
👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1🔹9 dpt 88,3🔹12 dpt 379🔹14 dpt 914🔹17 dpt 3553
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne 🩵
13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
-
Ja podjęłam dziś temat 3 i 5 punktowych pasów w 2 sklepach (bobowozki i 8 gwiazdek) i usłyszałam, ze nie mają do polecenia praktycznie żadnej łupiny z 5pkt pasami, za to kolejne foteliki już te 5pkt pasy mają
no i, że te najlepiej ocenione w rankingach mają pasy 3pkt głównie. Także odpuściłam temat tych pasów i najwyżej kolejny fotelik weźmiemy z 5pkt pasami
Letycja lubi tę wiadomość
32l.👱🏻♀️👱🏻♂️
Starania od 07.2023r.
Listopad 23⏸️-> 03.2024r. synek 22tc. 👼🏻💔
Lipiec 24⏸️->ciąża biochemiczna💔
Październik 24⏸️
10dpo Beta 45 progesteron 20
12dpo Beta 281, progesteron 30
14dpo Beta 718, progesteron 30
06.11 mamy ❤️ 6+3
25.11 2,5 cm 👶🏻
12.12 NIFTy pro-zdrowy 🐥🩵
29.01 330 g 🐥
Kariotypy✅
Mutacja PAI hetero
-
Optymistka90 wrote:Wiesz ja już kończę temat fotelików bo nie chce żebym tu była źle zrozumiana 😊 jestem jeszcze na drugim wątku ciążowym i póki co tam kupowane były najczęściej avionauty i maxi cosi- wszystkie są w pierwszej 10 tych testów i wszystkie mają te gorsze pasy. Dlaczego tak jest w takim razie to nie wiem ale czymś się trzeba kierować przy wyborze i każda musi sama to przemyśleć.
jak conte zwróciła na te pasy uwagę to puknęłam się w czoło i chciałam coś poszukać ale póki co nic nie znalazłam godnego uwagi. 🤷♀️
Temat do przemyślenia głębszego przez każdą z nas 😊
Lepiej samemu sprawdzić, zrobić porządne research w necie, wybrać kilka opcji i przede wszystkim dopasować do auta. -
Sanana wrote:Ja podjęłam dziś temat 3 i 5 punktowych pasów w 2 sklepach (bobowozki i 8 gwiazdek) i usłyszałam, ze nie mają do polecenia praktycznie żadnej łupiny z 5pkt pasami, za to kolejne foteliki już te 5pkt pasy mają
no i, że te najlepiej ocenione w rankingach mają pasy 3pkt głównie. Także odpuściłam temat tych pasów i najwyżej kolejny fotelik weźmiemy z 5pkt pasami
ConteBis lubi tę wiadomość
-
Sanana wrote:Ja podjęłam dziś temat 3 i 5 punktowych pasów w 2 sklepach (bobowozki i 8 gwiazdek) i usłyszałam, ze nie mają do polecenia praktycznie żadnej łupiny z 5pkt pasami, za to kolejne foteliki już te 5pkt pasy mają
-
ConteBis wrote:Ehhh te systemy w samochodach, niby super bezpieczne a wcale takie nie są. To jest elektronika, której nie wolno ufać. Mam w swoim samochodzie aktywny tempomat, który utrzymuje prędkość samochodu poprzedzającego, inteligentny, nie wyprzedzi prawym pasem itp ale w sytuacji kiedy ktoś mi wyjeżdża przed samą maskę, robi się niebezpiecznie. Jak popada śnieg, ulewaisty deszcz lub jest gęsta mgła to awaryjne hamowanie nie działa bo z automatu wyświetla się komunikat "brak widocznosci, system front astist działa w ograniczonym zakresie".
Dlatego lepiej stawiać na siebie i jeździć wg własnych umiejętności a nie na auto.
Kiedyś była mocna dyskusja, że volvo xc90 są najbezpieczniejszymi autami bo w latach '90 w UK nikt nie zginął w wypadkach z udziałem tych samochodów. Dopiero później ktoś pokusił się na sprawdzenie ile tych samochodów brało udział w całym ogóle wypadków i to był jakiś promil nawet nie procent. Więc wniosek raczej, że mało tych samochodów jeździło po drogach i mało było wypadków z ich udziałem więc śmiertelność miala sie nijak.
W większości wypadków o śmiertelności pasażerów nie decydują systemy w aucie, jedynie może poduszki powietrzne ale to teeeez temat rzeka, bo raz one ratują raz nie, tak jak i pasy, raz są przyczyna śmierci a 3x uratują życie w zależności od złożoności wypadku.
No ja właśnie chciałam to przekazać odnośnie systemów w aucie. 🙏
Też mamy jedno auto naszprcyowane elektronika ale jednak czasem wole wsiąść do mojej skody co ja mam wokół komina a z tyłu jeszcze ma okna na tzw korbotronik😂Starania od 06.2022
Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
Listopad 2023- ciąża biochemiczna
Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻
6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
22.01 198 g 💪
13.02 badania połówkowe- wszystko wzorowo. 377g cudnego chłopca 💙
05.03 650g ❣️
-
Optymistka90 wrote:Ale zawsze rzadziej dochodzi do wypadków w autach z różnymi systemami bezpieczeństwa, chociażby takimi jak to że auto samo nawet hamuje gdy wyczuwa że zbyt szybko się zbliżamy do innego pojazdu itp prawda? 😊 mi bardziej o to chodzi że te systemy są na tyle czułe że chyba rzadziej do wypadków dochodzi, ale może źle myślę. Na szczęście nie mam doświadczenia bo nigdy nie miałam wypadku i mam nadzieję że tak zostanie. 😊
W każdym razie ponawiam pytanie: jaki w takim razie polecacie fotelik 5- punktowy który ma wysokie oceny w testach i jest powiedzmy w pierwszej 10 bezpiecznych fotelików?
Albo jaki fotelik z 5- punktowymi pasami miał twój wuja, że uchronił dziecko? 😊 chętnie sobie go obejrzę 😊
Jeśli chodzi o foteliki to wczoraj tylko rzuciłam okiem i wszystkie miały pasy 3punktowe (a byłam w 2 sklepach). Nie dopytywałam, bo możliwe że zmienię samochód więc i fotelik będę musiała wziąć inny niż teraz sobie upatrzę. -
Dla jasności- ja nie narzucam nikomu, że ma sobie kupić fotelik z 5pkt pasami 😁 ostatnio byl temat fotelików do samolotu a spotkałam się, że linie lotnicze wymagały 5pkt pasów dlatego o tym też nabąknęłam i, że dla mnie to "bezpieczniejsza" opcja.
Na podsumowanie wrzucam link do filmiku z fotelik expert gdzie fajnie tłumacza różnice🙃 spokojnej nocy, ja robię zawijkę bo myślałam, że mi oczy świrują a to apka 😆 nie ma jeszcze północy a mi suwak zmieniła z 20+6 na 21tc 😁
https://youtu.be/hR7Lrcqo93E?si=OUGSuNWgQ_GKSr4H -
ConteBis wrote:Dla jasności- ja nie narzucam nikomu, że ma sobie kupić fotelik z 5pkt pasami 😁 ostatnio byl temat fotelików do samolotu a spotkałam się, że linie lotnicze wymagały 5pkt pasów dlatego o tym też nabąknęłam i, że dla mnie to "bezpieczniejsza" opcja.
Na podsumowanie wrzucam link do filmiku z fotelik expert gdzie fajnie tłumacza różnice🙃 spokojnej nocy, ja robię zawijkę bo myślałam, że mi oczy świrują a to apka 😆 nie ma jeszcze północy a mi suwak zmieniła z 20+6 na 21tc 😁
https://youtu.be/hR7Lrcqo93E?si=OUGSuNWgQ_GKSr4H
Bo te suwaczki właśnie się zmieniają jakoś pół godziny przed północą 😂Starania od 06.2022
Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
Listopad 2023- ciąża biochemiczna
Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻
6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
22.01 198 g 💪
13.02 badania połówkowe- wszystko wzorowo. 377g cudnego chłopca 💙
05.03 650g ❣️
-
Anka mi się nie wyświetla ale może ktoś inny niech się wypowie ? Może tylko u mnie problem
Ja nie mogę zasnąć bo mam giga zgagę i swedzi mnie skóra na brzuchu. I cholerka też pisałam na chacie z 8 gwiazdkami i nie polecili mi żadnej łupiny z 5 punktowymi pasami. Też już nic nie czaję.
Zwróciłam też uwagę na jedną rzecz. Zmieniły się (całkiem niedawno !) Zalecenia odnośnie przewożenia w lupinie. Kiedyś było jak najdłużej w lupinie, a teraz - przesiadamy dziecko jak tylko spełnia wymagania następnego fotela. -
88Ania88 wrote:Ja kupowałam 3 dni temu fotelik dla 4-latka i w 8 gwiazdkach powiedział nam facet, że 5-punktowe w tej grupie znacznie obniżają bezpieczeństwo. 2 razy się upewniałam, że dobrze go zrozumiałam.
-
tygrysek7773 wrote:Anka mi się nie wyświetla ale może ktoś inny niech się wypowie ? Może tylko u mnie problem
Ja nie mogę zasnąć bo mam giga zgagę i swedzi mnie skóra na brzuchu. I cholerka też pisałam na chacie z 8 gwiazdkami i nie polecili mi żadnej łupiny z 5 punktowymi pasami. Też już nic nie czaję.
Zwróciłam też uwagę na jedną rzecz. Zmieniły się (całkiem niedawno !) Zalecenia odnośnie przewożenia w lupinie. Kiedyś było jak najdłużej w lupinie, a teraz - przesiadamy dziecko jak tylko spełnia wymagania następnego fotela. -
Dzień dobry dziewczyny, ja tylko wpadam z rana pochwalić się że od kilku dni czuję ruchy dziecka, no nie można pomylić tego z niczym 🥹🥹 rozpływam się, kilka razy udało mi się nawet zauważyć jak brzuszek się rusza/faluje ♥️
Pozdrawiam Was wszystkie i udanej dziedzieli ☺️💞
Ps. ładny dziś mam paseczek 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego, 06:41
tygrysek7773, Anka657, Nowucjuszka, Róża11, Alima, Galaxis, Kamax9, Natka922, Ala1416, Dosia_24, Somebody_33 lubią tę wiadomość
-
Hej
Nie wiem, czy wszystko nadrobię. Wczoraj poskładaliśmy jedną dużą szafę do wysyłki, a na jej miejsce przełożyliśmy szafę z sypialni i teraz już mamy miejsce na bejbika 🥰 mieliśmy pomocnika i chyba z 5 razy dostałam zjebkę, że mam iść sobie 😅 powiedział, że jego mama urodziła to w siódmym miesiącu, bo też wszystko chciała robić 🥴 poskładaliśmy też szafkę na buty (ikea hack z tiktoka 😂) i zamówiłam do niej poduszkę, żeby było siedzisko.
Co do fotelików, z całkiem małym dzieckiem nie miałam nigdy problemów, ale mój dwulatek potrafi ściągnąć sobie pasy z ramion lub je obsunąć trochę. Dlatego cieszę się, że mam pięciopunktowe pasy.
Skorupę mam mniej więcej taką (starsza wersje)
https://www.babymarkt.com/ch/product/besafe-babyschale-i-zi-go-modular-x2-i-size-fresh-metallic-melange-A417244/?a=b&pred=&c=&fdcampaign=feed/ch/14450/googleshoppingint/A417244&adword=Google/PLA_AW_Autositze_m&RefID=PLA_CH0000_PLA_AW_Autositze_m&gad_source=1&gbraid=0AAAAADjZE7x5s6S0BnZhjDsva8l6PyLuY&gclid=CjwKCAiAiOa9BhBqEiwABCdG8_tOhmNNVSTxUZAZrYAOoYmP7bNlOdMsjWQ-l30i5X4JtWVCRGajtxoCjgsQAvD_BwE
Kupowane w ośmiu gwiazdkach w Łodzi.
Czasem czuję ruchy młodego i wtedy jestem spokojniejsza -
Letycja wrote:Nawet nie wiedziałam że coś takiego jest jak wkładka do spacerówki 🫢
Ale sumie fajna sprawa. Bo jeśli wezmę czarny wózek to dodanie latem takiej jaśniejszej wkładki to chyba fajny pomysł. Bo o ile gondola się nie nagrzeje szczególnie to czarna spacerówka już tak.
W Szwajcarii dzieci jeżdżą cały rok w wełnianych wkładkach, bo super regulują temperaturę.
Ja jednak latem nie mogłam się przełamać i zostawić wełny pod pleckami 😅 -
Kończąc dyskusję, przekopałam trochę internet i praktycznie żadna łupina nie ma 5 - punktowych pasów …
Optymistka90, Natka922 lubią tę wiadomość
-
Ja nawet nie słyszałam szczerze mówiąc o tych 5punktowych pasach. Orientowaliśmy się w kwestiach testów, które przeszedł fotelik, sprawdzaliśmy na miejscu czy jest dopasowany do samochodu i braliśmy pod uwagę własne kryteria ( miał być lekki).
Padło na avionaut i nigdy nie przeszło mi przez myśl, że ten fotelik jest mniej bezpieczny od innych 😀
Nie róbmy aż takiego halo z tej wyprawki, bo pierwszorazowe mamy się wykończą zanim trafią na porodówkę 😀
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego, 07:26
Natka922, Dosia_24 lubią tę wiadomość