X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
Odpowiedz

LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️

Oceń ten wątek:
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ConteBis wrote:
    Wiem, że regulacja pozycji kusi ale pomyślmy, jak dziecko było ułożone w brzuchu? I jak długo przebywa w foteliku? Czy ważniejsza pozycja czy bezpieczeństwo. W safe 3 isize masz 3 poziomy przechylenia i wkładkę, na te 3 msc jazdy bo później wyjmiesz. Jest regulacja też pod wyściółka jak dobrze pamiętam dla wijszego bobo
    Ale jest też niestety cięższy. A to też ważny aspekt. Też co dziwne wszystkie z pierwszych miejsc testów zderzeniowych mają 3 punktowe pasy 🙈🤦🏼‍♀️🤷‍♀️
    Nie mam pojęcia jak do tego podejść, muszę to jeszcze na spokojnie przemyśleć.

Gosiaczek.prosiaczek lubi tę wiadomość

6.11.2024 ⏸️ po 8 latach starań
    19.07.2025 jest już z nami nasze największe szczęście (39+1) 🩵

age.png
  • ConteBis Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    Ale jest też niestety cięższy. A to też ważny aspekt. Też co dziwne wszystkie z pierwszych miejsc testów zderzeniowych mają 3 punktowe pasy 🙈🤦🏼‍♀️🤷‍♀️
    Nie mam pojęcia jak do tego podejść, muszę to jeszcze na spokojnie przemyśleć.
    4 * adac to całkiem spoko i za niezła cenę 😉 a co do pasow - wyobraz sobie, że jestes na rollercoaster w energylandii, najbardziej ekstremalnym i masz do wyboru pasy 3 i 5 pktowe. Które wybierzesz?😁
    Przemyśleć, przymierzyć do auta, nic na szybko

age.png
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ConteBis wrote:
    4 * adac to całkiem spoko i za niezła cenę 😉 a co do pasow - wyobraz sobie, że jestes na rollercoaster w energylandii, najbardziej ekstremalnym i masz do wyboru pasy 3 i 5 pktowe. Które wybierzesz?😁
    Przemyśleć, przymierzyć do auta, nic na szybko
    No wiadomo tylko wiesz auta też mamy z tymi wszystkimi systemami, to już też jest bezpieczne.
    Myślę że pasy 5 punktowe na pewno są super bezpieczne ale z drugiej strony to prawda że większość ma 3 punktowe i w większości przypadków wystarczające 🙂
    Także mam jeszcze miesiąc na przemyślenie spokojne sprawy. Może coś mi wpadnie w oko jeszcze lepszego niż ten britax ale na razie zostawię go na pierwszym miejscu listy. 😊

ConteBis lubi tę wiadomość

age.png
  • Kamax9 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    No wiadomo tylko wiesz auta też mamy z tymi wszystkimi systemami, to już też jest bezpieczne.
    Myślę że pasy 5 punktowe na pewno są super bezpieczne ale z drugiej strony to prawda że większość ma 3 punktowe i w większości przypadków wystarczające 🙂
    Także mam jeszcze miesiąc na przemyślenie spokojne sprawy. Może coś mi wpadnie w oko jeszcze lepszego niż ten britax ale na razie zostawię go na pierwszym miejscu listy. 😊

W mojej rodzinie wujek wjechał prosto pod pociąg. W aucie jechali on, żona i dziecko. Przezylo tylko dziecko w foteliku. Wyleciało z auta podczas zderzenia z pociągiem ale przeżyło. To był cud.
    Systemy to nie wszystko.

Starania od 06.2022
    Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
    Listopad 2023- ciąża biochemiczna
    Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
    21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻

08.07.2025| 3780g| 57cm|
    Narodził się Nasz cud.
    Spełnionym jesteś marzeniem, Synku 💙
    age.png
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamax9 wrote:
    W mojej rodzinie wujek wjechał prosto pod pociąg. W aucie jechali on, żona i dziecko. Przezylo tylko dziecko w foteliku. Wyleciało z auta podczas zderzenia z pociągiem ale przeżyło. To był cud.
    Systemy to nie wszystko.
    Wiadomo. Ale tak patrząc to wyjdę z dzieckiem na spacer i nas auto może przejechać itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego, 21:25

age.png
  • Gosiaczek.prosiaczek Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jakie foteliki z 5-punktowymi pasami polecacie ? :)

👩🏻 34 & 👨‍🦱 42

26.04.2024 - 9 tc 💔
    01.07.2025 - Krzyś „Jerzyna” [39+0] 😍😍😍😍😍😍

age.png
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek.prosiaczek wrote:
    O, też się chętnie dowiem, bo póki co wszystkie które zajmują czołowe miejsca w testach zderzeniowych i sprawdzam je po kolei to mają jednak 3 punktowe pasy. Ciekawi mnie też z czego to w takim razie wynika. Jak któraś wie czemu tak jest to piszcie 😊

age.png
  • Anka657 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrysek7773 wrote:
    Sanana rzeczywiście 😂 i nawet je polajkowałam ! Niezłego mam baby brain'a. Ok, czyli ma mniejszy niż ja xd nieźle.

Anka ja nie widzę twojego zdjęcia

Nie wyswietla się ?

Czekamy na Kubusia 🩵

Od 32+0 w szpitalu- odpłynięcie wód płodowych. Walczymy o każdy dzień! ♥️

preg.png
  • Anka657 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrysek7773 wrote:
    Nie jest zalecany na długie spacery , używanie fotelika zamiast gondoli. Ale na krótkie wypady np do lekarza to nie jest jakiś dramat przecież 🙂

Dokładnie. Dla mnie must have jak dziecko zasneło w aucie a chciałam wyskoczyć na szybkie zakupy do Lidla. Udawało się bez pobudki 🫣

ConteBis lubi tę wiadomość

Czekamy na Kubusia 🩵

Od 32+0 w szpitalu- odpłynięcie wód płodowych. Walczymy o każdy dzień! ♥️

preg.png
  • ConteBis Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek.prosiaczek wrote:

Ja nie jestem na czasie w nowinkach fotelikowych bo nie szukam - mam po synusia, więc nic konkretnego nie polece oprócz opowiedzenia co mi się sprawdziło i na co JA zwracałam uwagę 😉

Dlatego polecam taki fotelik, który będzie mial 5pkt pasy i minimum 4* w testach adac + bedzie dobrany do auta 😁

Dobra baza wpięta w isofix to naprawdę pol sukcesu jeśli chodzi o zderzenie, chociaż jest różnica w zderzeniach czołowych vs uderzenie od tyłu bo wtedy zupełnie inne prawa fizyki działają i tu kolejna kwestia czy fotelik ulegnie zniszczeniu/zmiażdżeniu lub czy dziecko wysunie się z fotelika, zostanie wypchnięte w górę, główka poleci do przodu czy zostanie "wciśnieta" w fotelik. Co innego gdybyśmy miały wybierać do danego wypadku ale przecież tak się nie da 🙈 dlatego ja wolę jeździć bezpieczniej i założyć, że nie dojdzie do wypadku 😁

age.png
  • Kamax9 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    Wiadomo. Ale tak patrząc to wyjdę z dzieckiem na spacer i nas auto może przejechać itp.
    No wiadomo. Chodziło mi bardziej o to że nie polegałabym na systemach w aucie w kwestii bezpieczeństwa. Pracowałam przy produkcji aut i to z jak cienkiej blachy jest spawana sama karoseria w autach to raczej nie idzie szczególnie w parze z super bezpieczeństwem 😀
    Auto to jednak auto. W razie wypadku nie ma szczególnego znaczenia czy masz stabilizację toru jazdy np 😀

Starania od 06.2022

08.07.2025| 3780g| 57cm|
    Narodził się Nasz cud.
    age.png
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamax9 wrote:
    No wiadomo. Chodziło mi bardziej o to że nie polegałabym na systemach w aucie w kwestii bezpieczeństwa. Pracowałam przy produkcji aut i to z jak cienkiej blachy jest spawana sama karoseria w autach to raczej nie idzie szczególnie w parze z super bezpieczeństwem 😀
    Auto to jednak auto. W razie wypadku nie ma szczególnego znaczenia czy masz stabilizację toru jazdy np 😀
    Ale zawsze rzadziej dochodzi do wypadków w autach z różnymi systemami bezpieczeństwa, chociażby takimi jak to że auto samo nawet hamuje gdy wyczuwa że zbyt szybko się zbliżamy do innego pojazdu itp prawda? 😊 mi bardziej o to chodzi że te systemy są na tyle czułe że chyba rzadziej do wypadków dochodzi, ale może źle myślę. Na szczęście nie mam doświadczenia bo nigdy nie miałam wypadku i mam nadzieję że tak zostanie. 😊

W każdym razie ponawiam pytanie: jaki w takim razie polecacie fotelik 5- punktowy który ma wysokie oceny w testach i jest powiedzmy w pierwszej 10 bezpiecznych fotelików?
    Albo jaki fotelik z 5- punktowymi pasami miał twój wuja, że uchronił dziecko? 😊 chętnie sobie go obejrzę 😊

age.png
  • Kamax9 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    Ale zawsze rzadziej dochodzi do wypadków w autach z różnymi systemami bezpieczeństwa, chociażby takimi jak to że auto samo nawet hamuje gdy wyczuwa że zbyt szybko się zbliżamy do innego pojazdu itp prawda? 😊 mi bardziej o to chodzi że te systemy są na tyle czułe że chyba rzadziej do wypadków dochodzi, ale może źle myślę. Na szczęście nie mam doświadczenia bo nigdy nie miałam wypadku i mam nadzieję że tak zostanie. 😊

W każdym razie ponawiam pytanie: jaki w takim razie polecacie fotelik 5- punktowy który ma wysokie oceny w testach i jest powiedzmy w pierwszej 10 bezpiecznych fotelików?
    Albo jaki fotelik z 5- punktowymi pasami miał twój wuja, że uchronił dziecko? 😊 chętnie sobie go obejrzę 😊

Nie wiem. Bo nie żyje.

Starania od 06.2022

08.07.2025| 3780g| 57cm|
    Narodził się Nasz cud.
    age.png
  • Róża11 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, teraz ja .... wiem, że to było... Ale juz nie pamietam gdzie i kto co pisał... wczoraj sprzątam, no porządne 4 godziny.. część lędźwiowa plecow- masakra, ale to tam trudno. Inny problem-dzis co jakiś czas kłuję mnie w środku, jakby szyjka? Co jakiś czas jakby szpilka. Wina przeciążenia? Czy może to być oznaką jakiegoś skracania? Pamiętam, że niektóre z Was też o tym pisały. Nie dramatyzuje, jak coś, wszystko ok, po prostu nie wiem, czy konsultować to? Czy po prostu poleżeć więcej parę dni i przejdzie?:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego, 22:28

16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💗 z usg i OM 04.07.2025
    17.02.2024 połówkowe, ok, dziewczynka 371 gramów 💗
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamax9 wrote:
    Nie wiem. Bo nie żyje.
    Nie chciałam być nietaktowna. Po prostu myślałam że wiedziałaś że dziecko miało pieciopunktowy fotelik bo pisałaś to w kontekście tych pasów tak jakby one mu to życie uratowały więc chyba źle to zrozumiałam.

age.png
  • Sanana Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie kuła wielokrotnie, też się martwiłam :) i za każdym razem na usg szyjka na tak samo długa i zamknięta. Podobno skracanie szyjki najczęściej nie boli i nie daje żadnych objawów, a takie kłucia są od rozciągania albo od nacisku, który wywiera bobas :)
    Oczywiście jak coś kogoś martwi->kierunek lekarz :) żeby później nie było, że dziewczyny z forum mówiły, a było inaczej

Jesteś, bo moja miłość jest większa niż strach 🩵👶🏻
  • Kamax9 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    Nie chciałam być nietaktowna. Po prostu myślałam że wiedziałaś że dziecko miało pieciopunktowy fotelik bo pisałaś to w kontekście tych pasów tak jakby one mu to życie uratowały więc chyba źle to zrozumiałam.
    Nie, nie napisałam w kontekście tych pasów ani że dziecko miało 5pkt pas bezpieczeństwa tylko systemów w aucie, że przy zderzeniu one raczej nie mają znaczenia.
    Nie polecę Ci żadnego fotelika bo sama jeszcze nie zajęłam się tym tematem.

Starania od 06.2022

08.07.2025| 3780g| 57cm|
    Narodził się Nasz cud.
    age.png
  • Róża11 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanana wrote:
    Mnie kuła wielokrotnie, też się martwiłam :) i za każdym razem na usg szyjka na tak samo długa i zamknięta. Podobno skracanie szyjki najczęściej nie boli i nie daje żadnych objawów, a takie kłucia są od rozciągania albo od nacisku, który wywiera bobas :)
    Oczywiście jak coś kogoś martwi->kierunek lekarz :) żeby później nie było, że dziewczyny z forum mówiły, a było inaczej

Oki, super. W sensie, ja te kłucia już kiedyś takie miałam, ale to tak bardziej na poczatku. Wizytę mam za półtorej tygodnia, więc zapytam jej (mam nadzieję, że nie zapomnę, bo teraz to licho z pamiecia), tak czy tak, Twoja odpowiedź trafiła do mnie i mnie uspokoiła. Dzięki:)

16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💗 z usg i OM 04.07.2025
    17.02.2024 połówkowe, ok, dziewczynka 371 gramów 💗
  • Kamax9 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Róża11 wrote:
    Oki, super. W sensie, ja te kłucia już kiedyś takie miałam, ale to tak bardziej na poczatku. Wizytę mam za półtorej tygodnia, więc zapytam jej (mam nadzieję, że nie zapomnę, bo teraz to licho z pamiecia), tak czy tak, Twoja odpowiedź trafiła do mnie i mnie uspokoiła. Dzięki:)
    U mnie też były nieraz różne klucia a moja szyjka niezmiennie długa 😁
    I też słyszałam że skracająca się szyjka nie daje zazwyczaj objawów:)

Sanana, Róża11 lubią tę wiadomość

Starania od 06.2022

08.07.2025| 3780g| 57cm|
    Narodził się Nasz cud.
    age.png
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamax9 wrote:
    Nie, nie napisałam w kontekście tych pasów ani że dziecko miało 5pkt pas bezpieczeństwa tylko systemów w aucie, że przy zderzeniu one raczej nie mają znaczenia.
    Nie polecę Ci żadnego fotelika bo sama jeszcze nie zajęłam się tym tematem.
    To widocznie ja źle zrozumiałam bo rozmawiałam wtedy z kimś innym o tych pasach i widocznie już mój mózg źle to przetworzył.

Kamax9 lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 637 638 639 640 641 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ