LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Elena spieszę z pocieszeniem że 100 ml było przy drugim dziecku, przy pierwszym odciągałam znacznie mniejsze ilości! Także nic straconego, laktacja może być teraz u ciebie znacznie lepsza! Moja córa jakoś 5 miesięczniak wyglądała jak małe zapasione sumo xd też wszyscy się dziwili ze jest na KP. Trraz jest szczuplutką.
Elena20 lubi tę wiadomość
-
Optymistka90 wrote:Właśnie ja też się zaczęłam zastanawiać czy w ogóle warto na to wywalać kasę i czy nawet nie lepiej kupić pojedynczego elektronicznego bo w zasadzie jak mi nie pójdzie kp to po prostu idę na mm i nie będę się męczyć a na jakieś pojedyncze odciąganie przy wyjściu z domu to pewnie i pojedynczy da radę 🙈
Któraś się decyduje na pojedynczy czy jak już to wszystkie kupujecie podwójny?
Ja mam pojedynczy i wystarczy. Gdybym lata temu miała swoją dzisiejszą wiedzę - w ogóle z zakupem czekałabym do porodu, żeby zobaczyć jak się sytuacja rozwinie. W 2021 też chciałam być zawczasu przygotowana na wszystkie opcje. I dużo kasy wydałam bez sensu.ConteBis lubi tę wiadomość
-
Letycja wrote:Ja byłam baaardzo nastawiona na Avionauta, bo planowałam wózek trzymać w aucie a dziecko nosić z i do mieszkania w lupinie. Ale okazało się, że przez to że nie ma on regulacji to w naszym aucie kąt wychodził około 48 stopni, więc odpadł. Ponadto testy przeszedł tylko na bazie stałej, baza obrotowa jest od niedawna na rynku i de facto nie wiadomo jak bezpieczny jest na tej bazie. Finalnie będę więc dźwigać Cybexa T🙈
Baza obrotowa (wg mnie) ma znaczenie przy starszym dziecku. Przy takim małym chrabaszczu to nie ma większego sensu.Wojcinka lubi tę wiadomość
-
ConteBis wrote:W kwestii zakupu laktatora powiem Wam jak to wygląda Z MOJEGO DOSWIADCZENIA 😉
Nie rozglądam się, nie szukam, nie kupuje. Nastawiam się na "co będzie to będzie". A wiem, że po cc będzie z laktacja ciężko, na pewno nie będę na siłę jej próbowała rozkręcić tak jak po pierwszym porodzie. Męczyłam te cycki, sutki bolały, mleka nie było, dziecko się nie najadalo, kończyło się mm a ja tylko się bardziej frustrowałam i obwiniałam a finalnie mialam 2 zapalenia w lewej piersi i po 2 msc poszłam po tabletki na zatrzymanie. Ja nie funkcjonowałam ale później zdałam sobie sprawę, że mało piłam a to podstawa przy kp. Minimum 3l płynów.
Teraz stwierdzam, że jeśli mam kp to laktacja będzie, jeśli nie to nie na siłę ale będę się zmuszać do picia większej ilości wody. Jeśli będzie się rozkręcać i będę widziała po córce, że je, to wtedy kupię laktator i będę odciągać "na zaś", na wyjścia itp., ale nic nie rozkręci laktacji lepiej niż częste przystawianie dziecka do piersi.
Amen -
ConteBis wrote:Ja jechałam ostatnio do Gdańska 5 godzin 550km, kierowałam i nie było tragedii. Teraz 5 godzin prawie w samolocie i wstałam tylko raz na siku 😀żadnych dolegliwości nie miałam
Ogólnie było spoko. Nie łaziłam dużo bo to były nocne loty i nie chciałam przeszkadzać innym pasażerom.
Polecam jednak na długie podróże rajstopy/skarpety uciskowe -
Kamax9 wrote:Tak ja 😊
Mam narysowane 3 ale złapałam lekka załamkę po drodze bo była u mnie w odwiedzinach siostra i chciała je obejrzeć i położyła je na kanapie na co wpadł mój pies i je trochę pogniotl. I teraz nie wiem co z nimi zrobić. Mąż twierdzi że w ramce na ścianie nie będzie tego widać ale ja już z tą świadomością to najchętniej bym od nowa je rysowała.
Ale było mi przykro bardzo bo kilka godzin mi to zajęłoKamax9 lubi tę wiadomość
👧34 🧑34
🧒13 (2011)
Początek starań lipiec 2022
●20.11.2024 (30dc) ⏸️
●25.11.2024 B-HCG 5151,1 / prog. 21,6
●27.11.2024 B-HCG 9359,0 / prog. 23,75
●05.12.2024 mamy ❤️ 0,80cm wg om 6+3, wg usg 6+5
●30.12.2024 3,41cm wg om 10, wg usg 10+2
●02.01.2025 4,07cm wg om 10+3, wg usg 11
●16.01.2025 badania prenatalne I 🩵
6,5cm wg om 12+2, wg usg 12+6
●27.01.2025 🩵
●13.02.2025 nifty pro 🧬 niskie ryzyka - synuś 🩵
●23.02.2025 wyczuwalne ruchy 17+5 🤰
●25.02.2025 ok 20cm wg om 18+0
●06.03.2025 badania prenatalne II 🩵
391g wg om19+2 wg usg20+6
●24.03.2025 650g wg om 21+6
●22.04.2025 1290g wg om 26+1
19.05.2025 badania prenatalne III
20.05.2025 wizyta 🩺
-
Kamax9 wrote:Dobra, żeby nie było niedomówień. Bo teraz to widzę że wychodzę na zło wcielone hehe.
Nie chodziło mi o to, że masz nie wypowiadać się na temat laktatorow, tylko nie rozumiem czemu skoro cię nie interesuje ta opcja elektrycznego z muszla to piszesz że słabo że ma kable. No kurcze, że tak powiem bardzo brzydko "z gówna bata nie ukręcisz"😂 pewnych rzeczy się nie przeskoczy mimo że sama nie wiem czy w ogóle dokupię muszle bo ja nie widzę takiej potrzeby na ten moment.
Wczoraj wysłałam zdjęcia ubranek bo któraś dziewczyna poprosiła. To stwierdziłaś że ubranka z hm są wielkie. No kurcze przecież specjalnie ich nie rozciągałam żeby tylko pokazać że wypadają większe niż rozmairowka sinsaya. 😄
Nie wiem czemu mnie tak odbierasz i twierdzisz że ja mam problem jak ktoś neguje moje wybory.
Tak wcale nie jest 😂
Ale Optymistka podkreśliła, że w ogóle nie kwestionuje Twojego wyborutylko, że muszlowy - jeśli by wybrała - to wolałaby opcję zupełnie bez kabli.
I ciuchy z hm są wielkie, to faktz sinsaya są mniejsze niż powinny, z hm są większe niż powinny
tak po prostu, bez oceny
Optymistka90, Anka657 lubią tę wiadomość
-
szona wrote:Baza obrotowa (wg mnie) ma znaczenie przy starszym dziecku. Przy takim małym chrabaszczu to nie ma większego sensu.
szona, Lusia90 lubią tę wiadomość
-
szona wrote:Baza obrotowa (wg mnie) ma znaczenie przy starszym dziecku. Przy takim małym chrabaszczu to nie ma większego sensu.
szona lubi tę wiadomość
-
Co do laktatorow to ja tylko dodam a propos muszlowych Że trzeba mieć realistyczne oczekiwania
ja miałam jako zapasowy laktator jakiś no-name muszlowych z Amazona, silniczki wystające u góry it. Nie chodziło o to żebym mogła z nim maratony biegać, schylać się itd ale no w porównaniu do tradycyjnego butelkowego to mogłam wyjść z nim z domu na spacer, iść do WC, pozmywać itd
Dla nieświadomych niestety nie ma jeszcze na świecie laktstorow w których można leżeć / spać 🙈😅 (oj wszystko bym za taki oddala). Mleko odciąga się w pozycji wyprostowanej niezależnie od laktatora.
Oczywiście w zależności od rozmariu biustu są laktatory które sprawdza się u osób np z mniejszym/średnim biustem a nie sprawdza się u tych z większym.
Tak jak już kiedyś pisałam - pracę domową tseba sobie samemu pod swoje potrzeby odrobić
Ostatni komentarz co do zakupu muszli do laktstorow które z założenia nie są "HF" (Hands free) wiaodmo że kable wtedy wystają ale i tak jest to o niebo bardziej mobilne rozwiązanie niż wiszące butelki
Ja tak jak już kiedyś pisałam stawiam tym razem na momcozy M6 i modle się żeby się sprawdził, plus dodatkowo kupuje używany podwójny Lansinoh, ponieważ go znam bardzo dobrze z KPI z Maya i mam do niego zaufanie. Marzę jednak o tym żeby móc w pełni polegac na laktator że HF dlatego Lansinoh chce żeby był "w razie czego" i mam ogromną nadzieję że mi się uda taki plan 🙏
Kamax9 lubi tę wiadomość
-
Wojcinka wrote:Podpisuje się pod tym
Ja jeszcze nie zamówiłam, wiec jak ktoś ma mądre rozwiązanie to pomóżcie. Ja wcześniej miałam zwykłego cybexa na zwykłej bazie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 10:35
-
szona wrote:Ale Optymistka podkreśliła, że w ogóle nie kwestionuje Twojego wyboru
tylko, że muszlowy - jeśli by wybrała - to wolałaby opcję zupełnie bez kabli.
I ciuchy z hm są wielkie, to faktz sinsaya są mniejsze niż powinny, z hm są większe niż powinny
tak po prostu, bez oceny
Ale ja to wszystko wiem. To nie był pierwszy raz gdzie coś było znegowane tak jak Róża napisała.
Zrozum różnice. Te muszle to tylko alternatywa do laktatora który ja wybrałam i też ma go Sanana i nigdy w życiu nie uczynią z nie zwyklej, bezprzewodowej muszli bo zwyczajnie, fizycznie nie jest to mozliwe. Skads ta moc sie musi brac więc uważam że ten komentarz o "przeszkadzniu" kabli był zbędny, szczególnie jeśli ktoś nie jest taka opcja zainteresowany i nie ma takiego laktatora bo woli tak jak napisałaś opcje klasycznej muszli.
No, HM ma zawyzona rozmiarowke a sinsay zaniżona co chciałam uwzględnić na zdjęciu. A kilka zdjęć niżej koleżanka napisała że ubranka z hm są wielkie i podesłała zdjęcia gdzie rozmiar sinsaya się pokrywa z inną marka i jest okej. Więc wychodzę w takim rozrachunku na "swirnieta" 🤪Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 10:39
Starania od 06.2022
Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
Listopad 2023- ciąża biochemiczna
Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻
6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
22.01 198 g 💪
13.02 badania połówkowe- wszystko wzorowo. 377g cudnego chłopca 💙
26.03 1,07 kg 🤗💝
15.04 1,49 kg Viniego 🫶❤️
30.04 2,04 kg syńcia☀️🏖
-
tygrysek7773 wrote:Elena spieszę z pocieszeniem że 100 ml było przy drugim dziecku, przy pierwszym odciągałam znacznie mniejsze ilości! Także nic straconego, laktacja może być teraz u ciebie znacznie lepsza! Moja córa jakoś 5 miesięczniak wyglądała jak małe zapasione sumo xd też wszyscy się dziwili ze jest na KP. Trraz jest szczuplutką.
Miło, że ktoś we mnie wierzy 😄😄 Ja się cudów po sobie nie spodziewam. Te 30ml z rana to był efekt picia felmatikera i spędzania codziennie 8h na laktatorze plus tradycyjne przykładanie do piersi.
Teraz mam zamiar odpuścić, cieszyć się ostatni raz w życiu z macierzyństwa 🩷 Spacery, przytulanie, wychodzenie więcej z domu ze starszą córką. Zobaczymy czas pokaże 😄tygrysek7773 lubi tę wiadomość
👱♀️89🧑84 👰♀️🤵♂️🇬🇷 03.06.2018
Elena ♀️👶 (7cs) TP🌞 03.07.2025
🫧23.10. 9dpo ⏸️ beta 8,23/50,63/297,12
🫧12.11. 6+1 ❤️ 0.35 cm CRL
🫧12.12. 10+3 Veracity Premium, niskie ryzyka, DZIEWCZYNKA 🩷
🫧19.12. 11+3 I prenatalne 🩺, niskie ryzyka
🫧 18.02. 20+5 badania połówkowe prawidłowe, Elena waży 392g 🍬🍭
🫧 08.04. 27+5 rośniemy 1250g słodkości 🎀🩷🧚♀️🍬🍭
🫧 29.04. 30+5 III prenatalne, 1767g, położenie miednicowe 🌷🩺
Eliza ♀️👧(5cs) 🌞11.07.2019 (3549g 58cm)
-
Tak się stresowałam a mi odmówili zrobienia tego rtg 🙈 bo mają zakaz, bo ewentualnie jak jest zagrożenie życia. No ludzie. Umówiłam się ponownie do dentysty i liczę na cud, pewnie znowu da antybiotyk i elo.
Z lepszych wiadomości to wczoraj kurier przywiózł łóżeczko i co prawda tylko obejrzałam powierzchownie ale kurde jak za taką cenę (niecałe 400zl) to jestem zadowolona. Dokładnie o takie mi chodziło, proste, białe, bez szuflady i bez udziwnień 😂 zobaczymy co to będzie jak się je skręci, mam nadzieję że się nie rozleci. Muszę jeszcze tylko zamówić materac, podobno Rucken(chyba tak to się pisze)są dobre 🤔🤔Alima lubi tę wiadomość
👱♀️27 👱♂️29 +🐈+🐕
Początek starań 06.23 🥲
17cs 20.11.24 wyraźne ⏸️ 🥹❤️/beta hcg 139,6 mlU/ml
22.11.24 beta hcg 362.2 mlU/ml
27.11.24 1 wizyta :pęcherzyk ciążowy 4.5mm, pęcherzyk żółtkowy 1.4mm
12.12 9mm człowieczka 🥹❤️ wg usg 6+6 144bpm
7.01 4.51cm czlowieczka🫶 wg usg 11+2 163bpm
17.01 prenatalne niskie ryzyka ❤️
31.01 9.6cm 96gram 💛
20.02 raczej dziewczynka 🩷 180gram
18.03 połówkowe idealne 🩷 355g
8.04 650g kluski 🥰
29.04 III pren. wszystko w porządku, 1017g kruszynki 🩷🥹
20.05 wizyta 🫶
WG OM
-
Kamax9 wrote:Ale ja to wszystko wiem. To nie był pierwszy raz gdzie coś było znegowane tak jak Róża napisała.
Zrozum różnice. Te muszle to tylko alternatywa do laktatora który ja wybrałam i też ma go Sanana i nigdy w życiu nie uczynią z nie zwyklej, bezprzewodowej muszli bo zwyczajnie, fizycznie nie jest to mozliwe. Skads ta moc sie musi brac więc uważam że ten komentarz o "przeszkadzniu" kabli był zbędny, szczególnie jeśli ktoś nie jest taka opcja zainteresowany i nie ma takiego laktatora bo woli tak jak napisałaś opcje klasycznej muszli.
No, HM ma zawyzona rozmiarowke a sinsay zaniżona co chciałam uwzględnić na zdjęciu. A kilka zdjęć niżej koleżanka napisała że ubranka z hm są wielkie i podesłała zdjęcia gdzie rozmiar sinsaya się pokrywa z inną marka i jest okej. Więc wychodzę w takim rozrachunku na "swirnieta" 🤪
Naprawdę nie wiem gdzie tu w tym wszystkim negowanie twojego laktatora 🤷♀️
To samo z ubrankami. Szczerze to żałuję że nie zwróciłam uwagi która dziewczyna wstawiła to zdjęcie ubranek z hm, bo gdybym zwróciła że to ty to bym się nie odezwała.
Nie wstawiłam zdjęcia żeby negować wybór firmy ubranek które wybrałaś. Ani żeby udowodnić że ubranka z Sinsay są ok. Tylko z ciekawości jak o tym pisałyście poszłam sprawdzić czy one faktycznie wypadają takie małe i kurcze wypadają tak jak z tej innej firmy i teraz nie wiem czy tamte też mam takie małe i muszę dokupić jeszcze coś czy nie. To jest tylko tyle. Nie wiem ja tego nie odczytuję jako negowania waszych wyborów. Wielokrotnie powtarzałam że się sama nad waszymi opcjami zastanawiam, ale to i tak nie dociera tylko przecież Ty i Róża wiecie lepiej że neguje to co piszecie.👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1🔹9 dpt 88,3🔹12 dpt 379🔹14 dpt 914🔹17 dpt 3553
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne 🩵
13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
20+3 👶🏻 374 g 🩵 połówkowe ok
23+4 👶🏻 688 g 🩵
28+3 👶🏻 1401 g 🩵 III prenatalne ok
-
Ania1008 wrote:Wstawiłam post, czy ktoś chcę się ze mną zabrać ale jest na razie cisza. Jak będę już w Polsce to wstawię jeszcze raz. Ale też chcę się przygotować na zapas jakby nikt się nie znalazł.
Rozmawiałam z położną to mi radziła tylko jak najwięcej pić i co dwie godziny robić przystanek na krótki spacer ale ja i tak muszę chodzić do toalety co godzinę więc wiem, że na pewno będę częściej niż co dwie godziny się zatrzymywać. Myślałam również aby co cztery do pięciu godzin robić też przystanek aby poleżeć z tyłu z nogami wyżej. Zatrzymać się na obiad i po obiedzie zrobić sobie taki dłuższy odpoczynek.
A też zaczęłam robić listę aby niczego nie zapomnieć spakować. I mam na liście do auta na razie adapter i poduszkę. Jak na razie nie ruszałam się nie więcej niż 130 km od domu. Więc chcę się jak najlepiej przygotować na taki wyjazd.
W jedną stronę moja mama będzie prowadzić samochód ale z powrotem będę musiała sobie poradzić.
Samolot w moim przypadku odpada bo bardzo źle znoszę każdy lot. Nie lubię mocno latac. Za każdym razem rozsadza mi głowę. A też bym mogła lecieć do Warszawy a z Warszawy też musiałabym jechać pociągiem co będzie trwało też z 6 godzin. Na Mazurach mieszkam.
A mąż nie może przylecieć i wrócić z Tobą autem? Zamęczysz się tyle czasu w trasie i na dodatek za kierownicą.. chyba, że dobrze znosisz poroże na dłużej trasy, ja się szybko zaczynam wiercić i być głodna/siku xdWiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 10:58
16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💗 z usg i OM 04.07.2025
17.02.2024 połówkowe, ok, dziewczynka 371 gramów 💗 -
Kamax9 wrote:Tylko ja wstawiłam zdjęcia ubranek z hm
Tak samo z tym laktatorem. Super że jest opcja muszli. Super że tobie odpowiada bo w końcu po to go kupiłaś. Dzielisz się tym na forum i fajnie bo dzięki temu i ja wiem a nie wiedziałam że jest taka opcja. Komentuje sobie zaś na głos i myślę czy dla mnie się nada i to tyle. Nie mówię że źle wybrałaś, że to się nie sprawdzi u ciebie itp. Naprawdę nie myślałam że musimy takie podstawowe kwestie tu roztrząsać i że to ciężko zrozumieć że co pasuje jednemu nie musi drugiemu i że to że ktoś coś mówi inaczej to zaraz musi coś negować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 10:59
👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
23+4 👶🏻 688 g 🩵
-
Optymistka90 wrote:Tak zgadza się. Dokładnie to napisałam wyżej. Przecież pisze że nie zwróciłam uwagi kto wstawił te zdjęcia 🤦🏼♀️ więc proszę czytaj też ze zrozumieniem co pisze bo potem niepotrzebnie są ciągnięte takie dyskusje i zarzucane jest mi jakieś negowanie waszych wyborów gdzie tak naprawdę nic mi do tego czy masz ciuchy z hm, vinted czy z czegoś innego. Ja zupełnie nie to mam na celu a moje słowa są przekręcane i próbuje mi się tu udowodnić jakieś złe intencje 🤷♀️
Tak, nie doczytałam. Mea culpa.
Ale tak samo jak i mi są próbowane udowodnić jakieś złe intencje i że mam jakiś problem jak ktoś mi coś piszeRóża11 lubi tę wiadomość
Starania od 06.2022
Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
Listopad 2023- ciąża biochemiczna
Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻
6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
22.01 198 g 💪
13.02 badania połówkowe- wszystko wzorowo. 377g cudnego chłopca 💙
26.03 1,07 kg 🤗💝
15.04 1,49 kg Viniego 🫶❤️
30.04 2,04 kg syńcia☀️🏖
-
Kamax9 wrote:Tak, nie doczytałam. Mea culpa.
Ale tak samo jak i mi są próbowane udowodnić jakieś złe intencje i że mam jakiś problem jak ktoś mi coś piszeWiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 11:04
👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
23+4 👶🏻 688 g 🩵
-
Nowucjuszka wrote:Pisz ile i na co masz ochotę, ja chętnie czytam twoje wypowiedzi 😊 od tego jest forum, nikt tu nie ma monopolu na dyskusję
Optymistka nie przejmuj się. To normalne, że poddajemy wszystko wątpliwościom, dyskutujemy, negujemy, kombinujemy. No każda z nas chce dojść do jakiś wniosków 😃 a Kamax może jakaś melisa z rana się przyda, bo afera o nic 😃
Kamax9, Nowucjuszka lubią tę wiadomość