LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Moim zdaniem ok
Elena20 lubi tę wiadomość
Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
1cs po poronieniu chybionym 🍀🍀🍀 -
Moim zdaniem totalnie ok
Elena20 lubi tę wiadomość
-
Paulina66 wrote:Chciałam się umówić na NFZ teraz tak kontrolnie (jeszcze przed ciążą), bo znalazłam fajnego gina w poradni przy szpitalu, ale podali mi termin na grudzień przyszłego roku 😅 w razie gdybym była już w ciąży to chciałabym prowadzić ją u niego, ale zastanawiam się własnie jak to wygląda z wizytą w przypadku takiej długiej kolejki. Czy iść gdzieś prywatnie potwierdzić ciążę i potem już z papierkiem wbić się w kolejkę korzystając z prawa tych 7 dni dla ciężarnych czy da się umówić "na słowo" po samym teście i becie i też mnie zapiszą jako wizyta ciążowa w ciągu 7 dni.
Prawo nie daje raczej takiej możliwości tylko mwoi że masz prawo do terminu u lekarza w ciągu 7 dni - to znaczy że w przychodni będę cię musieli umówić w przeciągu 7 dni do jakiegokolwiek gina a nie koniecznie do tego którego ty sobie wybrałaś. Jeśli ten wybrany ma tak odległe terminy a ktoś inny jest bardziej dostępny to umówią Cię raczej do kogo innegoPaulina66 lubi tę wiadomość
-
Wojcinka wrote:Ale to chyba nie jest tak że będąc w ciąży możesz się wbić w kolejke do któregokolwiek lekarza Ci się pdooba.
Prawo nie daje raczej takiej możliwości tylko mwoi że masz prawo do terminu u lekarza w ciągu 7 dni - to znaczy że w przychodni będę cię musieli umówić w przeciągu 7 dni do jakiegokolwiek gina a nie koniecznie do tego którego ty sobie wybrałaś. Jeśli ten wybrany ma tak odległe terminy a ktoś inny jest bardziej dostępny to umówią Cię raczej do kogo innego
Obawiam się, że może tak być, ale nie mam pojęcia jak to wygląda w praktyce, stąd pytanie. No nic, umówię sie na ten grudzień przyszłego roku do niego, a w razie jeśli zajdę w ciążę będę próbowała przesunąć termin na bliżej, jeśli nie uda się do tego konkretnego to trudno.30 👰🏼♀️ 32 🤵🏻
11.2024 ⏸️
01.2025 💔🪽 9tc (poronienie zatrzymane 6+1) -
Truśka wrote:Hej dziewczyny a jak to jest z testem pappa i niffty to robi się w laboratorium i idzie z wynikiem do lekarza u którego robi się prenatalne ?
Truśka lubi tę wiadomość
-
Ja mam TSH 0.5 . Wydaje mi się ze jakieś małe, ale mama moja pracuje w laboratorium i powiedziała że jest w normie, aczkolwiek się martwię mimo wszystko[/url]
14.01.24 ⏸
27.02.24 ciąża obumarla, zabieg Łyżeczkowania💔
06.24 ponowne rozpoczęcie starań
19.10.24 ⏸
05.11.24 CRL 3.87mm ❤105ud/min
26.11.24 CRL 2.3 cm ❤ 181 ud / min
17.12.24 CRL 5.5 cm ❤ 167 ud / min, USG prenatalne, wszystko na miejscu, pomiary ok, 95 % dziewczynka 🩷
14.01 bez pomiaru CRL, ❤157 ud / min, z dziewczynki zrobił się chłopiec 💙 -
Elena, ja to się nie znam na tsh. Dopiero się uczę. Mi wyszło 2,2 i moja dietetyczka i ginekolog kazali zwiększyć dawkę żeby to jeszcze trochę zbić. Ale ja miałam poronienie, do którego możliwe przyczyniło się zbyt wysokie tsh.12 cs szczęśliwy🥺
02.2020 👧
08.2021 👼
03.2024
LH 12,6
FSH 10,4
AMH 0,53
10.2024
AMH 0,211
FSH 13,10
Lh 9,43
07.11.2024 ⏸️ beta 105, prog 25,65
09.11.2024 beta 257,9, prog 24,07
12.09.2024 beta 890,8, prog 16,86
25.11.2024 dwa groszki z ❤️❤️ 124ud/min🥺
13.12.2024 dwa Misie Haribo 2,4cm ❤️❤️ 176ud/min🥺
07.01.2025 dwie cytrynki 6,9cm 💙💙167ud/min - mamy dwóch chłopców 🥺
07.02.2025 wizyta 🤞
Duphaston 1x1, acard 150
-
Witam się z Wami, poproszę o wpisanie daty 31.07.2025 r. 🥰
Co do TSH to mogę się wypowiedzieć tyle, że lubi wzrastać w ciąży i od razu należy konsultować się z endokrynologiem. Sprawdź czy w Twoje witaminy nie zawierają przypadkiem biotyny - ona lubi podwyższać tsh. Ja dzisiaj dostałam zalecenie brania euthuroxu w dawce 2 dni po 100, pozostałe 5 dni 0,75. Będę jutro badać tsh, w sierpniu tsh miałam 0,939Lusia90, Meggi5991, Galaxis lubią tę wiadomość
👩40 👨41
II.2024 💔 (5t)
XII.2024 💔 chłopiec 👼 9td5 (poronienie zatrzymane 6t1d)
start programu IVF (wrzesień '24)
🔜 immunolog
🔜 genetyk
🔜 poszerzona diagnostyka gen. i immuno. -
Ania1008 wrote:Wprowadziłam ciebie trochę w błąd w opisie. Byłam pewna, że zanim pojawi się zarodek to to się nazywa puste jajo płodowe. Już poprawiłam opis. I opisuje dokładnie moją sytuację. Na pierwszej wizycie byłam w czwartym tygodniu ciąży to ginekolog nie zauważył nic i kazał przyjść w za tydzień. W piątym tygodniu było już coś widać. Powiedział, że ciąża ładnie jest umiejscowiona ale jest za wcześnie aby więcej coś zobaczyć i mam za miesiąc przyjść. A wczoraj do mnie dzwonił i kazał wykupić tabletki na niedoczynność tarczycy, ponieważ już ma wyniki mojej krwi i tam coś im wyszło. Robiłam krew przed planowaniem ciąży to w skali byłam po środku więc się zaskoczyłam tą niedoczynnością tarczycy. A o jaką stopkę chodzi? To jest moja pierwsza ciąża dlatego dla mnie wszystko jest nowe?
-
Paulina66 wrote:Cześć dziewczyny, mam do Was pytanko odnośnie umówienia się na pierwszą wizytę do ginekologa w celu potwierdzenia ciąży. Czytałam, że ciężarne na NFZ mają prawo otrzymać termin do lekarzy w ciągu 7 dni. Czy to obowiązuje dopiero od założenia karty ciąży czy można skorzystać z tego prawa przy umawianiu się na NFZ na pierwszą wizytę po teście ciążowym i becie jeśli wolne terminy są dopiero za kilka miesięcy?
Paulina66 lubi tę wiadomość
-
Truśka wrote:Hej dziewczyny a jak to jest z testem pappa i niffty to robi się w laboratorium i idzie z wynikiem do lekarza u którego robi się prenatalne ?
Żeby zrobić test typu NIPT (np. nifty) musisz iść po prostu najpierw do gina na usg żeby potwierdzić że ciąża jest wystarczająco zaawansowana żeby ten test wykonać. Potem idziesz na pobranie krwi i tyle - czekasz kilka tyg na wyniki które przyjdą mailem i do ich interpretacji nie potrzebujesz lekarza. -
Co do testów typu NIPT to dodam tylko ze mimo że sama go wykonałam w poprzedniej ciąży i teraz też wykonam to warto mieć na uwadze i być świadomym że te testy obarczone są ryzykiem fałszywym wyników (mimo że firmy które je sprzedają promują je jako 99,9% skuteczne).
Znam 2 przypadki gdzie dziewczyny dostały fałszywe wyniki.
W jednym przypadku dziecko miało mieć wady letalne a jednak było zdrowie i chłopiec ma obecnie 2,5 roku i ma się świetnie. W drugim przypadku wynik wykazywał że dziewczynka miała byc genetycznie zdrowa a niestety podczas badań polowkowych okazało się że ma letalną wadę genetyczna i po roku życia odeszła.
Pisze to tak ku przestrodze żeby wyników tych testów nie traktować na równi z amniopunkcją. -
ConteBis wrote:To puste jajo było mega intrygujące bo Ty tu tak sobie hasasz i się zastanawiałam o co chodzi 🙈
Tak to mój błąd. Pomieszały mi się pojęcia 😊 przepraszam za wprowadzenie w błąd😊
Jak teraz już wiem o co chodzi z tym pustym jajem ( byłam pewna, że zawsze się pojawią na początku a później może się pojawić zarodek albo nie) to faktycznie mogło to dziwnie wyglądać🤣 pisze że mam puste jajo a pozniej dalej sobie jakby nigdy nic pisze na grupie😊
Styśka1998 lubi tę wiadomość
-
Ania1008 wrote:Tak to mój błąd. Pomieszały mi się pojęcia 😊 przepraszam za wprowadzenie w błąd😊
Jak teraz już wiem o co chodzi z tym pustym jajem ( byłam pewna, że zawsze się pojawią na początku a później może się pojawić zarodek albo nie) to faktycznie mogło to dziwnie wyglądać🤣 pisze że mam puste jajo a pozniej dalej sobie jakby nigdy nic pisze na grupie😊
Ja myślałam podobnie jak Ty - świeżaki chyba tak mają -
Troche mi to zajęło zanim nadrobiłam wszystkie Wasze wpisy.
Nowo przybyłym gratuluję fasolki niech rozwijają się i rosną zdrowo 😍😍😍
Ktoś ma dzisiaj wizytę chyba nie ? nie pamiętam, ktora ale czekam na informacje bo lubię takie pozytywy czytać ))
A co u mnie ? Świeżej krwi narazie niema… ale od wtorku biorę dopochwowo luteinę. Dzisiaj po dłuższym siedzeniu zauważyłam na podpasce taka jakby maź…. Wyglądem i konsystencją jak roztopiona czekolada mleczna. Miała któraś z Was takie coś po podaniu tabletki? -
Gosiaczek.prosiaczek wrote:Troche mi to zajęło zanim nadrobiłam wszystkie Wasze wpisy.
Nowo przybyłym gratuluję fasolki niech rozwijają się i rosną zdrowo 😍😍😍
Ktoś ma dzisiaj wizytę chyba nie ? nie pamiętam, ktora ale czekam na informacje bo lubię takie pozytywy czytać ))
A co u mnie ? Świeżej krwi narazie niema… ale od wtorku biorę dopochwowo luteinę. Dzisiaj po dłuższym siedzeniu zauważyłam na podpasce taka jakby maź…. Wyglądem i konsystencją jak roztopiona czekolada mleczna. Miała któraś z Was takie coś po podaniu tabletki?Gosiaczek.prosiaczek lubi tę wiadomość
-
Pokahontaz26 wrote:Dziewczyny a propos TSH, odebrałam wyniki i się martwię… 0,404 μlU/mL nie za nisko? Norma niby 0,350 — 4,940 to taka dolna granica…
Nie znam się a lekarz w poniedziałek 😔Pokahontaz26 lubi tę wiadomość
Starania od 06.2022
Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
Listopad 2023- ciąża biochemiczna
Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻
6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
14.11 CRL 9.93 mm
27.11 CRL 2,9 cm
16.12 CRL 5,5 cm i prawdopodobnie będziesz chłopcem 🩵
19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀