Lipiec 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny czy to kiedyś normalnieje?
Drzemka kontaktowa- Iga śpi godzinę lub i dwie , dopóki się nie wtopi w moje ramie i nie zgrzeje.
Odłożę dziecia oczywiście w głębokim, twardym śnie, tak że na rękach moich to mogliby jej nad uchem strzelać z karabinu, a po odłożeniu pół godziny MAX i awanti 😏🫣 czy to kiedyś minie ?! Bo skoro jest karmienie na żądanie to ja chciałabym mieć chociaż sikanie na żądanie 🙈 no i ogólnie nie wiem co zrobię, bo od tygodnia czy dwóch zasypia tylko z cyckiem w buzi… -
Doris8 wrote:Dziewczyny czy to kiedyś normalnieje?
Drzemka kontaktowa- Iga śpi godzinę lub i dwie , dopóki się nie wtopi w moje ramie i nie zgrzeje.
Odłożę dziecia oczywiście w głębokim, twardym śnie, tak że na rękach moich to mogliby jej nad uchem strzelać z karabinu, a po odłożeniu pół godziny MAX i awanti 😏🫣 czy to kiedyś minie ?! Bo skoro jest karmienie na żądanie to ja chciałabym mieć chociaż sikanie na żądanie 🙈 no i ogólnie nie wiem co zrobię, bo od tygodnia czy dwóch zasypia tylko z cyckiem w buzi…
Teraz córka ma tak od 4 tygodnia życia. Wcześniej spala w łóżeczku ładnie i nawet zdążyłam ja pochwalić, że jest mniej wymagająca niz brat 😆 od tamtej pory śpi tylko na którymś z nas, najczęściej na mnie oczywiście. Ciągle ją noszę. Czekam aż zacznie się bardziej interesowac zabawkami, to może chociaż ten okres czuwania się wydłuży i da mi wtedy chwilę coś samej zrobić... Bo póki co to ona ciągle tylko by spala, ale na mamusi oczywiście. -
totylkoja wrote:Mammia-mia pytam, bo ten Twój bujaczek maksymalny wsad ma 9kg xD a moja Klusia miesiąc temu miała prawie 7 🤣
Dzisiaj aż spojrzałam na stare fotki i syn na 4,5 miesiąca potrafił się ewakuować z bujaczka 🤣 przekręcał się na brzuch i później zsuwał się celowo tak, żeby się wydostać. Ogólnie on to robił tak perfidnie.. jak tylko się go wsadziło to od razu. 🤣 także nie przewiduje używania go dłużej niż do ok 5 miesiąca
Młoda aktualnie uczy się obracać wokół własnej osi leżąc na brzuchu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października, 15:47
-
Mamma-mia wrote:Normalne, choć wkurzające 🙈 u mnie 1 i 2 egzemplarz odłożone spały. 3 i 4 nie 😅 synowi nr 3 minęło dopiero w okolicach roczku 🤦🏻♀️ a tak to przysięgam, że cały czas albo nosiłam go w chuście/nosidle, albo musiałam z nim leżeć/siedzieć. Inaczej nie było spania w domu. Wózek też parzył - trwało to ponad 3 miesiące, polepszyło się, kiedy przyszedł czas na kombinezony.
Teraz córka ma tak od 4 tygodnia życia. Wcześniej spala w łóżeczku ładnie i nawet zdążyłam ja pochwalić, że jest mniej wymagająca niz brat 😆 od tamtej pory śpi tylko na którymś z nas, najczęściej na mnie oczywiście. Ciągle ją noszę. Czekam aż zacznie się bardziej interesowac zabawkami, to może chociaż ten okres czuwania się wydłuży i da mi wtedy chwilę coś samej zrobić... Bo póki co to ona ciągle tylko by spala, ale na mamusi oczywiście.
Aktualnie pierwszy raz od dłuższego czasu dała się odłożyć do kokonu 😅 -
Doris8 wrote:U nas okna aktywności są całkiem długie i… angażujące 😅 zastanawiam się czy to taki typ, czy teściowa dopomogła, bo ogólnie ledwo otworzy oczy nie zdąży kwilnąć to już do niej biegnie🙈 i teraz ciężko wyjść choćby do WC, oczywiście ładnie się bawi zajmuje zabawka grzechotka czy zawieszka, ale pod warunkiem, że ktoś na nią patrzy 👀 😅
Aktualnie pierwszy raz od dłuższego czasu dała się odłożyć do kokonu 😅
Wiesz, ja przechodzę różne fazy przez te młodej nieodkladalnosc. Raz jestem pogodzona, raz wkurwiona, raz smutna, raz zirytowana. Ale koniec końców później sobie przypominam, że młody też taki był, dziś ma 2 lata i mamy już zupełne inne problemy, z młodą też to minie... -
Doris8 wrote:Dziewczyny czy to kiedyś normalnieje?
Odłożę dziecia oczywiście w głębokim, twardym śnie, tak że na rękach moich to mogliby jej nad uchem strzelać z karabinu, a po odłożeniu pół godziny MAX i awanti 😏🫣 czy to kiedyś minie ?! Bo skoro jest karmienie na żądanie to ja chciałabym mieć chociaż sikanie na żądanie 🙈 no i ogólnie nie wiem co zrobię, bo od tygodnia czy dwóch zasypia tylko z cyckiem w buzi…
Jejciu, też się nad tym zastanawiam 🫠 koleżanka nawet wysłała mi audiobooka o samodzielnym zasypianiu, no ale ja nie mam serca słuchać tych płaczów zwłaszcza że moje dziecko od razu się zachodzi i wrzeszczy jak coś mu nie leży..💒 04.09.2021
Starania 👶 od 2022
⏸️ październik 2022
💔 listopad 2022
❤️🩹 wznowienie starań 02.2023
⏸️ październik 2023 🥹🤞✊
🤰22.11.2023 - 1,58 cm i bijące serduszko
👶 08.12.2023 (10+1) - 3,48 cm
👦 04.01.2023 (14+0) - 8,15 cm - chłopczyk
⚖️ 25.01.2024 (17+0) - 190g ❤️
⚖️ 15.02.2024 (20+0) - 310g 😍
⚖️ 07.03.2024 (23+0) - 630g 🥺
⚖️ 28.03.2024 (26+0) - 960g 😱
⚖️ 18.04.2024 (29+0) - 1650g 🤯
⚖️ 09.05.2024 (32+0) - 2150g 🥳
⚖️ 31.05.2024 (35+1) - 2750 g
Nikodem 🩵
23.06.2024 - godz 20:09
⚖️ 3260g
📏 55 cm
-
Dziewczyny jakiego używacie oleju do smarowania łepetynki i wyczesywania ciemieniuchy? Planuję zrezygnować z oleju ze słodkich migdałów - wszędzie na szkole rodzenia go polecają ale słyszałam że to nie jest zbyt dobry pomysł do codziennej pielęgnacji jednak nie wiem na ile to prawda ale szukam zastępstwaSynuś - 1.07.2024 ❤️
-
Minia95 wrote:Dziewczyny jakiego używacie oleju do smarowania łepetynki i wyczesywania ciemieniuchy? Planuję zrezygnować z oleju ze słodkich migdałów - wszędzie na szkole rodzenia go polecają ale słyszałam że to nie jest zbyt dobry pomysł do codziennej pielęgnacji jednak nie wiem na ile to prawda ale szukam zastępstwa
-
Polecalyscie aromactiv... No więc dziś postanowiliśmy przetestować, bo Igę nad ranem męczy nosek i o rany... Zasnęła, po czym przykleilismy to na łóżeczko i obudziła się po chwili z wrzaskiem... 1,5h usypiania, bo co zasnęła to odkładaliśmy do łóżeczka i po chwili się budziła z wrzaskiem, bo ciągle czuła ten zapach 🙈 także ja nie polecam 🥲31.10.2022 💔
25.05.2023 💔
13.11.2023 ⏸️ beta 93,81
15.11.2023 beta 223,65
22.11.2023 beta 4193 🤞
27.11.2023 6+1 2,6 mm ❤️ USG 5+6
11.12.2023 8+1 1,39cm ❤️ USG 7+5
22.12.2023 9+5 2,58cm ❤️ USG 9+3
09.01.2024 12+2 5,79cm USG 12+2. Prenatalne idealnie 😍
19.02.2024 18+1 232g ❤️
05.03.2024 20+2 II prenatalne, 340g i pierwsze kopniaki 😍
14.05.2024 30+2 III prenatalne, 1750g 😍
Iga 🥰🥰 30.07.2024 22:51 😍 ⚖️3635g 📏56cm 💖
-
AEGO wrote:Ja używam z Musteli szamponu, zaczęła n się robić ciemieniucha mocniejsza, słodkie migdały rady nie dały, parę razy użyliśmy tego z Musteli i już jest super.
U nas dokładnie to samo, olej z migdałów był za słaby, a szampon z musteli użyliśmy dwa razy i jest znaczna poprawa już po pierwszym razie byłam w szoku. Także też polecamy mustele, ja nie kupowałam w zestawie tylko zamówiłam sam szampon na Gemini.
👱♀️38 lat, 🤵43 lata
AMH-2,55 (03.23)
KIR Bx, mutacja Leiden, Pai-I, MTHFR, niedoczynosc tarczycy,adenomioza
wysoki Cross match 32%,
Starania od maja 2016
2018 - 2xIUI ❌
2020 - CP-metotreksat
08.2021
1 IVF - 2 ❄️❄️ niezbadane, 2 transfery ❌
10.2022
2 IVF - 3 ❄️❄️❄️ - po PGT-A mamy 1 ❄️ (5.1.1)
10.22-05.23-stan zapalny endo(4 biopsje)
04.23-08.23 osocze
05.23- laparoskopia
06.23-leczenie immuno
06.23-11.23- aku
07.23- 5 biopsja 0/10
08.23-10.23- za cienkie endo
31.10.23 FET 5.1.1.
7dpt-56, 9dpt-125
13dpt-623,15dpt-1402
20dpt-4409, 24dpt-8616
29dpt (6+4) -jest ❤️
38+1 - poród SN, synek 2420g, 49 cm, 10/10 -
A propo dentystów, byłam dzisiaj z córką bo miała dziurę i zapłaciłam 300 zł- zab mleczak, malutki i tyle kasy ale przynajmniej bezproblemowo jej robi. Czy jest tu jakąś mama z Warszawy albo Łodzi i mogłaby polecić jakąś ortodonte? Mleczaki mamy drobne ale stałe żeby sa giganty, żeby wyszła nam górna jedynka to wypycha najpierw dwójkę i dopiero rośnie. Ostatecznie jak urośnie to między nowa jedynka a trójka prawie nie ma szary, więc nie wiem gdzie będą wychodzić dwójki.... ewidentnie mamy za ciasno w tej buźce...
Z info dzieciowych to też byliśmy u fizjo, mamy obniżone napięcie mięśniowe. Przykleiła nam na brzuszek plastry i pokazała ćwiczenia, także ćwiczymy. Zaleciła też wizytę u neurologa i zrobić badania tarczycowe i wątrobowe- podobno pediatra nie może dać skierowania tylko neurolog. Mówiła właśnie ze przy obniżonym napięciu powinno sprawdzić się te próby wątrobowe i tarczycę... ogólnie wizyta u neurologa nie zaszkodzi ale boję się że zacznie się czepianie że urodzil się duży, że cc, że trzeba sprawdzić to i tamto i takie naciąganie na kasę... -
My za to dzisiaj byliśmy u osteopaty. Powiedziala dokladnie to samo co nasza fizjo, wiec jestem już spokojna - Młody ma lekką asymetrię i lekko wzmożone napięcie. Również jej zdaniem "samo przejdzie". Mamy nadal robić ćwiczenia od fizjo (glownie obroty i trochę zabawy z rączkami). Także było spoko. Oczywiście gadał i śmiał się cała wizytę. 😁😁😁
My skierowanie na badania tarczycowe dostaliśmy od pediatry... przy czym ja poszlam do labu gdzie potrafią dobrze pobierać krew maluchom, więc i tak za wszystko placilam. W naszej przychodni mi kobietka pobierala krew jakieś 20 minut i tak jej się ręce trzesly, że aż byly mi jej szkoda. A że ona jest tam codziennie, więc wolałam ze Stasiem nie ryzykować. 🤣
Od kilku dni wjechał u nas leżaczek z babybjorn. Nie ma miłości niestety. Jak go zabawiamy to siedzi, ale przecież nie o to chodziło. To samo mam na macie albo w łóżeczku. Ehhh -
My przedwczoraj wyszliśmy do domu🥳🥳🥳 diagnoza z wypisu: odmiedniczkowe zapalenie nerek.
Dostaliśmy antybiotyk jeszcze na 3 dni w domu i koniec leczenia. Za 6-8 tygodni ponowne usg nerek żeby sprawdzić czy ma poszerzoną miedniczkę czy była to kwestia infekcji.
Wyniki się poprawiły znacznie także jestem już dobrej myśli. Teraz czas odgruzować chatę, siebie i wstawić milion pralek z praniem.Minia95, AEGO, Doris8, dori, Marti27, Ania1985, Nimfadora, Mimi09, Ammeluna, Emimo lubią tę wiadomość
-
Hej, pytałam o USG główki maluszków ale chyba nie robiłyście bo nie dostałam odpowiedzi.
We wtorek byliśmy na pobraniu krwi i wyszły podwyższone płytki krwi. Oczywiście lekarz pierwszego kontaktu wystawił skierowanie do innego labu na powtórzenie w przyszłym tyg ale już się martwię. Ogólnie powiedzieli, że to nie musi nic oznaczać ale jednak już się naczytałam.
Któraś z was miała wyniki dzieci podwyższone? -
Natka, to super, że już wyszłyście Czy lekarze coś więcej mowili Ci o tej poszerzonej miedniczce? Mi pediatra mówiła, że to nierzadko się zdarza u małych dzieci, i nie musi być związane z infekcją.
Aga37, ja robiłam USG główki, ale to pod kątem sprawdzenia, czy nie ma naczyniaków. Badania nie ma co się obawiać, trwa może z 5 min i jest wykonywane aparatem przez ciemiączko przednie.Cudzie trwaj! 🥰
⏸️ 14.11.2023
Beta 15.11.2023 - 512
Beta 17.11.2023 - 1224 🔥
👶 30.11.2023 - 8 mm okruszka 6+5
👶 10.01.2024 - prenatalne, niskie ryzyka
👶 06.03.2024 - połówkowe, 398 g zdrowego chłopca 🩵
👩🏻 31
✅️ wszystko ok
🧔🏻 33
✅️ morfologia 0% ➡️ 4% -
Natka, świetnie, że już wyszliście. Teraz będziecie dochodzić do siebie w domku. 🙂
Jeśli chodzi o nocne oddychanie to u nas sprawdziła się... Proszę się nie śmiać! Cytryna zasypana solą. Nie wiem, jak to działa, ale odkąd zostawiam ją przy łóżeczku, Basik budzi się bez gila. A dotąd praktycznie codziennie musiałyśmy czyścić z rana nosek. Oczywiście, nie mówię o infekcji.dori, Doris8, Kejt93 lubią tę wiadomość
-
ralejka wrote:Natka, to super, że już wyszłyście Czy lekarze coś więcej mowili Ci o tej poszerzonej miedniczce? Mi pediatra mówiła, że to nierzadko się zdarza u małych dzieci, i nie musi być związane z infekcją.
Aga37, ja robiłam USG główki, ale to pod kątem sprawdzenia, czy nie ma naczyniaków. Badania nie ma co się obawiać, trwa może z 5 min i jest wykonywane aparatem przez ciemiączko przednie.
Samego badania usg się nie boje tylko teraz te wyniki morfologii mnie zmartwiły. W internecie niezbyt pocieszające informacje znalazłam. -
Aga37 robisz wszystko zgodnie z zaleceniami lekarza, nie nakręcaj się internetami, z pewnością wszystko będzie dobrze 🫶 może to jakiś niegroźny stan zapalny albo coś po szczepieniu?, myślę, że przy powtórce badania będzie ok🙏
Ja: położę dziecia jak zwykle o 21, to o 1 wstanę na godzinny pomping i do 5-6 dośpie zanim dzieć wstanie👌
Mój dzieć: nie chce mi się spać, pójdę o 23 może… wstanę sobie o 4.10 a potem będę jadła co godzinę. Odeśpię jak matka będzie już po kawusi 👹😅🫣
Ja o 8.30: 😵💫😵💀 a dzieć od 9 spi 🤦♀️Lady_Dior lubi tę wiadomość