X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2024
Odpowiedz

Lipiec 2024

Oceń ten wątek:
  • Ania1985 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My używamy na razie rozm 3. ))) Ale myślę, że jak skończą się zapasy to już wybiorę większe. Na razie nie przeciekają, wymieniam co 3h, dłużej zostaje tylko na noc. Ale jakoś tak na długość wydają mi się już małe.

age.png

1.2023 - cb [*]
    4.2023 - 10tc [*]
    👶 - 10.07.2024 - synek (CC)
    Nabyty zespół anyfosfolipidowy, heparyna w ciąży. 💉
  • moonflower Autorytet

Wysłany: 7 grudnia, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki, dawno mnie nie było ale trudy życia codziennego mnie przetyrały 🤯🤯
    Idą nam zęby!!! Starszy miał pierwsze w 9 miesiącu 😭
    A tu taka niespodzianka… już prawie prawie są nie wierzchu, od wczoraj gorączka 38,5

U nas pampersy 3 ale kończę już ostatnie opakowanie i przechodzimy na 4.
    Przez żeby trochę zmniejszył się nam apetyt ale Antek nadal rośnie jak na drożdżach.

Zaraz będę dokładniej nadrabiać, lady zdrówka dla Felusia.
    U nas w końcu spokojniejsze noce, ja odciągam ostatni raz o 1, przed odciąganiem Antek dostaje butelkę, następna butelka o 5, a ja odciągam o 8. Zeszłam całkiem z nocnych sesji. W planach mam nadzieję że się uda dokarmić do skończonego 6 miesiąca.

Jak tam u Was sytuacja z siadaniem?? Stwierdziłam że nie zaczniemy rd dopóki Antek nie wykaże zainteresowania siadaniem. Na ten moment ani myśli i takich rzeczach za to my nie możemy przy nim jeść bo tak patrzy na nas że aż nam głupio 🤭🤭

2.07.2012 💙
    22.11.2016 💔
    15.05.2023 💔
    9.07.2024 💙
    age.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 7 grudnia, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moonflower to szybko Wam te zęby idą 😆 Moje starszaki dobrze przechodziły ząbkowanie i chyba tak samo w 8miesiacu mieli pierwsze zęby. Mam nadzieję że Felek pójdzie ich śladem 😆

Ja od dziś używam pampersów w rozmiarze 4+ Niby od 11kg.ale na Felka pasują idealnie 😁 choć nawet się mieścił w 6tki z Aldika🤣

U nas od 3dni REGRES SNU... Powiem Wam masakra jak człowiek przyzwyczai się do tego, że dziecko tak pięknie śpi i tu nagle bum... Z dwóch pobudek w nocy zrobiło się 5 a jeszcze potrafi o 5 się obudzić i nie spać 2godziny a potem co z tego, że zaśnie jak starszaki już wstają 😂 Tak więc jestem zombiakiem od paru dni🥴

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Ania1985 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moon, wow, ale wczesnie te zeby! No to trzymajcie sie dzielnie!
    U nas jezeli chodzi o siadanie, to na tej nakladce dla niemowlat od Stokke (tripp trapp) strasznie sie napina i unosi tulow i nogi, jakby chcial usiasc. To samo jest jak go posadze u siebie na kolana i opieram jego plecy o moj brzuch, to po chwili unosi tulow, odrywa sie od mojego brzucha do siadu.
    Czyli sa checi wielkie, ale oczywiscie sam nie usiedzi bez trzymania.

Ja odciagam tylko w dzien. Ostatni raz ok 20:00 i potem 7-8 rano. W nocy karmie 1 raz piersia albo wcale, bo np sie nie budzi na karmienie. Jak nie karmie w nocy to piersi mam jak melony i wtedy rano wychodzi mi prawie 300ml z obu. W dzien szalu nie ma. Odciagam co 3h i wychodzi mi jakies 100-150ml. Jak brakuje pokarmu to raz dziennie dostane NAN.

Lady, a dopiero co pisalas, ze Felek tak pieknie spi , a ty wieczorami ogladasz seriale :) Zawsze tak jest, jak sie pochwali dziecko to za chwile jest zwrot akcji. U nas tak jest czesto 😂 Oby wszystko wrocilo do normy w miare szybko.

Co do rd, to tydzien temu dalam marchewke i zjadl. Potem nie dawalam, bo mielismy miec za pare dni szczepienie i nie chcialam wprowadzac pokarmow, bo w razie dziwnej reakcji nie wiedzialabym czy to po szczepieniu czy po rd.
    Mysle, ze w przyszlym tyg bedziemy znowu probowac. Leon patrzy na mnie zawsze jak jem i wodzi wzrokiem za widelcem 😂😂😂 A jak podsuwam mu pod nos to otwiera buzie i macha raczkami, wiec chyba jest gotowy 🤭

age.png

1.2023 - cb [*]
    4.2023 - 10tc [*]
    👶 - 10.07.2024 - synek (CC)
    Nabyty zespół anyfosfolipidowy, heparyna w ciąży. 💉
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 8 grudnia, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1985 no dokładnie jak go wtedy pochwaliłam, to od tej nocki się zaczęło 😂 Czytałam, że taki regres może trwać kilka tygodni 🙈 oby jednak krócej 😂
    Ja ściągam w nocy raz jeśli Felek nie opróżni mi piersi a za dnia to baaardzo roznoe6, bo mam takie dni, że większość ściągam a mam takie dni, że częściej jest kp ale jak ściągam to te 150-180 jest w tym 70% to z jednej piersi, bo ta druga od czasu zapalenia mało produkuje pokarmu.Mam nadzieję, że do roku uda mi się tak pociągnąć a potem tylko kp i jak laktacja wygaśnie sama to tyle będzie z cycowania😆

Emimo co tam u Was 😊❓

Aga37 jak tam malutka 😊❓

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Lady_Dior.
    U nas troszkę się pozmienialo, od ponad 2 tyg jesteśmy całkiem na mm ponieważ brakowało mi pokarmu, przez 2 miesiące Agatka przybrała tylko 900 g stąd decyzja, że kończymy całkiem z kp bo już nawet nie chciała pić z piersi. Smutno mi troszkę z tego powodu, starsza była kp do 10 miesiąca kiedy to zaszłam w drugą ciążę ale ważniejsze jest dla mnie aby się najadała i rosła ☺️
    Z jedzeniem mm też różnie, raz wypije jednorazowo 150 a raz 30 czy 60 i koniec więc zaczęłam zapisywać i wychodzi, że dobowo od ok 700 do 900 zjada.
    Poza tym walczymy z oczkiem bo strasznie ropiało, byliśmy u okulisty okazało się, że ma zatkany kanalik łzowy. Po kilku dniach widzę różnicę i już nie płacze przy masażach więc chyba się udało przetkać.
    A teraz właśnie jedziemy na sor do szpitala bo od wczorajszego popołudnia mało rusza lewą rączka i ma taką jakby wiotką. Byłam u lekarza rodzinnego i tak doradziła właśnie bo tam obejrzą ją i pediatra i neurolog w razie potrzeby.
    Poza tym przewraca się na brzuszek i odkryła, że ma nóżki i zdejmuje skarpetki 😂

Lady_Dior lubi tę wiadomość

• Staraczka2023 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiem, że jest grupa na fb chciałam też dołączyć mogę prosić o zaproszenie ?:)

event.png
  • Śmieszka Koleżanka

Wysłany: 10 grudnia, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. U nas ewidentnie po skoku. Zaczęła obracać się na bok, chwytać stopy i dotykać moich ust przy karmieniu. Lepiej je i zaczęła znów przybierać na wadze, bo było kiepsko z tym. Teraz chce siedzieć, jak ją oprę o siebie to jest przeszcześliwa, leżenie tp największe zło. Oczywiście siedzi chwilę I ja pacyfikujemy do leżenia. Z rozszerzaniem diety czekamy aż skonczy pol roku, choć wczoraj rzuciła się na banana 😂.
    Ja dziś oddalam koleżance te najmniejsze ubranka. Bosheee aż mi się serce scisnelo bo to moje ostatnie maleństwo i zostawiłam na pamiątkę body I dwa pajacyk.

202407214580.png[/url]
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 10 grudnia, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37 mam nadzieję, że z rączką wszystko w porządku 🙏🏻 Daj znać jak będziesz wiedzieć. Fajnie, że córcia już takie postępy robi 😁 Mój Feliks nadal tylko się obraca na boki 🙈 a przez tłuszcz na brzuchu to tylko do kolan sięga rączkami 🤣 Tak naprawdę to mało czasu mam, żeby biedak ćwiczył na macie😒 Cały czas muszę coś robić, jeździć... Myślę, że gdybym była w domu to dawno by te umiejętności opanował... Normalnie mam wyrzuty sumienia.

Śmieszka super 😁 Gratuluję nowych umiejętności hihi 😁 Ja czekam aż ten regres się skończy matko😛 dziś nie wiem ile razy się budził chyba z 6 i cały czas cyc. Dobrze, że choć ten cyc pomaga no i na szczęście nie krzyczy tylko daje znać, żeby się nim zająć 😜 często 5-6 się budzi i już go nie uśpisz - wtedy sobie głuży i jest to takie słodkie 🥰

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 10 grudnia, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizyta na sor udana, prawdopodobnie siostra jej pociągnęła rączkę i wysunęła jej się rączką z obręczy łokciowej albo tatuś źle złapał jak ją obracał. Pani doktor od razu nastawiła, była chwila płaczu ale po momencie już normalnie machała rączką także już wszystko ok ☺️
    Minus taki, że może się to ponawiać jak będzie się uczyła chodzić bo będzie trzymana za tą rączkę. Mamy ja oszczędzać.
    U nas leżenia na brzuszku też mało bo starsza ciągle coś chce i trzeba strasznie pilnować albo nią się zająć. Dobrze, że chociaż we wózku śpi całkiem nieźle więc możemy chodzić na spacery dłuższe.
    Dzisiaj miała w nocy przerwę w jedzeniu od 1 do 6 rano i następne jedzonko dopiero o 10 ale tylko 70ml 🙄

• Kermetka Znajoma

Wysłany: 10 grudnia, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie kaszki polecacie przy rozszerzaniu diety? :)

• dori Autorytet

Wysłany: 10 grudnia, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior jak tam dzieciaki?

31.10.2022 💔
    25.05.2023 💔
    13.11.2023 ⏸️ beta 93,81
    15.11.2023 beta 223,65
    22.11.2023 beta 4193 🤞
    27.11.2023 6+1 2,6 mm ❤️ USG 5+6
    11.12.2023 8+1 1,39cm ❤️ USG 7+5
    22.12.2023 9+5 2,58cm ❤️ USG 9+3
    09.01.2024 12+2 5,79cm USG 12+2. Prenatalne idealnie 😍
    19.02.2024 18+1 232g ❤️
    05.03.2024 20+2 II prenatalne, 340g i pierwsze kopniaki 😍
    14.05.2024 30+2 III prenatalne, 1750g 😍

Iga 🥰🥰 30.07.2024 22:51 😍 ⚖️3635g 📏56cm 💖

age.png
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie Lady, jak tam Twój domowy szpital?

Z obrotami to Feluś ma jeszcze czas i tak już robi postęp, bo obraca się na boczki. 🙌🏼 Na pewno tyle czasu ile możesz to z nim ćwiczysz, więc nie wrzucaj sobie. 🥰

Kaszkę ja mam z Helpy, ale trzeba uważać jaka partia i rodzaj, bo oni mają różne dostawy zbóż. :/ Niektóre z PL, niektóre z Finlandii, a podobno też niektóre spoza Ue z Ukrainy, więc trzeba sprawdzać. Też chętnie się dowiem jakie firmy inne są polecane, bo te typowe sklepowe do mnie nie przemawiają, plus trzeba czytać, bo niektóre dosładzają. 🤦🏼‍♀️

Kermetka lubi tę wiadomość

age.png
  • Hope2018 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 01:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kaszki dawałam z Hippa Starszakowi i tu chyba też będę:)
    Tadzio póki co nie jest stabilny w siedzeniu z oparciem więc nie wiem co z tym rozszerzaniem diety...może jeszcze z tydzien poczekam...1.01.2025 kończy pol roczki więc powoli już czas.

Lady Dior u nas Tadzislaw miał regres snu właśnie jak mu zeby zaczęły wychodzić...to była jakaś masakra...zresztą czasami do teraz go to dręczy.

Moonflower witaj w klubie- nam już wystają dwa małe ząbki...wyszły na raz...

• AEGO Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope2018 wrote:
    Ja kaszki dawałam z Hippa Starszakowi i tu chyba też będę:)
    Tadzio póki co nie jest stabilny w siedzeniu z oparciem więc nie wiem co z tym rozszerzaniem diety...może jeszcze z tydzien poczekam...1.01.2025 kończy pol roczki więc powoli już czas.

Lady Dior u nas Tadzislaw miał regres snu właśnie jak mu zeby zaczęły wychodzić...to była jakaś masakra...zresztą czasami do teraz go to dręczy.

Moonflower witaj w klubie- nam już wystają dwa małe ząbki...wyszły na raz...
    Możesz spróbować rd na kolanach rodzica zawsze.
    Ooo szybko u Was zeby się pojawiają. 🦷🧚

age.png
  • Kermetka Znajoma

Wysłany: 11 grudnia, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AEGO wrote:
    Właśnie Lady, jak tam Twój domowy szpital?

Z obrotami to Feluś ma jeszcze czas i tak już robi postęp, bo obraca się na boczki. 🙌🏼 Na pewno tyle czasu ile możesz to z nim ćwiczysz, więc nie wrzucaj sobie. 🥰

Kaszkę ja mam z Helpy, ale trzeba uważać jaka partia i rodzaj, bo oni mają różne dostawy zbóż. :/ Niektóre z PL, niektóre z Finlandii, a podobno też niektóre spoza Ue z Ukrainy, więc trzeba sprawdzać. Też chętnie się dowiem jakie firmy inne są polecane, bo te typowe sklepowe do mnie nie przemawiają, plus trzeba czytać, bo niektóre dosładzają. 🤦🏼‍♀️

Dziękuję za odp. i info o tych dostawach.
    @AEGO a w jakiej kolejności wprowadzałaś warzywa?

• AEGO Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kermetka wrote:
    Dziękuję za odp. i info o tych dostawach.
    @AEGO a w jakiej kolejności wprowadzałaś warzywa?
    Najpierw brokuła, później ziemniaka, następnie dynie, awokado, marchew, batata, cukinie, paprykę, kalafior, groszek, por, później już nie pamiętam 😅. W międzyczasie mieszałam poznane warzywa, albo do poznanego dodawałam nowy, albo makaron/kasze. Szczere mówiąc, nie wiem czy inna kolejność by coś zmieniła - wątpię. Ja się inspirowałam ebookiem Rozgryzamy.

age.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37 Oj biedna mała z tą rączką-oby już się to nie powtórzyło 🙏🏻
    Mój Feliks też lubi wózek na szczęście (rodzeństwo te) tylko czasu na spacery brak🙈

Co do kaszek to ja nie doradzę, bo nie dawałam dzieciom - może tym razem spróbuję. Sebastianowi chyba dałam raz czy dwa ale średnio chciał.
    U mnie dzieci już zdrowe - dziękuję dziewczyny 🥰 Feliks przeszedł rsv naprawdę łagodnie 😊

Wczoraj dzwoniłam do szpitala spytać co w końcu z tym usg bioderek, bo czekam już 5tyg.a babka mówi, że nie widzi skierowania. Mówię jej, że lekarka na pewno wysłała i okazało się, że niby numer skierowania był taki sam co na tym poprzednim, gdzie była zła data urodzenia podana i muszę mieć znowu nowe skierowanie 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ Chyba nie muszę mówić jaka wściekła byłam. Kazali dzwonić do rodzinnego, żeby to on wystawił ale rodzinny się tego nie podjął i musiałam dzwonić do tej lekarki, która wystawiała skierowanie na usg. Ona była w szoku, bo mówi, że na pewno dobrze wypisała skierowanie. Dałam jej numer do szpitala i okazało się że to szpital coś popieprzył🙄🙄🙄 Tyle czekania na nic cholera!!! Na szczęście udało się załatwić wizytę na dziś i wszystko z bioderkami ok. Nie wiem dlaczego nie odgina tych nog tak jak powinien ale będziemy dalej dochodzić tego czemu tak ma.

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Staraczka2023 Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ile zjadają teraz na dobre wasze bobasy ?

Byłam dzisiaj na usg brzuszka bo u nas mała sporo ulewa i chciałam sprawdzić czy wszystko ok no i całe szczęście jest ok ale lekarz zasugerował ze może Malutka za dużo je bo była 3 godziny po jedzeniu i twierdził ze ma full brzuszek .
    Tyle ze ona zjada ok 700-850 ( rzadko ) na dobę.
    Na jedno karmienie potrafi zjeść np 160 .
    Tyle ze np wczoraj jadła po 17 poszła spać ok 18 i obudziła się dopiero o 5. Czyli miała 12 godzin przerwy to tez później jakoś musi to nadrobić .
    Zresztą czasami zje 90 a i tak uleje :/
    Może ja jej za często daje bo nadal karmimy się co ok 3 h w dzień

event.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka ja w sumie nie liczę już ile zjada ale też się karmimy średnio co 3godz.,czasem 3,5 ale Felek zawsze zjada całą butlę a daję mu różnie 140-170..

Moja córka gorączkuje-super nie🙄 brak sił na te choroby🤦🏼‍♀️

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
‹‹ 792 793 794 795 796
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ