Lipiec 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
dori na szczęście wszystko ok. Ja tylko katar, Zosia katar, kaszel, Felek kaszel ale to naprawdę parę razy dziennie zakaszle,tylko słychać, że mu zalega i nie umie tego odkaszlnąć. Kicha trochę ale nos drożny. Najgorzej przechodzi starszak, bo i gorączka była 3dni i dusił się ale już jest lepiej - choć kaszel produktywny nadal jest.Mam nadzieję, że u Felka się to już nie pogłębia skoro w 3cim dniu objawów nadal jest dobrze. Chyba jeszcze biegunka jest u nas, bo kupy mega wodniste i 4x dziennie, gdzie zawsze były 1/2na tydzień 😆
-
Lady, dobrze, ze jest stabilnie. Trzymam kciuki!
Ralejka, niestety nie podpowiem. Ale daj znac jak wyjda powtorne badania. 🙏
Co do noszenia, to przodem do swiata, na lewej lub na prawej rece, nauczyla nas tak fizjo i tak nosimy.
Dzieki za podzielenie sie waszymi opiniami co do rd. No my po malu konczymy 5 miesiac, pediatra po badaniach stwierdziła, ze synek jest gotowy, wiec zaczniemy juz probowac po malutku z warzywami.
Tak, wiem, ze stanowisko WHO jest takie, ze rd powinno sie wprowadzic po skończonym 6mz. Wg Polskiego Tow Zywienia Dzieci, jest natomiast stanowisko, ze jezeli dziecko wykazuje gotowosc to mozna, jednak nie wczesniej niz przed 17 tyg zycia i nie pozniej niz 26 tyg zycia. My zaczniemy w 22 tyg zycia wiec jest ok. Tym bardziej, ze to naprawde bedzie kilka lyzeczek raz dziennie. Wiec nie wprowadzam mu jakies rewolucji.
Oczywiscie kazdy robi jak uwaza.
Jak sie bawicie z dziecmi na macie?
U nas kraby, sowki itp poszly na razie w odstawke. Od samego poczatku synek nie wyrażał zainteresowania, ale moze pozniej sie to zmieni. U nas natomiast jest szal na ksiazki. Jak mu czytam na macie i pokazuje obrazki to caly az chodzi i piszczy z radosci. Jak siedzi u mnie na kolanach przodem do swiata i opierajac sie pleckami o mnie, to tez mu czytam. Ale dzieki ksiazkom na macie udaje nam sie przeciagnac czas na brzuchu do 30min czasem. Potem musze go odwrocic, odpocznie chwile i znowu przewrot na brzuch. Moze to taki chwilowy etap, ale na razie sie sprawdza.
Jak radzicie sobie z marudzeniem przed nocnym snem? u nas czasem usypianie trwa godzine 🙈 Po jedzeniu poprzytulam, klade do lozeczka, kolysanki, delikatne bujanie w lozeczku itd, ale potrafi tak do godziny marudzic, unosic nogi , wiercic, stekac, jeczec … az w koncu zasnie. A potem sasiadka wypusci szczekajacego psa na podworko , dziecko sie przebudza i caly proces od nowa 🙈🙈
No i wczesne usypianie u nas sie w ogole nie sprawdza. Maluch zasypia najwczesniej po 21:00, no ale dzieki temu spi do 7:00-8:00 bez wstawiania w nocy (ostatnio, co nie znaczy, ze za chwile mu sie to nie zmieni znowu 🙃)
Lady_Dior lubi tę wiadomość
-
Lady, jeszcze więcej zdrówka dla Was! Cieszę sie, ze bobas ma się stabilnie.
Jak się jeszcze wstrzymuje z rd. Nie widzę oznak. Dopiero zaczęła się minimalnie interesować jedzeniem.
Ania, od paru dni nie istnieje zabawa na macie 😆 marudzi i chce uwagi non stop. Wszystko ja szybko nudzi. Co do marudzenia przed nocnym snem to nie ma źle. Kąpiel, pierś i mizianie w łóżeczku. Jak bardzo się męczy i wierci to odpalam szum (sama szumie) i pomaga. Nocki takie sobie. Potrafi się co godzinę budzić na pierś albo po prostu przebudzać i płakać. Wtedy wystarczy, że przytulę .Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada, 09:49
Lady_Dior lubi tę wiadomość
👱🏻♀30👱🏻♂32
24.03.23r. poronienie zatrzymane 7/8 tydz. 💔
31.10 ⏸️
02.11 bhcg 2047 mIU/ml; prog 27 ng/ml
04.11 bhcg 5315
07.11 wizyta - pechęrzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
19.11 szpital - krwawienie🥺
30.11 8+4 i 2.05 cm
21.12 4.9 cm
28.12 prenatalne 13+1 i prawie 7 cm
01.02.24 240 g cudu ❣️
15.02 połówkowe 20+1 i 380 g dziewczynki 🌸
14.03 716 g
04.04 1100 g 💟
25.04 1450 g 💟
21.05 2300; 33+6
04.06 2700: 35+6 🌸.
-
Co do rd to przez ostatnie 3 dni czytam intensywnie książkę w tym temacie i rzeczywiście podkreślone jest w niej nawet, że różne jest stanowisko WHO i polskich (ale też europejskich) wytycznych. I jest tak jak mówi pediatra Ani, że jeśli bobas wykazuje gotowość, to można po skończonym 4 miesiącu rozszerzać dietę. Tylko musi być właśnie ta gotowość, o której pisała Aego. Jednak jak widać co pediatra, to opinia, bo moja ma z kolei stanowisko, że po 6 miesiącu, nic nie mowila o możliwości wcześniejszego rozszerzania. Na wizycie szczepiennej za 2 tygodnie się zapytam o to. Na razie u nas to i tak chyba dość odległy temat, bo ja oznak gotowości nie widzę, no ale dopiero co Mały skończył 4 miesiące
Odnośnie miedniczki to chyba były tutaj na forum jeszcze dwa przypadki, ale pewnie dziewczyny są na czacie i nie zaglądają 🙈
U nas krótko na macie leży, może z 5-10 minut na sesję. Zabawa polega na rozłożeniu książeczki przed nim, szeleszczeniem nią, albo pokazywaniem zabawek aby obserwował. Albo też kładę się przed nim i coś do niego mówię Ćwiczeniami z fizjo już go prawie wyprowadziliśmy z napięcia obręczy barkowej, chociaż tak po prawdzie to jestem ciekawa na ile te ćwiczenia rzeczywiście coś dały, a na ile mu dojrzał układ nerwowy 😅 I z nowych osiągnięć to probuje sie obracać na lewy boczek.
U nas z usypianiem to różnie, czasem po umyciu, przebraniu i jedzeniu, zasypia przy piersi I to już jest jego nocne spanie trwające ok. 3 godziny. Choć zdarzało się i 6 a czasem trzeba na rączkach z pół godziny usypiac. Dwa razy udało mi się go położyć na lozko, zgasic swiatlo i sam zasnął w ciągu 10 minut
Cudzie trwaj! 🥰
⏸️ 14.11.2023
Beta 15.11.2023 - 512
Beta 17.11.2023 - 1224 🔥
👶 30.11.2023 - 8 mm okruszka 6+5
👶 10.01.2024 - prenatalne, niskie ryzyka
👶 06.03.2024 - połówkowe, 398 g zdrowego chłopca 🩵
👩🏻 31
✅️ wszystko ok
🧔🏻 33
✅️ morfologia 0% ➡️ 4% -
Mój Feliks do 3misiąca nic nie ulewał a potem jak zaczął tak jest do teraz po niemal każdym posiłku 🤷🏼♀️
Jutro będę dzwonić znowu do lekarza, bo niby nie jest źle, nie ma gorączki ale częściej kaszle, ten kaszel taki duszący... Ma też świszczący oddech a dziś wieczorem mi płakał i łapał się za uszy podczas kp, więc ja zaraz schizy, że go uszy bolą co przy tym wirusie się zdarza ponoć. Ciekawe czy mnie znowu spławią🙄 -
Ania, u nas Basik ulewała tylko przez pierwsze tygodnie. Teraz mamy spokój, na szczęście. Więc nie pomogę.
Lady, kurcze, nie brzmi to dobrze. 😬 Trzymam za Was kciuki! 🤞 Niechże się oni tam zlitują i chociaż osluchają tego malucha. Nie masz gdzieś w pobliżu jakiegoś polskiego lekarza, żeby się wybrać poza systemem?
A u mnie taka historia, że witam się z Wami z... Odciągania mleka. 🙈 Nie robiłam tego od połowy września! 🤯 A dzisiaj byliśmy poznać noworodka w rodzinie i chyba hormony mi wywaliły... 🤣 Bo Dziecię moje najadło się i poszło spać, a mi jak dowaliło mleka w jednym cycku to musiałam aż wstać z łóżka po kolektor, bo nie mogłam zasnąć. 😅 To w ogóle możliwe?! -
hej Kobietki,
dawno mnie tu nie było a czas leci jak szalony...
zaraz rozszerzanie diety...dzisiaj skończyliśmy 5 miesiecy:) i tak sobie mysle- rozszerzacie dietę jeśli niemowle jeszcze nie siedzi z podparciem samo stabilnie?
ja chciałam dzisiaj dać kilka łyżek ale u mojego klopsika nie ma w ogóle stabilizacji i się wycofałam. -
Ania1985 wrote:Dziewczyny jak u was z ulewaniem? Czesto sie jeszcze zdarza?
No właśnie u nas teraz się zdarza . Do 4 miesiąca nie ulewała wcale , a teraz czasami ulewa , a czasami nie . Zdarzyło się że nawet nie było tylko ulanie a nawet taki ,, chlust „.
Czekam jeszcze chwilę , ale jak nie minie podpytam czy to czasami nie refluks -
hej dziewczyny,
U nas wlasnie ulewanie sie zdarza jak za szybko po jedzeniu poloze dziecko na mate, albo np jak po jedzeniu biore go na rece, czasami jak klade go do lozeczka spac i przed snem szaleje (zadziera nogi do gory lub intensywnie rusza nozkami) to tez sie zdarzy.
Lady, kurcze, trzymam kciuki. Nie zazdroszczę tego podejscia w systemie ochrony zdrowia 😒
Zosis, a ty juz przestalas karmic piersia od wrzesnia i nagle teraz taki powrot mleka, tak? Moze jakis wyrzut prolaktyny byl jako reakcja na noworodka….ciekawa sprawa.
Hope, no wlasnie ostatnio pisalam, ze pediatra nam zalecila, ze juz mozna rozszerzac, chociaz dziewczyny tu pisaly, ze czekaja do 6 miesiaca.
U nas lekarz stwierdzil, ze maluch jest gotowy. Z podparciem np siedzi u mnie na kolanach, ale jeszcze soe giba na boki. Ale jak podnosze mu lyzeczke pod nos to otwiera buzie i caly az chodzi na wszystkie strony. Dalam mu wczoraj pierwszy raz 3 lyzeczki marchewki. Zjadl
Dziewczyny jak od kilku dni znow mam taka sytuacje z synem, ze nie moge go uspic wczesniej niz ok 23:00. Plusem jest to, ze spi do 10:00-11:00 ciagiem, bez wstawania na jedzenie. Wiec ja kladac sie z nim wysypiam sie bardzo, wstaje ok 9;00, doprowadzam sie do porzadku i potem wstaje synek na sniadanie. W ciagu dni nadrabia z jedzeniem. Akurat tak sie zaczelo dziac po wizycie u pediatry wiec nie mam jak poruszyc z nia tego tematu. wczesniej zasypial 21:00-21:30 i spal do 8:00-9:00, ale wstawal raz na karmienie ok 5:00.
Co tez bylo dlugo i pediatra powiedziala, zeby dac dziecku spokoj i niech spi jak potrzebuje.
Dla mnie to jest idealna sytuacja,bo sie wysypiamy, ale martwie sie, ze niemowlak chodzi spac o 23:00 🫣 W takiej sutuacji rodzice nie maja czasu dla siebie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia, 09:49
-
Hope2018 wrote:hej Kobietki,
dawno mnie tu nie było a czas leci jak szalony...
zaraz rozszerzanie diety...dzisiaj skończyliśmy 5 miesiecy:) i tak sobie mysle- rozszerzacie dietę jeśli niemowle jeszcze nie siedzi z podparciem samo stabilnie?
ja chciałam dzisiaj dać kilka łyżek ale u mojego klopsika nie ma w ogóle stabilizacji i się wycofałam.
Wiesz co, tym rd to ja przynajmniej bym poczekała i zobaczyła np. za tydzień jak z siedzeniem, u Maluchów to się bardzo zmienia. 😃 Jak nie będzie siedział z podparciem do około 6 miesiąca to i tak bym już rozszerzała na kolanach rodzica. -
Zosis nie mam niestety tu takich lekarzy ale na szczęście nie jest źle. Feliks czuje się dobrze, już nawet oddycha lepiej, nie gorączkuje, więc chyba mogę powoli odetchnąć z ulgą😊 Czasem pokasłuje ale to normalne przy tym wirusie. Jest radosny,mleko pije więc już nie panikuję (taaa) 😆
Co do tej sytuacji z mlekiem to ja się nie znam ale parę dni temu miałam taką sytuację, że ściągałam pokarm po 4godz.przerwy i wyobraźcie sobie, że ściągnęłam 300ml🙈 gdzie ja ściągam średnio 150-180ml Nie mam pojęcia jakim cudem, nie wiem co to miało być ale tak się stało 😂
Co do rd to ja zapewne zacznę karmić na kolanach jak zawsze - no chyba, żeby super pięknie siedział ale wątpię..
Feluś z RSV 😜
AEGO, Zosis, Ania1985, Sajgonka, dori, Doris8 lubią tę wiadomość
-
Ania1985 wrote:hej dziewczyny,
U nas wlasnie ulewanie sie zdarza jak za szybko po jedzeniu poloze dziecko na mate, albo np jak po jedzeniu biore go na rece, czasami jak klade go do lozeczka spac i przed snem szaleje (zadziera nogi do gory lub intensywnie rusza nozkami) to tez sie zdarzy.
Lady, kurcze, trzymam kciuki. Nie zazdroszczę tego podejscia w systemie ochrony zdrowia 😒
Zosis, a ty juz przestalas karmic piersia od wrzesnia i nagle teraz taki powrot mleka, tak? Moze jakis wyrzut prolaktyny byl jako reakcja na noworodka….ciekawa sprawa.
Hope, no wlasnie ostatnio pisalam, ze pediatra nam zalecila, ze juz mozna rozszerzac, chociaz dziewczyny tu pisaly, ze czekaja do 6 miesiaca.
U nas lekarz stwierdzil, ze maluch jest gotowy. Z podparciem np siedzi u mnie na kolanach, ale jeszcze soe giba na boki. Ale jak podnosze mu lyzeczke pod nos to otwiera buzie i caly az chodzi na wszystkie strony. Dalam mu wczoraj pierwszy raz 3 lyzeczki marchewki. Zjadl
Dziewczyny jak od kilku dni znow mam taka sytuacje z synem, ze nie moge go uspic wczesniej niz ok 23:00. Plusem jest to, ze spi do 10:00-11:00 ciagiem, bez wstawania na jedzenie. Wiec ja kladac sie z nim wysypiam sie bardzo, wstaje ok 9;00, doprowadzam sie do porzadku i potem wstaje synek na sniadanie. W ciagu dni nadrabia z jedzeniem. Akurat tak sie zaczelo dziac po wizycie u pediatry wiec nie mam jak poruszyc z nia tego tematu. wczesniej zasypial 21:00-21:30 i spal do 8:00-9:00, ale wstawal raz na karmienie ok 5:00.
Co tez bylo dlugo i pediatra powiedziala, zeby dac dziecku spokoj i niech spi jak potrzebuje.
Dla mnie to jest idealna sytuacja,bo sie wysypiamy, ale martwie sie, ze niemowlak chodzi spac o 23:00 🫣 W takiej sutuacji rodzice nie maja czasu dla siebie.
Jejciu, jak ja Ci zazdroszczę tego snu ciągiem! 🥺 Ja od kilku miesięcy nie wiem co to znaczy przespać ciągiem 4h 🫣
Może próbuj o półgodziny z tygodnia na tydzień go szybciej usypiać? Metoda małych kroczków.💒 04.09.2021
Starania 👶 od 2022
⏸️ październik 2022
💔 listopad 2022
❤️🩹 wznowienie starań 02.2023
⏸️ październik 2023 🥹🤞✊
🤰22.11.2023 - 1,58 cm i bijące serduszko
👶 08.12.2023 (10+1) - 3,48 cm
👦 04.01.2023 (14+0) - 8,15 cm - chłopczyk
⚖️ 25.01.2024 (17+0) - 190g ❤️
⚖️ 15.02.2024 (20+0) - 310g 😍
⚖️ 07.03.2024 (23+0) - 630g 🥺
⚖️ 28.03.2024 (26+0) - 960g 😱
⚖️ 18.04.2024 (29+0) - 1650g 🤯
⚖️ 09.05.2024 (32+0) - 2150g 🥳
⚖️ 31.05.2024 (35+1) - 2750 g
Nikodem 🩵
23.06.2024 - godz 20:09
⚖️ 3260g
📏 55 cm
-
Ania1985 to mój Feliks zasypia na nocny sen 18-19.30 i śpi raz do6 raz dłużej i muszę go budzić,,żeby zawieźć starszaków do placówek. Starsze rodzeństwo o 20 już śpi także mam wieczory dla siebie 😁 i oglądam seriale argentyńskie z lat 80 z moją ulubioną aktorką 😂😂😂
Kejt93 jak tam Nikoś-sldalwj szczypior 😁❓
Hope2018 a co Tadziowi było, że musiał mieć antybiotyk 😒❓ Oby to był pierwszy i ostani w jego życiu 🙏🏻Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia, 16:05
-
Lady, jak ty to robisz, ze Feliks zasypia tak wczesnie na nocny sen? Bo my w ogole teraz nie mamy wieczorow dla siebie ))) Ja nie wiem kiedy ostatni raz ogladalam jakis serial, chyba na poczatku ciazy. 🙈 Zazdroszcze!
-
Ania1985 trafił mi się taki właśnie fajny egzemplarz pod tym względem 😂 Od urodzenia tak ma i nie robię specjalnie nic - po prostu kąpiel, mleko i nyny 😁 Nie zawsze akurat w tych godzinach wypada karmienie ale podstawa to musi być już lekko zmęczony o wiadomo jakby mi wstał o 17 z dwugodzinnej drzemki to ciężko by było o 18 położyć na nocny sen 😆
Ania1985 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, jaki wkład do wanienki polecacie?
Ja mam taki plastikowy leżaczek, ale on już jest za mały dla mojego bobasa. I chcę mu coś kupić wygodnego zanim jeszcze dorośniemy do kąpieli na siedząco.
-
Lady_Dior wrote:Ania1985 to mój Feliks zasypia na nocny sen 18-19.30 i śpi raz do6 raz dłużej i muszę go budzić,,żeby zawieźć starszaków do placówek. Starsze rodzeństwo o 20 już śpi także mam wieczory dla siebie 😁 i oglądam seriale argentyńskie z lat 80 z moją ulubioną aktorką 😂😂😂
Kejt93 jak tam Nikoś-sldalwj szczypior 😁❓
Hope2018 a co Tadziowi było, że musiał mieć antybiotyk 😒❓ Oby to był pierwszy i ostani w jego życiu 🙏🏻
Lady Dior, Tadzio był cały zawalony gardłowo i noskowo...mial silny kaszel.nie wiem czy lekarka tego nie przypisała na wyrost. wlasnie wraca to do mnie i rozmyślam o tym czesto:( -
Hope2018 nie rozmyślaj za dużo, bo i tak nie masz wpływu. Podawaj probiotyki i jakoś ta flora się odbuduje-ten vivomix jest bardzo polecany. Niestety w Pl lekarze często przepisują antybiotyki ot tak😒 Mój starszak miał w wieku paru miesięcy takie same objawy co teraz Felek. Oddychał bardzo świszcząco a ja czułam, że potrzebuje jakiegoś wziewu na rozszerzenie oskrzeli. Lekarz przepisał antybiotyk, bo też gorączkował. Antybiotyk nie pomógł i dałam mu na własną rękę wziewy, które wcześniej miał przepisane ze szpitala przy atakach duszności. Pomogło jak ręką odjął, więc też ten antybiotyk raczej potrzebny nie był. Pamiętam, że też to przeżywałam ale co zrobić...
Dziewczyny, czy Wasze bobasy też już noszą rozmiar 4 pampersa 😆❓ Ja dziś założyłam mojemu rozmiar 6,bo mi zostały po starszaku i jestem ciekawa, czy przecieknie 🤣 bo pasuje nawet nawet🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia, 13:10