💚LISTOPAD 2021💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Liversiak wrote:Dziewczyny ! Mam pytanko, bo od jakiegoś czasu obserwuje przy wydmuchiwaniu nosa, że pojawiają się tam skrzepy krwi . Nie wiem czy mam coś z krwią w sensie że mi jakoś ona krzepnie ? Ogólnie z morfologii moją ginekolog powiedziała, że mam trochę zagęszczona krew i żebym piła dużo wody. Myślicie żeby napisać SMS do mojej ginekolog że tak mi się dzieje ? Czy czekać do wizyty 28kwietnia to dopiero będzie.
-
Liversiak wrote:Dziewczyny ! Mam pytanko, bo od jakiegoś czasu obserwuje przy wydmuchiwaniu nosa, że pojawiają się tam skrzepy krwi . Nie wiem czy mam coś z krwią w sensie że mi jakoś ona krzepnie ? Ogólnie z morfologii moją ginekolog powiedziała, że mam trochę zagęszczona krew i żebym piła dużo wody. Myślicie żeby napisać SMS do mojej ginekolog że tak mi się dzieje ? Czy czekać do wizyty 28kwietnia to dopiero będzie.
Miałam krew z nosa dwa razy w tej ciąży i w pierwszej kilkakrotnie.
Ja ide na badania z krwi we wtorek, koleżance lekarka nie zleciła nawet glukozy w tym czasie, wiec zdziwiło mnie ze piszecie juz o cukrzycy ciążowej, krzywą cukrowa robi się w ok 20 tygodniu, dlaczego zrobiłyście tak wczesnie??
Zauważyłam też, ze normy sa zupełnie inne niz w 2017, zmniejszone...
-
mimi00 wrote:Miałam krew z nosa dwa razy w tej ciąży i w pierwszej kilkakrotnie.
Ja ide na badania z krwi we wtorek, koleżance lekarka nie zleciła nawet glukozy w tym czasie, wiec zdziwiło mnie ze piszecie juz o cukrzycy ciążowej, krzywą cukrowa robi się w ok 20 tygodniu, dlaczego zrobiłyście tak wczesnie??
Zauważyłam też, ze normy sa zupełnie inne niz w 2017, zmniejszone... -
nick nieaktualnyW ciąży naczynia dostają w kość. W pierwszym trymestrze, wysoki progesteron osłabia mięśniówkę naczyń więc przy dmuchaniu mogą one pękać. Ja też częściej widzę kropki krwi. To tak jak po seksie często są plamienia. Większe jest też ryzyko żylaków, ogólnie niewydolności żylnej ale to już w późniejszym okresie ciąży.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2021, 22:27
futuremama lubi tę wiadomość
-
mimi00 wrote:Miałam krew z nosa dwa razy w tej ciąży i w pierwszej kilkakrotnie.
Zauważyłam też, ze normy sa zupełnie inne niz w 2017, zmniejszone... -
Hej dziewczyny. Spiesze przekazac, ze moje szczescie do mnie powrocilo ( oby tym razem na dluzej ) i tym oto sposobem powinnam byc tylko miesiac za Wami z porodem
castaway, Atena37a, Zenka, alauda, Nadzieja, futuremama, Gosiaczek, mimi00, XWEJAX, Ruddaa lubią tę wiadomość
Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs
castaway wrote:Zlecenie badania cukru na czczo to chyba standard u każdego lekarza? A bynajmniej dokładnego cukier na czczo na początku ciąży bada się po to, by "wyłowić" takie osoby jak ja czy Ola. U których gospodarka węglowodanowa kuleje. Cukrzycę ciążową stwierdza się na podstawie krzywej cukrowej lub zbyt wysokiefo wyniku cukru na czczo. W pierwszej ciąży nie miałam robionej krzywej, tylko od razu na pierwszych badaniach cukier wyszedł powyżej normy i na tej podstawie stwierdzono cukrzycę. Dieta, glukometr, poradnia diabetologiczna. Oczywiście można olać badanie cukru na czczo na początku ciąży, ale niestety cukier na początku jest bardzo ważny, bo zbyt wysoki prowadzi do wad płodu, a I trymestrze tworzą się narządy. Nie ufalabym lekarzowi, który nie zleca podstawowych badań lub zrobilabym je na własną rękę. U nas w laboratorium 5,50zl. Btw cukrzyca ciążowa to nie jest jedynie choroba kobiet otyłych. Gospodarka węglowodanowa w ciąży szaleje, jak dochodzą geny, to można niestety zostać "słodką" mamą.
-
sallvie wrote:Hej dziewczyny. Spiesze przekazac, ze moje szczescie do mnie powrocilo ( oby tym razem na dluzej ) i tym oto sposobem powinnam byc tylko miesiac za Wami z porodem
-
Ja również mam ten problem, ale staram się kontrolować aby wypić dziennie przynajmniej 2 litry wody, nie wliczając innych płynów takich jak soki, zupy itp.
Do tego spryskuję nos wodą morską, taką dla dzieci i śpię (mimo czasami zimna) przy lekko otwartym oknie, aby powietrze nie było przesuszone.
I przyznam, że widzę sporą poprawę
futuremama lubi tę wiadomość
83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️
05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie
➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️ -
Ja z piciem też mam problem i to widać w morfologii. Wcześniej się pilnowałam ale przez mdłości jest masakra. A podobno jak się dba o dobre nawodnienie to i mdłości mniejsze.
Dzień dobry wszystkim
U mnie młoda na dzień dobry wylała miskę płatków więc cały stół w mleku a z płatków zrobiła sobie plastelinę🤣
Niby mam teraz wolne ale chyba bardziej odpocznę w pn jak się praca znów zacznę ale dzieci będą poza domem😁
Plus taki że po plamieniu nie ma śladu. Niech czas do następnego piątku szybko zleci. -
Zaraz wizyta (11.30) czuję się jakbym szła pierwszy raz na wizytę.... Po takim czasie nie wiem czego się spodziewać. Trzymajcie kciuki!!
XWEJAX, futuremama, alauda, Atena37a lubią tę wiadomość
Franuś 19.08.2014 👦🏻
Edytka 29.08.2017👧🏼
Przemuś 27.10.2021 👶
Aniołki: 15/16.10.2013💔, 14.09.2016 💔👼 -
Cześć dziewczyny trzymam kciuki za wszystkie wizyty i gratuluję sallvie z całego serca ,teraz na pewno się uda pisz tutaj i bądź z nami
U mnie nudności apogeum wczoraj dzisiaj byłam rano na badaniu TSH i ft4 bo w poniedziałek mam endokrynolog i musze mieć wyniki swoją drogą to za wszystko płace 45zl to niemało co miesiąc plus wizyta 200zl a mój ginekolog miał mi dać skierowanie na tarczycę ale jak powiedziałam że kontroluje to mi nie dał a miałabym choć raz badanie za free swoją drogą to oni mają jakieś limity na te badania czy jak że nie chcą dawać skierowań masakra. Niby płacimy podatki a za wszystko trzeba płacić.
01.01.2021 nasz aniołek 8tc -
Anyzratak powalone jest to wszystko bo ich z tego rozliczają. Teściowa ma leki na stałe więc zawsze dostawała receptę na kilka opakowań po czym nagle lekarka jej na jedno dała bo podobno się czepili że tyle leków refundowanych wypisuje... tak samo moja mama ma dużo różnych chorób, próby wątrobowe powinna co pół roku sprawdzać a nie raz ma problem żeby raz na rok skierowanie na komplet badań dostać🤦♀️
Z resztą ja w medi mam ten pakiet, lekarz wypisał skierowania i w tym było ft4, poszłam na badanie i się okazało że tego nie mam w pakiecie i mam zapłacić. Podziękowałam bo oni ceny badań tam straszne mają. Chciałam kiedyś za insulinę dopłacić to krzyknęli 80zł podczas gdy w diagnostyce bodajże 30 kosztuje🙈 -
Gosiaczek wrote:Zaraz wizyta (11.30) czuję się jakbym szła pierwszy raz na wizytę.... Po takim czasie nie wiem czego się spodziewać. Trzymajcie kciuki!!
Gosiaczek lubi tę wiadomość
-
Masakra z tym NFZ, jak potrzebujesz lekarza to się nie dostaniesz ja w pierwszej ciąży musiałam mieć wizytę na już bo mi wyszła niedoczynność wtedy to terminy miałam na po ciąży i znalazłam prywatnie bardzo dobrą lekarkę i tak od 3lat do niech chodzę ale po ciąży chyba znajdę jakiegoś na NFZ bo te wizyty to drogie , miałam raz biopsję to też płaciłam wszystko płać człowieku.
Z innej beczki jak tam i was z wagą? U mnie dzisiaj szok -1.5kg zdziwiłam się bo coś tam jem jednak co prawdą mniejsze porcje ale jem a tu taki wynik
01.01.2021 nasz aniołek 8tc -
nick nieaktualnyZ pakietami prywatnymi też nie jest kolorowo. Fajnie, że mam z pracy, ale co z tego jak połowa badań i tak płatna... Ostanio lekarka zleciła mi pappe i wolne bhcg a okazuje się, że w pakiecie nie mam (zazwyczaj otrzymuje smsa, że jakiegoś badania nie mam w pakiecie, tym razem go nie otrzymałam i cieszyłam się, że przynajmniej za to nie muszę płacić). A tu jednak kiszka, mam całe 10% zniżki co i tak daje prawie 80 zł wiecej niż jak zrobię prywatnie w diagnostyce...
Ja przez to, że nie miałam wiekszych mdłości i jem jak najęta mam na wadze jakieś +1.4 kg 🤭 -
nick nieaktualny
-
U mnie również waga póki co nie idzie w górę, ja apetyt mam, najbardziej do słodkiego mnie ciągnie, ale niestety nie mogę, muszę się pilnować i regularnie jeść