LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
kid_aa wrote:Może głupie pytanie, ale po co to mleko w zamrażalce? Kiedy, do czego, jak to wykorzystać?
ja to myśle żeby coś mieć na czarną godzine, na wypadek choroby jak stracę laktacje. Planuję karmić te 6 miesięcy jak dam rade, jak brakuje daje MM więc nie będę gromdzić wielkich zapasów. Natomiast są osoby które nie podają mm i chcę karmić dużo dłużej. Tak to rozumiem.
-
Nosia wrote:Ja jestem typową niewolnicą, czyli KP. Odciągam w skrajnych przypadkach.
Mrożone mleko nie traci swoich właściwości? Dobrze mieć zamrożone mleczko na czarną godzinę, np. na czas choroby, ale cała zamrażarka mleka to brzmi dla mnie kosmicznie
Przy KPI można mieć dużo więcej mleka niż KP. Tam zapotrzebowanie nakręca laktator.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2023, 12:37
-
Doradczyni mówiła, że mrożone można wykorzystywać przy rozszerzaniu diety i np. robić na nim kaszkę 😉
Ja od dawna nie karmiłam butlą, bo mam nadal za szybki wypływ i nie chcę nakręcać laktatorem. Ale chciałam sprawdzić i okazało się, że synek nie chce butli, tylko pierś. A na początku jadł również z butli, a w szpitalu nawet mm. Zastanawiam się, czy to może być wina smoka? Wciąż mam ten noworodkowy 0+. Czy potrzebny jest z szybszym przepływem?40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Altair ja zaraz wybieram się na to usg piersi (swoją drogą proszę trzymajcie kciuki, bo mając Brzdąca, teraz naprawdę boję się o swoje zdrowie...) i rano jeszcze raz sprawdziliśmy czy zje z butli - tym razem zapodałam mm - bo tez chcemy wiedzieć czy w razie W zje i jest ok. A przez taką długą przerwę w butli, to też nie zdążyłam zmienić tego smoka na większy.
i tak sobie myślę, że co kilka dni będę mu podawała, żeby na pewno nie zapomniał...
Altair u mnie ten szybki wypływ na szczęście się uspokoił - choć te kilka tyg. temu byłam załamana, bo jak opanowałam jedną pierś, to zaczęło się lać z drugiej.
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Mi coś laktator chyba szwankuje bo bateria na krótko starcza i mam wrażenie że słabo ciągnie 🥴 nie dość że czasami długo muszę czekać żeby coś poleciało to nie do końca opróżnia pierś 😬 a jak mam nawał mleka i cycek bardziej twardy to laktator ledwo ogarnia. I nie wiem czy się psuje czy o co chodzi bo w 1 ciąży dużo używałam i byłam zadowolona. I teraz myślę o takim laktatorze bez użycia rąk wkładasz w stanik i się odciąga mleko ma ktoś może ?Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Mój Olek nie chce z butli jeść więc też jestem niewolnicą
. Pocieszam się, że peszcze z 5 miesięcy i będzie można mu dać jakiś inny posiłek, którym się naje a ja będę mogła wyjść gdzieś na dłużej niż 2h bez stresu.
Wasze brzdące akceptują rozmrożone mleko? Mój starszy nie chciał pic takiego:(.
Od miesiąca probuje coś zrobić z naczyniakiem Olka. Byłam już w poradni chirurgicznej i dostaliśmy tam skierowanie do poradni chirurgii naczyniowej dzieci. Problem w tym, że w Krakowie ani nawet w Małopolsce nie ma takiej poradni😆 w Prokocimiu zajmuje się tym Poradnia chirurgii onkologicznej dzieci ale z tym skierowaniem nas nie przyjmą. Znowu muszę prosić o przepisywanie skierowania. Nie miałam pojęcia, że te skierowania są takie szczegółowe. Pierwsze skierowanie też musiałam zmieniać bo pediatra wystawila do poradni chirurgii ogólnej a nie dziecięcej🙈
U nas dalej choróbsko, dzisiaj to i mnie rozłożyło. Jeszcze Olo się jakoś trzyma.7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Laski, zaraz padnę. 😭 Towarzyszy mi śmiech przez łzy. Grypa typu B. Karol w 3.5 miesięcy życia zalicza szpital po raz drugi. Mogli mi dać lek do domu, ale ponoć ma tak spuchniętą krtań, że woleli zostawić na obserwacji.
I prawdopodobnie będę spać na macie, na podłodze, bo wszystkie rozkładane fotele sa zajęte. Na niemowlęcym nie ma dużo dzieci ale za to na przedszkolnych i szkolnych jest trochę 🫠.11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Wczoraj nic nie pisałam, od 4 rano mieliśmy istny cyrk (a myślałam, że apogeum było w sobotę). Na dodatek mąż też chory i serio, z nim było gorzej niż z Karolem... Już nie chce nawet pamiętać, że to on z pracy przyniósł to świństwo. A dziś w nocy względnie spaliśmy, bo kupiliśmy Aromactive 😅.
Karol podkłuty, jesteśmy po inhalacji i czekam na kroplówkę (i ten rozkładany fotel, błagałam Panią pielęgniarkę o to, by mi ogarnęła 🤣).Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2023, 14:49
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Ok dziewczyny, wróciłam do żywych. To gruczolako - włókniak. Asia, Decemberry czy wam kazali od razu biopsję robić? Bo diagnosta sugeruje jednak dla pewnoci wyprosić mammografię. Kontrola usg 3-6mcy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2023, 16:11
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
Ultra-Dżasta wrote:Laski, zaraz padnę. 😭 Towarzyszy mi śmiech przez łzy. Grypa typu B. Karol w 3.5 miesięcy życia zalicza szpital po raz drugi. Mogli mi dać lek do domu, ale ponoć ma tak spuchniętą krtań, że woleli zostawić na obserwacji.
I prawdopodobnie będę spać na macie, na podłodze, bo wszystkie rozkładane fotele sa zajęte. Na niemowlęcym nie ma dużo dzieci ale za to na przedszkolnych i szkolnych jest trochę 🫠.
Współczuję bardzo 😔 obyście szybko wyszli do domu i szybkiego powrotu do zdrowia 😘Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
a propos mleka w zamrażarce, hafija podaje:
"W chłodziarko-zamrażarce, w temperaturze od -4oC do -20oC, mleko możesz przechowywać przez około 3 miesiące. Po dziewięciu miesiącach w mleku spada ilość: tłuszczów, białek, witaminy C, laktoferyny i kalorii.
W zamrażarce w temperaturze -20o mleko możesz przechowywać przez 3 do 6 miesięcy. W tej temperaturze cytokiny, IgA i czynniki wzrostu w siarze są na niezmienionym poziomie jeżeli mleko przechowywane jest do 6 miesięcy."
więc chyba nie ma sensu robić zapasów zbyt wcześnie - ja planuję karmić do roku, a jak wyjdzie, to zobaczymyWiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2023, 15:26
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
Hej dziewczyny. Ja codziennie podczytuje raz napisałam długaśnego posta i zamiast wysłać klikłam anuluj więc się wkurzyłam i tak mi zeszło z dwa tygodnie 😬
Podziwiam że dajecie radę ściągać mleko i karmic z butli chyba bym się poddała nie cierpię laktatora.
U nas chorobowy armagedon. Najpierw ząb mnie tak rozbolał że ledwo zylam i leczenie kanałowe, swoją drogą tyle kasy za jednego zęba że zastanawiam się po co się płaci składki.
Stasiowi katar prawie przeszedł, przesunęłam szczepienie na ten tydzień i ciekawe czy się uda bo ja się rozłożyłam i teraz wywaliło mi opryszczkę na ustach 😒 istny armagedon. Jeszcze dzisiaj Staś jakiś niespokojny co chwilę wisi na cycu No joc nie idzie zrobić. -
Ja nie robię dużych zapasów mleka. Tyle co na jedno karmienie mam zapas. Jak wychodzę to dodatkowo tego dnia sciagam. Zanim wrócę do pracy Staś już będzie jadł inne posiłki i mam nadzieję że będzie jak ze starszakami ze rano zje cyca później kaszkę, obiadek i już wrócę na kolejny posiłek 😁
-
Dzasta współczuje wiem dokładnie przez co przychodzicie 😞 ostatnio tez nie mieliśmy fotela ale były chociaż łóżka polowe. Dianka i Wandzia tez z katarem, obie zaczynaja kaszleć wiec kto wie czy zaraz nie podzielimy Waszego losu 😢Mama Piątki
2005 🐭
2019 🐹
2021🐭
2021 👼🏻 8tc
2022 🐹🐹 -
U nas też katar i kaszel. Byłam u pediatry. Też już chciała pisać skierowanie do szpitala. Jutro kontrola. Jak będzie gorzej to do szpitala chce nas wysłać. Rsv mamy ujemny bo robila test.
Jak wygląda leczenie dzieci w szpitalu? Podają antybiotyk, sterydy? Czym różni się leczenie od tego w domu? Napiszcie jak to u was wyglądało.
Moja pediatra jak usłyszała kiedyś, ze mała ma wodniste kupki to też od razu szpital. Nie chciałam wtedy.
Kobiety w kolejce też mowily ze ona od razu szpital proponuje wszystkim. Czyżby bała się leczyć? Nic dzisiaj nie przepisała. Inhalacje z soli tak jak robię i sol do noska, odciąganie kataru.. -
Nosia wrote:U nas też katar i kaszel. Byłam u pediatry. Też już chciała pisać skierowanie do szpitala. Jutro kontrola. Jak będzie gorzej to do szpitala chce nas wysłać. Rsv mamy ujemny bo robila test.
Jak wygląda leczenie dzieci w szpitalu? Podają antybiotyk, sterydy? Czym różni się leczenie od tego w domu? Napiszcie jak to u was wyglądało.
Moja pediatra jak usłyszała kiedyś, ze mała ma wodniste kupki to też od razu szpital. Nie chciałam wtedy.
Kobiety w kolejce też mowily ze ona od razu szpital proponuje wszystkim. Czyżby bała się leczyć? Nic dzisiaj nie przepisała. Inhalacje z soli tak jak robię i sol do noska, odciąganie kataru..Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2023, 18:20
Nosia lubi tę wiadomość
Mama Piątki
2005 🐭
2019 🐹
2021🐭
2021 👼🏻 8tc
2022 🐹🐹