LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Olinkowi też się ulewa jak się krótko po jedzeniu przewróci na brzuch. W sumie się tym nie przejmuje. Jako, że Miko miał refluks to okazyjnie ulewanie Olka nie robi na mnie wrażenia:D. Z moim starszym synkiem najgorzej było przy początkach rd. Jak się przewrócił na brzuch po sloiczku na obiad to miałam kolorowe rzygi na macie, kocu, czy gdzie tam akurat byl:D.7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Angelaaaa, jeśli chcesz skonczyc z kp z rozbujana laktacje, to tylko chyba w grę wchodzi bromergon/bromocorn w każdym razie bromokryptyna na zahamowanie. Tylko ja na przykład mialam dużo skutków ubocznych po tym w pierwszym tygodniu stosowania. No i juz chyba z 8 dni nie odciagalam nic. Dzosiaj właśnie skończyłam kuracje. Ciekawe czy juz mi laktacja nie wróci. Jeszcze czuje ze musze odciągnąć szczególnie z prawej piersi bo czuje zgrubienia i może to juz będzie na tyle... ogólnie po tym to i tak moje mleko to była prawie sama woda.
Na elactancia przy braniu tego leku bylo napisane duze ryzyko także jak coś to musisz być zdecydowana żeby juz nie karmic piersią przy braniu tego.
A jak chcesz powoli hamować to poj szałwię, miętę, możesz wypić sobie lampkę wina (tylko nie karm później jakis czas) -
No my przes szpitalem przeszlismy marchewkę, później musieliśmy zrobić przerwę na regenerację jelit, i dzisiaj już będzie 3 dzień brokula blw, mało co zjadl ale nic się nie dzieje 🙂
Angelaaaa lubi tę wiadomość
-
Ja o rozszerzaniu trochę sobie zaczęłam czytać i wczoraj posłuchałam jednego webinaru, który mi się spodobał, bo wniosek z tego taki, że jak dziecko wcześniej nie wykazywało żadnych alergii to nie trzeba tak ostrożnie wprowadzac po jednym produkcie, tylko szybko dążyć do tego żeby dziecko jadło te posiłki, które jemy my, żeby były wysoko kaloryczne i uzupełniły żelazo. I bez znaczenia czy najpierw wprowadzi się warzywa, owoce, kaszkę, czy nawet mięso. Tego się trzymam i juz więcej nie czytam. Liczę na moją intuicję. Zorientowałam się w produktach zakazanych u czego unikać i myślę że za dobry tydzień zaczynamy.
Co do siedzenia, to Filip na kolanach się jeszcze gibie. Krzesełko to na razie w ogóle odpada. -
Joanne tak, olewam te komentarze. Mój synek ma już prawie 6 mc, a kobicie nie chce się przejechać 200 km żeby go poznać, więc... to o niej świadczy
Asia, jaki webinar sluchałaś? Ja jednak będę szła trybem ostrożnym + na początku niesłodkie warzywa, dopiero potem marchewka itd. zaczniemy chyba od brokuła, potem szpinak, kalafior, ziemniak, awokado, potem marchewka, na końcu mięsko. Dżasta mi dała do myślenia, że jednak słodkie powoduje, że dziecko potem preferuje słodkie.
Joanne lubi tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
No niby tak dziewczyny, ale kosztowałyście mleko? Moje jest słodkie więc Dzidziulek już ten smak zna. Mało tego - marchewa czy Pasternak, to jak najbardziej słodkie warzywa, a wchodzą na samym początku.
Tony lubi tę wiadomość
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Ja też zaczynam od warzyw potem owoce i mięsko. Przy Majce ten system się świetnie sprawdził ☺️ z Alą niestety mam zalecenia że jeden produkt 2 dni podawać i żeby z podawaniem jajka się wstrzymać bo mocno uczula i jak już podać to w formie muffinka
Ostatnio maja podała Ali bidon i się zdziwiłam że miała siłę i zaczęła pić 🙈 niestety pech chciał że Majka jadła owsiankę na mleku i gdzieś te resztki zostały i Ale uczuliło 🙄
A wczoraj robiliśmy drugie urodzinki Majki dla męża rodziny a w niedzielę zrobimy dla mojej 😝 teściowa zrobiła specjalne dla mnie ciasto żebym mogła zjeść i Ala ma dzisiaj brzydkie kupki,krostki i płakał mi godzinę.. także zgaduje że w tym cieście musiało być coś mlecznego. Niestety to taki typ człowieka ze się nie przyzna 🫠Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angelaaaa wrote:Ja też zaczynam od warzyw potem owoce i mięsko. Przy Majce ten system się świetnie sprawdził ☺️ z Alą niestety mam zalecenia że jeden produkt 2 dni podawać i żeby z podawaniem jajka się wstrzymać bo mocno uczula i jak już podać to w formie muffinka
Ostatnio maja podała Ali bidon i się zdziwiłam że miała siłę i zaczęła pić 🙈 niestety pech chciał że Majka jadła owsiankę na mleku i gdzieś te resztki zostały i Ale uczuliło 🙄
A wczoraj robiliśmy drugie urodzinki Majki dla męża rodziny a w niedzielę zrobimy dla mojej 😝 teściowa zrobiła specjalne dla mnie ciasto żebym mogła zjeść i Ala ma dzisiaj brzydkie kupki,krostki i płakał mi godzinę.. także zgaduje że w tym cieście musiało być coś mlecznego. Niestety to taki typ człowieka ze się nie przyzna 🫠
Nawet jak ktoś wie o co chodzi z tą dieta to i tak nie miałam pewności ze jedzenie nie zostało zanieczyszczone innym jedzeniem z alergenami, np krojenie czegoś tym samym nożem czy smażenie mięsa na patelni i tluszczu gdzie przed chwila cos innego bylo smażone. Troche zaluje ze wczesniej może bylam bardziej ufna pod tym względem bo jak przytrafi się wpadka w diecie to niestety od nowa się zaczyna a alergen lata jeszcze jakiś czas po mleku -
Webinar Zuzanny Wędołowskiej ze Szpinak robi bleee. Właśnie też tam była mowa o tym, że dziecko jest przyzwyczajone do słodkiego, bo mleko kobiece jest słodkie. A mięso, żeby wprowadzać w miarę szybko, bo jest dobrym źródłem żelaza. Mówiła też fajnie, żeby nie przesadzać i jak dziecko chce ugryźć od nas np. sklepową kiełbasę to nic się nie stanie.
kid_aa lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, jak u Was z tym przesypianiem nocek i nocnym karmieniem? O której jedzą wasze przesypiające noce dzieci?
Wszędzie czytam, że dzieciaki w naszym wieku w zasadzie mogą przespać całą noc, bez pobudek na karmienie i można je tego nauczyć. U nas najdłuższy jest ten pierwszy sen (np. 19/20 - 1) ale potem są pobudki po 3/4h, ale wydaje mi się, że on spokojnie móĝby pospać dłużej, a tylko się kręci. Jest możliwe, żeby karmić ok.19 a później dopiero rano, np. o 6?
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
kid_aa wrote:Dziewczyny, jak u Was z tym przesypianiem nocek i nocnym karmieniem? O której jedzą wasze przesypiające noce dzieci?
Wszędzie czytam, że dzieciaki w naszym wieku w zasadzie mogą przespać całą noc, bez pobudek na karmienie i można je tego nauczyć. U nas najdłuższy jest ten pierwszy sen (np. 19/20 - 1) ale potem są pobudki po 3/4h, ale wydaje mi się, że on spokojnie móĝby pospać dłużej, a tylko się kręci. Jest możliwe, żeby karmić ok.19 a później dopiero rano, np. o 6?
U nas ostatnie karmienie 20/21 i wtedy prześpi najdłużej bez mleka bo koło 3 się budzi na jedzenie a potem 7-8. Tylko że dostaje moje mleko z butelki więc wiem ile je ☺️ podaje 140-150ml to w ciągu dnia je co 4-5 godzinkid_aa lubi tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
U nas obecnie jest tak, że karmie koło 18:30 - 19 i idzie spać koło 20. Potem między 22-23 zanim js pójdę spać karmie go na śpiocha. Potem sam się budzi między 4-5 i karmimy i śpi dalej do 7:30-8.
Problem pojawił się taki, że dziś w nocy pierwszy raz zaczął się obracać podczas spania na brzuch i nie bardzo umie tak spać… chyba czeka nas trochę ciężkich nocy.kid_aa lubi tę wiadomość
-
Dzięki, właśnie ten pierwszy sen jest najdłuższy, zasypia ok.19/20 i zdarza mu się o 23 wybudzić, ale najczęściej tak po 1, dziś wyjątkowo przetrzymałam go do 3, ale już tak ok. 1 i 2 na chwilę się przebudzał. No myślę sobie, że gdyby był głodny, to by nie zasnął znów.
Mże dobrym sposobem będzie dokarmienie na śpiocha, bo wtedy i my sami prześpimy więcej. Tylko on już zaczyna dzień ok 6 i nie ma zmiłuj, rzadko zasypia na dłużej.
Aha! Bąbel dziś zjadł kilka łyżeczek brokuła, bo akurat mieliśmy do obiadu. Nawet mu smakowało:-) Może przesadzam, ale nie chciałam mu dawać więcej, bo brok nie był ani bio, ani eko, co prawda zamoczyłam w occie i później sodzie, ale kurde sama nie wiem... Jutro wjeżdża marchewa:-)Decemberry lubi tę wiadomość
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
Po zaśnięciu (19-20.30) budzi się po 7/8h i dalej je co 3h. Je 5/6 razy dziennie i 7go nie da się wcisnąć za nic. Czasem budze ją przed północą jak zjadła tylko 5 razy i wtedy śpi do 4/5.
Jak budzi się wcześniej to mąż daje jej smoczek i tak z reguły dotrwa do ww. shematu. Czytałam gdzieś żeby ojciec (nie mama pachnąca mlekiem) dawał smoczek jak się dziecko przebudza w nocy bo nie zawsze oznacza to głód. Jak jest głodna to nie zaśnie mimo smoczkakid_aa, Decemberry lubią tę wiadomość
-
Ja dałam Laurze parę łyżeczek warzyw że słoika (chyba brokuł z batatem), ale po paru minutach zaczęła płakać
dzisiaj spróbuję jej dać samego brokuła.
Powiem Wam, że męczy mnie już karmienie piersią, Laura wyczynia jakieś cuda na cycku, albo w ogóle nie chce się przystawić i odwraca głowę, albo się krztusi, albo ciągle chce jeść, nie wiem już o co jej chodI, nie wiem ile wypija. Przystawiam ją co 2 godziny, a miałam nadzieję że na tym etapie będzie już dużo rzadziej. Chce dotrwać do tego szóstego miesiąca i chyba przechodzę na odciąganie i mm.
Decemberry, myślę że to zależy od dziecka jak znosi hałasy itp, Laura to imprezowiczka xD ona najlepiej się czuję jak jest dużo ludzi, gra muzyka, coś się dzieje, to wtedy spokojnie siedzi, obserwuje albo śpi. Kolysanki ją męczą, zasypia zawsze do głośnej muzyki, najlepiej latino 🤣🤣 -
U nas dziś wjechał brokuł. Chciałam poczekać jeszcze tydzień, ale mały tak smutno patrzył, kiedy jedliśmy śniadanie, że nie wytrzymałam. Zjadł dwie łyżeczki robiąc fantastyczne miny 😀
Co do spania, to u nas jest tak:
O 18 kąpiel i karmienie, zwykle przed 19 zasypia. Budzi się zwykle trzy razy na karmienie: koło 10, 2 i 4. Pobudkę ma koło 6 rano. Pasuje mi to, bo też wstaję o tej porze.
Mamy natomiast problem z drzemkami. Jeśli mały zaśnie w trakcie karmienia, to budzi się po kilkunastu minutach. W wózku podobnie. Dłużej śpi tylko jeśli go uśpię nosząc w chuście albo nosidle, ale po pierwsze bolą mnie plecy (8,5 kg), po drugie nie chcę go tak ciągle nosić. Efekt jest taki, że po południu jest już bardzo zmęczony i równocześnie niezdrowo pobudzony. Nie umiem sobie z tym poradzić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2023, 11:49
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
My na pierwszy ogien jedlismy kaszke z sokiem malinowym ( taki smak, sama nic nie dodawalam )
jakies 2,5 mca temu
Jemy wszystkie rozne obiadki do 6+, pijemy wode, soczki i herbatki, jemy chlebek i chrupki kukurydziane, a ostatnio takze robilam zupke z warzyw i indyka bez przypraw i wciaga ladnie. Owoce tez czy w smoczku z dziurami ( nie wiem jak to sie fachowo nazywa), saszetki, sloiczki czy swieze tarte.
Ogolnie u nas plan na 8 mcy jesc wszystko,chlebek juz ladnie probuje "gryzc" wiec licze ze za chwilke zacznie i inne rzeczy