LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dada pure care - moim zdaniem ok. Ani lepsze ani gorsze od innych.
A propos basenu. Czy któraś z Was chodzi na naukę pływania dla niemowląt? Moja fizjo twierdzi, że zajęcia w wodzie bardzo wskazane przy asymetrii. My już niby z asymetrią się pożegnaliśmy, ale podobno może jeszcze wrócić.40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Altair my zaczynamy w tą lub przyszłą niedzielę. Córka kuzynki chodzi że swoim synem od 8tyg i jest bardzo zadowolona. Tylko te zajęcia cholernie drogie!!! Pojedyncze wejście 58zł, ale jak się spodoba, to kupię w pakiecie i wyjdzie 45 a może i taniej
Altair lubi tę wiadomość
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Podziel się później wrażeniami! W Krakowie 53 zł wychodzi za zajęcia w karnecie, jeśli dobrze patrzę. I tak dużo taniej niż fizjoterapia prywatnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2023, 14:23
kid_aa lubi tę wiadomość
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Widzę, że sporo nas tutaj na południu - śląsk i małopolska. Może byśmy się w wakacje spotkały w Krakowie albo w Kato?
Zobaczyć forumowe bobaski na żywo - bezcenne
u nas pływalnia w tygodniu 12, w wknd 15 za 70 min. Zajęć dla maluszków jakieś są, ale nie znam ceny. Ja sama nie umiem pływać, więc mam trochę obawy przed takimi atrakcjami
A co do prania pluszaków - jeden, dwa razy przeprałam kilka zabawek. Plastikową sowę, wańkę wstańkę kupiłam, to ją tylko chusteczką nawilżaną przetarłam. Matę piankową też czasem przecierazm chusteczkami. Z kolei matę edukacyjną częściej czyszczę, bo moje piesy lubią się na niej legnąć
Smerfetk_a lubi tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Wg mnie pure care są bardzo dobre, bo są super chłonne i chyba mi jeszcze nigdy nie przeciekly, ale rzeczywiscie są dosc grube i sztywne wiec uzywam ich na noc i na spacery, a w ciagu dnia zwykłe extra care
U mnie basen z kartą mieszkanca kosztuje 8zl za godzine wiec super cena. Tez sie wybieramy z bobasem, ale nie na zajecia bo troche mi szkoda kasy xD tylko tak sie popluskać. Podpatrzylam jak wygladaja te zajecia wiec sie pobawimy podobnie. Tylko nie mozemy sie zgrac z mezem, a samej nie dam rady... ubieranie i suszenie i siebie i dziecka to jednak za duzo.
Mnie o chrzest na szczescie nikt nie pyta i nie cisnie, zupelnie nie mamy czasu na organizacje, a logistycznie tez bylby to duzy klopot. Wiec chyba odpuscimy.
Mam kilka maskotek z pozytywką w srodku, ale nie ma jak ich wyjąć bo są zaszyte, macie jakis sposob na upranie takich zabawek? Laura ciagle wpycha je sobie do buziWiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2023, 23:41
kid_aa lubi tę wiadomość
-
Tony, widzialam spraye do czyszczenia zabawek, moze w te strone?
My chrztu nie robimy, moja matka ma o to oczywiście żalAle myślałam, czy nie zrobić w wakacje grilla i nie urządzić humanistycznego święta nadania imienia
Takie urocze to.
kid_aa lubi tę wiadomość
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Decemberry wrote:
My chrztu nie robimy, moja matka ma o to oczywiście żalAle myślałam, czy nie zrobić w wakacje grilla i nie urządzić humanistycznego święta nadania imienia
Takie urocze to.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2023, 07:43
-
Decemberry Twoja matka nie interesuje się Tobą ani dzieckiem a wtrąca się co chodzi o chrzest? Bezcenne.
Bartka rodzina już poznała Krysię a moja nie musi bo ani jak byłam w ciąży ani od narodzin Małej nikt nawet wiadomości mi się wysłał z zapytaniem co u mnie czy jak się ma dziecko. Z tymi co ten kontakt był słaby to ok, ale z niektórymi się częściej spotykałam i dzwoniliśmy do siebie, ale jak szukałam mieszkania do wynajęcia to chyba się przestraszyli że będę potrzebowała pomocy i od tamtej pory cisza kompletna. Też bezcenne😂 przynajmniej mam mniej darmowych tortów do pieczenia😆Decemberry lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny! Wystukałam zęby😁😁😁
Co prawda nie mogę dojrzeć co i jak, ale brzdęk o łyżeczkę jest ewidentny i to chyba idą oba.
Czy teraz czeka mnie Sajgon? Ile czasu zajmie pojawienie się? tydzień? Miesiąc? I jak się karmi piersią z zębami?🤣🤪 Mam się bać?Smerfetk_a lubi tę wiadomość
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Ja myje nowe zabawki zawsze przed użyciem. Piorę jak można a jak nie to myję szarym mydłem. Kupiłam też spray do dezynfekcji zabawek https://www.ceneo.pl/91930919V
nie wiem na ile to działa, ale tym dezynfekuje mate i zabawki jeśli w ogóle nie można ich namoczyć.
Większość gryzaków można sterylizować więc robie to workach do mikrofali.
Jak często? zalezy co. Matę co drugi dzień, inne zabawki na razie raz po zakupie, a jak coś bierze często do buzi to staram się co kilka dni, gryzaki codziennie jak mają być użyciu.
Na basen się wybieramy ale na razie nie ogarnęłam tematu.
Co do spotkania na południu, to chętnie. Jestem z Krk jakby cokid_aa, Decemberry lubią tę wiadomość
-
Dzisiaj byłam w Krk i poszliśmy do Wilczego Dołu. Młody na początku był zajawiony, że tak fajnie, ale ja przeczuwałam, że będzie aferka, bo strasznie głośna muzyka była. W pewnym momencie odpaliła mu się taka syrena, że przez 30 min nie mogłam chłopa uspokoić. Czuję, że trochę go zawiodłam, bo był totalnie przestymulowany i na to wszystko zgłodniał szybciej niż zwykle - działam na pojedynczym laktatorze muszlowym i nie nadążałam dziś z produkcją. Musiało nawet wjechać mm, które awaryjnie w buteleczce mieliśmy... Jest 23, ja ledwo na oczy patrzę (pumping nie poczeka haha), więc jak musiało się wymęczyć takie maleństwo... Podziwiam Tony, że daliście radę z Laurą poza domem tak aktywnie Włochy zwiedzać!
Joanne, tak, dobrze odczytałaś - moja matka nie interesuje się mną ani dzieckiem, ale komentarzyk odnośnie chrztu musiał poleciećSmerfetk_a lubi tę wiadomość
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Jak sobie radzicie po karmieniu i odłożeniu malucha ? Ale karmię na poduszce do karmienia jak zje to chwilę sobie leży i odpoczywa potem ją kładę na matę lub do łóżeczka to zaraz przekręca się na brzuch i ulewa 🤦♀️🤦♀️ przebieram ją kilka razy dziennie i boje się że za mało będzie przybierać 😔
A i znowu robi zielone kupy pełni śluzu a jen to samo i będę powoli przechodzić na samo mm bo mi to chyba jakiś witamin brakuje bo nie mam siły i gorzej się czuje 🙄Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angela a suplementujesz jakieś witaminy? Ja tez jestem zmęczona ostatnio.
Mnie juz kręgosłup siada. Lędzwia bolą. Czym mogę teraz smarować jak karmię piersią?
Co do ulewania to u nas jest sporadyczne. Ja też nie mam żadnej diety. Kupy się poprawiły same. Bez wzgledu na to co jem kupy mojego dziecka żyją swoim życiem 😅
Moja Dianka nie obraca się jeszcze sama na brzuszek. Jak jej delikatnie pomogę i zachęcę to wtedy tak. A sama z siebie nie zrobiła jeszcze obrotu.
Za to pluje gada, piszczy i pluje tak, ze masakra.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2023, 20:46
-
Angelaaaa wrote:Jak sobie radzicie po karmieniu i odłożeniu malucha ? Ale karmię na poduszce do karmienia jak zje to chwilę sobie leży i odpoczywa potem ją kładę na matę lub do łóżeczka to zaraz przekręca się na brzuch i ulewa 🤦♀️🤦♀️ przebieram ją kilka razy dziennie i boje się że za mało będzie przybierać 😔
A i znowu robi zielone kupy pełni śluzu a jen to samo i będę powoli przechodzić na samo mm bo mi to chyba jakiś witamin brakuje bo nie mam siły i gorzej się czuje 🙄
Też rozważam przejście na mm. Samopoczucie ok ale moje piersi się buntują, mleka nie puszczaja i strasznie są poranione ostatnio. Jedynie co mnie trzyma to to że jak dam więcej mm to często ulewa i wyglada jakby brzuszek bolał noni szkoda mi jej
-
Decemberry ale nie przejmujesz się tymi tekstami mam nadzieję? Ma kobieta tupet że jeszcze ma śmiałość wypowiadać się na Twój temat🤦🏻♀️
Angela ja do tej pory biorę Krystynę do odbicia a śluzowatymi kupami nie to że się nie przejmuję ale ona od samego początku ma takie kupy więc uznałam to za standard. Tyle razy mówiłam na bilansach o tych kupach, do rodzinnego, do pediatry i nikt nie zareagował.
Wczoraj dałam Krysi przetartą marchewkę a dzisiaj jakąś kaszkę (już nie pamiętam jaka to była) i je bez problemów 😳 trochę się krzywi na nowe smaki, zjadła małe ilości ale bez wypluwania, otwiera buzię, łyka. Niesamowita jest🥹
Przy mnie obrucila się tylko raz, przy Bartku kilkukrotnie bo często kładzie ją na matę, ale bardzo łatwo ją przewrócić np podczas smarowania oliwką czy zabawy.
Sama nie siada ale na kolanach siedzi tak sztywno że aż się boję czy to nie za wcześnie? -
Joanne moja tez tak sztywno siada. Ponoć nie powinno się dziecka sadzać na kolanach, moja mama ciągle ją tak trzyma i malutka siedzi, ale czy plecki na tym nie ucierpią.. 🤔 Nie wiem co myśleć. Mama mówi, ze przesadzam.
Czy polecacie jakąś butelkę "niekapka" która rzeczywiście nie kapie? Wiele z nich przecieka.
-
Mi nie chodzi o takie typowe sadzanie na kolanach bokiem. Na to też nikomu nie pozwalam, najgorzej było jak pojechaliśmy do polski, Krysia miała 3m i dziadkowie tak ją sobie sadzali🤦🏻♀️
Sadzam ją na kolanach ale oparta o mnie, nie jest to taki siad prosty ale ona i tak zawzięcie się prostuje do takiego siadu pełnego. Normalnie nie zmusi się jej żeby jeszcze była oparta o mój brzuch. Czasami jak chce ją odłożyć to też się spina i podnosi głowę. -
My cały czas małego odbijamy po jedzeniu i nosimy w bardziej pionowej pozycji później, a i tak zdarza mu się ulać. Czasem od razu, a czasem nawet po godzinie jak się turla na brzuch. Mam nadzieje, ze jak będzie jadł już jakieś inne pokarmy to się to unormuje.
Co do obrotów to nam fizjo różne ćwiczenia zaleciła i synek ładnie zaczął się przewracać na brzuch sam w obie strony i nawet zdarza mu się przewrócić na plecki już w taki kontrolowany sposób, że najpierw na boczek a potem na plecy.
Fajne są zabawy na piłce z przenoszeniem ciężaru ciała na boki. Widzę, że teraz sam tak na macie kombinuje co ułatwia mu te obroty też. Warto poczytać o obrotach na stronie mama fizjoterapeutka. Ma tam też filmiki.
-
No u nas taki problem że jej się ładnie odbije a potem i tak ulewa. A od kilku dni to tak się przekręca na brzuch że praktycznie mało co leży na plecach 🙄 i starań się żeby leżała po karmieniu jak najdłużej ale nie zawsze mam czas i też na poduszce do karmienia próbuje się przekręcać 🙈
A kupki już były bardzo ładne żółte pomarańczowe i mało śluzu. Raz coś ją uczulilo i od tamtej pory kupy zielone śluzowate i śmierdzą 🫠
Ja już mam dość diety i biegania z laktatorem i nie wiem jak przejść na mm bo tak sobie laktację rozkręciłam że cycki mi wybuchną jak mniej odciągam 😬Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️