👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam Was po moim porannym zwisie nad umywalką 🙄 A już naiwnie myślałam, że wymioty za mną.
Moja teściowa jest z kolei do rany przyłóż (w przeciwieństwie do mojej matki, która już kilka lat temu mi powiedziała, że na pomoc przy dziecku mam nie liczyć...), ale czasami aż za bardzo. Ostatnio za każdym razem jak ich odwiedzamy to dosłownie zamęcza mnie rozmowami na temat ciąży. Mam nadzieję, że po porodzie uszanuje moją decyzję, że przez pierwsze 2-3 tygodnie nie chcę żadnych odwiedzin, a już tym bardziej w szpitalu.
Co do szczepień to przyznam szczerze, że też nie zagłębiałam się w temat. Faktycznie rodzimy w sezonie jesienno-zimowym, więc fajnie jakby maluch był bardziej zabezpieczony. Aczkolwiek poczekam co ginka zasugeruje. 😊
@Anilorak88 Też mam wrażenie, że lekarze z góry mówią na wszystko "nie" żeby się ubezpieczyć. Ostatnio na ból gardła ssałam pastylki dedykowane dla kobiet w ciąży, które z tyłu opakowania miały informację, że kobiety w ciąży powinny skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem 😂😂 To samo przecież jest z paracetamolem, no-spą, antybiotykami... Też są zalecane w ostateczności, a niekiedy przepisywane są jak cukierki... Dla mnie największym nieśmiesznym żartem było, jak jeszcze podczas starań (krótko po owulacji), trafiłam do rodzinnej z koszmarnym zapaleniem pęcherza, ale do tego stopnia, że ryczałam z bólu na toalecie. I co usłyszałam? Niech Pani bierze żurawinę i dopiero po negatywnym teście mogę coś przepisać 😂 Wzięłam na własną rękę furaginę, bo stan zapalny i bakterie też mogły utrudniać poczęcie...Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja, 11:09
Starania od 04/24
👩🏻: 🎂34 ❌ niedoczynność tarczycy ➡️ euthyrox ✔️ hormony ✔️ HSG ✔️ monitoring ✔️ 2x stymulacja letrozolem
🧑🏻🦱: 🎂38 ❌ koncentracja (10mln), ruch (23%), morfologia (2%) ❌ jednostronne żylaki II st. ✔️ hormony
03/25 - II kreski 🥰
4+3 tc - jest pęcherzyk 🫧
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
6+6 tc - 1,02 cm 😍
8+3 tc - 1,97 cm; widoczny ruch, rączki i nóżki 😍
9+5 tc - 3,28 cm ruchliwego bobasa 😍
11+6 tc - 5,5 cm; wstępnie brak ryzyk, prawdopodobnie dziewczynka 🩷
12+6 tc - I prenatalne - 7,3 cm; brak ryzyk; mały opór na żyle macicznej, ale wciąż w normie; czekamy na PAPPĘ.
15+5 tc - 🩺
20+0 tc - połówkowe ➡️
21+0 - 🩺 -
Ja wczoraj dostałam jakiegoś powera i wyrzuciłam resztę rzeczy, które zostały z przeprowadzki. Posprzątałam kuchnię, łazienkę, odkurzyłam i umyłam podłogi. Pod koniec już rozbolał mnie brzuch i chciało mi się wymiotować 😬 Przez ten brak ciążowego brzucha dosłownie często zapominam, że siedzi tam jakiś mały ludek i nie mogę tak śmigać jak przed ciążą.
Co do szczepień, to oczywiście, że je zrobię. Jak widzę komentarze antyszczepów i ich dziwne teorie z tyłka, to mnie cofa.
Udanego weekenduWiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja, 13:41
Paulivvv, izzou97, Ilka96, Zumi lubią tę wiadomość
-
Ja na pewno nie zamierzam się szczepić na grypę, chorowałam ostatni raz na to może w podstawówce, nie po to mam bzika na punkcie własnego zdrowia by się faszerować dodatkowymi lekami 🫠 na krztusiec pewnie się zaszczepie.
Nie wiem jak wy do tego podchodzicie ale nie wydaje wam się ze listopad to bardzo dobry termin na bobasa?🙂 statystyki pokazują że to miesiąc z prawie najmniejsza liczba porodów, czyli bez Sajgonu na porodówce, może uda się bez prywatnej położnej 😀 2trymestr czyli najlepszy wypada w lecie, można jeszcze pokorzystac z pięknej pogody w PL a potem już odsapnac na jesień. Duży minus że połóg wypada w dość mroczna porę roku 😜
Dla mnie na pewno najgorzej byłoby rodzic w sierpniu czy wrześniu, bo i porodów najwięcej wtedy, plus 3trymestr mieszkając w bloku bez klimy - aż mnie wzdryga.
Luty-kwiecień wydaje się też być fajnym czasem 🙂👩🦰1990🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP.
Pai homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb
⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
22.03 bhcg 117, prog 37
24.03 bhcg 288
27.03 bhcg 1149
31.03 bhcg 5718
9.04 CRL 0.48cm z ❤️
23.04 CRL 1.9cm 😺
7.05 3.72cm 😺
Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹
~neoparin 40, acard 75, euthyrox 50, besins 2×100
-
psaj91, dzięki, że wspomniałaś o tym badaniu moczu, przed wzięciem antybiotyku. Wczoraj odebrałam wyniki i wszystko w normie. Wiem, że lekarz mógł się sugerować wywiadem ze mną i tym, co mu powiedziałam, ale w pierwszej kolejności powinien zlecić badania, a nie antybiotyk, a ja jako laik mu zaufałam.
Dosłownie najwięcej można dowiedzieć się z tego typu grup ciążowych
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja, 12:54
psaj91 lubi tę wiadomość
-
Fabregasowa wrote:Ja na pewno nie zamierzam się szczepić na grypę, chorowałam ostatni raz na to może w podstawówce, nie po to mam bzika na punkcie własnego zdrowia by się faszerować dodatkowymi lekami 🫠 na krztusiec pewnie się zaszczepie.
Nie wiem jak wy do tego podchodzicie ale nie wydaje wam się ze listopad to bardzo dobry termin na bobasa?🙂 statystyki pokazują że to miesiąc z prawie najmniejsza liczba porodów, czyli bez Sajgonu na porodówce, może uda się bez prywatnej położnej 😀 2trymestr czyli najlepszy wypada w lecie, można jeszcze pokorzystac z pięknej pogody w PL a potem już odsapnac na jesień. Duży minus że połóg wypada w dość mroczna porę roku 😜
Dla mnie na pewno najgorzej byłoby rodzic w sierpniu czy wrześniu, bo i porodów najwięcej wtedy, plus 3trymestr mieszkając w bloku bez klimy - aż mnie wzdryga.
Luty-kwiecień wydaje się też być fajnym czasem 🙂 -
Foxy96 wrote:No nie wiem, sama jestem z października i właśnie październik i listopad zawsze wydają mi się mega depresyjnymi miesiącami. O tych statystykach nie wiedziałam, fajnie
Ja też październik 🤚 początek miesiąca potrafi być jeszcze ładny. My lubiliśmy od końca września przez październik itd wybierac jakis termin i lecieć na wakacje, ostatnio urodziny miałam na Cyprze, ale nie w tym roku 🤣
Uważam, że w wakacje fajnie mieć urodziny, ciepło-wiecej opcji spędzenia czasu.
A tak trzeba będzie się mieścić z dużym brzuchem w ciepłe ciuchy 😅
Foxy96, psaj91 lubią tę wiadomość
-
Ja dzisiaj sprzątałam 3 godziny aż zaczął mnie boleć brzuch i już odpoczywam. Ja raczej szczepić się nie będę . Ostatnio grypę typu B miałam w tamtym roku a wcześniej chyba nigdy ,bo zawsze miałam anginy. Ogólnie nigdy na nic się nie szczepilam prócz tych obowiązkowych szczepionek of course. Mój dziadek 85 lat po Szczepku na covid ma się mega dobrze i jak raz na jakiś czas miał jakieś zapalenie płuc i antybiotyki tak teraz odpukac od 5 lat ani razu nie był chory (covid miał w 2021). Dziewczyny ja znów w drugą stronę mam strach że to tak szybko przeleci a ja jeszcze nie jestem gotowa psychicznie na opiekę nad dzidzi 🤣 ogólnie ja z tych co dużo myśli i układa sobie w głowie 😅
-
Ja jestem z lipca i uważam że super miesiąc na urodziny zawsze biorę sobie na nie urlop😂 pierwsza myśl jak wyliczyłam termin też było o jeju jaki beznadziejny miesiąc 😂😉 ale w sumie później uświadomiłam sobie że ślub mieliśmy w listopadzie i nasz bobo urodzi się dokładnie tydzień po 💕 więc ten listopad ogólnie w sumie dobrze mi się kojarzy 😁
-
Fabregasowa wrote:Ja na pewno nie zamierzam się szczepić na grypę, chorowałam ostatni raz na to może w podstawówce, nie po to mam bzika na punkcie własnego zdrowia by się faszerować dodatkowymi lekami 🫠 na krztusiec pewnie się zaszczepie.
Luty-kwiecień wydaje się też być fajnym czasem 🙂
Ja mega fajnie wspominam poród w maju. I ta deprecha poporodowa jakaś mniejsza, bo pakowałam małą w wózek i chodziłyśmy na spacerki. Praktycznie ominęły mnie wtedy upały w ciąży, a Lila umiała już chodzić przed kolejnym latem, więc nie zmachałam się przy oprowadzaniu. Także gdyby dało się wybrać, to fajnie byłoby tak kolejny raz. A no i grill w urodziny, ognisko i w ogóle to ciepełko jest super. Ja się urodziłam w styczniu i bez szału. Listopad to będzie dla mnie nowość. Najbardziej mi chyba będzie brak spacerów przez kapryśną pogodę i deszcze. A to mi bardzo dobrze zawsze działało na głowę. No i ubieranie warstwowe to koszmar xD jeszcze jak się trafi zirytowany egzemplarz. Niemniej jednak żeby nie było, że tylko same minusy widzę, to cholernie się cieszę, że przyjdzie na świat. Już mniejsza w którym miesiącu. 😅🍂🌨❄️Fabregasowa, wellwellwell, Ilka96 lubią tę wiadomość
-
Ja jestem z listopada, moja siostra, babcia, babcia męża, siostrzeniec, teściu więc ekipa skorpionów się powiększa. Smiałam się do męża, że jak dojdziemy do wniosku , że koniec z powiększaniem rodziny to zakaz se*su w lutym bo bardzo plodny miesiąc w tej rodzinie 🤣
Lavenda lubi tę wiadomość
-
ja, gdybym miała wybrać to na pewno listopad i październik byłyby ostatnimi miesiącami na urodzenie dziecka 😆😆😆 Synka rodziłam w marcu i w sumie to była fajna pora, chwila moment i robiło się ciepło i można było pokorzystać ze spacerów, dni były już dłuższe 😊 ale, że chcieliśmy małą różnice wieku to wyszło jak wyszło, chociaż myślałam, że uda się szybciej i liczyłam na max. wrzesień 🙈🙈 ale z drugiej strony u nas w rodzinie właśnie nie mamy nikogo, kto ma urodziny w listopadzie, więc może będzie wyjątek 🤭 chociaż coś czuję, że u mnie może się Bobo pojawić z końcem października.
Któraś z Was tutaj mówiła o ubieraniu warstowym, to z dwojga złego wolę warstwowo ubierać noworodzia i małego niemowlaczka, niż tak jak mój Synek był już starszy i to było już większe wyzwanie ubrać go w kilka warstw 😬😅 -
Ja to się cieszę w sumie, że listopad, bo na święta to będzie taki maluszek już fajny z nami 🤩 ale też z jednej strony już bym chciała to przyśpieszyć i już go mieć tu ze sobą, a z drugiej stwierdzam że zaraz będzie połowa ciąży a ja mam wrażenie jakbym dopiero robiła test 🤣 i czasem się tak zastanawiam, jak się do tego wszystkiego przygotować jak ten czas mi tak szybko leci
-
Foxy96 wrote:psaj91, dzięki, że wspomniałaś o tym badaniu moczu, przed wzięciem antybiotyku. Wczoraj odebrałam wyniki i wszystko w normie. Wiem, że lekarz mógł się sugerować wywiadem ze mną i tym, co mu powiedziałam, ale w pierwszej kolejności powinien zlecić badania, a nie antybiotyk, a ja jako laik mu zaufałam.
Dosłownie najwięcej można dowiedzieć się z tego typu grup ciążowych
Super, że wyniki są ok 😊 Dla 100% pewności można też zrobić posiew z moczu i pochwy, ale możliwe, że u Ciebie to również "po prostu" ciąża lub hormony 😊Foxy96 lubi tę wiadomość
Starania od 04/24
👩🏻: 🎂34 ❌ niedoczynność tarczycy ➡️ euthyrox ✔️ hormony ✔️ HSG ✔️ monitoring ✔️ 2x stymulacja letrozolem
🧑🏻🦱: 🎂38 ❌ koncentracja (10mln), ruch (23%), morfologia (2%) ❌ jednostronne żylaki II st. ✔️ hormony
03/25 - II kreski 🥰
4+3 tc - jest pęcherzyk 🫧
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
6+6 tc - 1,02 cm 😍
8+3 tc - 1,97 cm; widoczny ruch, rączki i nóżki 😍
9+5 tc - 3,28 cm ruchliwego bobasa 😍
11+6 tc - 5,5 cm; wstępnie brak ryzyk, prawdopodobnie dziewczynka 🩷
12+6 tc - I prenatalne - 7,3 cm; brak ryzyk; mały opór na żyle macicznej, ale wciąż w normie; czekamy na PAPPĘ.
15+5 tc - 🩺
20+0 tc - połówkowe ➡️
21+0 - 🩺 -
Czyli co człowiek to opinia 😅 o tym ubieraniu to nie pomyslam, w sumie chwila moment na spacer i trzeba wracać na karmienie 😀
A co do urodzin to ja sama jestem z lipca - niby fajnie bo ciepło i różne możliwości ale w dorosłym życiu nawet ciężko kogokolwiek na urodziny zebrać bo wakacje i każdy w rozjazdach 🤷♀️Agni97, Lavenda lubią tę wiadomość
👩🦰1990🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP.
Pai homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb
⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
22.03 bhcg 117, prog 37
24.03 bhcg 288
27.03 bhcg 1149
31.03 bhcg 5718
9.04 CRL 0.48cm z ❤️
23.04 CRL 1.9cm 😺
7.05 3.72cm 😺
Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹
~neoparin 40, acard 75, euthyrox 50, besins 2×100
-
Ja tez team wiosna, mysle, ze najlepsze miesiace na rodzenie to marzec-czerwiec. Robi sie cieplo, wiec mozna juz fajnie spacerowac bez miliona warst ubran, a ubieranie takiego malucha to dla mnie koszmar.
Zanim sie ubierze malucha, trzeba ubrac siebie to juz maluch zdarzy narobic w pieluche albo zglodniec i znowu trzeba wszystkich rozbierac. No i tez na spacerze nie ma problemu, zeby nakarmic i przebrac na dworze. -
@Foxy, @Kasiek ja też dziś rano sprzątałam i tak mnie brzuch rozbolał, że bardzo się wystraszyłam. Staram się racjonalnie uspokajać, że nie ma plamień i jakiś poważnych nieprzerwanych bólów to powinno być dobrze. Mogłam wcześniej wejść na forum i przeczytać Wasze wiadomości to bym była spokojniejsza, a dopiero teraz zajrzałam bo już skończyła się impreza urodzinowa mojego teścia. Jeszcze mam z tyłu głowy to co powiedziała mi mama mojej przyjaciółki, że "ją w ciąży brzuch nie bolał i nie powinien boleć". Serio, jakby inni ludzie mieli brać odpowiedzialność za to co mówią to by się nie wypłacili 😅. Stresuje mnie mocno ta myśl, nie spodziewałam się, że prawie obca osoba zasieje we mnie takie ziarno niepewności. Myślałam, że będę różne dziwne teksty słyszeć od mamy albo teściowej a tu takie coś 😔
Też mi czas mocno przyspieszył i zaraz połowa ciąży. Za niecały miesiąc będzie najdłuższy dzień w roku a ja się czuję przez ten zimny maj jakby był marzec i ten długi dzień wcale mi tego nie rekompensuje. Może w nagrodę listopad będzie bardziej słoneczny i wesoły niż ten maj 🙃 bardzo liczę na spacerki, muszę pomyśleć jak tu dziecko sprawnie wyszykować do wyjścia... może jakiś puchaty kombinezon wystarczy i kocyk z merynosa? Bez miliona warstw, pajac, czapeczka, kombinezon i kocyk 😊. Któraś z Was polecała wcześniej pajace na zamek błyskawiczny, najlepiej dwustronny, chyba w to zainwestuję żeby szybko operować przy ubieraniu i zmianie pieluchy.Foxy96 lubi tę wiadomość
👩🦱29🧑31
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
02.04.2025 🩺💗wszystko dobrze
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa (13+4)
29.05.2025 🩺kolejna wizyta
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Luteina 200 mg dopochwowa, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Barrier/Superfomula
-
No listopad to taki zazwyczaj pogodowo kiepski miesiąc ale cóż damy radę
akurat bobaski Nam podrosną na przyszłe lato
a na początku i tak dużo czasu się będzie spędzać ucząc siebie nawzajem:)