👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też będę szczepić i siebie i dziecko. Zachorowań m. in. na krztusiec jest naprawdę dużo więcej niż kiedyś, widać to chociażby po ludziach, którzy przychodzą do aptek.
Rodzice znajomych mają syna, już dorosłego- chorego i umysłowo i ruchowo. Do 3 roku zycia rozwijał się normalnie, potem przestał i zaczęło być jeszcze gorzej. Tez długo mówili wszystki, że to od szczepienia itd. Dopiero teraz jak miał ponad 20 lat jakiś genetyk zlecił badania, po których wyszło że to jakaś choroba- mutacja genowa, ciężko mi teraz powiedzieć jaka dokładnie to choroba-jest mało znana. Okazało się, że szczepienie nie miało z tym nic wspólnego. Jak się z nimi zobaczę to zapytam dokładnie co to za choroba- żeby nie było że wymyślam xd.
A co do boreliozy mój tata niestety załapał parę lat temu. Nie wiedział nawet, że użarł go kleszcz, dopiero po paru miesiąc jak zaczęły mu się zaniki pamięci i bóle że strony układu nerwowego to przebadali go i wyszło, że ma borelioze. Teraz jest już dobrze, co jakiś czas musi tylko badać poziom przeciwciał.Ilka96, Nadzieja32 lubią tę wiadomość
-
A co do brzuszka to u mnie coraz większy, dzisiaj z rana na czczo mąż stwierdził, że już widać i ciężko byłoby się wyprzeć ciazy xd. Ruchów nie czuje, ale tydzien temu jak lezelismy rano to normalnie się dzidzius tak ułożył , że wypchnął mi taką górkę na brzuchu i potem zniknęła. Musiał typowo zrobić to pupą- to był nasz prezent od dziecka na dzień dziecka 😁❤️ U nas narazie był na 80 procent chłopiec i mam nadzieję że to się nie zmieni, jest mi to obojętne, ale już się trochę nastawiłam. Byłby to pierwszy wnuk i prawnuk z obu stron- bo narazie same dziewuszki 😁
Ilka96 lubi tę wiadomość
-
Jjkm97 wrote:A co do brzuszka to u mnie coraz większy, dzisiaj z rana na czczo mąż stwierdził, że już widać i ciężko byłoby się wyprzeć ciazy xd. Ruchów nie czuje, ale tydzien temu jak lezelismy rano to normalnie się dzidzius tak ułożył , że wypchnął mi taką górkę na brzuchu i potem zniknęła. Musiał typowo zrobić to pupą- to był nasz prezent od dziecka na dzień dziecka 😁❤️ U nas narazie był na 80 procent chłopiec i mam nadzieję że to się nie zmieni, jest mi to obojętne, ale już się trochę nastawiłam. Byłby to pierwszy wnuk i prawnuk z obu stron- bo narazie same dziewuszki 😁
-
Teraz 16 😁 to będzie nasze pierwsze dziecko- ale 3 ciąża. Ogólnie nie naleze do szczupłych osób, myśle, że na spokojnie dobije do 100 w ciąży, ale brzuch zawsze miałam płaski i nie mocno obtłuszczony. Gdybyśmy z mężem na własne oczy nie zobaczyli rano tej góreczki to bym sama nie uwierzyła.
-
@Nadzieja32 Ja uwielbiam dźwięk koszenia trawy i jej zapach. Kojarzy mi się z letnim porankiem w dzieciństwie. 😁 A z tą łazienką to hit 😂😂
@Apatheia Ale na początku obie płcie mają coś między nogami 😁 Tylko ten wyrostek inaczej się układa i niby na podstawie tego rozpoznają konkretną płeć.
@Jjkm97 Hmm... Chyba na tak wczesnym etapie ciężko o wypychanie... Jesteś pewna, że to nie było stawianie się macicy? Ponoć już od 15 tc jest możliwe - tak mi ginka ostatnio powiedziała.Starania od 04/24
👩🏻: 🎂34 ❌ niedoczynność tarczycy ➡️ euthyrox ✔️ hormony ✔️ HSG ✔️ monitoring ✔️ 2x stymulacja letrozolem
🧑🏻🦱: 🎂38 ❌ koncentracja (10mln), ruch (23%), morfologia (2%) ❌ jednostronne żylaki II st. ✔️ hormony
03/25 - II kreski 🥰
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
11+6 tc - 5,5 cm; brak ryzyk, wstępnie dziewczynka 🩷
14+5 tc - 112g 🩷
18+6 tc - 🩺
20+0 tc - połówkowe ➡️
22+6 tc - 🩺 -
Asia091 wrote:Pytanie bardzo ważne: dziewczyny co robiły badania sanco/nifty itp powiedzcie mi oczywiście jak możecie co Wami kierowało bo ja się zastanawiam cały czas gdzie wcześniej sobie powiedziałam że nie będę robić ale jak widać kobieta ciężarna zmienną jest. I sama nie wiem 🤷♀️
U mnie tak jak pisałam wpływ na to miał zawód jaki wykonuję. Zwykłe prenatalne badają tylko na trzy trisomie, te dodatkowe jednak badają na więcej chorób. Wiadomo, że to nie da 100% pewności, bo po pierwsze to tylko z krwi, a po drugie jest wiele chorób, których nie da się wykryć płodowo, ale zawsze jest to większy wachlarz sprawdzony niż po samych prenatalnych👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
-
Nadzieja32 rozbawiłaś mnie tą łazienką 🤣 pozdrów męża!
Ja widzę różnicę w rozmiarze brzuszka rano a wieczorem, mąż twierdzi, ze jak ktos nie wie, ze jestem w ciąży to sie nie zorientuje z kolei koleżanki z pracy twierdzą, że na buzi mi przybyło. Startowałam z wagą 60kg, dziś rano bylo 64,5.
Jjkm97 dwa razy zdażyła mi sie w nocy "taka górka" ktora na chwile zostala po zmianie pozycji z boku na plecy i raczej obstawiałam to stawianie się macicy i trochę się wystraszylam, ale przeszlo, nic więcej się nie działo.Nadzieja32 lubi tę wiadomość
-
Asia091 wrote:Pytanie bardzo ważne: dziewczyny co robiły badania sanco/nifty itp powiedzcie mi oczywiście jak możecie co Wami kierowało bo ja się zastanawiam cały czas gdzie wcześniej sobie powiedziałam że nie będę robić ale jak widać kobieta ciężarna zmienną jest. I sama nie wiem 🤷♀️
Ja w drugiej ciąży miałam wysokie ryzyko trisomii 21. Biochemia była kiepska. A poza tym wychowywałam się z kuzynem z Zespołem Downa. Mam traumę do dzisiaj. Zmuszali mnie do zabawy z nim, a on był agresywny i do tej pory nie potrafię obok niego usiąść. Muszę być jak najdalej, bo nie potrafię opanować bicia serca.
Rozmawiałam z mężem i byliśmy zgodni, że nie dalibyśmy rady z tą chorobą. Oczywiście nie mówiąc już o pozostałych trisomiach, które mają wysoką czułość w testach NIPT. -
Foxy96 wrote:Ja też tak mam, rano mały brzuszek, wieczorem większy.
Ogólnie chyba tak jest, że w pierwszej ciąży później się pojawia? Jestem jeszcze na innej grupie, dziewczyny mają już po parę dzieci i mają duże brzuszki 🫣
Moja koleżanka jest w trzeciej ciąży i jak ją widziałam w 17 tygodniu to miała duży brzuch a jest szczupła 😊 ja zaczęłam 18 tydzień i mam brzuch dopiero jak się najem i naprodukują się gazy 😅 biorę probiotyki chyba już rok i nie widzę jakiejś mega poprawy, ale ja zawsze tak miałam, tylko teraz to jest bardziej widoczne. Muszę w końcu zrobić testy na alergie pokarmowe.Foxy96 lubi tę wiadomość
👩🦱29🧑31
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
02.04.2025 🩺💗wszystko dobrze
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Luteina 200 mg dopochwowa, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula
-
psaj91 wrote:@Nadzieja32 Ja uwielbiam dźwięk koszenia trawy i jej zapach. Kojarzy mi się z letnim porankiem w dzieciństwie. 😁 A z tą łazienką to hit 😂😂
@Apatheia Ale na początku obie płcie mają coś między nogami 😁 Tylko ten wyrostek inaczej się układa i niby na podstawie tego rozpoznają konkretną płeć.
@Jjkm97 Hmm... Chyba na tak wczesnym etapie ciężko o wypychanie... Jesteś pewna, że to nie było stawianie się macicy? Ponoć już od 15 tc jest możliwe - tak mi ginka ostatnio powiedziała.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca, 11:48
psaj91 lubi tę wiadomość
-
Ej wiecie, że ja nie wiedziałam o czymś takim jak stawianie się macicy. To mnie wyprowadziłyście z błędu. Wpisałam w Google grafika- to było definitywnie stawianie się macicy xD Dzięki dziewczyny, dobrze że nie mówiliśmy nikomu z mężem o tym bo by nas mieli za wariatów ahahahahhahaha
psaj91 lubi tę wiadomość
-
Mi brzuszek w ciągu ostatnich dwóch tygodni zaczął zdecydowanie rosnąć i już widać że jestem w ciąży
-
Cieszymy się poprostu strasznie tą ciążą- jeszcze nigdy tak daleko nie doszliśmy i wszystko jest takie nowe 😁
Ogólnie podoba mi się bycie w ciazy, ale bardziej się nie mogę doczekać aż dzidzia będzie z nami 😁wellwellwell, Asia091, psaj91 lubią tę wiadomość
-
Co do brzucha to ja juz sie jakis czas temu chwalilam jaki mi wywalilo beben. Chociaz o ile na golym brzuchu juz widac ewidentnie to jednak nosze dosc luzne ciuchy i wydawalo mi sie, ze wtedy to nie jest az tak widoczne. Dzisiaj idac na badania spotkalam przelozona i walnela do mnie tekstem „widze, ze sie zaokraglasz”. 😆 Pozniej pielegniarka powiedziala, ze juz brzuszek ladnie widoczny, a w pracy kolezanka powiedziala, ze zanim sie przyznalam to tak jej sie juz wydawalo, ze cos jest na rzeczy… takze tak. 🙃
A po badaniach poszlam na lupy do h&m i pierwsze ciuszki juz wpadly do kolekcji, bo ceny takie, ze zal bylo nie brac. 😆 fakt, ze mocno przebrane juz te rzeczy z wyprzedazy, ale udalo mi sie zlapac pajacyki ze swiatecznym motywem za 3,99 pln i jakies body z legginsami.Asia091 lubi tę wiadomość
-
Hejka milego weekendu!
My z mezem skoczylismy na szybko do bobowozki ale w malym miescie, patrzylismy na roany bebetto i espiro miloo. Faktycznie ten roan amortyzacja super taki sprezysty mieciutkiale raczej sie nie zdecydujemy na niego bo jest z tych ciezszych, bedziemy mieszkac w miescie wiec to nie beda super trudne warunki.
U mnie brzuszek juz mocno widoczny, rano jest mniejszy wieczorem wiekszy. Ostatnio bylismy na weselu i jak sie najadlam to wygladal jak piłka 😂
Chcialam dzis kupic sandaly i stopy nie wchodza mi do wiekszosci 😂 nie wiem czy sa spuchniete czy to przez dodatkowe już kilogramy 😅
Zumi lubi tę wiadomość
-
W 1c duże wątpliwości co do rozwoju ciazy, mimo ze lekarze mówili ze szkoda kasy, zrobi Pani jak na prenatalnych cos wyjdzie. Dobrze zrobiłam, wada wyszla w nifty a na 1prenatalnych nie.
Teraz nie robiłam tylko dlatego ze wiedziałam ze będę robić amnio.
Wiec ja zachęcam do robienia nifty jeżeli nie stanowi to finansowego problemu.
Ja mam rano miękki i mniejszy brzuch, wieczorem większy i góra brzucha pod piersiami twardnieje - czy to właśnie to stawianie Macicy?😬Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca, 13:03
👩🦰1990🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP.
Pai homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb
⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
22.03 bhcg 117, prog 37
24.03 bhcg 288
27.03 bhcg 1149
31.03 bhcg 5718
9.04 CRL 0.48cm z ❤️
23.04 CRL 1.9cm 😺
7.05 3.72cm 😺
19.05 prenatalne - niskie ryzyka 🩷
11.06 ->wizyta
16.06 -> amnio
Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹
~neoparin 40, acard 75, euthyrox 50, besins 2×100
-
Nadzieja32 wrote:My będziemy szczepić na wszystkie obowiązkowe i zalecane. Ja też się w ciąży zaszczepię, żeby chronić bobasa. W dzisiejszych czasach łatwo ludziom wcisnąć teorie spiskowe przede wszystkim dlatego, że dzięki szczepieniom, nasze pokolenie i w większości pokolenie naszych rodziców, w życiu na oczy nie widziało jak wygląda chory na polio, dur brzuszny czy jak ma poważne powikłania po odrze. Takie polio na przykład przebiega tak, że od wirusa jest się SPARALIŻOWANYM, jak ma się szczęście w nieszczęściu to "jedynie" noga jest bezwładna, ale niestety większość przypadków to był paraliż od szyi w dół. To wymaga sztucznej wentylacji i zdanie na opiekę osób trzecich DO KOŃCA ŻYCIA. Z racji dużej wyszczepialności, do tej pory te choroby praktycznie przestały istnieć. Świetnym dowodem na skuteczność szczepień jest przykład krztuśca, którego u nas już dawno nie było, ale wrócił, ponieważ w Ukrainie nie jest on w obowiązkowych szczepieniach, więc choroba rozniosła się wraz z napływem milionów niezaszczepionych osób. Niestety foliarzom tworzącym teorie spiskowe nie da się tego wytłumaczyć, a internet ma to do siebie, że najlepiej klika się to co robi największe zamieszanie.
Pracując w klinice widziałam dzieci po zapaleniu mózgu wywołanym meningokokami oraz wirusem grypy. Ja widziałam tylko garstkę, bo większość dzieci tego nie przeżywa, a te które widziałam i z którymi pracowałam, są dziećmi leżącymi
Jakoś paracetamol czy antybiotyki podaje się bez zastanowienia, jeśli jest wskazanie, a przecież to ma tyle skutków ubocznych w ulotce. Na przykład paracetamol może tak zniszczyć wątrobę, że trzeba wykonać przeszczep. Każdy lek, każda szczepionka może wywołać skutki uboczne, ale mimo wszystko ten 1% ryzyka jest warty korzyści jakie te preparaty dają. Dodatkowo nie szczepiąc dzieci, stają się one śmiertelnym niebezpieczeństwem dla dzieci, które nie są zaszczepione z powodów medycznych ( część dzieci z chorobami neurologicznymi czy genetycznymi), jak jest wysoka wyszczepialność to takie dzieciaki są bezpieczne, a jak ona spada to niestety nie są chronione populacyjnie
Wybaczcie ten długi wywód, ale nóż w kieszeni się otwiera. Nieszczepione dzieci powinny mieć zakaz uczęszczania do publicznych placówek oświatowych, jak rodzice chcą ryzykować życiem dziecka to niech ryzykują życiem tylko swojego dziecka
Podpisuję się pod każdym słowem.
Sytuacja z ospą u mnie: koleżanka opowiadała jak to jej starszą córka niemal nie umarła przez powikłania po ospie czy przez ospę (już nie pamietam). Zapisałam młodszego na szczepienie. Przyjął 1 dawkę, po jakimś czasie starszy przyniósł ospę ze szkoły (nie zaszczepiłam go z młodszym, nie pamiętam dlaczego). Pediatra kazał.szybko doszczepił młodszego drugą dawką. Starszy przeszedł ospę łagodnie, młodszy się nie zaraził.
Ja szczepię na wszytko, starszy na covid też był zaszczepiony. Siebie w ciąży też będę szczepić.
I tak samo uważam, że dzieci powinny być przyjmowane do żłobka/przedszkola zaszczepione.
To wlasnie dzięki szczepionkom nie było wielu chorób, które niestety wracają, tak jak ten krztusiwc o którym pisałaś. W tamtym roku był wysyp 😔Ilka96, Nadzieja32, Nana11, Zumi lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, czy macie czasem takie swędzenie ciała szaleńcze? Dziś w nocy obudziłam się bo naraz zaczął mnie swędzieć brzuch, obie stopy, ręce, szyja i ramiona. Nie wiedziałam gdzie się drapać 😅 ustało samo z siebie po może 10 minutach
-
Temat szczepień wywołuje burzę … ?
napisałam, że nie będę szczepić dziecka, a zostałam bardzo brzydko nazwana, świadczy to o osobie, która to pisze. Ja nigdy bym drugiej osoby tak nie nazwała. Co do paracetamolu to nie biorę, nie podaję też dziecku, które tak też nie było zaszczepione i nie uczęszcza do żadnej placówki i nie będzie więc możecie spać spokojnie
Jest wiele krajów na świecie gdzie szczepienia nie są obowiązkowe.
A jeszcze co do chorób genetycznych- mutacje genów zdarzają się po urodzeniu, w dzieciństwie, w dorosłym życiu i mogą być wywołane różnymi czynnikami.Fluffy. lubi tę wiadomość
-
Fabregasowa wrote:W 1c duże wątpliwości co do rozwoju ciazy, mimo ze lekarze mówili ze szkoda kasy, zrobi Pani jak na prenatalnych cos wyjdzie. Dobrze zrobiłam, wada wyszla w nifty a na 1prenatalnych nie.
Teraz nie robiłam tylko dlatego ze wiedziałam ze będę robić amnio.
Wiec ja zachęcam do robienia nifty jeżeli nie stanowi to finansowego problemu.
Ja mam rano miękki i mniejszy brzuch, wieczorem większy i góra brzucha pod piersiami twardnieje - czy to właśnie to stawianie Macicy?😬
Jak góra to to raczej pełne jelita i wzdęcia, bo macica jest jeszcze pod pępkiem na tym etapie 😁 Stawianie się to taka charakterystyczna kulka.Starania od 04/24
👩🏻: 🎂34 ❌ niedoczynność tarczycy ➡️ euthyrox ✔️ hormony ✔️ HSG ✔️ monitoring ✔️ 2x stymulacja letrozolem
🧑🏻🦱: 🎂38 ❌ koncentracja (10mln), ruch (23%), morfologia (2%) ❌ jednostronne żylaki II st. ✔️ hormony
03/25 - II kreski 🥰
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
11+6 tc - 5,5 cm; brak ryzyk, wstępnie dziewczynka 🩷
14+5 tc - 112g 🩷
18+6 tc - 🩺
20+0 tc - połówkowe ➡️
22+6 tc - 🩺