👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
psaj91 wrote:
@wellwellwell Wszyscy mówią o tych śpiworkach, a co patrzę po sklepach to na większości zalecenia 3m+ 😂
Zalecenia AAP dla niemowląt czyli dzieci 0-12m są takie, że używanie śpiworków zmniejsza ryzyko SIDS. Może w niektórych sklepach maja takie oznaczenia, bo przez pierwsze 2 miesiace, dopoki dzieci sie nie obracaja, mozna uzywac otulaczy. 🤔 ja zazwyczaj widuje oznaczenia 0-6m na tych pierwszych rozmiarach spiworkow i faktycznie te spiwory sa ogromne jak dla noworodkow, ale to chyba w niczym nie przeszkadza, bo nozki powinny miec swobode poruszania. 😁
Domisiek lubi tę wiadomość
-
Kasiek7 wrote:Pogoda dopiero wczoraj od 17 spoko 😂 dziś od rana grzeje palma a my skróciliśmy pobyt do dziś i zaraz wyjeżdżamy 😂😂 powiem wam że super było spędziliśmy z mężem tak dużo czasu razem ani przez rok 😍
Dziś mam urodziny 🙈 31 wybija 😭 śmieje się bo ukryłam na FB i narazie pamiętała moja mama i mąż 🤷🤣🤣 najbardziej mi się będzie śmiać chciało jak moja przyjaciółka od dzieciństwa zapomni i teście którzy wymagają przyjeżdżania do nich babci i szwagierki na urodziny i imieniny🤣
Tata ma nową rodzinę od niego nigdy nic nie dostałam czasem życzenia na fb 😬🤣taki typ choć nie powiem w tym roku pierwszy raz od 30 lat dostałam od niego czekoladki na dzień kobiet kopara mi opadła 🤣
Wszystkiego najlepszego. ❤️
Ja juz od dlugiego czasu nie mam urodzin na fb widocznych i naprawdę garstka ludzi sklada mi zyczenia. 😅Kasiek7 lubi tę wiadomość
-
Kasiek7 wrote:Pogoda dopiero wczoraj od 17 spoko 😂 dziś od rana grzeje palma a my skróciliśmy pobyt do dziś i zaraz wyjeżdżamy 😂😂 powiem wam że super było spędziliśmy z mężem tak dużo czasu razem ani przez rok 😍
Dziś mam urodziny 🙈 31 wybija 😭 śmieje się bo ukryłam na FB i narazie pamiętała moja mama i mąż 🤷🤣🤣 najbardziej mi się będzie śmiać chciało jak moja przyjaciółka od dzieciństwa zapomni i teście którzy wymagają przyjeżdżania do nich babci i szwagierki na urodziny i imieniny🤣
Tata ma nową rodzinę od niego nigdy nic nie dostałam czasem życzenia na fb 😬🤣taki typ choć nie powiem w tym roku pierwszy raz od 30 lat dostałam od niego czekoladki na dzień kobiet kopara mi opadła 🤣
https://youtu.be/Q1J4JyC3FYw?feature=sharedKasiek7 lubi tę wiadomość
-
wellwellwell wrote:Zalecenia AAP dla niemowląt czyli dzieci 0-12m są takie, że używanie śpiworków zmniejsza ryzyko SIDS. Może w niektórych sklepach maja takie oznaczenia, bo przez pierwsze 2 miesiace, dopoki dzieci sie nie obracaja, mozna uzywac otulaczy. 🤔 ja zazwyczaj widuje oznaczenia 0-6m na tych pierwszych rozmiarach spiworkow i faktycznie te spiwory sa ogromne jak dla noworodkow, ale to chyba w niczym nie przeszkadza, bo nozki powinny miec swobode poruszania. 😁
ColorStories ma taki malutki rozmiar dla noworodka, ale biorąc pod uwagę cenę to ja wolałam na początek rożek, a śpiworek od 3 mca, bo ten najmniejszy rozmiar dużej niż do 3 miesiąca nie posłuży, przy większym bobasie nawet krócej. Jak włożysz noworodka do za dużego śpiworka to może się wsunąć w środek i się nim zakryć więc to mało bezpieczne. I tak noworodki się ruszają. Potrafią obrócić głowę czy przesunąć się trochę. Moja koleżanka kiedyś zostawiła malucha 3-4 tygodnie na środku łóżka, poszła otworzyć drzwi, a dziecku już było na brzegu łóżka. -
TBK wrote:Może akurat tak trafiłam, na pewno spróbuję skoczyć do innego. Może coś mi w oko wpadnie. Ja mogę tylko w soboty, bo mąż w pracy, a nie chce na długo dzieciaków samych w domu zostawać. Niestety wtedy wjeżdża niania w postaci konsoli, a po 2 godzinach elektroniki młody jest nie do ogarnięcia. Z dzieckiem po szmatach też nie chce chodzić. Mnie to męczy, co dopiero dziecko.
W sobotę są dostawy więc jest najdrożej. Moja koleżanka zawsze chodzi, bo nowa dostawa, największy wybór, ale co za tym idzie cena czasem wyższa niż na wyprzedażach. Tylko ona w sumie kupuje na dalszą odsprzedaż więc mówi że wtedy można kupić bardzo dużo rzeczy z metkami i nie zmęczonych życiem i tymi wszystkimi grzebaczami 😂 -
Kropka89, to Ty miałaś wypłaszczoną krzywą cukrową? Jakie miałaś wartości i jakie w końcu były podjęte dalsze kroki, przypomnisz?👩🏼🦱 28 🧔🏻♂️ 30 🐈
4 cs -> ⏸️ 24.02.2025 ♥️
Beta 4.38 〰️ 39.95 〰️ 135.38 🥰
✨Kto martwi się na zapas, martwi się podwójnie ✨
📆 6.03 - mamy pęcherzyk 🫧
📆 19.03 - jest serduszko ♥️
📆 29.04 - I prenatalne, ryzyka niskie 👩🏼⚕️
📆 20.05 - wszystko okej, raczej chłopczyk 🩵
📆 17.06 - 380g ruchliwego kawalera 🫶🏻
📆23.06 - II prenatalne ✅
📆 16.07 - kolejna wizyta 🍀
-
Iga Kwietniowa wrote:ColorStories ma taki malutki rozmiar dla noworodka, ale biorąc pod uwagę cenę to ja wolałam na początek rożek, a śpiworek od 3 mca, bo ten najmniejszy rozmiar dużej niż do 3 miesiąca nie posłuży, przy większym bobasie nawet krócej. Jak włożysz noworodka do za dużego śpiworka to może się wsunąć w środek i się nim zakryć więc to mało bezpieczne. I tak noworodki się ruszają. Potrafią obrócić głowę czy przesunąć się trochę. Moja koleżanka kiedyś zostawiła malucha 3-4 tygodnie na środku łóżka, poszła otworzyć drzwi, a dziecku już było na brzegu łóżka.
Używałam od poczatku tego rozmiaru 0-6 miesiecy i u nas spokojnie na te 6 miesiecy starczyl i nie bylo opcji wsuniecia sie do srodka:
https://colorstories.pl/produkt/spiworek-do-spania-niemowlecy-1-0-tog-0-6-mies-forest-friends/?_gl=1*ktcqqm*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=CjwKCAjwp_LDBhBCEiwAK7Fnkv1eIGLYbPO6pdf8sRK89ZlIoz-1DYy1jTa6Ic-jh9yXYPofZ0tNrRoCuAwQAvD_BwE -
Kasiek, 100 lat 🎉
Widziałam, że był poruszany temat wyprawki, my mamy/będziemy mieć dużo rzeczy z drugiej ręki – oprócz takich produktów, jak materac, laktator.
Nie zależy mi na tym, żeby wszystko było nowe, ja więcej dzieci nie chcę mieć, więc dla ewentualnego rodzeństwa nie będzie przydatne.
Czy dzieci cukrzycowe zawsze są duże? Na ostatniej wizycie lekarz powiedział, że Ala jest średnim dzieciakiem.
Kasiek7 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny właśnie robię giga porcję łazanek i śpieszę polecić Wam gotowanie i mrożenie. Serio na pierwsze tygodnie to się bardzo sprawdza, jak ktoś nie ma pomocy.
Ja mam póki co pulpety, modrą kapustę, sosy do kaszy czy makaronu.
Mój mąż będzie ogarniać starszyznę (szkoła, zajęcia dodatkowe itp.) i pewnie szybko wróci do pracy, a wolę, żeby ogarniał dom, chodził ze mną na początek na spacery i po prostu był przy mnie niż stał nad garami.Kasiek7 lubi tę wiadomość
-
TBK wrote:Może akurat tak trafiłam, na pewno spróbuję skoczyć do innego. Może coś mi w oko wpadnie. Ja mogę tylko w soboty, bo mąż w pracy, a nie chce na długo dzieciaków samych w domu zostawać. Niestety wtedy wjeżdża niania w postaci konsoli, a po 2 godzinach elektroniki młody jest nie do ogarnięcia. Z dzieckiem po szmatach też nie chce chodzić. Mnie to męczy, co dopiero dziecko.
Wiadomo, jak jestes mama to twoja waluta jest czas. Ja musze przyznać ze najwięcej sie obkupilam jak byłam na skroconym UM po stracie - wtedy dużo czasu a potrzebowałam takich małych sukcesów by sie pozbierać, a akurat zakupy za grosze do takich należą 🫣 wtedy afirmowalam dziewczynkę i tak kupowałam i jakoś sie udało 😀👩🦰1990🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb
⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
19.05 prenatalne - niskie ryzyka
16.06 - amnio - zdrowa dziewczynka🩷
21.07 2prenatalne 🩷
30 07 -> wizyta
Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹
~neoparin 40, aspirin Cardio 100, euthyrox 75, luteina 200/utrogestan
-
@Kasiek wszystkiego dobrego z okazji urodzin 😊
Co do rożków i otulaczy to jednak miałam ich nie brać kosztem śpiworków, ale te śpiworki wydają mi się za duże na początek. To pierwsze dziecko, nie mam doświadczenia i boję się go dać do śpiwora, który jest od 3 miesiąca. Na razie mam otulacz z Jukki więc można mocniej zapiąć przy rączkach żeby się nie wsunął do środka. Jakby było zimno w pokoju to owinę go w kocyk bambusowy, ręce będzie mieć zakryte więc kocyk go nie udusi. Ale pierwsze dni dam go do rożka. W sumie cena rożka z Jukki to jakieś 42 zł, fajnie będzie wyglądać do zdjęć, gdyby był droższy to bym nie brała. Tylko nie wiem co lepiej zabrać do szpitala otulacz czy rożek? Wszystko ze szpitala zamierzam uprać po powrocie więc odpadnie mi jedno z tych dwóch.👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g pięknego bobaska 💙 (21+4)
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12
-
wellwellwell wrote:Wszystkiego najlepszego. ❤️
Ja juz od dlugiego czasu nie mam urodzin na fb widocznych i naprawdę garstka ludzi sklada mi zyczenia. 😅
Znam to 😅 ale myślę ze lepiej ze pamieta garstka niz ludzie szablonowo wysyłają życzenia 😉 u mnie faktycznie z roku na rok liczba życzen sie zmniejsza 🤭
Ja wydałam w jukki 400zl, chyba najmniej z was 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:44
Kasiek7 lubi tę wiadomość
👩🦰1990🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb
⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
19.05 prenatalne - niskie ryzyka
16.06 - amnio - zdrowa dziewczynka🩷
21.07 2prenatalne 🩷
30 07 -> wizyta
Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹
~neoparin 40, aspirin Cardio 100, euthyrox 75, luteina 200/utrogestan
-
Kurde ale w samym rożku to myślę że będzie mu zimno? Czy się mylę ? Mi w zimie jest zimno pod samą kołdra 😬i nakrywamy się jeszcze grubym kocem a mamy tak ok 18-21 stopni
-
@Kasiek nie słyszałam w sumie o grubszym ubieraniu dzieci niż rożek/śpiworek 2 tog. Zazwyczaj idzie tak: pajac+śpiworek/rożek albo body z długim rękawem+półpajac/spodenki ze skarpetkami+śpiworek/rożek. Na takie miesiące jesienno zimowe. Latem to czasem dzieci śpią w krótkim rękawku i cienkim śpiworku bez dodatkowego ocieplenia z odpiętym dołem żeby gołe nóżki wystawały. Moja siostra jak urodziła w marcu to dziecko spało w długim rękawku i długich spodenkach albo w pajacu i owijała dziecko jak burrito w otulacz taki muślinowy duży, co wygląda jak wielka pielucha. Wtedy była mega ciepła wiosna i lato i czasem nawet spała w samym bodziaku z krótkim rękawem i lekko ją przykrywała pieluszką muślinową, nawet skarpetek nie miała. W mieszkaniu nigdy nie grzali mocno, do dziś dzieci śpią w krótkich piżamkach nawet w zimie ale już są większe i mają kołderki, ale też raczej lekkie są te kołdry. Może któraś z Was ma doświadczenie w ubieraniu dzieci do snu w zimnym domu? W sumie u nas zimą potrafi być w nocy mega zimno, mamy nieszczelne okna, mąż ma to spróbować uszczelnić po lecie, zobaczymy jak to wyjdzie. Plus my na noc zawsze wyłączamy kaloryfer w sypialni bo inaczej powietrze jest za suche i wolę nagrzać wieczorem przed kąpielą a potem zakręcić na noc, bo jak jest za ciepło to też się budzę w nocy. Nie wiem jak temu maluchowi będzie u nas 😢 mam nadzieję, że ani go nie zaziębię ani nie przegrzeję. Mój mąż też w zimie śpi pod kołdrą i kocem, ale mamy cienkie kołdry, ja w sumie wolę mieć chłodniej niż nakładać na siebie koc, bo potem się budzę spocona.👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g pięknego bobaska 💙 (21+4)
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12
-
Kasiek7 wrote:Kurde ale w samym rożku to myślę że będzie mu zimno? Czy się mylę ? Mi w zimie jest zimno pod samą kołdra 😬i nakrywamy się jeszcze grubym kocem a mamy tak ok 18-21 stopni
Nie no, body na długi + pajac, do tego rożek i myślę, że będzie ok. Takie maluchy nie mają jeszcze umiejętności termoregulacji, więc do domu to lepiej mniej niż więcej, tak mi się wydaje. My mamy w domu 20,5-21 zimą i np. dla męża to za dużo, a dla mnie w sam raz 😂 Jak dziecku będzie zimno to na pewno da znać 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:19
-
Wiecie my grzejemy gazem i ta temperatura jak pali się w piecu to jest całkiem inna ,22 st w domu ogrzewanym gazem a piecem ,ale to napewno zrozumie ten kto miał porównanie. Zumi u nas jest podobnie . Na dole mamy stare okna nieszczelne a na górze poddasze w którym w nocy robi się dość chłodno. Też zastanawiałam się ostatnio jak to będzie z dzidziulkiem w chłodnym domu 🤷
Ja ostatniego bejbika jakiego obserwowałam to mój brat 15 lat który podczas kąpieli miał włączona farelkę i był zawinięty w bet z pierza z gęsi jak spal🤣🤣🤣 ja spałam całe życie pod pierzyna i to taka że mnie i łóżka widać nie było ,dopiero kiedy zamieszkałam z mężem to zmieniliśmy po ślubie na kołdrę 2m 🤣 serio ciężko mi było się przestawić bo ja nawet w lecie pod tą pierzyna spałam 🤷Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:32
-
U nas młody pewnie będzie spał z mniejszą ilością warstw niż większą, bo ja niestety robię z domu saunę. 22-23 stopnie to standard, a pomimo tego i tak chodzę w długich spodniach i swetrach. Jak tylko trochę podmarznę to zaraz zasmarkana chodzę. 🙁
Swoją drogą trochę komicznie to wygląda gdy ja chodzę po domu ubrana na cebulkę i jeszcze owinięta kocem, a mój mąż w spodenkach bez koszulki 😂
Widzę, że prawie każda skorzystała z Jukki 😃 Ja ostatecznie zrezygnowałam bo jedyny wzór, który mi się podobał był z dopiskiem, że jest II gatunku i bałam się jak mocno uszkodzone przyjdzie. -
Foxy96 wrote:Kasiek, 100 lat 🎉
Widziałam, że był poruszany temat wyprawki, my mamy/będziemy mieć dużo rzeczy z drugiej ręki – oprócz takich produktów, jak materac, laktator.
Nie zależy mi na tym, żeby wszystko było nowe, ja więcej dzieci nie chcę mieć, więc dla ewentualnego rodzeństwa nie będzie przydatne.
Czy dzieci cukrzycowe zawsze są duże? Na ostatniej wizycie lekarz powiedział, że Ala jest średnim dzieciakiem.
Przy prawidłowej diecie nie. -