👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzisiaj byłam na krzywej - wyniki 84, 115, 113, także wszystko w porządku. Najgorsze było czekanie 😥
Dla mnie ten nowy tydzień ciąży wiąże się z płaczem, co chwilę łzy mi lecą.
Jutro drugie spotkanie z położną. W piątek za tydzień wizyta, jestem ciekawa czy Mała ma już pełen kilogram.
A z wyprawka ruszam z kopyta od września, gdy mąż pomaluje pokój dziecka i położy w nim panele, bo póki co panuje tam stan surowy 😂4cs
01.2025r. cb
08.03. ⏸️ 8dpo
08.03. - beta 3,11
15.03. - beta 378,00
22.03. - beta 6819,00
25.03. - pierwsza wizyta
08.04. - mamy serduszko
02.05. - 4,56 cm człowieka ♥️ 11+3
13.05. - prenatalne, niskie ryzyka, to dziewczynka 👧 🩷
23.05. - 126g szczęścia 🩷
20.06. - kolejna wizyta
10.07. - połówkowe, 329g 😻
25.07. - wizyta, 579g ❤️
22.08. - kolejną wizyta
-
Dziewczyny spoko ja po kłótni z mama przeplakalam pół soboty i niedzieli a później na otarcie łez upiekłam sobie ciasto ze śliwkami z ogródka 😆
-
Kasiek7 wrote:Dziewczyny spoko ja po kłótni z mama przeplakalam pół soboty i niedzieli a później na otarcie łez upiekłam sobie ciasto ze śliwkami z ogródka 😆
Ja się ostatnio rozpłakałam bo się źle czułam i mówię do męża że się tak źle czuje, a jutro znowu do pracy a on mi odpowiedział coś, że on już dawno mówił żebym poszła na zwolnienie. No i ja jak o tym pomyślałam, to się rozpłakałam że ja nie wiem czy chce być na L4 czy pracować 🤣🤣12.2024 7tc 👼🏼
25.02. | | 💛
13.03. widać pęcherzyk ✨
24.03. 0,99cm i serduszko ✨
14.04. 3,54cm, wszystko dobrze ✨
30.04. prenatalne + PAPP-A, 5,97cm, 90% chłopak ✨
05.05. rośniemy, 7,44cm ✨
26.05. wszystko dobrze, 163g, nadal chłopak✨
18.06. połówkowe, 321g, 100% chłopak ✨
26.06. wszystko dobrze ✨
14.07. 590g ✨
07.08. 929g ✨
27.08. III prenatalne 🩺
04.09. kolejna wizyta 🩺
-
Mel 456 wrote:@ Bećka
Ja mam dzisiaj taki parszywy dzień.
Robiłam krzywą i było mi tak słabo, że boję się, że to oznacza cukrzycę.
Zrobiłam też przy okazji badanie ogólne moczu i już mam wyniki i wyszły bardzo liczne bakterie.
Teraz sobie leżę w łóżku i płaczę.
Nawet jeśli coś wyjdzie z tej krzywej to po to właśnie jest to badanie i diabetolog pomoże, może dostaniesz sensor zamiast glukometru. Ja się kłuję i mierzę glukometrem codziennie i nie ma tragedii 😊. W końcu nauczyłam się tak kłuć żeby poleciało więcej krwi, bo jak jest za mało do pomiaru to zaniży wynik, i jakoś to idzie. Odkąd pilnuje się z jedzeniem to przytyłam w ciągu miesiąca tylko 1 kg, a wizualnie mam wrażenie, że schudłam, może jestem mniej opuchnięta niż wcześniej. Poza tym póki nie ma wyników to nie ma co się nastawiać źle, dzisiaj był upał, można się wykończyć od tej pogody 😢👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g pięknego bobaska 💙 (21+4)
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12
-
Dziękuję, dziewczyny. Mam wyniki krzywej chyba dobre: 80-117-115. Jutro idę powtórzyć badania ogólne moczu i zrobić posiew. A płakanie to chyba było po prostu jakieś rozładowanie różnych emocji... I chyba pomogło.
Zumi, Kropka89, Paulivvv, Asia091 lubią tę wiadomość
-
Zaczynam mieć rozkmine, bo widzę że większość z was na krzywej ma wynik ten drugi i trzeci bardzo podobny ,a ja miałam 82-144-92 i zastanawiam się czy coś jest nie halo że mam taki spadek czy jak ? Wiecie może ?
-
Kasiek7 wrote:Zaczynam mieć rozkmine, bo widzę że większość z was na krzywej ma wynik ten drugi i trzeci bardzo podobny ,a ja miałam 82-144-92 i zastanawiam się czy coś jest nie halo że mam taki spadek czy jak ? Wiecie może ?
Twój wynik jest bardzo dobry, krzywa jak sama nazwa wskazuje, powinna być krzywą i idealnie powinno być tak, że po 1h wynik jest najwyższy, a po 2h jest niższy od tego po 1h, ale wyższy od tego na czczonie oznacza, że jak wynik po 2h jest zbliżony do tego po 1h to jest źle, ale idealnie krzywa powinna być właśnie krzywą linią jak się ją na wykres naniesie
Kasiek7 lubi tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
-
Kasiek7 wrote:Zaczynam mieć rozkmine, bo widzę że większość z was na krzywej ma wynik ten drugi i trzeci bardzo podobny ,a ja miałam 82-144-92 i zastanawiam się czy coś jest nie halo że mam taki spadek czy jak ? Wiecie może ?
A co na te wyniki twoj lekarz?
Ja w poprzrdniej ciazy mialam krzywa totalnie plaska 😅 i wynik 73-78-75, wszyscy lekarze na to mowili, ze to nic i nie ma sie co martwic, wiec mysle, ze twoje wyniki to juz w ogole sa super.
Paulivvv chyba mamy tego samego meza, jak ostatnio narzekalam i plakalam jak mnie wszystko boli i ze nie mam chwili wytchnienia to tez uslyszalam, ze moglam juz dawno byc na L4. 🫠Paulivvv lubi tę wiadomość
-
Paulivvv wrote:O kurcze, ale mnie zaskoczyłaś z tym majowym bykiem - ja jestem bykiem z 7 maja.
Wydaje mi się, że ja jestem dość wrażliwa ale jak chodzi o przejmowanie się itd to baaaaaaaardzo rzadko.
Raczej zawsze mam podejście, że co będzie to będzie i jazda dalej. Pamiętam że jako dziecko i taka wczesna nastolatka to bardziej się przejmowałam wszystkim. Potem mi się to jakoś przestawiło w liceum i od tamtej pory, a minęło już wiele lat, jedyne czym się zmartwiłam to aktualnie niektóre ciążowe tematy - ale to chyba też w granicach rozsądku u mnie.
Ja dzisiaj po obserwacji dziennej w szpitalu i wyszło ok, do poniedziałku kontrolę cukru glukometrem i wizyta u diabetologa w poniedziałek jeszcze dla uspokojeniawellwellwell, Kasiek7 lubią tę wiadomość
-
Nadzieja32 wrote:Ja z wyprawki mam ubranka, kocyki pieluszki tetrowe itp., kokon, zamówiony wózek i fotelik. Łóżeczko i komody wybrane, ale jeszcze nie kupiliśmy. Zostało tego od groma, ale jakoś zabrać się nie mogę, nie chce mi się 🙈
Mam pytanie. Czy którejś z Was zdarza się czuć ucisk jakby na środku/w środku głowy i słabość? Co jakiś czas mam taki dzień, że czuję ten ucisk, to nie jest ból i wtedy cały dzień jestem słaba, a czasem wręcz robi mi się słabo. Ciśnienie dobre, cukier też. Nie mam pojęcia o co chodzi. Czuję się jakby mi krew do mózgu nie dopływała 🤦♀️ zgłoszę to za tydzień na wizycie, ale jestem ciekawa czy któraś z Was też tak ma? Pisać do lekarki nie chcę jak mam dobre parametry, obiecałam Jej, że nie będę nadużywać tego numeru i pisać tylko w naprawdę poważnych sytuacjach
Nadzieja, a to tak na środku ale z tyłu głowy? Czy na środku w sensie na czubku? Wydaje mi się że to może być chwilowe niedotlenienie jakieś może albo skok ciśnienia, który się szybko normuje zanim zmierzysz? Powiedziałabym spokojnie na wizycie. A jak z Twoim wzrokiem? Pytam, bo ja mam przeróżne bóle głowy, ale mam też np. Ogromną wadę wzroku.
Jeszcze muszę bo się uduszę - sprostuję co do “staromodnosci” kar. Chodziło mi o takie coś: pół dnia się biliście i kłóciliście więc niestety mimo że mieliśmy iść na lody nie pójdziemy. Albo: zepsułeś samochodzik bratu - musisz odkupić lub oddac jakiś swój (jako konsekwencja) a jeśli zrobione z pełną premedytacją np zrzucenie ze schodów w złości to “staromodna” kara - nie bawisz się teraz z bratem przez conajmniej godzinę i bawisz się sam w swoim pokoju (plus konsekwencja ta wczesniejsza). Nie wiem jak u Ciebie, ale u naszych niektórych znajomych takie sposoby są “staromodne” 😅dlatego tak napisałam.
-
Co do wyprawki to mam podobnie jak @TBK, z niecierpliwością czekam na skompletowanie tej do pierwszej klasy mojego synka i na pierwszy dzień szkoły itp. Później pewnie już we wrześniu zamówię wyprawkę higieniczna i dostawkę z olx i zacznę wszystko prać może jeszcze uda się we wrześniowym słoneczku to wysuszyć. Licze też po cichu na to że jeszcze mam dużo czasu, bo w sumie między niektórymi z nas to prawie miesiąc różnicy więc mam z tyłu głowy taki luz 😎
-
Mój mąż poszedł sobie dziś na piwko z kolegami po pracy i oczywiście wrócił przed godziną policyjną czyli 21 i siedzi i gada do brzucha a synek nawet nie drgnie 🤣 siedzi jak truśka w lewym boku i nawet nie tupnie nóżką, a jak byliśmy sami to tańczył na maxa jakieś pogo 😳
Na ostatnio był gdzieś na wyjściu sam jakieś 2 lat temu 🤣🤣 wiec niech korzysta póki może 😁09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 gram zdrowego chłopca 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 gram Synka 🥰
TP 18.11.2025. 🤞 -
Kropka89 wrote:Nadzieja, a to tak na środku ale z tyłu głowy? Czy na środku w sensie na czubku? Wydaje mi się że to może być chwilowe niedotlenienie jakieś może albo skok ciśnienia, który się szybko normuje zanim zmierzysz? Powiedziałabym spokojnie na wizycie. A jak z Twoim wzrokiem? Pytam, bo ja mam przeróżne bóle głowy, ale mam też np. Ogromną wadę wzroku.
Nie, totalnie na środku, jakby w środku głowy. Ale właśnie sobie przypomniałam, że miałam już tak kiedyś, łącznie z silnymi zawrotami głowy i to była wina kręgosłupa szyjnego na połączeniu C1 i C0, muszę zadzwonić do mojej fizjo, która to ogarniała czy w ciąży też może mi to odblokować.
Wzrok mam badany regularnie, byłam w lipcu dokładnie przebadana i czekam jeszcze na panfundoskopie, bo błyskało mi się mocno w oczach
Kropka89 lubi tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
-
Kropka89 wrote:Nadzieja, a to tak na środku ale z tyłu głowy? Czy na środku w sensie na czubku? Wydaje mi się że to może być chwilowe niedotlenienie jakieś może albo skok ciśnienia, który się szybko normuje zanim zmierzysz? Powiedziałabym spokojnie na wizycie. A jak z Twoim wzrokiem? Pytam, bo ja mam przeróżne bóle głowy, ale mam też np. Ogromną wadę wzroku.
Jeszcze muszę bo się uduszę - sprostuję co do “staromodnosci” kar. Chodziło mi o takie coś: pół dnia się biliście i kłóciliście więc niestety mimo że mieliśmy iść na lody nie pójdziemy. Albo: zepsułeś samochodzik bratu - musisz odkupić lub oddac jakiś swój (jako konsekwencja) a jeśli zrobione z pełną premedytacją np zrzucenie ze schodów w złości to “staromodna” kara - nie bawisz się teraz z bratem przez conajmniej godzinę i bawisz się sam w swoim pokoju (plus konsekwencja ta wczesniejsza). Nie wiem jak u Ciebie, ale u naszych niektórych znajomych takie sposoby są “staromodne” 😅dlatego tak napisałam.
Wlasnie dla mnie to jest prawdziwe bezstresowe wychowanie i uwazam, ze ludzie myla pojecia „bezstresowe wychowanie” z brakiem wychowania.
Bezstresowe wychowanie polega na szacunku do dziecka i rozumiemiu jego potrzeb, ale jednoczesnie byciu przewodnikiem i wyznaczaniu granic, a nie hulaj dusza piekla nie ma.
U nas podobne podejscie, zaczyna sie rysowanie kredkami po scianie to najpierw jest przypomnienie zasad „kredkami malujemy po zeszycie, nie po scianie”, pozniej wjezdza upomnienie „jesli nadal bedziesz rysowac po scianie to schowam kredki i juz sie tak nie bedziesz bawic” no a jak efektu brak, to kredki chowam i jestem zla matka. 🤪 z tym, ze u nas jest typowe testowanie granic w stylu kiedy mowie, ze cos jest niedozwolone to moja corka patrzac na mnie z usmiechem i z premedytacją powtarza czynnosc. 😅
Na taka sytuacje w miejscu publicznym jak ktoras z dziewczyn opisywala bym w zyciu nie pozwolila, chyba bym splonela ze wstydu zywcem. Wiadomo, ze dzieci to dzieci i różne glupie pomysly strzelaja im do glowy, ale na brak szacunku do innych nie ma u mnie przyzwolenia. 😬
-
U mnie 82-125-90, czyli wszystko oktak ja u Ciebie.
🚶🏼♀️29l 🚶🏼31l
10.24 - luźne starania
10.24 - ⏸️
11.24 - 8td puste jajo 💔
02.25 - starania
02.25 - ⏸️🎉
28.03 - 🫘8 tydzien jest ❤️
18.04 - 🍋🟩11 tydzień 4.45 cm
24.04 - 🥝12 tydzien 5.12 cm chłopca 💙
12.05 - 🍎15 tydzień 8.65 cm
09.06 - 🫑19 tydzień 248g
02.07 -🍌 22 tydzień II prenatalne PRAWIDŁOWE