X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • anna.90 Autorytet

Wysłany: 9 września, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zumi mi fizjoterapeuta polecił ostatnio taśmy z action ale zaznaczył że mogą uczulac i oczywiście - była reakcja alergiczna.
    Nadzieja u mnie też pojawia się wyciek ale są to jakieś minimalne kropelki.
    Jeśli chodzi o żelazo to powiem Wam że od początku miała m zalecony tardyferon fol i ja np. nie zauważyłam mocno negatywnego wpływu ale wiadomo co organizm to inna reakcja.
    My dzisiaj skręciliśmy łóżeczko, nie wiem czy to na poprawę mojego humoru ale akurat była chwila wolnego. W sobotę musieliśmy ostatecznie pożegnać naszego pupila ... Czuję się poprostu jak w żałobie, codziennie płacze ale z czasem wiem że się poprawi...

preg.png
  • Zumi Autorytet

Wysłany: 9 września, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa877 wrote:
    Zami gdzie kupujesz ten Balea med? Widzę ze to niemiecki produkt. Z chęcią spróbuję.

To jest marka własna drogerii DM 😊 kupuję od nich też dużo innych kosmetyków i bardzo lubię 😁

👩‍🦱29🧑32
    08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
    30.09.2024 💔 5 tydz. cb
    25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
    02.03.2025 ⏸️😍
    12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
    21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
    18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
    08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
    12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
    07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
    02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)

termin 12.11.2025 🙏🏻
    indukcja 5.11.2025 🏨

🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
    💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

preg.png
  • psaj91 Autorytet

Wysłany: 9 września, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @anna.90 Bardzo mi przykro z powodu pupila 😞 W jakimś stopniu boleć będzie zawsze, ale po pewnym czasie będziesz wracała do tych dobrych wspomnień z uśmiechem, wiem z doświadczenia... A tymczasem przesyłam tulasy i dużo siły ❤️

anna.90 lubi tę wiadomość

Starania od 04/24

03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
    5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
    12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
    20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
    27+6 tc - 1145g 🫣🩷
    30+3 tc - III prenatalne ➡️ wszystko super, 1600g 😱🩷
    33+3 tc - 2240g 🫣 🩷
    37+6 tc - 3120g 👀🩷
    39+6 tc - 🩺

preg.png
  • Kasiek7 Autorytet

Wysłany: 10 września, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna90 bardzo mi przykro trzymaj się 😭

Ej dziewczyny od 4 nie śpię i szukam najlepszych tetrowych?/bambusowych? Pieluch,doradzcie? I akurat miał podkłady poporodowe facet na aukcji wchodzę czytam czytam i albo ja jestem jakaś z innej planety albo ja myślałam że to są takie maty jak dla psa że chodzi żeby wykładać je na łóżko w szpitalu jeszcze ten wymiar 40x60,mojemu chihuahua takie kupuje? Żeby nie uplamic ?
    A to chodzi o takie grube podpaski do majtek tylko?to w sensie że co ubiera się te wielkie podpaski i jeszcze te Bella mama? Jeju zgupiałam

🧒94🧔95
    04.2023 początek starań
    03.2025 ⏸️ 😮 ja w szoku,udało się 💕🌸
    Termin 24.11

preg.png
  • Fluffy. Przyjaciółka

Wysłany: 10 września, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiek7 są podkłady poporodowe, czyli takie jakby duże podpaski typu Bella mama, które się wkłada w majtki - są wielkie i chłonne, bo pierwsze dni się leje mocno... Później wystarczą zwykle podpaski.
    I są podkłady higieniczne - takie właśnie na łóżko, żeby (w razie przelania) nie zaciapciać wszystkiego. Ja mam akurat 60x90.

2012 🩵
    10.2024 👼 16tc
    17.10.2025 👶🏻
  • Kasiek7 Autorytet

Wysłany: 10 września, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czyli Fluffy bierze się to i to tak?
    Właśnie sobie tak myślę bo ja w okres nawet potrafię zalać i śpię wtedy na ręczniku🙈

🧒94🧔95
    04.2023 początek starań
    Termin 24.11

preg.png
  • Fluffy. Przyjaciółka

Wysłany: 10 września, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiek7 wrote:
    A czyli Fluffy bierze się to i to tak?
    Właśnie sobie tak myślę bo ja w okres nawet potrafię zalać i śpię wtedy na ręczniku🙈
    Niektóre szpitale zapewniają podkłady na łóżko. Ale wiadomo - lepiej mieć swoje, jak w szpitalu się nie przydadzą to w domu na pewno.

Kasiek7 lubi tę wiadomość

2012 🩵
    10.2024 👼 16tc
    17.10.2025 👶🏻
  • Anilorak88 Autorytet

Wysłany: 10 września, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiek7 dokładnie. Kup sobie podkłady poporodowe czyli takie duze podpaski i do tego majtki poporodowe najlepiej z siatki. A osobno masz podkłady takie co sie rozklada jak "ceratka" na łóżko pod pośladki a jak Ci zostaną to się przydadzą do przewijania malucha poza domem.

A co do tetry to ja zamówiłam na mojswiatdziecka.pl
    5 pieluch białych 80/80, 5 kolorowych w tym samym rozmiarze i 5 takich mniejszych, prostokątnych. Jak masz problem co kupic to wejdz sobie na ich strone i poogladaj kategorie produktów. Ja sobie wydrukowałam ze strony amko liste i wybrałam co potrzebuje.

https://amko.com.pl/data/include/cms/lista_wyprawkowafgjk.pdf?v=1629278275573

Wg mnie polowa rzeczy jest zbedna ale masz zebrane wszystko w jednym miejscu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września, 07:36

Kasiek7 lubi tę wiadomość

👩🧔‍♂️ 37

8.03 ⏸️ 2cs 🫣🥰
    25.03 ❤️

preg.png
  • Kasiek7 Autorytet

Wysłany: 10 września, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dzięki dziewczyny💓 a powiedzcie jak z tymi chusteczkami nawilżany mi do pupki ? Będziecie stosować czy tylko waciki i woda? Tylko ja nie wyobrażam sobie za każdym razem chodzić i moczyć w ciepłej wodzie tych wacików 🙈
    No i ten krem pod pampersa? Używać będziecie czy nie ? Trzeba czy nie? Czy wytrzeć do sucha i tylko pampers ?

do kapania jeśli olej ze słodkich migdałów to tylko on ? Czy jakaś ziajka też ? Samym olejem zmyje się brud pot itd?

Po kąpieli trzeba smarować dziecko kremem czy nie ? Jeśli tak buzia osobno a ciałko osobno?

Pieluchy tylko tetra ? Czy jakis bambus/muślin też ?( Choć wydaje mi się że te materiały nie wpijają🤯)

Ps . Wszędzie wyświetla mi się o tych stronach nad Polską ,jeju jeszcze tego nam teraz brakuje!

🧒94🧔95
    04.2023 początek starań
    Termin 24.11

preg.png
  • TBK Autorytet

Wysłany: 10 września, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiek7 wrote:
    Ok dzięki dziewczyny💓 a powiedzcie jak z tymi chusteczkami nawilżany mi do pupki ? Będziecie stosować czy tylko waciki i woda? Tylko ja nie wyobrażam sobie za każdym razem chodzić i moczyć w ciepłej wodzie tych wacików 🙈
    No i ten krem pod pampersa? Używać będziecie czy nie ? Trzeba czy nie? Czy wytrzeć do sucha i tylko pampers ?

do kapania jeśli olej ze słodkich migdałów to tylko on ? Czy jakaś ziajka też ? Samym olejem zmyje się brud pot itd?

Po kąpieli trzeba smarować dziecko kremem czy nie ? Jeśli tak buzia osobno a ciałko osobno?

Pieluchy tylko tetra ? Czy jakis bambus/muślin też ?( Choć wydaje mi się że te materiały nie wpijają🤯)

Ps . Wszędzie wyświetla mi się o tych stronach nad Polską ,jeju jeszcze tego nam teraz brakuje!

Jak to dzieckiem, to zależy 🤣🤣🤣
    Ja będę robić tak, że w nocy chusteczki, w dzień waciki, linomag/bepanthen raz na jakiś czas, nie za każdym razem, jeśli pupa zdrowa. U dziewczynki wazne jest wymywanie kremu, kupy itp. z warg sromowych, wycieranie od cipki do odbytu, nigdy odwrotnie, czyli tak jak u nas, do kąpieli mam babydream extra sensitive ten zielony 500ml, nie zamierzam smarować codziennie dziecka, a jak już to olej z migdałów albo mleczko z hipp lub onlybio, ciało i twarz tym samym, ja mam tylko tetrę, 20 białych i kilka kolorowych, chyba 5 albo 7, nie pamiętam, może dokupię bambus jak mi się coś spodoba, ale w sumie nie wiem po co 🤣🤣🤣
    Trzeba obserwować dziecko i patrzeć, co mu pasuje. Starszy używał pieluch z biedronki, młodszemu nie podeszły i musiałam do lidla jeździć, chociaż mam nie po drodze, ale tylko te mu przypasowały.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września, 08:08

• wellwellwell Autorytet

Wysłany: 10 września, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiek7 wrote:

Podkłady higieniczne warto mieć nawet do domu, zeby wietrzyc krocze. :)
    Jesli chodzi o kremy pod pieluche to jak sie nic nie dzieje ze skora nie ma potrzeby smarowania, wystarczy higiena i wietrzenie. Jak sa jakies podraznienia to bepanthen/linomag a jak ciezsze odparzenia to juz cos grubszego kalibru. Ja robilam tak, ze Bepanthenem/Linomagiem smarowalam rano i przed snem nocnym, a w dzien nic nie uzywalam, bo nic sie nie dzialo.
    Kąpać zamierzam tylko w oleju ze slodkich migdalow. Taki noworodek nie jest jakos spocony ani brudny, nawet nie trzeba codziennie kapac.
    No i przy olejku że słodkich mkgdalow nic juz wiecej nie uzywam do smarowania.

2023 👧

💖29.11.2025💖
    preg.png
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 10 września, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do kąpieli kupiłam płyn z hipp i mleczko do ciała też z hipp. Mam też krem do twarzy i też z hipp. Co do chusteczek to jak będę w domu to będę myć wodą zawsze, a tak to chusteczki nawilżające wodne.
    Jeśli chodzi o pieluchy to tetry mam kilka, więcej mam muślinowych, są moim zdaniem milsze w dotyku, mam też bambusowe i 3 flanelowe.

Ja się melduję z krzywej cukrowej, wypiłam to 20 minut temu i mam takie kołatanie serca, że masakra 🙈 mam nadzieję, że wytrwam. I faktycznie ta cytrynowa glukoza jest lepsza, nadal obrzydliwa, ale łatwiej wypić niż tą zwykłą

👩32 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025
    PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
    2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
    2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
    27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷

3.11 3029g bobasa 🥹
    17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

preg.png
  • Anilorak88 Autorytet

Wysłany: 10 września, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, zależy od dziecka. Ja tez nie wiem co sie sprawdzi a co nie więc nie robię zapasów bo wszystko mozna dokupić. Teoretycznie do pielegnacji kupiłam linomag zielony, i serie linomag baby. Tam jest żel do mycia od 1 dnia życia, krem pod pieluszke, krem na zimno do buźki i zobaczę.

👩🧔‍♂️ 37

8.03 ⏸️ 2cs 🫣🥰
    25.03 ❤️

preg.png
  • Anilorak88 Autorytet

Wysłany: 10 września, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja32 to trzymam kciuki ✊

Nadzieja32 lubi tę wiadomość

👩🧔‍♂️ 37

8.03 ⏸️ 2cs 🫣🥰
    25.03 ❤️

preg.png
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: 10 września, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna przykro mi z powodu piesiulka, sama w lutym pożegnałam mojego kundelka po 19 latach razem. Ale wiem że najlepsza decyzja bo psinka by cierpiała. Za tęczowym mostem jest dużo lepiej, dużo smaczków 🥰

Ja dzisiaj miałam naloty samolotów, pierwszy raz byłam przerażona że Nas zaatakują. Nie spałam od 12 do 4, oczywiście mój mąż eeee pewnie Ukrainę znowu zaatakują, tylko pierwszy raz tak często słyszałam samoloty i już byłam pewna że się zaczęło u Nas. Byłam przerażona bo od razu pomyślał o dziecku. Tragedia.

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
    24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
    21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
    26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
    09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
    TP 18.11.2025. 🤞
  • Foxy96 Autorytet

Wysłany: 10 września, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahah, pamiętam, jak się kiedyś dzieci po każdej kąpieli smarowało oliwką i ten zaaapach specyficzny 🤣
    Ja do kąpieli będę używać płyn z polecenia Pana Tabletki – Babydream ultra sensitive. Co do balsamu po kąpieli – Derma Eco Baby, ale ogólnie będę się stosować do tych zaleceń ⬇️
    9cff591f901a2.jpghttps://zapodaj.net/plik-VNkKSp5ZtM

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września, 08:41

29 i 35 👩‍❤️‍👨
    10.03 – ⏸️
    4.11.2025, godz. 15:10 – Ala, 3250 g, 52 cm. 👶✨
  • Foxy96 Autorytet

Wysłany: 10 września, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anna.90 wrote:
    Zumi mi fizjoterapeuta polecił ostatnio taśmy z action ale zaznaczył że mogą uczulac i oczywiście - była reakcja alergiczna.
    Nadzieja u mnie też pojawia się wyciek ale są to jakieś minimalne kropelki.
    Jeśli chodzi o żelazo to powiem Wam że od początku miała m zalecony tardyferon fol i ja np. nie zauważyłam mocno negatywnego wpływu ale wiadomo co organizm to inna reakcja.
    My dzisiaj skręciliśmy łóżeczko, nie wiem czy to na poprawę mojego humoru ale akurat była chwila wolnego. W sobotę musieliśmy ostatecznie pożegnać naszego pupila ... Czuję się poprostu jak w żałobie, codziennie płacze ale z czasem wiem że się poprawi...
    Bardzo współczuję ❤️‍🩹🖤

29 i 35 👩‍❤️‍👨
    10.03 – ⏸️
    4.11.2025, godz. 15:10 – Ala, 3250 g, 52 cm. 👶✨
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: 10 września, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Kasiek7 ja pieluszki kupiłam różne - takie jak mi się akurat spodobał wzór 🤣🤣 nie mam ich jakoś bardzo dużo ale mam i tetrowe i muślinowe i bawełniane i chyba jeszcze 2 flanelowe. Zobaczymy co będzie się sprawdzało.

jak chodzi o te podkłady to kupiłam i podkłady - „podpaski” 2 paczki z 2 różnych firm, no i takie podkłady na łóżko - 1 opakowanie 60x40 i 1 opakowanie jakiś większych.
    Też nie mam pojęcia ile się tego przyda, wzięłam tak na start a będę dokupywać już na bieżąco.

Jak chodzi o przemywanie pod pieluszkę i jakieś kremy tam, to w mojej wizji w głowie jest tak że, w trakcie dnia będę przemywać wacikiem z wodą a w mocy czy na wyjście chusteczki nawilżane - ale też coś w mojej głowie podpowiada, że z wygody to będę także w ciągu dnia tych chusteczek nawilżanych używać.
    Kremy to kupiłam zielony linomag i bepanthen, ale jeszcze wgl nie rozważałam tematu jak często to nakładać itd.

12.2024 7tc 👼🏼
    11.2025 A 🩵

age.png
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: 10 września, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Rudka - z tym wózkiem u nas stanęło na Almond Beige, ale to za sprawą mojego męża i ja tak nie jestem do końca przekonana.
    Wizualnie baaardzo mi się podoba, ale obawiam się też że szybko się będzie brudził, więc wolałam ten Chocolate Brown (który swoją drogą też mi się podoba). Mój mąż był rękami i nogami za Almond Beige, stwierdził że bierzemy go na jego odpowiedzialność 🤣 i on będzie czyścił zabrudzenia.
    No zobaczymy jak to wyjdzie.

Rudka, Zumi lubią tę wiadomość

12.2024 7tc 👼🏼
    11.2025 A 🩵

age.png
  • Fluffy. Przyjaciółka

Wysłany: 10 września, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W rossmannie do 3.10 jest promocja na marki własne, czyli m.in. babydream -20%.
    A teraz jest też 5-pak pieluszek tetrowych kolorowych za 19zł

Ja myślę, że z wygody będę używać chusteczek. Ale to wszystko się okaże dopiero jak maluch będzie na świecie.
    Teraz się zmieniły zalecenia, kiedyś przy każdej zmianie pieluszki się stosowało coś na pupę - kremy czy zasypki, a teraz nie polecają. Tak jak pielęgnacja kikuta - kiedyś codziennie octsnisept, teraz pielęgnacja wyłącznie na sucho, chyba że coś się dzieje.

2012 🩵
    10.2024 👼 16tc
    17.10.2025 👶🏻
‹‹ 556 557 558 559 560 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ