👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
anna.90 wrote:Hej.
6 tyg przed terminem, ale zazwyczaj wysyłają wcześniej maila. Jeśli masz aktywne konto rosnę to sprawdź maila, u mnie była wiadomość w spam. W kasie trzeba powiedzieć że ma się pampersy do odbioru za grosz, te z półki przynajmniej u mnie w mieście nie wchodzily za grosz
Tak, z tego co pamietam to oni maja je gdzies na zapleczu schowane jako promocyjne. I mi mowily, ze trzeba miec konieczne zaznaczone zgody na newsletter i wlasnie, ze ten mail musi przyjsc, bo inaczej nie chxialy mi wydac tego. 🤷♀️ -
@Kasiek tak jak dziewczyny mówią nic się nie stanie jak nie będziesz mieć tego wszystkiego o czym pisałaś od razu. Zrób sobie listę rzeczy na telefonie czy komputerze, możesz powklejać linki do sklepów czy aptek internetowych i jak zajdzie potrzeba to sobie zamówisz na szybko 😊. Dzieci jak wracają do domu ze szpitala to zazwyczaj nie potrzebują od razu super odciągacza kataru, termometra do ucha, a Ty laktatora. Tak jak dziewczyny pisały najlepszym laktatorem jest dziecko. Możesz też robić to delikatne masowanie, opukiwanie i inne okłady o których pisałyśmy przy nawale + ręczne odciąganie pokarmu (możesz sobie włączyć filmik na YT jak to zrobić) i okaże się, że np laktator będzie niepotrzebny. Jak masz blisko np Mediaexpert to tam tego samego dnia dostaniesz np laktatory z Aventa czy butelki, zarezerwujesz na stronie i będziesz mieć do odbioru tego samego dnia. Albo na apteline czy na dozie sobie zamówisz na kolejny dzień z odbiorem osobistym w aptece.
Wg na szkole rodzenia położna opowiadała nam przypadek noworodka, który do nich trafił kiedyś z bardzo silnym obrzękiem nosa. Okazało się, że jego mama kilka razy dziennie zakrapiała mu nos solą fizjologiczną i odciągała wydzielinę. Dopiero jak sobie dzidzia poleżała 24h w szpitalu bez zabiegu oczyszczania nosa to mu się odetkało bo zszedł obrzęk. Więc z tym czyszczeniem nosa też trzeba być rozważnym 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września, 09:05
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
Ja mam całą wyprawkę apteczną w pudlewellwellwell wrote:Chyba ktos pisal, ze po 33tc.
Ja tez jeszcze nie mam najwazniejszych rzeczy takich jak m.in. wyprawka apteczna, czyli najwazniejsze zeby moc sie spakowac. 😂
Takze luz, te wszystkie gadzety to nie sa niezbedne na poczatek i da sie ogarnac w jeden dzien jesli zajdzie potrzeba, nie ma sie co stresowac.
Jutro to ogarnę i może wreszcie spakuję się do szpitala.
Ja się przestałam spinać z wyprawką. Laktatora nie mam, jezeli będzie potrzebny po porodzie to zamówię.
Na spokojnie, żyjemy w fajnych czasach. Sklepy stacjonarne są na każdym kroku, produkty zamówienie przez internet często przychodzą na drugi dzień.
Nana, ty zaraz będziesz miała ciążę donoszoną! Zleciało
-
Oby te skurcze się wyciszyły!Asia091 wrote:Ja po porannym obchodzie. Piszą mi się skurcze co 10-15 minut. Ja tego nie czuje ale lekarz mówi, że to stawia sie macica i musimy ją uspokoić a ja że to tylko jak sie dziecko rusza a On nieee ruchy to chodzi cały brzuch a tu pani twardnieje brzuch i to jest wlasnie ten skurcz.
Także elo
) 😅
Becka a ty jak Tam?Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września, 10:01
-
Asia, trzymam kciuki, żeby udało się wyciszyć skurcze ✊️
U mnie dziś niestety powrót dolegliwości ze strony żeber 🥺 a jeszcze wczoraj mówiłam mężowi, że może mnie boleć w krzyżu, mogą mnie boleć stopy, dłonie, wszystko przeżyje, byleby też żebra już nie bolały, bo nie ma pozycji, która przynosi choć chwilową ulgę i to boli bez przerwy, aż promieniuje do łopatki 🥺 wydaje mi się, że to chyba zależy od ułożenia Tosi, bo był tydzień całkowitego spokoju z tym i nagle dupa, pewnie mała tam mi coś uciska pupką, bo lekarka mówiła, że właśnie jest tak, że wchodzi w wątrobę 🫣👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
20.08 ponad 800g bobasa 🩷

-
Kasiek7 wrote:Rudka ale kupiłaś jakoś rozmiar większy czy ten cyc co jest teraz już raczej zostanie do końca,bo nie wiem?
2 kupiłam na rozmiar F jaki mam teraz bo później po nawale cycki maleją trochę, na nawał kupiłam 2 w rozmiarze g i z większym obwodem a na początek karmienia kupiłam g tylko z obwodem który mam teraz 😄 stwierdziłam że za taką cenę to nie szkoda a napewno któryś siądzie -
Asia ja tez trzymam mocno kciuki za wyciszenie skurczow✊🏼
Nadrobilam watki i widzialam ze byl temat chrzcin. My bedziemy robic tylko dla dziadkow i naszego rodzeństwa, wiec wyjdzie ok 12 osob. Gdybysmy chcieli wszystkich zaprosic to wyszloby wlasnie male wesele a to totalnie bez sensu. Planujemy jakos w lutym, nie spieszy sie nam, zwlaszcza ze potencjalni chrzestni oboje za granica:)
Ja juz spakowalam wiekszosc rzeczy do szpitala kabinowka plus torba ale torbe chyba wymienie na nieco wieksza 😅 bo jeszcze musze dopakowac drugi recznik jakieś przekaski. Musze dokupic staniki, czy na bonprix mozna w razie w odeslac? Ogolnie minimalistycznie podeszlam do tego pakowania, najwyzej maz dowiezie rzeczy.
Dziewczyny od kiedy wgl chodzi sie na ktg? musze zadzwonic do mojej poloznej i dopytac bo dopiero widzimy sie 13.10 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września, 11:46
-
Nadzieja32 wrote:Asia, trzymam kciuki, żeby udało się wyciszyć skurcze ✊️
U mnie dziś niestety powrót dolegliwości ze strony żeber 🥺 a jeszcze wczoraj mówiłam mężowi, że może mnie boleć w krzyżu, mogą mnie boleć stopy, dłonie, wszystko przeżyje, byleby też żebra już nie bolały, bo nie ma pozycji, która przynosi choć chwilową ulgę i to boli bez przerwy, aż promieniuje do łopatki 🥺 wydaje mi się, że to chyba zależy od ułożenia Tosi, bo był tydzień całkowitego spokoju z tym i nagle dupa, pewnie mała tam mi coś uciska pupką, bo lekarka mówiła, że właśnie jest tak, że wchodzi w wątrobę 🫣
Ja też miałam ogromny ból żeber i skóry z prawej strony pod piersią.
Lekarz mógł sprawdzić wątrobę - wyniki dobre.
Róża trzymała właśnie tam stópki 😅
Przeszło po ponad dwóch miesiącach, jak młoda urosła 🙄
Ból nie do wytrzymania. Żadna pozycja nie przynosiła ulgi oprócz leżenia na plecach z rękami nad głową.
Nadzieja32 lubi tę wiadomość
👩🏻🦳 38 👨🏻🦰41
- starania od 06.2024
- z pomocą medyczną od 10.2024
⏸️ 23.02.2025
20.10.2025 🌹
2630 g 50 cm 16:30 -
Czy któraś też ma coraz częściej twardnienie brzucha?
Od kilku dni zdarza się to coraz częściej, bez jakiegoś powodu - niezależnie czy idę czy siedzę czy leżę.
Nie jest to jakieś bolesne, ale takie dość niekomfortowe.
No i ruchy bobasa zaczynają się robić coraz mniej przyjemne. To już ostatnio nie jest takie kopanie/stukanie tylko wypychanie jakiś części ciała w różnych miejscach mojego brzucha + wygibasy.
Uczucie jakby próbował przebić mi się przez skóre i wyjść na wolność 🤣 -
Klekotka wrote:Asia ja tez trzymam mocno kciuki za wyciszenie skurczow✊🏼
Nadrobilam watki i widzialam ze byl temat chrzcin. My bedziemy robic tylko dla dziadkow i naszego rodzeństwa, wiec wyjdzie ok 12 osob. Gdybysmy chcieli wszystkich zaprosic to wyszloby wlasnie male wesele a to totalnie bez sensu. Planujemy jakos w lutym, nie spieszy sie nam, zwlaszcza ze potencjalni chrzestni oboje za granica:)
Ja juz spakowalam wiekszosc rzeczy do szpitala kabinowka plus torba ale torbe chyba wymienie na nieco wieksza 😅 bo jeszcze musze dopakowac drugi recznik jakieś przekaski. Musze dokupic staniki, czy na bonprix mozna w razie w odeslac? Ogolnie minimalistycznie podeszlam do tego pakowania, najwyzej maz dowiezie rzeczy.
Dziewczyny od kiedy wgl chodzi sie na ktg? musze zadzwonic do mojej poloznej i dopytac bo dopiero widzimy sie 13.10 😂
Z tego co patrzylam to zwroty sa platne niestety na bonprix. Ale zwrocic ogolnie mozna, jak wszystko kupowane online.
Tak naprawdę w fizjologicznej ciazy nie robi sie w ogole ktg przed 40tc, chociaz moj gin mi zlecal tak kolo 39tc zeby zerknac jak tam. No ale to prywatnie, platne…
Paulivv zdarzaja mi sie tez twardnienia, ale jeszcze nie wydaje mi sie to uciazliwe. U ciebie w sumie juz 35tc, wiec pewnie organizm sie coraz bardziej przygotowuje.
Mnie tez juz boli jak mi mloda wypycha sie przez skore. 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września, 12:16
-
Klekotka wrote:Asia ja tez trzymam mocno kciuki za wyciszenie skurczow✊🏼
Dziewczyny od kiedy wgl chodzi sie na ktg? musze zadzwonic do mojej poloznej i dopytac bo dopiero widzimy sie 13.10 😂
Moja ginekolog stwierdziła, że od 37 tygodnia będę robić co tydzień ktg, chyba, że akurat w danym tygodniu wypadnie wizyta u niej. Ktg mogę robić u swojej położnej, która prowadzi szkołę rodzenia -
U mnie lekarz też nie zaleca KTG, położna mówiła że w razie czego jakby coś niepokoiło to zgłosić się do niej i ona zrobi.
Odnośnie twardnienia brzucha u mnie też jest tak samo, twardnieje częściej, bez względu na okoliczności, to takie twardnienie, spinanie. Chyba to normalne, przygotowywanie macicy do skurczy. A ruchy właśnie też już nie jest to kopanie tylko wypychanie, wczoraj w ogóle miała dzień jakoś tańców w brzuchu chyba bo cały czas intensywnie się kręciła.
Dziewczyny kupywalyscie gwizdek porodowy?
-
Paulivvv wrote:Czy któraś też ma coraz częściej twardnienie brzucha?
Od kilku dni zdarza się to coraz częściej, bez jakiegoś powodu - niezależnie czy idę czy siedzę czy leżę.
No i ruchy bobasa zaczynają się robić coraz mniej przyjemne. To już ostatnio nie jest takie kopanie/stukanie tylko wypychanie jakiś części ciała w różnych miejscach mojego brzucha + wygibasy.
Uczucie jakby próbował przebić mi się przez skóre i wyjść na wolność 🤣
Mam identycznie! 🙃 Dziś jestem od 04:00 na nogach, bardzo dużo roboty - przywieźli nam suszarkę (zdecydowaliśmy się po Waszych polecajkach 😁), kończyliśmy też mały remont. Właśnie skończyłam odkurzać i myć łazienkę. Padam na twarz, całe podbrzusze i krocze mnie boli 😅 A jak się mała wierci, to jeszcze bardziej. No, ale jak trzeba to trzeba. Wolę mieć to przed porodem z głowy.Starania od 04/24
03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
22+6 tc - 640g 🩷
27+6 tc - 1145g 🫣🩷
30+3 tc - III prenatalne ➡️ wszystko super, 1600g 😱🩷
33+3 tc - 2240g 🫣 🩷
35+6 tc - 2800g 👀🩷
37+6 tc - 🩺

-
Zumi wrote:A czy któraś z Was odkryła gdzie można dostać porządne, zwykłe białe pieluchy z grubej tetry? Dzisiaj prasowałam moją tetrę z Jukki i dramat co to za dziadostwo 😅. Natomiast jestem zachwycona bambusowymi pieluszkami od babyono. Muślin od Jukki jest spoko, ale tetra to nie wiem jak długo pociągnie.
Ja robiłam research pod wielopielo i wtedy 140g to minimum ale do zwykłych ulewajek też będą ok - moze popatrz na allegro tetre z rodziny eko (bardzo przystepna cena) czy luksusowa tetra puppi 100g? Droższych nie proponuje. Ta z jukki jest naprawdę dziadowska
Zumi lubi tę wiadomość
-
Paulivvv wrote:Czy któraś też ma coraz częściej twardnienie brzucha?
Uczucie jakby próbował przebić mi się przez skóre i wyjść na wolność 🤣
Tak ja mam. Ginka kazała mi zmienić magnez z Magne B6 Forte na Slow-Mag -
Kasiek7, co do edukacji przedporodowej, to ja też mam odwołane w ostatnich tygodniach ale ja podpisuje liste które bloki tematyczne byly obrobione, nie sądzę ze z automatu kasa im sie przyznaje.
Chrzcin nie planujemy. Pochodzimy oboje z bardzo katolickich rodzin ale ja sama od kilku lat mam ogromny kryzys wiary plus mam alergie na to co kościoł wyprawia. Nie zgodziłabym sie na chrzciny, bo nie chodzę do kościoła, nie przyjmuje księdza, nie mam biblii itp to co bede ślubować ze dziecko beddie wychowane w wierze 🫣 a ze przeszłam aborcję to i tak nie dostaniemy rozgrzeszenia. Rodzina jeszcze nie wie ale to dla mnie nie problem bo chrzczenie dziecka dla świętego spokoju to nie moja bajka...
Jestem w szoku, odebrałam wyniki badań a hemoglobina dalej 12,4 bez zelaza na receptę 🙄 jesscze czekam na ferrytyne no ale nieźle 😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września, 13:51
-
Dziewczyny, pamiętacie Ann35?? Właśnie zauważyłam, że napisała w wątku Czerwcowe Mamusie 2026. Wchodzę, patrzę na post, a tam "27.09.25 - 9dpo ⏸️" 😍😍😍 Bardzo się cieszę, że w miarę szybko im się udało!
wellwellwell, Foxy96, Paulivvv, Kasiek7, izzou97, Klekotka, TBK, Zumi, Asia091, Bećka, Bećka, Bećka, Agni97, Lavenda, gutka8, kalinok, Jjkm97, Ilka96, Apatheia lubią tę wiadomość
Starania od 04/24
03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
22+6 tc - 640g 🩷
27+6 tc - 1145g 🫣🩷
30+3 tc - III prenatalne ➡️ wszystko super, 1600g 😱🩷
33+3 tc - 2240g 🫣 🩷
35+6 tc - 2800g 👀🩷
37+6 tc - 🩺

-
Paulivv, nie, u mnie obecnie cisza. Miałam jakieś dwa tygodnie temu epizod z mocnym twardnieniem i spinaniem, lekarz na drugi dzień mnie zbadał i wszystko było ok.
Wlasnie przymierzyłam moje dwie kurtki w rozmiarze s, w obydwie się mieszczę i zapinam 😳😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września, 14:14