SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • flowery Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, od początku przystawiam dziecko do karmienia na żądanie bardzo często i ostatnio mam coraz mniej pokarmu, a daję coraz więcej modyfikowanego bo dziecko wypluwa cycka i zaczyna w końcu płakać, a potem ssie rączki :( Piję słód jęczmienny ale pomaga tylko trochę. Miałyście taki problem?

• wellwellwell Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    flowery wrote:
    Dziewczyny, od początku przystawiam dziecko do karmienia na żądanie bardzo często i ostatnio mam coraz mniej pokarmu, a daję coraz więcej modyfikowanego bo dziecko wypluwa cycka i zaczyna w końcu płakać, a potem ssie rączki :( Piję słód jęczmienny ale pomaga tylko trochę. Miałyście taki problem?

A nie ustabilizowala ci sie po prostu laktacja i juz nie jest tak, ze sie przepelniaja piersi i tylko ci sie wydaje, ze nie masz mleka?
    https://www.hafija.pl/2022/07/bec-zmiana-czyli-karmienie-piersia-po-3-m-z.html

2023 👧

💖20.11.2025💖
    age.png
  • Fabregasowa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavenda wrote:
    Właśnie byłam ciekawa, ile z nas szczepi tradycyjnymi.
    My się zdecydowaliśmy właśnie na nie. Juz przy pierwszym wkłuciu żałowałam, że nie wzięliśmy skojarzonych, bo bidulka mocno płakała, ale potem się uspokoiliśmy, utuliliśmy i jakoś poszło. Nie było jej dosłownie nic, na nóżkach nawet śladu po wkłuciach. Szczepiliśmy 17 grudnia. I teraz już nie żałuję, ale serce pękało w tamtym momencie.
    My wzięliśmy je ze względu na starszą, które też przeszła tradycyjnymi szczepienia na luzie.

I wszystkie wkłucia na jednej wizycie plus rota i pneumokoki?

👩‍🦰1990🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb
    12.2025 🩷🌈 41+1

age.png
  • flowery Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też szczepiliśmy na NFZ, ale nie wszystkie wkłucia na jednej wizycie.
    Pierwsza wizyta - Rota + 2 wkłucia, a po 2 tygodniach kolejne 2 wkłucia.
    Nic takiego się nie działo, no może po wczorajszym szczepieniu dzisiaj w nocy się trochę wierciła..

• flowery Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wellwellwell wrote:
    A nie ustabilizowala ci sie po prostu laktacja i juz nie jest tak, ze sie przepelniaja piersi i tylko ci sie wydaje, ze nie masz mleka?
    Być może się ustabilizowała, no ale dziecko chwilę pije, wyrzuca i płacze. Jak próbuję po karmieniu wycisnąć ręką to ledwo co kropelka wypływa. Nic nie mogę zrobić żeby normalnie piła :(

• edka85 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulivvv wrote:
    Dahlia - wcześniej zazwyczaj usypiał nam na rękach tak na amen i dopiero było odkładanie, ale odkąd ma bunt na ręce to wkładamy go tam gdzie akurat ma spać i on sobie sam w kilka/kilkanaście minut odlatuje. Czasem się powierci trochę albo wypluwa smoczek a za 20 sekund go chce, ale nie płacze ani nic takiego.
    Szczerze mówiąc to bardzo nietypowe, że taki niemowlaczek nie odczuwa potrzeby noszenia na rękach (wręcz ich unika), a dopiero czuje się bezpiecznie i gotowy do snu jak jest odłożony 🧐 Serio, nie pamiętam takich przypadków na tym forum 🙈 Ale z pewnością niejedna z nas może ci pozazdrościć, kiedy odpadają nam już ręce po wielogodzinnym noszeniu bobasów, a wszelka próba położenia ich do łóżeczka kończy się dramatem 😄 Ja to nawet nie mogę w nocy odłożyć małej do kokona, który leży tuż obok mnie w dostawce. Od razu jest alarm. Toska śpi dopiero jak się wtuli we mnie, a ja oczywiście w bezruchu sobie leżę na plecach całą noc. Cudownie... 😄

age.png

5️⃣Córka 11.2025
    4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Dahlia Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołych i pięknych Świąt dla Was, Waszych cudownych kochanych bobasków i Waszych rodzin ❤️
    Tak jak izzou pięknie napisała, ja też czuję, że mam wszystko o czym w zeszłe święta marzyłam, wzruszam się co krok i chcę nam wszystkich życzyć po prostu sił i warunków do doceniania tego, co jest teraz, mnóstwo zdrowia dla nas i dla dzieciątek i wszystko inne się ułoży.

🌲🌲🌲🥟🥟🥟⭐️⭐️⭐️

Kasiek7, wellwellwell, Nadzieja32 lubią tę wiadomość

👩🏻‍❤️‍👨🏼 '90 & '84
    starania o pierwsze 👶🏻 od czerwca '24

👩🏻 AMH 0,46, niedoczynność tarczycy, IO w remisji, adenomioza, PAI1 homo
    👱🏼‍♂️ morfologia 1%, DFI 25%, HBA 75%

listopad '24 1. IUI ❌
    styczeń '25 2. IUI ❌
    17.02.25 kwalifikacja do ivf
    28.02.25 ⏸️🥹 (niespodzianka)
    12dpo beta 19,9 —> 14dpo beta 74,5 —> 16dpo beta 166 —> 18dpo beta 421 —> 20dpo beta 1161 —> 23dpo beta 5235

18.03 6+3 ❤️ CRL 0,50cm cudu 🥹
    16.04 10+3 CRL 3,68cm, 168bpm
    🧬 nifty, ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
    7.05 1. prenatalne✅ 13+3 CRL 6,91cm, 157bpm
    25.06 2. prenatalne✅ 20+3 370g
    29.08 3. prenatalne✅ 29+6 1615g

listopad '25 Nasz Cud na świecie 💗

age.png
  • Kasiek7 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy tylko mi położona powiedziała że po cycku się nie odbija i ja nie odbijam od początku ? 😬😥 Może stąd to chłostanie ? Próbuje odbijać od dziś rana i nic ,nie odbije

🧒94🧔95
    04.2023 początek starań
    03.2025 ⏸️ 😮 ja w szoku,udało się 💕🌸
    22.11 - nasz CUD na świecie 🩷

[age.png
  • Fabregasowa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chętnie posłucham waszego radzenia sobie z usypianiem.
    U nas od 19 mloda jest najbardziej aktywna, żadne rutyny, ciemności czy cisza nie robią różnicy. Odłożenie do dostawki nie wchodzi w gre bo oczy jak 5zl. Raz w nocy się udalo, maz odłożył ale po jakimś czasie trafiła z powrotem na cyca i żadne z nas nie pamięta jak to sie stało 🫣 ja jestem tak zmęczona w nocy ze odkładając ja do dostawki chyba bym zeschizowala ze nie usłyszę bezdechu, krztuszenia itp (np historia Asi). Mając ja na klacie czy obok na materacu przynajmniej słyszę ze oddycha aczkolwiek na dłuższą metę to będzie kaplica chyba... z drugiej strony dzięki temu spi od razu, jakbym miala poświęcić 2h na odkładanie jej w kółko to bym dostała pierdolca.
    I właśnie po karmieniu na cycu ja jej nie odbijam, od razu usypia. Za to wczoraj w nocy w trakcie larmienia poszła kupa to zmieniliśmy pampa, i to byl chyba blad - nie dalo sie jej uśpić potem.

Wy zmieniacie pampy przed karmieniem? To możliwe ze skok rozwojowy w 3tyg skoro ciaza przenoszona?

Wesołych świąt lejdis, dobrze was mieć ❤️
    Radośnie nic nie zrobiłam na święta i mam wyjebane🤪

Dahlia lubi tę wiadomość

👩‍🦰1990🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb
    12.2025 🩷🌈 41+1

age.png
  • flowery Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabregasowa wrote:
    U nas od 19 mloda jest najbardziej aktywna, żadne rutyny, ciemności czy cisza nie robią różnicy. Odłożenie do dostawki nie wchodzi w gre bo oczy jak 5zl. Raz w nocy się udalo, maz odłożył ale po jakimś czasie trafiła z powrotem na cyca i żadne z nas nie pamięta jak to sie stało 🫣 ja jestem tak zmęczona w nocy ze odkładając ja do dostawki chyba bym zeschizowala ze nie usłyszę bezdechu, krztuszenia itp (np historia Asi). Mając ja na klacie czy obok na materacu przynajmniej słyszę ze oddycha aczkolwiek na dłuższą metę to będzie kaplica chyba... z drugiej strony dzięki temu spi od razu, jakbym miala poświęcić 2h na odkładanie jej w kółko to bym dostała pierdolca.
    I właśnie po karmieniu na cycu ja jej nie odbijam, od razu usypia. Za to wczoraj w nocy w trakcie larmienia poszła kupa to zmieniliśmy pampa, i to byl chyba blad - nie dalo sie jej uśpić potem.

Wy zmieniacie pampy przed karmieniem? To możliwe ze skok rozwojowy w 3tyg skoro ciaza przenoszona?

U nas jest tak, że zaśnie tylko wtedy kiedy jej się będzie chciało spać, nie dam rady jej uśpić wtedy kiedy mi pasuje :P Zazwyczaj po karmieniu zasypia. Jak nie zaśnie po karmieniu to jeszcze się z nią bawię i bujam w bujaku, czekam aż się trochę zmęczy i znowu daję do cyca - jak jej cyc nie uśpi to wtedy noszę na rękach bujając aż zaśnie i odkładam (czasem 300 razy) :D Innych sposobów jeszcze nie znalazłam.

• wellwellwell Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabregasowa wrote:

Ja ostatnio odkrylam, ze jestem stanie na noc odlozyc do lozka jak spowine mloda, wiec taka duza pieluszka/otulaczem 120x120 spowijam jej ramiona, tak
    Ja baaaaardzo długo bujam az usnie i turbo powoli odkladam do lozeczka, dzieki temu nie wybudza sie przez przeklety odruch moro 😅 i tak spi do pierwszego nocnego karmienia, ale pozniej juz w nocy to nie mam zdrowia zeby tak bujac i probowac odkladac, wiec spi w lozku ze mna.
    I tak, jak ciaza przenoszona to ponoc skoki szybciej wystepuja.

Kasiek po KP nie trzeba odbijac, ale jak dziecko mocno ulewa to wole sobie je odbic.

Flowery, bo po stabilizacji tak dziala piers, ze po pierwszym spiciu mleka dziecko musi popracowac, zeby piers znowu mu wyprodukowala mleczko, dlatego wtedy dzieci sie bardzo denerwuja. Chyba trzeba ten okres po prostu przetrwac az dziecko sie nauczy nowego trybu.
    Chociaz wiem, ze latwo powiedziec a moja starsza na tym etapie zakonczyla moja laktacje, bo tak sie zanosila az przestawala oddychac, ze zaczelam podawac butelke, bo nie mialam nerwow. Podobno karmienie w pozycji biologicznej jest pomocne, probowalas?

Wesołych i spokojnych Świąt wszystkim. Oby bobasy dzisiaj dały wszystkim dobrze pospać. ❤️ i niech 2026 bedzie juz lzejszy dla kazdej z nas wraz z koncem tego nieszczęsnego czwartego trymestru. ❤️‍🩹

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:53

Dahlia lubi tę wiadomość

2023 👧

💖20.11.2025💖
    age.png
‹‹ 930 931 932 933 934
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ