👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, od początku przystawiam dziecko do karmienia na żądanie bardzo często i ostatnio mam coraz mniej pokarmu, a daję coraz więcej modyfikowanego bo dziecko wypluwa cycka i zaczyna w końcu płakać, a potem ssie rączki
Piję słód jęczmienny ale pomaga tylko trochę. Miałyście taki problem?
-
flowery wrote:Dziewczyny, od początku przystawiam dziecko do karmienia na żądanie bardzo często i ostatnio mam coraz mniej pokarmu, a daję coraz więcej modyfikowanego bo dziecko wypluwa cycka i zaczyna w końcu płakać, a potem ssie rączki
Piję słód jęczmienny ale pomaga tylko trochę. Miałyście taki problem?
A nie ustabilizowala ci sie po prostu laktacja i juz nie jest tak, ze sie przepelniaja piersi i tylko ci sie wydaje, ze nie masz mleka?
https://www.hafija.pl/2022/07/bec-zmiana-czyli-karmienie-piersia-po-3-m-z.html -
Lavenda wrote:Właśnie byłam ciekawa, ile z nas szczepi tradycyjnymi.
My się zdecydowaliśmy właśnie na nie. Juz przy pierwszym wkłuciu żałowałam, że nie wzięliśmy skojarzonych, bo bidulka mocno płakała, ale potem się uspokoiliśmy, utuliliśmy i jakoś poszło. Nie było jej dosłownie nic, na nóżkach nawet śladu po wkłuciach. Szczepiliśmy 17 grudnia. I teraz już nie żałuję, ale serce pękało w tamtym momencie.
My wzięliśmy je ze względu na starszą, które też przeszła tradycyjnymi szczepienia na luzie.
I wszystkie wkłucia na jednej wizycie plus rota i pneumokoki? -
Być może się ustabilizowała, no ale dziecko chwilę pije, wyrzuca i płacze. Jak próbuję po karmieniu wycisnąć ręką to ledwo co kropelka wypływa. Nic nie mogę zrobić żeby normalnie piławellwellwell wrote:A nie ustabilizowala ci sie po prostu laktacja i juz nie jest tak, ze sie przepelniaja piersi i tylko ci sie wydaje, ze nie masz mleka?
-
Szczerze mówiąc to bardzo nietypowe, że taki niemowlaczek nie odczuwa potrzeby noszenia na rękach (wręcz ich unika), a dopiero czuje się bezpiecznie i gotowy do snu jak jest odłożony 🧐 Serio, nie pamiętam takich przypadków na tym forum 🙈 Ale z pewnością niejedna z nas może ci pozazdrościć, kiedy odpadają nam już ręce po wielogodzinnym noszeniu bobasów, a wszelka próba położenia ich do łóżeczka kończy się dramatem 😄 Ja to nawet nie mogę w nocy odłożyć małej do kokona, który leży tuż obok mnie w dostawce. Od razu jest alarm. Toska śpi dopiero jak się wtuli we mnie, a ja oczywiście w bezruchu sobie leżę na plecach całą noc. Cudownie... 😄Paulivvv wrote:Dahlia - wcześniej zazwyczaj usypiał nam na rękach tak na amen i dopiero było odkładanie, ale odkąd ma bunt na ręce to wkładamy go tam gdzie akurat ma spać i on sobie sam w kilka/kilkanaście minut odlatuje. Czasem się powierci trochę albo wypluwa smoczek a za 20 sekund go chce, ale nie płacze ani nic takiego.
-
Wesołych i pięknych Świąt dla Was, Waszych cudownych kochanych bobasków i Waszych rodzin ❤️
Tak jak izzou pięknie napisała, ja też czuję, że mam wszystko o czym w zeszłe święta marzyłam, wzruszam się co krok i chcę nam wszystkich życzyć po prostu sił i warunków do doceniania tego, co jest teraz, mnóstwo zdrowia dla nas i dla dzieciątek i wszystko inne się ułoży.
🌲🌲🌲🥟🥟🥟⭐️⭐️⭐️
Kasiek7, wellwellwell, Nadzieja32 lubią tę wiadomość
👩🏻❤️👨🏼 '90 & '84
starania o pierwsze 👶🏻 od czerwca '24
👩🏻 AMH 0,46, niedoczynność tarczycy, IO w remisji, adenomioza, PAI1 homo
👱🏼♂️ morfologia 1%, DFI 25%, HBA 75%
listopad '24 1. IUI ❌
styczeń '25 2. IUI ❌
17.02.25 kwalifikacja do ivf
28.02.25 ⏸️🥹 (niespodzianka)
12dpo beta 19,9 —> 14dpo beta 74,5 —> 16dpo beta 166 —> 18dpo beta 421 —> 20dpo beta 1161 —> 23dpo beta 5235
18.03 6+3 ❤️ CRL 0,50cm cudu 🥹
16.04 10+3 CRL 3,68cm, 168bpm
🧬 nifty, ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
7.05 1. prenatalne✅ 13+3 CRL 6,91cm, 157bpm
25.06 2. prenatalne✅ 20+3 370g
29.08 3. prenatalne✅ 29+6 1615g
listopad '25 Nasz Cud na świecie 💗

-
Czy tylko mi położona powiedziała że po cycku się nie odbija i ja nie odbijam od początku ? 😬😥 Może stąd to chłostanie ? Próbuje odbijać od dziś rana i nic ,nie odbije
-
Ja też chętnie posłucham waszego radzenia sobie z usypianiem.
U nas od 19 mloda jest najbardziej aktywna, żadne rutyny, ciemności czy cisza nie robią różnicy. Odłożenie do dostawki nie wchodzi w gre bo oczy jak 5zl. Raz w nocy się udalo, maz odłożył ale po jakimś czasie trafiła z powrotem na cyca i żadne z nas nie pamięta jak to sie stało 🫣 ja jestem tak zmęczona w nocy ze odkładając ja do dostawki chyba bym zeschizowala ze nie usłyszę bezdechu, krztuszenia itp (np historia Asi). Mając ja na klacie czy obok na materacu przynajmniej słyszę ze oddycha aczkolwiek na dłuższą metę to będzie kaplica chyba... z drugiej strony dzięki temu spi od razu, jakbym miala poświęcić 2h na odkładanie jej w kółko to bym dostała pierdolca.
I właśnie po karmieniu na cycu ja jej nie odbijam, od razu usypia. Za to wczoraj w nocy w trakcie larmienia poszła kupa to zmieniliśmy pampa, i to byl chyba blad - nie dalo sie jej uśpić potem.
Wy zmieniacie pampy przed karmieniem? To możliwe ze skok rozwojowy w 3tyg skoro ciaza przenoszona?
Wesołych świąt lejdis, dobrze was mieć ❤️
Radośnie nic nie zrobiłam na święta i mam wyjebane🤪
Dahlia lubi tę wiadomość
-
U nas jest tak, że zaśnie tylko wtedy kiedy jej się będzie chciało spać, nie dam rady jej uśpić wtedy kiedy mi pasujeFabregasowa wrote:Ja też chętnie posłucham waszego radzenia sobie z usypianiem.
U nas od 19 mloda jest najbardziej aktywna, żadne rutyny, ciemności czy cisza nie robią różnicy. Odłożenie do dostawki nie wchodzi w gre bo oczy jak 5zl. Raz w nocy się udalo, maz odłożył ale po jakimś czasie trafiła z powrotem na cyca i żadne z nas nie pamięta jak to sie stało 🫣 ja jestem tak zmęczona w nocy ze odkładając ja do dostawki chyba bym zeschizowala ze nie usłyszę bezdechu, krztuszenia itp (np historia Asi). Mając ja na klacie czy obok na materacu przynajmniej słyszę ze oddycha aczkolwiek na dłuższą metę to będzie kaplica chyba... z drugiej strony dzięki temu spi od razu, jakbym miala poświęcić 2h na odkładanie jej w kółko to bym dostała pierdolca.
I właśnie po karmieniu na cycu ja jej nie odbijam, od razu usypia. Za to wczoraj w nocy w trakcie larmienia poszła kupa to zmieniliśmy pampa, i to byl chyba blad - nie dalo sie jej uśpić potem.
Wy zmieniacie pampy przed karmieniem? To możliwe ze skok rozwojowy w 3tyg skoro ciaza przenoszona?
Zazwyczaj po karmieniu zasypia. Jak nie zaśnie po karmieniu to jeszcze się z nią bawię i bujam w bujaku, czekam aż się trochę zmęczy i znowu daję do cyca - jak jej cyc nie uśpi to wtedy noszę na rękach bujając aż zaśnie i odkładam (czasem 300 razy)
Innych sposobów jeszcze nie znalazłam.
-
Fabregasowa wrote:Ja też chętnie posłucham waszego radzenia sobie z usypianiem.
Ja ostatnio odkrylam, ze jestem stanie na noc odlozyc do lozka jak spowine mloda, wiec taka duza pieluszka/otulaczem 120x120 spowijam jej ramiona, tak
Ja baaaaardzo długo bujam az usnie i turbo powoli odkladam do lozeczka, dzieki temu nie wybudza sie przez przeklety odruch moro 😅 i tak spi do pierwszego nocnego karmienia, ale pozniej juz w nocy to nie mam zdrowia zeby tak bujac i probowac odkladac, wiec spi w lozku ze mna.
I tak, jak ciaza przenoszona to ponoc skoki szybciej wystepuja.
Kasiek po KP nie trzeba odbijac, ale jak dziecko mocno ulewa to wole sobie je odbic.
Flowery, bo po stabilizacji tak dziala piers, ze po pierwszym spiciu mleka dziecko musi popracowac, zeby piers znowu mu wyprodukowala mleczko, dlatego wtedy dzieci sie bardzo denerwuja. Chyba trzeba ten okres po prostu przetrwac az dziecko sie nauczy nowego trybu.
Chociaz wiem, ze latwo powiedziec a moja starsza na tym etapie zakonczyla moja laktacje, bo tak sie zanosila az przestawala oddychac, ze zaczelam podawac butelke, bo nie mialam nerwow. Podobno karmienie w pozycji biologicznej jest pomocne, probowalas?
Wesołych i spokojnych Świąt wszystkim. Oby bobasy dzisiaj dały wszystkim dobrze pospać. ❤️ i niech 2026 bedzie juz lzejszy dla kazdej z nas wraz z koncem tego nieszczęsnego czwartego trymestru. ❤️🩹
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:53
Dahlia lubi tę wiadomość
-
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH