👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Fabregasowa wrote:Do dziewczyn z mthfr, robicie swoim dzieciom badania? Jak podchodzicie do tematu szczepien? Ja chce sie skonsultować z hematologiem ale chyba zbliżam sie do szczepien na nfz i rozdzielania ich, jakos ta dawka 6w1 do mnie nie przemawia a mówi sie, ze przy mthfr jest problem z detoksem wszelkich toksyn. Generalnie mocno stresuje mnie ten temat 🙄🙄🙄
Ja jeszcze mam niezgłębiony ten temat, ale dobrze że piszesz… tzn szczepienia już poszliśmy w 6w1, nie po jakiejś mega dokładnej analizie, ale z kilku takich powierzchownych argumentów typu mniej ukłuć itp… na razie pierwsza dawka poszła super przynajmniej jeśli chodzi o pierwszą reakcję.
Ale nie jestem ekspertem w tych tematach i chętnie się dowiem, czy ktoś z mthfr coś prężniej działa.
PS. Zaczyna mi się przeziębienie i katar 😭 jeśli ktoś ostatnio chorował i udało się nie zarazić maleństwa, to będę wdzięczna za takowe pocieszenie 🙏 -
Fabregasowa wrote:To powiem ci, ze tak jak kkedys miałam epizod bycia fitness freakiem tak teraz mam totalnie yolo pod katem sylwetki 😄 moze tez dlatego ze duzo nie przytyłam w ciazy, zostalo mi 3kg, rozstępów brak no ale brzuch flak, tego sie nie oszuka. Z dobrych newsów właśnie mi otwierają siłownię w bloku obok, jak juz czas pozwoli to nie bede mogła szukać wymówek😅 a wiem ze trening dobrze zrobi na glowe. Dlatego też irytuje mnie to ze spacerki z wózkiem nie naliczają kroków, zawsze to by byla jakas motywacja haha 🙂🙂
Za to jak bujam ciagle mloda to za machani reka nalicza mi miliony krokow i tym sposobem nie wychodząc z domu robie codziennie ponad 10k. 😆
Ja jak ide z wozkiem to sobie na zegarku odpalam trening „spacer” i wtedy mi z gps liczy kroki, zawsze cos. -
Fabregasowa wrote:I wtedy karmisz co ile? Sama sie prosi o 3h czy wypada częściej?
Mi dwa cycki poleciła cdl i to sie sprawdziło- wczesniej mala wisiała i po 40min na jednym ale nie bglo to efektywne, mimo ze karmien było +12. Kończyło się na tym ze na zadanie wieczorami potrafiło byc co 20min i z kiepskimi przyrostami wagi🤪 dla mnie to wykańczajace. A teraz karmimy sie co 2.5-4h, może za 2tyg skonsultuje sie z nia ponownie czy cos zmienic
U każdej to inaczej może wyglądać. Wiadomo, że trzeba dostosować do swojego bobasa i swojego organizmu
w ciągu dnia różnie, między 2-4h. Teraz były dwa dni, że częściej, ale mamy skok rozwojowy. W nocy budzi się co 3-5h. Zawsze sama się odstawia jak już jest najedzona i ogólnie szybko to idzie u nas. Najważniejsze to znaleźć takie rozwiązanie, które nam pasuje i dziecko jest najedzone i przybiera na wadze
Fabregasowa lubi tę wiadomość
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
flowery wrote:Czy tylko moje dziecko domaga się jedzenia co 30min-godzinę? 🫣 Chwilę się pobawi, chwilę pośpi, a najczęściej to mam wrażenie, że pije mleko (KP), które potem wylewa lub wymiotuje milion razy 🫠 Czytałam, że noworodek tak często się domaga jedzenia, a u dziecka dwumiesięcznego też jest to normą?
A uzywasz smoczka? Moze to nie glod tylko potrzeba ssania? Ewentualnie kolo 8 tygodnia jest chyba 2gi skok rozwojowy to tez tak moze byc, ze dziecko bedzie wisiec.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2025, 18:02
-
Myślę że jeśli chodzi o rodzeństwo to zależy kiedy jesteśmy gotowi jeśli chodzi o zazdrość myślę że wszystko zależy od dziecka od podejścia i od rodziców na pokładzie mamy różnice 4 lata wiadomo czasem się obraza ale od początku ciąży tłumaczenie jak to będzie wyglądać itp. teraz jest to jego braciszek i nie wolno nic mu zrobić płakał dziś razem z nim na szczepieniach 😍🙈 dla mnie akurat różnica idealna strzelaliśmy w 3-4lata różnicy
Co do szczepienia my wybraliśmy 6w1 jest marudny i ma stan podgorączkowy
Niestety i mnie zaczęło rozkładac po południu katar vol gardła i mokry kaszel 🫠 -
Mój Ignaś wisi co się nie obudzi, drzemki w ciągu dnia 30-40 min, już dziś nie chciał spać na brzuchu. I noc stop na cycu, oby to był ten skok rozwojowy 🤡
Edit: i dziś zasypia przy cycku nie daj bóg zakryć go bluzka.. 😑Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2025, 19:16
-
Ma ktoś może paracetamol w kroplach ? I jak się go podaje czy można wlać do mleka ?
Mamy zwykły hasco ale całkiem sporo trzeba go wcisnąć żeby dziecko wypiło a pielęgniarka właśnie wspomniała że najlepiej w kroplach (nie wiedziałam że istnieje 🤷🏼♀️🤣) -
Moja Malutka wczoraj tez sie uśmiechnęła do mnie w końcu i to 3 razy pod rząd, ale po tym juz więcej tego nie bylo. I tez juz te słodkie dźwięki z siebie wydaje😍 dzis mieliśmy bioderka i jedno z bioder jest jeszcze niedojrzałe fizjologicznie ponoć do 3 miesiąca ma dojrzeć samoistnie.
Co do większej ilości dzieci to ja przy porodzie nie wyobrażalam sobie kolejnych porodów, a teraz czuje, ze już tęsknię za ciążą i nawet porodem i wszystkim tym co związane (poza bólem rzecz jasna🙂) i marzy mi sie kolejna ciąża. My z mężem początkowo chcieliśmy trójkę ale troche dlugo zeszlo zanim pojawiła się druga córka i wiek mamy taki, że przydałoby się spieszyć z kolejnym i nie sądzę aby mąż był chętny w takim tempie🙂 także zobaczymy. Bycie w ciąży to według mnie mega wyjątkowy czas i najchętniej to bym była w ciąży co pół roku od porodu do następnego poczęcia🙂
Ilka96 lubi tę wiadomość
-
Mel 456 wrote:Ja na pewno nie będę mieć więcej dzieci. Jak byłam młodsza, to planowałam co najmniej dwójkę. Życie się tak potoczyło, że udało mi się urodzić dopiero teraz.
Czuję się za stara, żeby ogarnąć jedno dziecko, a co dopiero wiecej. Nieprzespane noce okropnie dają mi w kość.
Okropnie wspominam ciążę, która mnie stresowała, kosztowała trochę zdrowia, dużo bólu i uziemiła mnie na jakieś pół roku. Poród też mi się wcale nie podobał. Za połogiem i opieką nad noworodkiem, którego przez całą dobę musiałam budzić co 3 godziny też nie tęsknię.
My się doczekaliśmy starszej córki dopiero 10 lat po ślubie. Ciążę przechodziłam kiepsko, połóg jeszcze gorzej, ale przy drugim dziecku mimo problemów zdrowotnych syna i tego że jest tzw. dzieckiem nieodkladalnym, a dodatkowo starsza córka też jest jeszcze malutka i potrzebuje dużo uwagi to jakoś mam więcej cierpliwości. Nie mogę ci zagwarantować że u ciebie też tak będzie, ale ja żałuję że się wcześniej nie zdecydowałam. -
Dahlia wrote:Ja jeszcze mam niezgłębiony ten temat, ale dobrze że piszesz… tzn szczepienia już poszliśmy w 6w1, nie po jakiejś mega dokładnej analizie, ale z kilku takich powierzchownych argumentów typu mniej ukłuć itp… na razie pierwsza dawka poszła super przynajmniej jeśli chodzi o pierwszą reakcję.
Ale nie jestem ekspertem w tych tematach i chętnie się dowiem, czy ktoś z mthfr coś prężniej działa.
PS. Zaczyna mi się przeziębienie i katar 😭 jeśli ktoś ostatnio chorował i udało się nie zarazić maleństwa, to będę wdzięczna za takowe pocieszenie 🙏
U nas mój mąż był mega przęziębiony z miesiąc temu i nie zaraził bobasa, ja pare dni temu trochę kaszlu/kataru/ból gardła i też udało się go nie zarazić. -
Ja miałam grubą infekcję wirusową z gorączką, omdleniem, dreszczami i też nie zaraziłam maluszka- póki co. Mam nadzieję że tak zostanie, że karmiąc piersią dałam mu tyle przeciwciał, że nic go nie ruszy.
Mąż też był chory, jak mały miał niecały miesiąc i też go nie zaraził.
Ale mimo to i tak schizuje i co chwilę latam z termometrem. Jest dużo bardziej marudny, po każdym karmieniu się drze i wkręcam sobie, że jest chory. Ale jutro kończymy 8 tygodni więc obstawiam skok rozwojowy. Tak apropo- jak długo trwają takie skoki? 🥲 -
wellwellwell wrote:Ania inhalacje jak najbardziej, ale nawet samo kropienie sola albo woda morska tez jest ok do nawilzania nosa. I w sumie pediatra nam mowila, ze przy katarze jesli nie ma goraczki ani zadnych poważnych dolegliwosci to taki spacer na świeżym powietrzu wlasnie dobrze robi na zatkany nosek. No ale to musi byc tez dobra jakosc powietrza. No i wietrzenie pomieszczen w domu.
Tusia znam sporo par, ktore staraly sie latami z pomoca medyczna a juz z drugim dzieckiem udalo sie naturalnie za pierwszym razem. Po ciazy tez ta plodnosc jest ponoc wieksza, wiec przy szybkich staraniach podobno jest latwiej. Tak czy siak dobrze, ze macie jeszcze opcje w klinice w razie czego, ale moze nie bedziecie potrzebowali juz z niej korzystac. 🤞
Licze na to, że się uda i tym razem naturals
. Ale najpierw trzeba ogarnąć jednego brzdąca małego 
09.2021 Angelius - GM
12.2021 laparoskopia - endometrioza II stopnia
2022 - 3 X IUI - ❌️
1. IVF
04.2023 - punkcja - mamy ❄️❄️❄️❄️❄️
1 transfer - beta 0
2 transfer - coś drgnęło - brak rozwoju...
3 transfer - beta 0
4 transfer - beta 0
5 transfer - 8 tydz. - puste jajo płodowe.
2. IVF
09.2024 - mamy ❄️❄️
6 transfer - beta 0
7 transfer - beta 0
3. IVF - badanie PGT
01.2025 - punkcja - ❄️❄️❄️ zdrowe na zimowisku🥹
Natural 🫣- Cudzie trwaj ❤️❤️❤️
🩷🩷🩷 zdrowa dziewczynka 🩷🩷🩷
Termin: 3 listopad 2025 ❤️❤️ jest

-
Jjkm97 wrote:Ja miałam grubą infekcję wirusową z gorączką, omdleniem, dreszczami i też nie zaraziłam maluszka- póki co. Mam nadzieję że tak zostanie, że karmiąc piersią dałam mu tyle przeciwciał, że nic go nie ruszy.
Ale mimo to i tak schizuje i co chwilę latam z termometrem. Jest dużo bardziej marudny, po każdym karmieniu się drze i wkręcam sobie, że jest chory. Ale jutro kończymy 8 tygodni więc obstawiam skok rozwojowy. Tak apropo- jak długo trwają takie skoki? 🥲
Moje dziecię dziś skończyło 8 tygodni i jest bardzo marudne i chyba jest skok rozwojowy… jeszcze co chwilę latam też z termometrem 🤣. W końcu wieczorem mój mąż mi go schował i powiedział że mi odbija 🫣09.2021 Angelius - GM
12.2021 laparoskopia - endometrioza II stopnia
2022 - 3 X IUI - ❌️
1. IVF
04.2023 - punkcja - mamy ❄️❄️❄️❄️❄️
1 transfer - beta 0
2 transfer - coś drgnęło - brak rozwoju...
3 transfer - beta 0
4 transfer - beta 0
5 transfer - 8 tydz. - puste jajo płodowe.
2. IVF
09.2024 - mamy ❄️❄️
6 transfer - beta 0
7 transfer - beta 0
3. IVF - badanie PGT
01.2025 - punkcja - ❄️❄️❄️ zdrowe na zimowisku🥹
Natural 🫣- Cudzie trwaj ❤️❤️❤️
🩷🩷🩷 zdrowa dziewczynka 🩷🩷🩷
Termin: 3 listopad 2025 ❤️❤️ jest

-
flowery wrote:Czy tylko moje dziecko domaga się jedzenia co 30min-godzinę? 🫣 Chwilę się pobawi, chwilę pośpi, a najczęściej to mam wrażenie, że pije mleko (KP), które potem wylewa lub wymiotuje milion razy 🫠 Czytałam, że noworodek tak często się domaga jedzenia, a u dziecka dwumiesięcznego też jest to normą?
U nas to samo...a czy twoje też chlusta ? -
Moja mala tez chlusta czasem i ogolnie ciągle ulewa, ale zauwazylam, ze jak daje jej mniej na jedym karmieniu ale za to karmie często to bardzo malo ulewa i malo chlusta wcześniej to bylo.non stop nie nadążałam ze zmienianiem ciuchów
Kasiek7 lubi tę wiadomość
-
Ech, moje dziecko się popsuło. Od 2h próbujemy ją uśpić i dupa. Oczy jak 5zł cały czas, co jakiś czas marudzenie, nie wiadomo o co chodzi 😅👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Jjkm97 wrote:Ja miałam grubą infekcję wirusową z gorączką, omdleniem, dreszczami i też nie zaraziłam maluszka- póki co. Mam nadzieję że tak zostanie, że karmiąc piersią dałam mu tyle przeciwciał, że nic go nie ruszy.
Ale mimo to i tak schizuje i co chwilę latam z termometrem. Jest dużo bardziej marudny, po każdym karmieniu się drze i wkręcam sobie, że jest chory. Ale jutro kończymy 8 tygodni więc obstawiam skok rozwojowy. Tak apropo- jak długo trwają takie skoki? 🥲
Ja tutaj zawsze sprawdzam
https://www.skoki-rozwojowe.pl/
Jjkm97 lubi tę wiadomość