X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2015
Odpowiedz

Listopadówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Sajgonara Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100% zgody z Małą. Sory Małgo86 ale to jest niesprawiedliwe. My obydwoje pracujemy zarabiamy nie dużo. Też by nam się 1000 zł przydał bardzo. Wprawdzie zgadzam się z tym ze ciężko jest zweryfikować każdą sytuacje indywidualnie,ale w bardzo wielu przypadkach rzeczywiście jest to wspieranie patologii i nagradzanie za nic nie robienie ze swoim życiem. Po co ma ktoś iść do pracy i zapier... za minimalną jak dostanie 300 zł mniej za nic nie robienie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 11:30

haen lubi tę wiadomość

1usapx9ipf1hd7n0.png
  • izulkaa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie. Po co robic jak można dostać za free

3jvzgu1r782c9g1c.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogański kraj, pogańskie obyczaje :D

Prawda jest taka, że nikt nam z pieniążkami do drzwi nie zapuka. Ale warto rozeznać się w swoich prawach, poszperać, popytać, co można dostać. Kiedyś taka nie byłam, 5 lat mieszkaliśmy bez ślubu i koleżanki się w głowę pukały, czemu nie zgłoszę się po zasiłek jako samotna matka. A ja twierdziłam, że przecież nie jestem samotna, mieszkam z ojcem Laury, nawet jak mamy inne adresy zameldowania. Z czasem przekonałam się, że to że ja nie wezmę pieniążków, które w świetle prawa mogłabym wziąć, nie oznacza, że dostanie je ktoś potrzebujący. Bo właśnie moi sąsiedzi są świetnie rozeznani w tym skąd można zabrać (np płacą 30zł(!) czynszu za mieszkanie socjalne, a "wynajmują" komuś pokoik a 300zł). Skoro oni mogą od państwa wziąć na ćpanie, to dlaczego my nie na dziecko?

Sajgonara, Ona_89' lubią tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • izulkaa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale są osoby ktorym bardzo to pomoże.. Nie raz młodzi ludzie zachodzą w ciaze, masę ludzi robi na czarno albo smieciowkach wiec to rozumiem,ale niektorzy nie robią bo nie chce i juz wiec nie powinni nic dostac

3jvzgu1r782c9g1c.png
  • izulkaa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda ze w Polsce trzeba się nabiegać za wszystkim...

3jvzgu1r782c9g1c.png
  • Sajgonara Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Pogański kraj, pogańskie obyczaje :D

Prawda jest taka, że nikt nam z pieniążkami do drzwi nie zapuka. Ale warto rozeznać się w swoich prawach, poszperać, popytać, co można dostać. Kiedyś taka nie byłam, 5 lat mieszkaliśmy bez ślubu i koleżanki się w głowę pukały, czemu nie zgłoszę się po zasiłek jako samotna matka. A ja twierdziłam, że przecież nie jestem samotna, mieszkam z ojcem Laury, nawet jak mamy inne adresy zameldowania. Z czasem przekonałam się, że to że ja nie wezmę pieniążków, które w świetle prawa mogłabym wziąć, nie oznacza, że dostanie je ktoś potrzebujący. Bo właśnie moi sąsiedzi są świetnie rozeznani w tym skąd można zabrać (np płacą 30zł(!) czynszu za mieszkanie socjalne, a "wynajmują" komuś pokoik a 300zł). Skoro oni mogą od państwa wziąć na ćpanie, to dlaczego my nie na dziecko?
    HOWK! Tylko nie każdy ma we krwi branie jak się mu nie należy! Ja np nie mam i może jestem głupi frajer ale dzięki temu śpie spokojnie. Tak mnie rodzice wychowali i tak chce wychować moje dziecko.

Micia lubi tę wiadomość

1usapx9ipf1hd7n0.png

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sajgonara rozumiem. Ale przy niskich zarobkach można dostać rodzinne (za moich czasów przy Laurze najpierw była to powalająca suma 48zł/mies, później 68zł) i 1000zł dodatku do podstawowego becikowego. Może nie dużo, ale ja np cały rok tego z konta nie wypłacałam i nazbierała się sumka na letnie ubranka dla małej :)

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Sajgonara Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wiem że ten cały system jest chory, nie potępiam nikogo jeśli korzysta z luk prawnych. No pomyśl 48 zł to jest śmieszne po prostu. Ja chce być tylko niezależna. Dlatego zasuwam w pracy i dorabiam po niej. Nie chodze na wybory bo mam ich wszystkich tam gdzie oni mnie. Wiem, że nikt mi nic nie dał i nie jestem z tych którym się wydaje, że się należy za jescestwo. Nie rozumiem jak można w wieku 30 lat nie pracować chlać ćpać i mówić że się należy od państwa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 11:51

1usapx9ipf1hd7n0.png
  • moodliszka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wrzawa.
    Zgodzę się z Tobą Mała. W 90% przypadków taki tysiąc złotych będzie tylko szansą dla patologii i kasa ta nie pójdzie na dziecko tylko na ich chore potrzeby.
    Malgo, nikt nie uważa Cię za gorszą osobę. W Twoim wypadku jasne jest, że taki tysiąc złotych byłby wykorzystany w odpowiedni sposób. Sama wiem co to znaczy być bezrobotną i jak ciężko jest znaleźć pracę. Niestety nikt mądry jeszcze nie wpadł na pomysł jak stworzyć odpowiedni system, który pomoże w weryfikowaniu osób, które faktycznie potrzebują te pieniądze. Prawda jest też taka,że jakiekolwiek widełki finansowe w naszym kraju są chore i tworzone specjalnie tak, by jak najmniej osób się na nie załapało. Taki kraj.

Tak z innej beczki, to dzisiaj w Rossmanie babka zaproponowała mi tą kartę zniżkową dla rodziców. I tłumaczyła wszystko, mówiąc, że skoro jestem w ciąży to, to to u to, z tego i tego mogę skorzystać... Takie fajne mile to było, że ktoś postronny zauważył, że jestem w ciąży :p niby takie nic, a cieszy :p

3jgx43r8lgh2k5cp.png
    relgi09k4uko2l5e.png

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moodliszka o tak ja też to lubię :D generalnie lubię ten stan :) a wczoraj szłam śmieci wyrzucić i sąsiadka z okna pyta: spodziewamy się dzidziusia? :)
    Lecę myć okna!

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • haen Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    help! co macie na obiad? poratujcie pomyslami:)

3i49j48aw0dpg1bk.png
  • perelka89 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 20:04

klz920mm8wuzprdr.png
  • moodliszka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa Mała Czarna, podziwiam za te okna :p ale zmotywowałaś mnie żeby ruszyć tyłek i ogarnąć mieszkanie :D
    Na mnie sąsiedzi póki co patrzą podejrzliwie, widzą na pewno, ale jeszcze nikt o nic nie zapytał :p
    Perełka, mi na brzuszku juz jest niewygodnie. Ogólnie jak pojedziemy nad morze i będzie ładna pogoda, to planuję smarować się wysokim filtrem i jak najwięcej czasu spędzać w cieniu, a słońce łapać przy okazji :p
    Na pewno ludzie zaczną zauważać :) teraz brzusie szybko wystrzelą :p ja dwa tygodnie temu miałam ubraną koszulkę pod którą było nieco widać, ale trzeba było się przyjrzeć, dziś ubrała tę samą i normalnie obcisła juz, przeżyłam szok :p

Ona_89' lubi tę wiadomość

3jgx43r8lgh2k5cp.png
    relgi09k4uko2l5e.png
  • mikado Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z leżeniem zalezy jaki brzuch i jak Ci wygodnie fizycznie i psychicznie bo jak myslisz ze zgnieciesz malucha to lepiej na plecach lezec:) ja sie pytalam teraz o to na wizycie wlasnie apropos pozycji leżenia i spania to mi powiedzial ze dopiero ok III trymestro wszystko w środku jest na tyle duże i ciężkie ze może naciskać na zyle glowna dlatego wtedy zaleca sie spanie na lewym boku. A teraz póki nie czujesz ze slabniesz leżąc na wznak czy na prawym boku to odpoczywać tak jak nam wygodnie :)
    A jesli chodzi o kasę od państwa 1000zl to powinno być przynajmniej weryfikowane co jakiś czas na co te pieniadze idą a tym bardziej osoby patologiczne zgloszonne do Mopsu powinny byc częściej kontrolowane.

Syn !:*. Wojtuś <3
    26.11.2015 53 cm 3300g :) SN :D
    bhywqtkfje5mmlij.png

Wysłany: 12 czerwca 2015, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja okna na raty myję, bo mam 8 i w ciąży nie potrafię wszystkich naraz, a teraz znów przerwę musiałam zrobić :( Ale warto było się za to wziąć, bo w końcu zobaczyłam przez okno na żywo adamexa i to w tym kolorze, który bym chciała, ŚLICZNY!!! A od jakiegoś miesiąca go wypatruję (u nas, w Ustroniu, w Wiśle) i nigdzie nie widziałam.

Perełka hehe dzisiaj obiad jednodaniowy, bo mój idzie na męską popijawę po pracy z szefami, a my z Laurą, kuzynką i jej córką w miasto (bo nasze miasto od dziś ma swoje dni). Także o zgrozo, przy piątku ziemniaczki z koperkiem, mizeria i kotlety drobiowe- nasz ulubiony klasyk.
    A co do sprzątania, to u mnie i tak ciągle syf :(

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Micia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie najbardziej "boli" to, że człowiekowi pracującemu zabierają z wypłaty na podatki na NFZ, ZUS itd. i właśnie te pieniądze trafiają do osób nie tylko potrzebujących, a częściej do tych, co mogliby coś zrobić ze swoim życiem, a tak im wygodniej. Mi nikt nie pomógł, też byłam nauczona przez rodziców, że do wszystkiego dochodzi się samemu, o nic nikogo nie proszę i o nic nie żądam. Ale nasz system jest właśnie taki, że przedsiębiorcy w Polsce są nękani przez różne instytucje i płacą wysokie podatki, za to, że chcą coś robić. Chore to wszystko, ale nie będziemy się denerwować w naszym stanie ;).

w4sqyx8djdwls2n9.png
    mhsvupjy8yin3yzi.png
    ur. 27.10.15r. godz. 12:50 Nasz Cud <3
    [*] 26.03.2014 - 9 tc
  • moodliszka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Czarna mmmmmm wpadam do Ciebie na obiad :D
    Mój też się dzisiaj wybiera na popijawę, Powiedziałam mu ze po niego przyjadę, ale powiedział mi, że mam mu wstydu nie robić :p ale w sumie dobrze, jakoś nie mam ochoty widzieć ludzi z pracy :p

3jgx43r8lgh2k5cp.png
    relgi09k4uko2l5e.png

Wysłany: 12 czerwca 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikado wrote:
    A jesli chodzi o kasę od państwa 1000zl to powinno być przynajmniej weryfikowane co jakiś czas na co te pieniadze idą a tym bardziej osoby patologiczne zgloszonne do Mopsu powinny byc częściej kontrolowane.
    moja teściowa pracowała kiedyś w sklepie z ciuchami i w praktyce wygląda to tak, że patole przychodzą i proszą o faktury np na spodenki na wf czy trampki, żeby w opiece przedstawić, że niby kupili. I pewnie w którymś sklepie w końcu ktoś im da taką lewą fakturę..

Moodliszka wpadaj :D też nastraszyłam mojego, że jak go długo nie będzie to biorę taksę i jadę hehe oczywiście nie zrobiłabym mu tego ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 12:29

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • moodliszka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chciałam po niego pojechać tylko i wyłącznie dlatego, by mu się film nie urwał po wejściu do domu :p bo on ma mocną głowę, ale jak już pije, to nie zna umiaru, a na drugi dzień umiera. Najśmieszniejsze jest to, że film mu się urywa dopiero w domu :p a jakbym się z nim umówiła na konkretną godzinę, że gdzieś podjadę, to byłabym pewna, że nie będzie z nim tak źle :p on po procentach jest uperdliwy :p wiecznie by się tulił, miział, a ja się musze po nim drzeć, bo on mi zwyczajnie śmierdzi tym alkoholem :p

3jgx43r8lgh2k5cp.png
    relgi09k4uko2l5e.png
  • mikado Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala ale ja doskonale o tym wiem.. Mimo wszystko to zawsze jakas weryfikacja a uwierz dużo da sie zobaczyć idą do domu takiej rodziny i robiąc wywiad z nią. Bylam jakiś czasm wolontariuszem Szlachetnej Paczki i dużo widziałam od osób potrzebujących do takich gdzie mieszkanie wyglądało lepiej od mojego w polce jak gościu otworzył bo siegal rachunki żeby byc bardziej wiarygodnym choc wcale go to nie prosiłam a pech chcial ze ta polka nawet za barek robila i tyle tam tego stalo z tej wyższej polki.. Jego zona krecila w tym co mowila wkoncu przyszedł ich kilku letni syn i wyspiewal wszystko.. Takie rodziny biorą z mopsu co chca dorośli pracują na umowach za najnizsza dostajac pod stołem reszte żyją jak paczki w maśle a jeszcze upominają sie o pomoc bo dziecko chce tablet wypasiony oni tez ze jakiś sprzęt a na pytanie o srodki czystości czy żywność to mówią ze nie bo takich najtańszych to oni nie używają i nie jedzą. Gdzie idziesz do kolejnych i widzisz jedna izbę piatek dzieci i na te same pytania mówią ze im nic nie brakuje mimo spalonego domu na podwórku bo maja siebie.. Idziesz do następnych i stary leży pijany w sztok dziewczyna z dzieckiem na ręce i mówi w prost to to i tamto ale co z tego jak stary weźmie i przepije.. Nie da sie obiektywnie wszystkich ocenić. A los nasz jest tylko w naszych rękach i jak sobie pościelisz tak sie wyśpisz..

Syn !:*. Wojtuś <3
    26.11.2015 53 cm 3300g :) SN :D
    bhywqtkfje5mmlij.png
‹‹ 545 546 547 548 549 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ