Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2020, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIMI wrote:
    Tylko tu mowa o godzinnym nieprzerwanym płaczu. A według niej po prostu nie jest to konieczne. Wiadomo, każdego płaczu dziecka nie unikniemy.
    Faktycznie jeśli płacze aż tak to ciężko. 😔

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Boże Wy tak.serio z tym TV ???? Zero przy dzieciach 🙈
    U mnie normalnie włączony przez większość dnia. I Leo nawet się nim nie interesuje. Czasem popatrzy jak usłyszy reklamę Apartu albo Kuchenne rewolucje 🤣🤣🤣🤣🙈🙈🙈🙈

Wiecie to może działać w druga stronę. Owoc zakazany najlepiej smakuje. I jak już zaczniecie włączać tv to dziecko bez kitu będzie wlepione jak zaczarowane 😉
    U nas hmm żyjemy normalnie jak przed Leo . Jak to mój starszy syn powiedział. To Leo się do nas wprowadził A nie my do niego. Więc no.chłopak musi się przystosować ;)

U nas nocka nawet ok. Wyspałam się tylko 2 pobudki . Teraz chłopaki zostają z Tatusiem. A ja lecę do galerii po ostatnie prezenty:)

PattisonBM lubi tę wiadomość

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • Kama92 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak się nazywała ta druga polecana maść nie dentonix.. On już nie działa, oszaleć można

• Ajka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIMI wrote:
    Tylko tu mowa o godzinnym nieprzerwanym płaczu. A według niej po prostu nie jest to konieczne. Wiadomo, każdego płaczu dziecka nie unikniemy.

Moim zdaniem płacz jest w związku z osobą... a nie w związku z ćwiczeniami. Weronika mi ciągle płakała na bobathach, a na Vojcie tylko w czasie stymulacji (ćwiczenia). Jak eksperymentalnie pani od Bobathów wyszła, a ja z młodą ćwiczyłam to samo to była super wesoła... Tym nie mniej ja zrezygnowałam z Bobathów, bo uznałam ze nie ma sensu + pani od Bobathów stwierdziła, że nie ma co rehabilitować - no nie ma bo wszystko co najwazniejsze juz dawno wypracowane vojtą, a m.

Nie wiem co ta Wasza fizjo robi, czy to tylko Bobathy, czy cos tam jeszcze. Dla mnie płacz dziecka nie był by w żadnym razie powodem zeby z czegokolwiek rezygnować, jeśli byłoby to potrzebne, a u Was no sama nie wiem, co doradzić, bo dla mnie to wzmozone napiecie od początku troche podejrzane...

A może eksperymentalnie ograniczysz się do propozycji zabaw ćwiczeń z mamafizjoterapeuta i tyle... albo sprobuj poszukac jeszcze innego fizjo zeby obejrzał - chociaz jak powiedza ze cos nie tak to dla nich zawsze kasa - nie kazdy jest uczciwy... no cóż...

2020 :)
    2023 :)
  • Catlady Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tv w ogóle nie włączam w ciągu dnia - nie mam po prostu takiej potrzeby, słucham radio :) próbowałam kiedyś sobie włączyć w ciągu dnia serial, ale obejrzałam kilka minut tylko, Tadziu wciąż się domaga uwagi, a jak mam się nim zajmować z serialem w tle to dla mnie bez sensu, więc nie włączam wcale i już. Czasami tv nie jest u nas włączany przez kilka dni.
    Jak już chcemy coś obejrzeć to tylko wieczorami netflix odpalamy, jak młody zaśnie.

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady wrote:
    Ja tv w ogóle nie włączam w ciągu dnia - nie mam po prostu takiej potrzeby, słucham radio :) próbowałam kiedyś sobie włączyć w ciągu dnia serial, ale obejrzałam kilka minut tylko, Tadziu wciąż się domaga uwagi, a jak mam się nim zajmować z serialem w tle to dla mnie bez sensu, więc nie włączam wcale i już. Czasami tv nie jest u nas włączany przez kilka dni.
    Jak już chcemy coś obejrzeć to tylko wieczorami netflix odpalamy, jak młody zaśnie.

Dla mnie bardzo dużym wyrzeczeniem jest brak TV w tle... Jak byłam dzieckiem, to rodziców dużo w domu nie było i cały czas byłam sama...tv to była dla mnie taka trochę osoba w domu... coś żeby pustkę wypełnić. Często byłam np w drugim pokoju, ale tv leciało cały czas. Teraz tak mi trochę zostało, że bez tego obrazu i dźwięku, czuję się dziwnie i nieswojo.

• Catlady Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Dla mnie bardzo dużym wyrzeczeniem jest brak TV w tle... Jak byłam dzieckiem, to rodziców dużo w domu nie było i cały czas byłam sama...tv to była dla mnie taka trochę osoba w domu... coś żeby pustkę wypełnić. Często byłam np w drugim pokoju, ale tv leciało cały czas. Teraz tak mi trochę zostało, że bez tego obrazu i dźwięku, czuję się dziwnie i nieswojo.
    To ja tak w ciąży miałam przez jakiś czas, że tv był w tle włączony praktycznie cały dzień. Teraz wręcz mi przeszkadza, zdecydowanie wolę radia posłuchać, albo teraz świątecznej playlisty na spotify :)

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • Anka12 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:
    U mnie normalnie włączony przez większość dnia. I Leo nawet się nim nie interesuje. Czasem popatrzy jak usłyszy reklamę Apartu albo Kuchenne rewolucje 🤣🤣🤣🤣🙈🙈🙈🙈

Wiecie to może działać w druga stronę. Owoc zakazany najlepiej smakuje. I jak już zaczniecie włączać tv to dziecko bez kitu będzie wlepione jak zaczarowane 😉
    U nas hmm żyjemy normalnie jak przed Leo . Jak to mój starszy syn powiedział. To Leo się do nas wprowadził A nie my do niego. Więc no.chłopak musi się przystosować ;)

U nas nocka nawet ok. Wyspałam się tylko 2 pobudki . Teraz chłopaki zostają z Tatusiem. A ja lecę do galerii po ostatnie prezenty:)
    Trochę się tego obawiam, bo u mnie zero tv. Czasem M. się zapomni i włączy wieczorem, to zaraz wyłączam, bo młody od razu ślipia w ekran. To samo jest z telefonem. Zobaczymy jak to będzie wyglądało w przyszłości... A ja się przerzuciłam na słuchanie podcastów na Youtube. Muzyka też gra często u nas. Ostatnio wjechał Michael Buble świąteczny. Niezmiennie od lat 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2020, 12:13

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2020, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:

Mimi daj spokój. Przy pierwszym dziecku to chyba większość udaje że tv nie istnieje.🤪
    I zgadzam się z tym owocem zakazanym, bo przy starszej w końcu musiałam włączyć tv i bajki z YT do inhalacji i obsesja była. Potem ciężko było to ogarnąć.

Teraz zdarza się, że mam włączony tv. nie dużo bo nie lubię seriali. 🤦🏻‍♀️
    Ale potrafi "Masza i Niedźwiedź" leciec. I młoda zero zainteresowania.. zerknie jak fajny dźwięk jest. I koniec.
    Starsza 5 min i też biegnie do zabawy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2020, 12:11

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Mimi daj spokój. Przy pierwszym dziecku to chyba większość udaje że tv nie istnieje.🤪
    I zgadzam się z tym owocem zakazanym, bo przy starszej w końcu musiałam włączyć tv i bajki z YT do inhalacji i obsesja była. Potem ciężko było to ogarnąć.

Teraz zdarza się, że mam włączony tv. nie dużo bo nie lubię seriali. 🤦🏻‍♀️
    Ale potrafi "Masza i Niedźwiedź" leciec. I młoda zero zainteresowania.. zerknie jak fajny dźwięk jest. I koniec.
    Starsza 5 min i też biegnie do zabawy

Hehe Dokładnie przy pierwszym dziecku jest wszystko jak z katalogu . Drugie dziecko weryfikuje 🤣🤣🤣

20.10.2012 👰🤵💍
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TV stymuluje prawą półkule mózgu (hałas/dzwieki w tle), a za mowe odpowiedzialna jest lewa, która jest stymulowana przez mówienie do dziecka... Moje dziecko ma słabszą prawą stronę, za którą odpowiada lewa półkula... w moim przypadku nie powinnam chyba nadstymulować prawej półkuli mózgu (tv w tle), tylko duzo mówic do dziecka żeby stymulowac lewą stronę mózgu... Czasem mam tego troche dość, fajnie móc olać sprawę i nieprzejmowac się, bo i tak bedzie ok, ale jak ja oleje i potem okaże się ze mała ma opóźnioną mowę, to bede sobie wyrzucać.
    Czasem zapominam, że moje dziecko jest chore ... :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2020, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wiadomo że jak macie problemy to inna sprawa. I tutaj pewnie też bym nie ryzykowała.☺️

mwm lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2020, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy któraś z Was zmieniała fotelik z łupiny jak dziecko jeszcze nie siedziało? U nas jest siad z podparciem ale takiego prostego nie ma i w 8 gwiazdek poradzili nam czekać..

• MIMI Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też na początku cały czas tv był włączony ale Młoda wtedy nie patrzyła. W miarę jak stawała się nie do ogarnięcia zaczęłam ograniczać jej bodźce. Teraz ogląda tylko w weekendy od rana 10 minut, żebyśmy jeszcze chwilkę doleżeli. Ale nigdy nie pozwalam włączać tv po ostatniej drzemce.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2020, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    czy któraś z Was zmieniała fotelik z łupiny jak dziecko jeszcze nie siedziało? U nas jest siad z podparciem ale takiego prostego nie ma i w 8 gwiazdek poradzili nam czekać..
    Radzę ci poczekać.
    Jak mam :
    britax romer dualfix m i-size

I powiem Ci,że producent pozwala dla maluchów ale pozycja całkowicie inna niż w łupinie. Siedząca bardziej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2020, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze pytanko, jak domywacie silikonowe sztućce po np marchewce? Mam łyżeczkę canpola i jest cała czerwono ruda, nie wiem czy to zafarbowalo na amen?

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2020, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Paulina dzieki! Myślimy o nim, a słyszałaś coś o Joie 360? Tez chcemy bazę obrotowa

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    I jeszcze pytanko, jak domywacie silikonowe sztućce po np marchewce? Mam łyżeczkę canpola i jest cała czerwono ruda, nie wiem czy to zafarbowalo na amen?

Hmm wrzucam.do zmywarki i mam czyste;)

20.10.2012 👰🤵💍
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie wiem, nie zwraca uwagi, nie zwraca, ale bodźce docierają i mózg cały czas je przetwarza. Neuroobrazowanie mózgu udowodniło, że szeroko pojęte multimedia negatywnie wpływają na ilość neuronów i połączenia neuronalne w mózgu, które w tym wieku mają się tworzyć, a nie zanikać, więc ja nie będę ryzykować. Kiedyś i tak ten cały cyfrowy świat zmombarduje mi dziecko w całej swej okazałości, więc póki mogę, to jej to ograniczam. Tym bardziej, że istnieje korelacja pomiędzy liczbą godzin spędzoną w niemowlęctwie i wczesnym dzieciństwie przed TV a poziomem wykształcenia.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    No nie wiem, nie zwraca uwagi, nie zwraca, ale bodźce docierają i mózg cały czas je przetwarza. Neuroobrazowanie mózgu udowodniło, że szeroko pojęte multimedia negatywnie wpływają na ilość neuronów i połączenia neuronalne w mózgu, które w tym wieku mają się tworzyć, a nie zanikać, więc ja nie będę ryzykować. Kiedyś i tak ten cały cyfrowy świat zmombarduje mi dziecko w całej swej okazałości, więc póki mogę, to jej to ograniczam. Tym bardziej, że istnieje korelacja pomiędzy liczbą godzin spędzoną w niemowlęctwie i wczesnym dzieciństwie przed TV a poziomem wykształcenia.
    Szatanka, masz może jakiegoś linka gdzie mogłabym o tym poczytać? Bo chetnie zgłębię temat😏

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
‹‹ 1317 1318 1319 1320 1321 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ