X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2020, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIMI wrote:
    Tylko tu mowa o godzinnym nieprzerwanym płaczu. A według niej po prostu nie jest to konieczne. Wiadomo, każdego płaczu dziecka nie unikniemy.
    Faktycznie jeśli płacze aż tak to ciężko. 😔

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Boże Wy tak.serio z tym TV ???? Zero przy dzieciach 🙈
    U mnie normalnie włączony przez większość dnia. I Leo nawet się nim nie interesuje. Czasem popatrzy jak usłyszy reklamę Apartu albo Kuchenne rewolucje 🤣🤣🤣🤣🙈🙈🙈🙈

Wiecie to może działać w druga stronę. Owoc zakazany najlepiej smakuje. I jak już zaczniecie włączać tv to dziecko bez kitu będzie wlepione jak zaczarowane 😉
    U nas hmm żyjemy normalnie jak przed Leo . Jak to mój starszy syn powiedział. To Leo się do nas wprowadził A nie my do niego. Więc no.chłopak musi się przystosować ;)

U nas nocka nawet ok. Wyspałam się tylko 2 pobudki . Teraz chłopaki zostają z Tatusiem. A ja lecę do galerii po ostatnie prezenty:)

PattisonBM lubi tę wiadomość

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • Kama92 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak się nazywała ta druga polecana maść nie dentonix.. On już nie działa, oszaleć można

• Ajka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIMI wrote:
    Tylko tu mowa o godzinnym nieprzerwanym płaczu. A według niej po prostu nie jest to konieczne. Wiadomo, każdego płaczu dziecka nie unikniemy.

Moim zdaniem płacz jest w związku z osobą... a nie w związku z ćwiczeniami. Weronika mi ciągle płakała na bobathach, a na Vojcie tylko w czasie stymulacji (ćwiczenia). Jak eksperymentalnie pani od Bobathów wyszła, a ja z młodą ćwiczyłam to samo to była super wesoła... Tym nie mniej ja zrezygnowałam z Bobathów, bo uznałam ze nie ma sensu + pani od Bobathów stwierdziła, że nie ma co rehabilitować - no nie ma bo wszystko co najwazniejsze juz dawno wypracowane vojtą, a m.

Nie wiem co ta Wasza fizjo robi, czy to tylko Bobathy, czy cos tam jeszcze. Dla mnie płacz dziecka nie był by w żadnym razie powodem zeby z czegokolwiek rezygnować, jeśli byłoby to potrzebne, a u Was no sama nie wiem, co doradzić, bo dla mnie to wzmozone napiecie od początku troche podejrzane...

A może eksperymentalnie ograniczysz się do propozycji zabaw ćwiczeń z mamafizjoterapeuta i tyle... albo sprobuj poszukac jeszcze innego fizjo zeby obejrzał - chociaz jak powiedza ze cos nie tak to dla nich zawsze kasa - nie kazdy jest uczciwy... no cóż...

2020 :)
    2023 :)
  • Catlady Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tv w ogóle nie włączam w ciągu dnia - nie mam po prostu takiej potrzeby, słucham radio :) próbowałam kiedyś sobie włączyć w ciągu dnia serial, ale obejrzałam kilka minut tylko, Tadziu wciąż się domaga uwagi, a jak mam się nim zajmować z serialem w tle to dla mnie bez sensu, więc nie włączam wcale i już. Czasami tv nie jest u nas włączany przez kilka dni.
    Jak już chcemy coś obejrzeć to tylko wieczorami netflix odpalamy, jak młody zaśnie.

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady wrote:
    Ja tv w ogóle nie włączam w ciągu dnia - nie mam po prostu takiej potrzeby, słucham radio :) próbowałam kiedyś sobie włączyć w ciągu dnia serial, ale obejrzałam kilka minut tylko, Tadziu wciąż się domaga uwagi, a jak mam się nim zajmować z serialem w tle to dla mnie bez sensu, więc nie włączam wcale i już. Czasami tv nie jest u nas włączany przez kilka dni.
    Jak już chcemy coś obejrzeć to tylko wieczorami netflix odpalamy, jak młody zaśnie.

Dla mnie bardzo dużym wyrzeczeniem jest brak TV w tle... Jak byłam dzieckiem, to rodziców dużo w domu nie było i cały czas byłam sama...tv to była dla mnie taka trochę osoba w domu... coś żeby pustkę wypełnić. Często byłam np w drugim pokoju, ale tv leciało cały czas. Teraz tak mi trochę zostało, że bez tego obrazu i dźwięku, czuję się dziwnie i nieswojo.

• Catlady Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Dla mnie bardzo dużym wyrzeczeniem jest brak TV w tle... Jak byłam dzieckiem, to rodziców dużo w domu nie było i cały czas byłam sama...tv to była dla mnie taka trochę osoba w domu... coś żeby pustkę wypełnić. Często byłam np w drugim pokoju, ale tv leciało cały czas. Teraz tak mi trochę zostało, że bez tego obrazu i dźwięku, czuję się dziwnie i nieswojo.
    To ja tak w ciąży miałam przez jakiś czas, że tv był w tle włączony praktycznie cały dzień. Teraz wręcz mi przeszkadza, zdecydowanie wolę radia posłuchać, albo teraz świątecznej playlisty na spotify :)

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • Anka12 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:
    U mnie normalnie włączony przez większość dnia. I Leo nawet się nim nie interesuje. Czasem popatrzy jak usłyszy reklamę Apartu albo Kuchenne rewolucje 🤣🤣🤣🤣🙈🙈🙈🙈

Wiecie to może działać w druga stronę. Owoc zakazany najlepiej smakuje. I jak już zaczniecie włączać tv to dziecko bez kitu będzie wlepione jak zaczarowane 😉
    U nas hmm żyjemy normalnie jak przed Leo . Jak to mój starszy syn powiedział. To Leo się do nas wprowadził A nie my do niego. Więc no.chłopak musi się przystosować ;)

U nas nocka nawet ok. Wyspałam się tylko 2 pobudki . Teraz chłopaki zostają z Tatusiem. A ja lecę do galerii po ostatnie prezenty:)
    Trochę się tego obawiam, bo u mnie zero tv. Czasem M. się zapomni i włączy wieczorem, to zaraz wyłączam, bo młody od razu ślipia w ekran. To samo jest z telefonem. Zobaczymy jak to będzie wyglądało w przyszłości... A ja się przerzuciłam na słuchanie podcastów na Youtube. Muzyka też gra często u nas. Ostatnio wjechał Michael Buble świąteczny. Niezmiennie od lat 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2020, 12:13

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2020, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:

Mimi daj spokój. Przy pierwszym dziecku to chyba większość udaje że tv nie istnieje.🤪
    I zgadzam się z tym owocem zakazanym, bo przy starszej w końcu musiałam włączyć tv i bajki z YT do inhalacji i obsesja była. Potem ciężko było to ogarnąć.

Teraz zdarza się, że mam włączony tv. nie dużo bo nie lubię seriali. 🤦🏻‍♀️
    Ale potrafi "Masza i Niedźwiedź" leciec. I młoda zero zainteresowania.. zerknie jak fajny dźwięk jest. I koniec.
    Starsza 5 min i też biegnie do zabawy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2020, 12:11

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Mimi daj spokój. Przy pierwszym dziecku to chyba większość udaje że tv nie istnieje.🤪
    I zgadzam się z tym owocem zakazanym, bo przy starszej w końcu musiałam włączyć tv i bajki z YT do inhalacji i obsesja była. Potem ciężko było to ogarnąć.

Teraz zdarza się, że mam włączony tv. nie dużo bo nie lubię seriali. 🤦🏻‍♀️
    Ale potrafi "Masza i Niedźwiedź" leciec. I młoda zero zainteresowania.. zerknie jak fajny dźwięk jest. I koniec.
    Starsza 5 min i też biegnie do zabawy

Hehe Dokładnie przy pierwszym dziecku jest wszystko jak z katalogu . Drugie dziecko weryfikuje 🤣🤣🤣

20.10.2012 👰🤵💍
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TV stymuluje prawą półkule mózgu (hałas/dzwieki w tle), a za mowe odpowiedzialna jest lewa, która jest stymulowana przez mówienie do dziecka... Moje dziecko ma słabszą prawą stronę, za którą odpowiada lewa półkula... w moim przypadku nie powinnam chyba nadstymulować prawej półkuli mózgu (tv w tle), tylko duzo mówic do dziecka żeby stymulowac lewą stronę mózgu... Czasem mam tego troche dość, fajnie móc olać sprawę i nieprzejmowac się, bo i tak bedzie ok, ale jak ja oleje i potem okaże się ze mała ma opóźnioną mowę, to bede sobie wyrzucać.
    Czasem zapominam, że moje dziecko jest chore ... :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2020, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wiadomo że jak macie problemy to inna sprawa. I tutaj pewnie też bym nie ryzykowała.☺️

mwm lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2020, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy któraś z Was zmieniała fotelik z łupiny jak dziecko jeszcze nie siedziało? U nas jest siad z podparciem ale takiego prostego nie ma i w 8 gwiazdek poradzili nam czekać..

• MIMI Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też na początku cały czas tv był włączony ale Młoda wtedy nie patrzyła. W miarę jak stawała się nie do ogarnięcia zaczęłam ograniczać jej bodźce. Teraz ogląda tylko w weekendy od rana 10 minut, żebyśmy jeszcze chwilkę doleżeli. Ale nigdy nie pozwalam włączać tv po ostatniej drzemce.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2020, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    czy któraś z Was zmieniała fotelik z łupiny jak dziecko jeszcze nie siedziało? U nas jest siad z podparciem ale takiego prostego nie ma i w 8 gwiazdek poradzili nam czekać..
    Radzę ci poczekać.
    Jak mam :
    britax romer dualfix m i-size

I powiem Ci,że producent pozwala dla maluchów ale pozycja całkowicie inna niż w łupinie. Siedząca bardziej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2020, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze pytanko, jak domywacie silikonowe sztućce po np marchewce? Mam łyżeczkę canpola i jest cała czerwono ruda, nie wiem czy to zafarbowalo na amen?

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2020, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Paulina dzieki! Myślimy o nim, a słyszałaś coś o Joie 360? Tez chcemy bazę obrotowa

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    I jeszcze pytanko, jak domywacie silikonowe sztućce po np marchewce? Mam łyżeczkę canpola i jest cała czerwono ruda, nie wiem czy to zafarbowalo na amen?

Hmm wrzucam.do zmywarki i mam czyste;)

20.10.2012 👰🤵💍
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie wiem, nie zwraca uwagi, nie zwraca, ale bodźce docierają i mózg cały czas je przetwarza. Neuroobrazowanie mózgu udowodniło, że szeroko pojęte multimedia negatywnie wpływają na ilość neuronów i połączenia neuronalne w mózgu, które w tym wieku mają się tworzyć, a nie zanikać, więc ja nie będę ryzykować. Kiedyś i tak ten cały cyfrowy świat zmombarduje mi dziecko w całej swej okazałości, więc póki mogę, to jej to ograniczam. Tym bardziej, że istnieje korelacja pomiędzy liczbą godzin spędzoną w niemowlęctwie i wczesnym dzieciństwie przed TV a poziomem wykształcenia.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    No nie wiem, nie zwraca uwagi, nie zwraca, ale bodźce docierają i mózg cały czas je przetwarza. Neuroobrazowanie mózgu udowodniło, że szeroko pojęte multimedia negatywnie wpływają na ilość neuronów i połączenia neuronalne w mózgu, które w tym wieku mają się tworzyć, a nie zanikać, więc ja nie będę ryzykować. Kiedyś i tak ten cały cyfrowy świat zmombarduje mi dziecko w całej swej okazałości, więc póki mogę, to jej to ograniczam. Tym bardziej, że istnieje korelacja pomiędzy liczbą godzin spędzoną w niemowlęctwie i wczesnym dzieciństwie przed TV a poziomem wykształcenia.
    Szatanka, masz może jakiegoś linka gdzie mogłabym o tym poczytać? Bo chetnie zgłębię temat😏

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
‹‹ 1317 1318 1319 1320 1321 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ